Στήλη: Γενικά

Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή

Γράφει ο μαθητής της Β” Γυμνασίου Μπουφίδης Αστέριος,

   Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφήΗ υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία. Οι τροφές που τρώμε είναι σαν τα καύσιμα, αφού δίνουν στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Αν τα καύσιμα δεν είναι καλής ποιότητας, το σώμα μας δεν θα λειτουργήσει σωστά. Το φαγητό που τρώμε επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής μας: την ενέργεια, την ψυχική διάθεση, τις διανοητικές ικανότητες, την ποιότητα του ύπνου και γενικότερα την υγεία μας. Μερικές συμβουλές για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι οι εξής: ένα ποτήρι με χλιαρό νερό, αφού έχουμε ξυπνήσει, κάνει καλό, διότι ενυδατώνει τον οργανισμό μετά την νυχτερινή ανάπαυλα και καθαρίζει το έντερο.

   Επίσης, το πρωί η ενέργεια του στομάχου βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα πεπτικά ένζυμα είναι έτοιμα για δουλειά. Δεν χρειάζεται να φάμε πολύ, μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να ξεκινήσει η λειτουργία του οργανισμού. Φρέσκα φρούτα και χυλός από βρώμη είναι πολύ καλές επιλογές για το πρωινό. Κάτι άλλο που είναι χρήσιμο για μια διατροφή είναι ένα ελαφρύ βραδινό. Πρέπει να τρώμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάμε για ύπνο. Όταν τρώμε αργά το βράδυ και πέφτουμε αμέσως για ύπνο με γεμάτο στομάχι, δεν δίνουμε στον οργανισμό μας τον απαραίτητο χρόνο ώστε να γίνει σωστά η λειτουργία της πέψης.

   Η ποικιλία στο φαγητό μας είναι πολύ σημαντική. Να μην τρώμε τις ίδιες τροφές κάθε μέρα. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία τροφών γύρω μας κι ο οργανισμός μας χρειάζεται από όλα για να παίρνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Να αποφεύγουμε να τρώμε μεγάλες ποσότητες από μία και μόνο τροφή.

   Τέλος, παίζει ρόλο η απόλαυση του φαγητού μας. Το φαγητό είναι απόλαυση και χρειάζεται χρόνο. Πρέπει να τρώμε και να μασάμε αργά την τροφή. Να απολαμβάνουμε την ξεχωριστή γεύση κάθε μπουκιάς. Η διεργασία της πέψης γίνεται αργά και ξεκινάει από το στόμα στη διάρκεια της μάσησης. Οι τροφές που είναι καλά μασημένες περνάνε πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα και η πέψη γίνεται καλύτερα. Δεν πρέπει να  τρώμε βιαστικά και να μην τρώμε όταν είμαστε αναστατωμένοι, θυμωμένοι ή εκνευρισμένοι.

Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων Καβάλας

Γράφει η μαθήτρια  της Β τάξης, Μακρή Αγγελική 

   Κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 η ομάδα του περιοδικού μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που  έχει τεράστια ιστορία.

   Αρχικά, η πόλη των Φιλίππων λεγόταν Κρηνίδες και ιδρύθηκε το 360 π.Χ. ως αποικία της Θάσου. Από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως και την αφετηρία της 1ης χιλιετίας ,η πόλη ήταν στην κυριαρχία του Φίλιππου Β’ του Μακεδόνα ,ο οποίος ήταν ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  Για αρκετούς αιώνες οι Φίλιπποι ήταν ένας σημαντικός σταθμός επάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό που ήταν ο εμπορικός δρόμος που ένωνε την Ασία με την Ευρώπη. Ο χώρος ήταν επίσης γνωστός για τους φυσικούς του πόρους.

   Κοντά στο 50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κήρυττε το λόγο του Θεού.  Η σύντομη φυλάκισή του δεν εμπόδισε τους Φιλίππους να γίνουν μια μητρόπολη του Πρωτοχριστιανισμού. Κατά την διάρκεια των επόμενων αιώνων χτίστηκαν πολλές εκκλησίες στην περιοχή, όπως για παράδειγμα δύο Βασιλικές και ο λεγόμενος Οκταγωνικός Ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παύλο.

