Στήλη: Γενικά

ΕΦΗΒΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Γράφουν οι μαθήτριες της Β γυμνασίου Κωνσταντίνα Κομπατσιάρη ,Γεωργία Ρακοπούλου , Εύα Μπράβου.

ΕΦΗΒΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

 Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι έφηβοι εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο, θεωρώντας πως αυτό δεν τους  είναι απαραίτητο. Όμως αφήνοντας το σχολείο σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι πολύ αντιπαραγωγικό για το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Και αυτό γιατί τα χρόνια μάθησης δεν είναι μόνο σημαντικά ακαδημαϊκά αλλά και σημαντικά κοινωνικά. Αφήνοντας λοιπόν το σχολείο  δεν βοηθάει πάντα τους νεαρούς έφηβους να βρουν μία καλή δουλειά στην αγορά εργασίας, αργότερα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας έφηβος εγκαταλείπει το σχολείο. Αρχικά διότι πιστεύει πως και χωρίς αυτό μπορεί να πετύχει πολλά στην ζωή του. Με άλλα λόγια έχει λάθος πρότυπα όπως ανθρώπους που έχουν βγάλει εύκολα και γρήγορα χρήματα .Επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι  δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν υποχρεώσεις στο σχολείο οπότε το εγκαταλείπουν. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί  γονείς αναγκάζουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν το ίδιο επάγγελμα με το δικό τους.

Συμπερασματικά υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας έφηβος εγκαταλείπει το σχολείο γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν την αναγκαιότητα του επαγγελματικού προσανατολισμού και το διαπιστώνουν όταν είναι πια σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

«9 Φεβρουαρίου»: Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

                                                                            γράφει η μαθήτρια της Β Γυμνασίου ,Τζουβάρα Ευαγγελία   

           Αποτέλεσμα εικόνας για παγκοσμια ημερα ελληνικης γλωσσας

            Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,από τον Απρίλιο του 2017.

            Με την καθιέρωση αυτής της παγκόσμιας ημέρας, επιδιώκεται η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που έχει η ελληνική γλώσσα και γραφή, εδώ και πολλούς αιώνες, γιατί μέσα από αυτήν εκφράζεται η φιλοσοφική σκέψη του αρχαίου κόσμου. Ακόμη σε αυτήν στηρίζεται μια σειρά άλλων γλωσσών, όπως η Λατινική. Όλες οι γλώσσες περιέχουν στο λεξιλόγιό τους ελληνικές λέξεις, γι’ αυτό δίκαια πολλοί την θεωρούν ως τη μητρική γλώσσα των άλλων.

            Είναι η γλώσσα που έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην εδραίωση του Ευρωπαϊκού όσο και Παγκόσμιου πολιτισμού. Μέσα από αυτήν γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν επιστήμες,τέχνες, μορφοποιήθηκαν και μεταβιβάστηκαν  σημαντικές φιλοσοφικές θεωρήσεις και λογοτεχνικά κείμενα. Γράφτηκαν τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού και διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

             Με αφορμή αυτήν  την ημέρα,  όλη η εξερχόμενη αλληλογραφία του Υπ. Εξωτερικών προς τις εδρεύουσες στην Ελλάδα πρεσβείες και τους διεθνείς οργανισμούς, στέλνεται γραμμένη στα ελληνικά για την περίοδο 9 ως 15 Φεβρουαρίου. Επίσης η Γ.Γ. Δημόσιας Διπλωματίας του Υπ. Εξωτερικών δημοσίευσε στο YouTube μια καμπάνια με τίτλο ‘’DID YOU KNOW YOU SPEAK CREEK’’? (ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΜΙΛΑΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;)

           Η μέρα αυτή λοιπόν, περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και της αλλοδαπής που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας.

