Αντισταθμιστικά Κεφάλαια

γράφει ο Κωνσταντίνος Κατρανίτσας, μαθητής της Γ΄τάξης

    Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία άνοδος στα αντισταθμιστικά κεφάλαια (hedge fund). Αυτή η άνοδος οφείλεται στη σχετική «ασφάλεια» που παρέχει το συγκεκριμένο χρηματιστηριακό προϊόν. Η βασική ιδέα είναι ότι αγοράζεις μία συγκεκριμένη μετοχή και έχεις ένα long outlook. Αυτό σημαίνει ότι πιστεύεις πως η τιμή της μετοχής θα ανέβει, και στην συνέχεια κάνεις short την αντίστοιχη αντίπαλη μετοχή. Όταν κάνεις short, πιστεύεις ότι η τιμή θα κατέβει. Με αυτόν τον τρόπο έχεις neutral στάση, δηλαδή ούτε χάνεις αλλά ούτε κερδίζεις γιατί όταν ανεβαίνει η τιμή μιας μετοχής θεωρητικά η αντίπαλη κατεβαίνει. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κάνεις hedge out, δηλαδή μπορείς να ρυθμίσεις το ρίσκο σου η αλλιώς το “exposure” που έχεις στο συγκεκριμένο ζευγάρι μετοχών.

    Αυτές οι κινήσεις και αυτοί οι τρόποι και τακτικές επενδύσεων είναι πολύπλοκες και συνήθως συνδυάζονται με κάποιο swap. Φανταστείτε το swap σαν μία ασφαλιστική εταιρία η οποία σου εγγυάται την πληρωμή κάποιου πράγματος εάν πάθει κάτι. Τα swaps ,όμως, δεν εμφανίζονται στις μετοχές εμφανίζονται κυρίως στις πιστωτικές αγορές, όπως τα ομόλογα. Υπάρχουν κάποιες εταιρείες οι οποίες ασχολούνται μόνο με αυτόν τον τρόπο επενδύσεων. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Bridgewater Associates
  • AQR Capital Management
  • BlackRock

   Η Bridgewater Associates είναι το μεγαλύτερο Hedge Fund σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα κεφάλαια υπό διαχείρηση αγγίζουν τα 109 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

One comment on “Αντισταθμιστικά Κεφάλαια

  1. Ο/Η Βελουδη Ματίνα λέει:

    Δυσκολο θέμα , αλλά το περιεγραψες με επιτυχία Κωνσταντίνε μου , συγχαρητήρια ❤

Σχολιάστε

Top