IMG_20230401_134135

Το θέατρο

Εντολή για την κατασκευή του έδωσε ο Φίλιππος ο Μακεδόνας στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Το αρχαίο θέατρο είχε προσανατολισμό προς το νότο με σκοπό να εξασφαλίζει πανοραμική θέα της πόλης στους αρχαίους θεατές. Το μνημείο ήταν κατασκευασμένο από μάρμαρο. Το 1957 το θέατρο των Φιλίππων επαναλειτούργησε και δόθηκε η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος.

 

IMG_20230401_134221

 

 

 

 

 

 

Το φόρουμ

   Όπως σε όλες τις πόλεις της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, έτσι και οι Φίλιπποι είχαν τη λεγόμενη Αγορά. Σε αυτό το τμήμα του αρχαιολογικού χώρου διακρίνονται πολλές λατινικές επιγραφές.

  Το Μουσείο

   Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων υπάρχει Αρχαιολογικό Μουσείο και είναι χωρισμένο σε δύο επίπεδα: στον πρώτο όροφο θα δεις ευρήματα από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή και στον δεύτερο όροφο γίνονται αναφορές στην χριστιανική κληρονομιά της πόλης.

IMG_20230401_143444IMG_20230401_143437

 

IMG_20230401_143430IMG_20230401_143009

Το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας από τα Θυάτειρα

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει ένας ναός ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Αγία Λυδία. Εμπνευσμένη από τα κηρύγματα του Αποστόλου Παύλου επέλεξε να βαπτιστεί χριστιανή στον ποταμό Ζυγακτη. Το οκταγωνικό βαπτιστήριο χτίστηκε το 1974 πλάι στο ποτάμι, όπου δημιουργήθηκε και ένας υπαίθριος χώρος βάπτισης. Χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως κέντρο παρακολούθησης βάπτισης ενήλικων.

Νευρική Ανορεξία στους εφήβους

 Γράφει η μαθήτρια  της Β τάξης  Νικολέτα Πετκάκη  

   ηΗ νευρική ανορεξία είναι ένα είδος διατροφικής διαταραχής και ψυχικής νόσου όπου ένα άτομο επιλέγει ανθυγιεινούς τρόπους, όπως το να σταματήσει να τρέφεται με την κατάλληλη ποσότητα φαγητού ή και καθόλου, ώστε να χάσει βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει συνηθώς σε νεαρά κορίτσια ή πιο σπάνια σε νεαρά αγόρια ή και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα άτομα με ανορεξία είναι πολύ αυστηρά για το τι και πόσο θα φάνε. Μπορεί να σκέφτονται το φαγητό ή τις θερμίδες σχεδόν όλη την ώρα.

     Διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών, κιλών και μεγέθους.  Ωστόσο στην εποχή μας υπάρχουν πολλά είδη στερεότυπων που επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουν οι έφηβοι τον εαυτό τους.  Τέτοια στερεότυπα προέρχονται από  τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  δηλαδή μέσα από τις διαφημίσεις, τα περιοδικά, τις τηλεοπτικές εκπομπές, τις ταινίες και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρουσιάζουν τις γυναίκες ως άψογες και αδύνατες, ενώ τους άνδρες εντελώς μυώδεις, με αποτέλεσμα αυτή η σωματική εικόνα να γίνεται εμμονή για κάποιους εφήβους. Πολλές διατροφικές διαταραχές αναπτύσσονται, επίσης, μέσω της σύγκρισης με ένα κοντινό πρόσωπο (φίλος, οικογένεια) που έχει ένα πολύ ωραίο σώμα. Δυστυχώς, αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι ανάπτυξης μιας διατροφικής διαταραχής. Κάποιοι άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η κοροϊδία, τα κακοπροαίρετα σχόλια για το σώμα κάποιου, η τελειομανία αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον.