«Logo’s» εταιρειών: λόγος παραπλάνησης καταναλωτών

   Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ τάξης Παναγιώτα Μοσχοπούλου και Ελένη Μαββίδου

   Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ότι οι πιο δημοφιλείς εταιρείες κρύβουν κάτι και δεν μας το προβάλλουν; Για παράδειγμα, σκεφτήκατε ποτέ για ποιό λόγο χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο «logo» και τι θέλουν να δείξουν με αυτό; Πιστεύετε ότι αυτό που μας δείχνουν είναι υπερβολικό;

   Yπάρχουν πολλές εταιρείες που επιδιώκουν πολλά και μόνο μέσω των «logo» τους, ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτά δεν είναι τόσο πετυχημένα όσο φαίνονται. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι το «Twitter», ένα διαδικτυακό σύστημα εύκολης, γρήγορης και λιγόλογης επικοινωνίας. Οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας του Twitter ισχυρίζονται ότι ο λόγος για τον οποίο έχει επιλεχθεί και διημιουργηθεί αυτό το όνομα είναι ο ήχος του κελαηδήματος που ακούγεται όταν σου έρχεται μια ειδοποίηση. Επίσης, πιθανό είναι το εικονίδιο-logo του Twitter να έχει διαλεχθεί λόγω της γρήγορης ταχύτητας ενός πουλιού, γι” αυτό και προσομοιάζει σε ένα πτηνό. Εξίσου πασίγνωστη είναι η firefox που χρησιμοποιείται αρκετά ως φύλλο μετρητής (browser) ιστοσελίδων, για να καλύπτει διαδικτυακά πολλές ανάγκες των ανθρώπων. Όλοι γνωρίζουμε πως το σύμβολό της είναι μια αλεπού, ένα έξυπνο και πονηρό ζώο, η επιλογή του οποίου ως συμβόλου-logo εκφράζει την έξυπνη προσέγγιση στον άνθρωπο. Επιπλέον, η φωτιά που απεικονίζεται συμβολίζει την ταχύτητα της διάδοσης των πληρωοφοριών, όπως μια πυρκαγιά εξαπλώνεται εύκολα και γρήγορα. Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε  ότι όλα αυτά που μας παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι αυτών και άλλων επιχειρήσεων είναι υπερβολικά, διότι οι συγκεκριμένες εφαρμογές δεν κάνουν κάτι διαφορετικό και περισσότερο από τις υπόλοιπες.

   Επίσης, χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της εταιρείας αθλητικών ειδών «Puma». Το logo της αποτελεί προσομοίωση ενός ευκίνητου ζώου, του ομώνυμου «Puma». Μέσω του συγκεκριμένου «logo» η εταιρεία προσπαθεί έμμεσα να μεταδώσει το μήνυμα ότι επιλέγοντας παπούτσια παραγωγής της μπορούμε να τρέξουμε με ταχύτητα ανάλογη με αυτήν του ζώου.

   Εξίσου δημοφιλής για όλες – κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες- είναι τα παπούτσια της εταιρείας «Lacoste». Σύμβολό της αποτελεί ένας κροκόδειλος, ζώο που διακρίνεται για το γερό και σκληρό δέρμα του. Μεσω αυτού, η εταιρεία θέλει να μας δείξει ότι τα παπούτσια είναι ανθεκτικά και καλής ποιότητας. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι διαφημίσεις αυτές είναι παραπλανητικές, διότι παπούτσια αρκετών ανώνυμων ή και ντόπιων εταιρειών είναι ανάλογης και, σε πολλές περιπτώσεις, ανώτερης ποιότητας.

   Συνοψίζονται, μπορούμε να πούμε πως τα λογότυπα των εταιρειών και οι διαφημίσεις που προωθούν τα προϊόντα τους αποτελούν εργαλεία για να επηρεαστούν οι καταναλωτές και να καταναλώσουν όσο γίνεται περισσότερα. Κι από τη στιγμή που αποτελούν μέσα για δημιουργία εντυπώσεων με απώτερο στόχο το κέρδος, είναι λογικό να υπερβάλλουν παραπλανώντας το καταναλωτικό κοινό. Δυστυχώς, όμως, αρκετοί άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό και επηρεάζονται.

Το φαινόμενο της «μαθητικής διαρροής»

ΣΧΟΛΙΚΗ-ΔΙΑΡΡΟΗΓράφουν οι μαθήτριες της Β” γυμνασίου Κωνσταντίνα Κομπατσιάρη, Γεωργία Ρακοπούλου και Εύα Μπράβου

   Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι έφηβοι εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο, θεωρώντας πως αυτό δεν τους  είναι απαραίτητο. Όμως η σχολική διαρροή, όπως ονομάζεται το φαινόμενο αυτό, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για τους νέους και το μέλλον τους.