   Ένας έφηβος με ανορεξία μπορεί να υποφέρει από υπερβολικό άγχος, κατάθλιψη και συνεχείς σκέψεις που αφορούν το φαγητό και το σώμα. Επίσης, οι έφηβοι  μπορεί να προβούν σε  περίεργες πράξεις ή και συμπεριφορές,  ώστε να αποφύγουν καταστάσεις. Κάποιες συμπεριφορές είναι η αποφυγή φαγητού, η άρνηση πείνας, η αποφυγή κοινωνικών περιστάσεων που περιλαμβάνουν φαγητό, η αντίληψη ότι είναι υπέρβαροι, όταν είναι πραγματικά λιποβαρείς.  Έτσι, οι έφηβοι βασίζουν την αξία τους στην εμφάνιση και την εικόνα του σώματος τους, ενώ έχουν εμμονή με τη ρουτίνα άσκησης. Η νευρική ανορεξία και ο υποσιτισμός που τη χαρακτηρίζει και που είναι αποτέλεσμα της λιμοκτονίας που επιβάλλουν στους εαυτούς τους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε πολλά σημαντικά όργανα του σώματος..

         Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η νευρική ανορεξία, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για την ασθενή. Αν λοιπόν αντιληφθείτε ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο εμφανίζει κάποια από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους επιστήμονες. Ειδικευμένοι ψυχολόγοι και διαιτολόγοι θα διαγνώσουν και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

I love-I hate στην πόλη μου

Γράφουν οι μαθητές της Β΄ τάξης Ευθυμιοπούλου Μαρία-Φρειδερίκη, Βογιατζής Σταύρος.

Στην πόλη μας υπάρχουν πολλά πράγματα που μας αρέσουν και πολλά που δε μας αρέσουν. Είναι φυσικό για κάθε άνθρωπο κάποια πράγματα να του αρέσουν παραπάνω από κάποια άλλα και έτσι γίνεται και με εμάς.

Η αλήθεια είναι ότι στην πόλη όπου μένουμε δεν υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία να μας αρέσουν εκτός από δυο- τρία. Ένα από αυτά είναι το αμφιθέατρο, το οποίο είναι ένας χώρος με  πολλά γήπεδα, μια παιδική χαρά, ένα ανοιχτό θέατρο και ένα κυλικείο. Εκεί μπορούν να πάνε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας  για να παίξουν ή να πιούν τον καφέ τους. Ένα ακόμα μέρος που μας αρέσει είναι η Βετσοπούλου. Η Βετσοπούλου είναι ένας μεγάλος δρόμος όπου έχει πολλά μαγαζιά, καφέ και φαστφουντάδικα.

Παρόλα αυτά τα περισσότερα πράγματα στην Αλεξάνδρεια δε μας αρέσουν. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που υπάρχει στην πόλη μας είναι τα αδέσποτα, διότι είναι πολύ επικίνδυνα για την σωματική μας ακεραιότητα. Ένα ακόμα πρόβλημα που έχει η πόλη μας είναι τα σκουπίδια, τα οποία είναι πεταμένα σε κάθε γωνιά της πόλης μας και ο δήμος δεν κάνει κάτι για να τα μαζέψει, με αποτέλεσμα να μολύνεται το περιβάλλον.

Συνοψίζοντας υπάρχουν πράγματα που μας αρέσουν και που δε μας αρέσουν στην πόλη μας. Το θέμα είναι ότι για τα πράγματα που δεν μας αρέσουν πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να τα αντιμετωπίσουμε.

Τρόποι διασκέδασης του σημερινού εφήβου

Γράφουν οι μαθήτριες της Β τάξης, Τσαλουχίδου Βικτώρια, Χατζηδημητρίου Τατιανή, Κεφάλα Κωνσταντίνα και  Φαντάκη Φωτεινή

ομά-α-εφήβων-που-προσέχουν-τον-κινηματογράφο-μαζί-στο-σπίτι-έφηβοι-που-96391206

   Οι έφηβοι στις μέρες μας έχουν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης σε σχέση με τις παλιότερες δεκαετίες. Συνήθως, συχνάζουν σε καφετέριες ή στα Internet cafe, για το απόγευμα τους, και σε club ή κέντρα διασκέδασης, για τις βραδινές εξόδους τους. Για να περάσουν δημιουργικά την ώρα τους, πολλοί επιλέγουν να πάνε στον κινηματογράφο ή στα θέατρα. Το καλοκαίρι, πολλοί από αυτούς συχνάζουν  και στα bar.

   Η διασκέδαση στις μέρες μας, όπως και παλιότερα, έχει πολλά θετικά αλλά και αρνητικά. Τα πλεονεκτήματά της είναι πως μας απαλλάσσει από το άγχος, το στρες και γενικότερα την βαρετή μας καθημερινότητα. Επίσης, μας βοηθάει στη δημιουργία νέων γνωριμιών, άρα γινόμαστε πιο κοινωνικοί. Τέλος, με την «ανεβαστική» μουσική χαλαρώνουμε, πράγμα που χρειάζεται κι  αυτό πού και πού. Τα μειονεκτήματα της διασκέδασης είναι πως στις μέρες τα club, οι καφετέριες και γενικά τα κέντρα διασκέδασης είναι πολύ ακριβά και δεν συμβαδίζουν με τα οικονομικά προβλήματα που πολλοί έχουν. Μέσα στα αρνητικά, εντάσσονται και οι κίνδυνοι της διασκέδασης, καθώς  στις μέρες μας οι τρόποι διασκέδασης των εφήβων κρύβουν πολλούς κινδύνους. Ένας από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους είναι ποτά που μπορεί να περιέχουν υπνωτικά χάπια, στάχτη ή διάφορα άλλα χημικά τα οποία παρασέρνουν τους νέους σε επικίνδυνες καταστάσεις. Μερικές, ακόμη, από τις επικίνδυνες καταστάσεις, είναι η πιθανότητα διάφορων αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, βιασμών (ένα θέμα το οποίο έχει γινεί καθημερινότητα στις ειδήσεις), ακόμη και έλκος στομάχου, το οποίο σε ακραίες καταστάσεις οδηγεί και σε θάνατο. Επίσης, πολλά μαγαζιά είναι απόμερα, είτε σε ταράτσες, είτε σε αποθήκες, όπου σε περίπτωση κινδύνου, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος διαφυγής. Τέλος, υπάρχει η περίπτωση κλοπής προσωπικών αντικειμένων.

   Παρόλο που υπάρχουν αρκετοί τρόποι διασκέδασης, οι σημερινοί έφηβοι επιλέγουν αυτούς, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων διασκεδάζει με αυτόν τον τρόπο και έτσι ακολουθούν όλοι αυτόν τον δρόμο. Πολλοί έφηβοι, ωστόσο,  έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν καταλήξει στα δικαστήρια (κατηγορία βιασμού) με αυτή τη διασκέδαση.

Ηλεκτρονικό παιχνίδι: θετικές και αρνητικές επιδράσεις

Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ τάξης. Ελένη Κωστογλίδη και Λυδία Γεωργιάδου

    vrΣήμερα, σχεδόν όλα τα παιδιά ηλικίας 10 με 16 ετών στον ελεύθερό τους χρόνο ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια, είτε από κονσόλες και υπολογιστές ,είτε από κινητά και τάμπλετ. Κάποια παιδιά αρχίζουν να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια από πολύ μικρή ηλικία. Τα παιχνίδια στο  διαδίκτυο έχουν και θετικές και αρνητικές συνέπειες στη ζωή ενός εφήβου.

   Αρχικά ,οι θετικές επιδράσεις είναι οι εξής :Τα παιδιά περνάνε τον χρόνο τους ευχάριστα με ενδιαφέροντα για αυτά παιχνίδια. Κοινωνικοποιούνται και γνωρίζουν καινούργιους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούν και κάνουν παρέα συστηματικά. Επιπλέον ,μαθαίνουν νέα πράγματα όπως ξένες γλώσσες ή λέξεις τις οποίες δεν γνώριζαν. Τέλος, με όλα αυτά η ψυχολογία των παιδιών είναι ανεβασμένη, με όρεξη και δεν νιώθουν μόνοι ,καθώς έχουνε φίλους με τους οποίους διασκεδάζουν και έτσι η ζωή τους δεν είναι μονότονη.