   Και αυτό γιατί στα χρόνια της μάθησης το παιδί δεν αποκτά μόνο σημαντικά εφόδια ακαδημαϊκά αλλά και κοινωνικά. Διακόπτοντας δηλαδή ένας μαθητής τη φοίτησή του στο σχολείο, δυσκολεύει τη ζωή του τόσο σε θέματα επιβίωσης, όπως η επαγγελματική του αποκατάσταση, όσο και σε ζητήματα κοινωνικής αγωγής, για την πιο αρμονική συνύπαρξή του με τους συμπολίτες του.

   Πολλοί είναι οι λόγοι που ένας έφηβος εγκαταλείπει το σχολείο. Αρχικά,  πιστεύει πως και χωρίς αυτό μπορεί να πετύχει πολλά στη ζωή του, διότι επηρεάζεται εύκολα από αρνητικά πρότυπα, που προβάλλονται από τα Μ. Μ. Ε. καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα οποία είναι συνήθως άνθρωποι που έχουν κερδίσει περιουσία και αναγνωρισιμότητα εύκολα, γρήγορα και χωρίς προσπάθεια. Επίσης, συνηθισμένος λόγος για τη μαθητική διαρροή είναι και ότι πολλές οικογένειες ζουν σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας, ώστε τα παιδιά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σχολικές υποχρεώσεις, γι” αυτό και το εγκαταλείπουν. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί έφηβοι συνεχίζουν το επάγγελμα των γονιών τους, παρόλο που δεν το θέλουν.

  Επομένως, η διακοπή της φοίτησης στο σχολείο εξηγείται από αρκετούς και σοβαρούς λόγους, οι οποίοι όμως τις περισσότερες φορές δεν βαραίνουν τα ίδια τα παιδιά αλλά τους ενήλικες και όσους, γενικότερα, προσφέρουν αγωγή. Γι” αυτό κρίνεται απαραίτητο η κάθε οικογένεια αλλά και η πολιτεία να συμβάλλουν, ώστε το παιδί από πολύ νωρίς να αντιληφθεί την αξία της εκπαίδευσης και της οργανωμένης σχολικής ζωής στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, άρα και στην πορεία του στη ζωή. Γιατί μέσω του σχολείου μπορούμε στο μέλλον να ενταχθούμε ομαλά στην κοινωνία και να συνυπάρχουμε με τους υπόλοιπους ως ενεργοί σαν πολίτες.

Τα προβλήματα του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος

γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Ανδριάνα Μοσχοπούλου και Δέσποινα Παύλου

   sxoleioEδώ και πολλές δεκαετίες, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει παραμείνει το ίδιο. Σε αντίθεση με την εξέλιξη της τεχνολογίας και του συγχρόνου τρόπου ζωής,  το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει αλλάξει, έτσι ώστε να συγχρονιστεί με τις σημερινές συνθήκες ζωής. Το γεγονός αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην εκμάθηση των μαθητών.

   Το λάθος εκπαιδευτικό σύστημα επηρεάζει αρκετά τους μαθητές. Αρχικά, είναι γενικά αποδεκτό ότι κάθε μαθητής είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα από τους άλλους. Επομένως, δεν γίνεται ο καθένας να ενδιαφέρεται το ίδιο για όλα τα μαθήματα που διδάσκεται. Για παράδειγμα,ένας μαθητής που του αρέσουν τα μαθηματικά, δεν νοιάζεται τόσο για τα αρχαία, όπως και ένας μαθητής που θέλει να γίνει βιολόγος,ίσως δεν του είναι αναγκαίες οι γνώσεις της γερμανικής γλώσσας. Επιπροσθέτως, κάποιοι μαθητές μαθαίνουν γρήγορα ,ενώ κάποιοι μαθητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο, αλλά στο σχολείο έχουν όλοι τον ίδιο χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μαθητής που μαθαίνει πιο γρήγορα να επιβραβεύεται ως καλύτερος μαθητής, καθώς ο άλλος μαθητής μπερδεύεται  και καταλήγει να μην μαθαίνει τίποτα. Συνεπώς, αυτόματα ο μαθητής που έγραψε άριστα θεωρείται πιο έξυπνος από αυτόν που έγραψε μέτρια. Όμως, αυτό το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν τον παράγοντα. Είναι πιθανό ένας μαθητής να μην γράψει καλά εξαιτίας κάποιου προσωπικού προβλήματος.Απεναντίας ένας μαθητής που ήταν σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση,θα αποδώσει καλύτερα.