   Αντίθετα ,εκτός από θετικά υπάρχουν και αρνητικά αποτελέσματα. Πρώτον, τα παιδιά ασχολούνται πολλές ώρες με τα παιχνίδια στον υπολογιστή και συνήθως οι επιδόσεις τους στο σχολείο και στα φροντιστήρια  και οι βαθμοί τους πέφτουν. Έπειτα ,αν δεν παίρνουν σωστά μέτρα, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην υγεία τους, όπως στην όραση και στο μυοσκελετικό σύστημα. Τέλος, τα παιδιά κάθονται πολλές ώρες στον υπολογιστή με αποτέλεσμα να κλείνονται στον εαυτό τους, να είναι μόνα τους σε ένα δωμάτιο και να μην έχουν ουσιαστική επαφή με τον έξω κόσμο.

   Έτσι λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ένας τρόπος διασκέδασης, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο και να γνωρίζουμε τα προβλήματα που μπορεί να μας προκαλέσουν.

Τι αγαπώ και τι μισώ στην πόλη μου

Γράφει η μαθήτρια Ευαγγελία Ραφαηλία Κουμαντζιά, της Β Γυμνασίου

     Η πόλη στην οποία μένω ονομάζεται Αλεξάνδρεια ή  Γιδάς και βρίσκεται στο νομό Ημαθίας. Η πόλη αυτή είναι σχετικά μεγάλη, αλλά δεν έχει αρκετά αξιοθέατα και μέρη για να επισκεφτεί μια παρέα ή μια οικογένεια. Έχει τα αρνητικά και τα θετικά της,

   Στην πόλη μου δεν μπορώ να πω πως αγαπώ ή μισώ κάτι συγκεκριμένο. Το αρνητικό της πόλης είναι πως δεν υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα όπως μουσεία, παραλίες ή κάποιο λούνα πάρκ.  Τα σχολεία δεν είναι αρκετά διατηρημένα και υπάρχουν αρκετές υλικές ζημιές, όπως και στους δρόμους επίσης. Η πόλη είναι παρατημένη και λίγο βρώμικη. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για δουλειά και υπάρχει το θέμα ανεργίας. . Ο πληθυσμός της όλο και λιγοστεύει και οι περισσότεροι φεύγουν στο εξωτερικό ή σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας με περισσότερες επιλογές για δουλειά .

    Από την άλλη,  στην Αλεξάνδρεια οι δρόμοι είναι λίγοι και εύκολοι και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα γιατί μαθαίνει κάποιος γρήγορα τα μονοπάτια. . Οι παρέες και οι οικογένειές συχνάζουν σε απλά και καθημερινά μέρη όπως καφετέριες, ταβέρνες ή το γνωστό αμφιθέατρο. Το καλοκαίρι ,οι γονείς και τα παιδιά πηγαίνουν στο αμφιθέατρο που είναι ένας μεγάλος ωραίος χώρος με γρασίδι και αρκετό χώρο για διασκέδαση και παιχνίδι. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ ή ακόμα να κάτσουν και στο πάρκο που υπάρχει εκεί. Οι γονείς κάθονται στο μικρό μαγαζί όπου μπορούν να φάνε και να πιούν βλέποντας τα παιδιά τους να διασκεδάζουν.

   Με λίγα λόγια αυτή είναι η πόλη Αλεξάνδρεια , ο Γιδάς που κάποιοι μπορεί να αγαπήσετε ή και όχι. . Είναι μια απλή πόλη, εύκολη αν και δεν προκαλεί τον ενθουσιασμό όσο κάποια άλλη.

 

Πώς επηρεάζει ο ρατσισμός την κοινωνία

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ τάξης Γυμνασίου, Δημητρίου Γεωργία, Μαργαρίτη Κατερίνα και Μάρτου Στεργία 

ratsismosΡατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους.  Σύμφωνα με την αντίληψη του ρατσισμού οι άνθρωποι διακρίνονται   από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, είτε από τον σεξουαλικό προσανατολισμό  κτλ.

Οι συνέπειες του ρατσισμού ως κοινωνικού φαινομένου είναι πολλές. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε κάποιες από αυτές,  όπως:

Α) Οικονομική εκμετάλλευση ατόμων και λαών. Tο άτομο που τον υφίσταται αποδέχεται τη μοίρα του, ενώ  καταργεί την όποια ικανότητα  κριτικής σκέψης στο άτομο που διακρίνεται από ρατσιστική συμπεριφορά.

Β ) Πνευματική ανελευθερία, όπου καταργείται  η δημοκρατία και οι θεσμοί της, κυριαρχεί η αδικία, η  αναξιοκρατία, και η  περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γ) Περιθωριοποιούνται άτομα και ομάδες. Παρεμποδίζεται η συμμετοχή τους στην κοινωνία και η εξέλιξή τους.

Δ) Στερεί από τους λαούς, θύματα του ρατσισμού, την ευκαιρία να αναπτύξουν πολιτισμό στη χώρα διαμονής τους. Κυριαρχεί ο φόβος ανάμεσα στους ανθρώπους και δημιουργείται κοινωνική ανασφάλεια.

Ε) Κόστος σε ανθρώπινες ζωές, διότι πολλές φορές η οργή και ο θυμός που ξεσπά πάνω στα θύματα του ρατσισμού είναι τόσος σε έκταση που μπορεί να τους κοστίσει και την  ίδια τους τη ζωή.

Κλείνοντας ο ρατσισμός θεωρείται θεμελιώδης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα άτομα που υφίστανται τις συνέπειες του ρατσισμού ουσιαστικά δέχονται πλήγματα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και καθημερινότητας. Ιδέες όπως ισότητα, ισονομία, αυτοδιάθεση, ανεξιθρησκία οφείλουν να προασπίζονται από όλους μας και να αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό κάθε κοινωνίας.

I Love-I Hate στην πόλη μου

Γράφουν οι μαθητές της Β» τάξης Ευθυμιοπούλου Μαρία-Φρειδερίκη , Σταύρος Βογιατζής

Στην πόλη μας υπάρχουν πολλά πράγματα που μας αρέσουν και πολλά που δεν μας αρέσουν. Είναι φυσικό για κάθε άνθρωπο κάποια πράγματα να του αρέσουν παραπάνω από κάποια άλλα και έτσι γίνεται και με εμάς.

Η αλήθεια είναι ότι στην πόλη όπου μένουμε δεν υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία να μας αρέσουν εκτός από δυο- τρία. Ένα από τα πράγματα που μας αρέσουν είναι το αμφιθέατρο το οποίο είναι ένας χώρος ο οποίος έχει πολλά γήπεδα, μια παιδική χαρά, ένα ανοιχτό θέατρο και ένα κυλικείο. Εκεί μπορούν να πάνε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας  για να παίξουν ή να πιουν τον καφέ τους. Ένα ακόμα μέρος που μας αρέσει είναι η Βετσοπούλου. Η Βετσοπούλου είναι ένας μεγάλος πεζόδρομος όπου έχει πολλά μαγαζιά, καφέ και φαστφουντάδικα.

Παρόλα αυτά τα περισσότερα πράγματα στην Αλεξάνδρεια δεν μας αρέσουν κάποια από αυτά είναι τα εξής. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που υπάρχει στην πόλη μας είναι τα αδέσποτα, διότι είναι πολύ επικίνδυνα για την σωματική μας ακεραιότητα. Ένα ακόμα πρόβλημα που έχει η πόλη μας είναι τα σκουπίδια τα οποία είναι πεταμένα σε κάθε γωνιά της πόλης μας και ο δήμος δεν κάνει κάτι για να τα μαζέψει με αποτέλεσμα να μολύνεται το περιβάλλον.

Συνοψίζοντας υπάρχουν πράγματα που μας αρέσουν και που δεν μας αρέσουν στην πόλη μας. Το θέμα είναι ότι τα πράγματα που δεν μας αρέσουν πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε.

Θα τα πάω καλά στους βαθμούς; (σκέψεις και συναισθήματα)

Γράφουν οι μαθήτριες της Β’ τάξης,  Σαββίδου Κική,  Χριστοδουλακίδου Παναγιώτα και Σιγκούνα Θεοδώρα. 

 ta_mperdemena_mou_synaisthimata_featΤο σχολείο αποτελεί το δεύτερο περιβάλλον κοινωνικοποίησης για τα παιδιά, τα οποία καλούνται να ενταχθούν μετά από αυτό της οικογένειας.  Η εικόνα ενός παιδιού εξαρτάται από το σχολείο και συγκεκριμένα  συνδέεται στενά με τους βαθμούς. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά έχουν την εντύπωση ότι η νοημοσύνη και η αξία τους αποτυπώνεται στους  βαθμούς τους, δηλαδή  στις παρατηρήσεις και τα σχόλια για τις μικρότερες κυρίως τάξεις ή στους βαθμούς που αναγράφονται στους ελέγχους προόδου για τις  τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στην πραγματικότητα, το σχολείο δίνει υπερβολική βαρύτητα στους βαθμούς, ενώ η αξιολόγηση των μαθητών τις περισσότερες φορές έχει και κοινωνικό αντίκτυπο.

   Ένα μεγάλο μέρος των  γονέων και των εκπαιδευτικών δίνουν μεγαλύτερη σημασία από όσο θα έπρεπε στις επιδόσεις και τους βαθμούς, με αποτέλεσμα να παραβλέπουν άλλες εξίσου σημαντικές προόδους των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, όταν ένας μαθητής παίρνει υψηλούς βαθμούς, τον θεωρούν έξυπνο, εργατικό και άξιο, ενώ, όταν οι βαθμοί κάποιου είναι σχετικά χαμηλοί, τον κρίνουν αρνητικά λέγοντας ότι δεν είναι τόσο ικανός, έξυπνος και ούτω καθεξής. Αυτό, έχει ως επακόλουθο πολλοί μαθητές να απογοητεύονται από τον εαυτό τους και να νιώθουν κατώτεροι σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που δεν μείνουν ευχαριστημένοι οι γονείς από τις επιδόσεις τους, φοβούνται για τις συνέπειες που μπορεί να ακολουθήσουν, δηλαδή να στερηθούν κάτι πολύ σημαντικό για αυτούς όπως το κινητό, τις εξόδους και τις δραστηριότητες. Ωστόσο, από αυτήν την αποτυχία, υπάρχει περίπτωση να πεισμώσουν, θέτοντας ως στόχο να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στο επόμενο τετράμηνο, για να αποδείξουν στον ίδιο τους τον εαυτό και στους γύρω ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

   Εν αντιθέσει, υπάρχουν μαθητές οι οποίοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο καθημερινά στα μαθήματά τους και μελετούν πιο προσεκτικά, έχοντας μια πολύ καλή  σταθερή απόδοση. Αυτοί περιμένουν με ανυπομονησία να δουν τους βαθμούς και νιώθουν σιγουριά, χαρά, υπερηφάνεια και ικανοποίηση, εφόσον ανταμείβεται ο κόπος τους, σε σχέση με άλλους που έχουν τρομερή αγωνία. Αξίζει να σημειωθεί, πως η αντιμετώπισή τους μπορεί να έχει δυο όψεις. Από την μια, σίγουρα θα επιβραβευτούν όπως τους αξίζει και θα αποτελέσουν αξιοθαύμαστο παράδειγμα για τους ανερχόμενους μαθητές που θα τους ακολουθήσουν. Από την άλλη, όμως, ίσως χαρακτηριστούν υποτιμητικά ως «φυτά» από συμμαθητές τους, οι οποίοι συνήθως είναι εκείνοι που δε δίνουν την παραμικρή σημασία στα μαθήματα και αδιαφορούν παντελώς.

   Συνοψίζοντας, η αξία ενός παιδιού δεν φαίνεται στους βαθμούς του, αλλά στον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους γύρω του. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να μη βιαζόμαστε να κρίνουμε κάποιον μαθητή σύμφωνα και μόνο με την επίδοσή του στο σχολείο, αλλά και από τα χαρίσματα ή τις δεξιότητες που έχει ως άνθρωπος. Έτσι κι αλλιώς, το πόσο ασχολούνται οι μαθητές  με τα μαθήματα εξαρτάται από τους ίδιους και μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα δείξουν.

Top