   Συμπληρωματικά, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι έφηβοι δυσκολεύονται να ξυπνήσουν πριν τις 8:30 το πρωί. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το ανθρώπινο μυαλό δεν αρχίζει να λειτουργεί πριν τις 10:00 το πρωί, όπως και το ότι οι έφηβοι που δεν κοιμούνται καλά είναι επιρρεπείς στο κάπνισμα και το αλκοόλ. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τους δημιουργούς των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το άγχος που προκαλούν οι καθηγητές με τον λάθος τρόπο παράδοσης του μαθήματος και με τις απαιτήσεις τους , όπως και με την πιθανή ακραία συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια του μαθήματος, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Παράλληλα, είναι γνωστό πως η αυτονομία είναι σημαντική για τους εφήβους. Οι έφηβοι αποφασίζουν οι ίδιοι πως και πότε θα μελετήσουν, καθορίζοντας ποιο είναι το καταλληλότερο πρόγραμμα γι’αυτούς, για το καλύτερο αποτέλεσμα. Το σχολείο κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ελέγχει κάθε λεπτό το πρόγραμμα των μαθητών, με σύμπτωμα την αντιπάθεια των μαθητών προς το σχολείο και το ότι νιώθουν υποσυνείδητα ότι δεν μπορούν να ελέγχουν την ζωή τους. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, πλέον στις μέρες μας, διαθέτουμε απίστευτη τεχνολογία που μας προσφέρει οποιαδήποτε γνώση και αν ψάχνουμε και μπορεί να μας βοηθήσει σε οτιδήποτε θέμα για το οποίο προβληματιζόμαστε.Αυτή όμως δεν χρησιμοποιείται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

    Ανακεφαλαιώνοντας, το εκπαιδευτικό σύστημα δεν γίνεται να αλλάξει αμέσως, αλλά αν αρχίσουμε από τώρα να προσπαθούμε, η αλλαγή που θα προκύψει στο τέλος θα είναι ωφέλιμη για τους εφήβους, και συγκεκριμένα θα οδηγήσει σε έναν αποτελεσματικότερο τρόπο εκμάθησής .

Τα αδέσποτα ζώα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στις μέρες μας δημιουργούνται διάφορα προβλήματα σχετικά με τα αδέσποτα ζώα. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικότερα μερικά από αυτά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα κατοικίδιο ζώο φτάνει σε σημείο να περιπλανιέται στο κρύο χωρίς την κατάλληλη φροντίδα πού του αξίζει. Αρχικά, ο πιο γνωστός για όλους μας λόγος, για τον οποίο τα ζώα και συγκεκριμένα τα σκυλιά εγκαταλείπονται από τα αφεντικά τους είναι το μη επαρκές χρηματικό ποσό που θα πρέπει να διατίθεται από τους ιδιοκτήτες τους. Επίσης, κάποιοι που αποφασίζουν να κάνουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα ένα δώρο, πολλές φορές καταλήγουν στην απόφαση να τούς πάρουνε ένα κουταβάκι. Δυστυχώς, όταν το σκυλί αυτό μεγαλώνει η χαρά των παιδιών τις  περισσότερες εξασθενεί, με αποτέλεσμα ακόμα ένα αδέσποτο στους δρόμους. Τέλος, πολλές από τις φιλοζωικές αναλαμβάνουν την ευθύνη να προσέχουν τα ζώα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όμως, αφού τα στειρώσουν καταλήγουν να τα αφήνουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Βέβαια, υπάρχουν και πολλές συνέπειες. Μία από αυτές είναι τα σοβαρά περιστατικά που δημιουργούνται σε περίπτωση που ένας σκύλος τραυματίσει έναν περαστικό. Επιπρόσθετα, τα πιο πολλά έχουν αρρώστιες για το λόγο του ότι δεν βρέθηκε κάνεις να τα εμβολιάσει. Έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουν την ασθένεια τους σε έναν άνθρωπο που κάνει τη βόλτα του. Παράλληλα, είναι λογικό να αφήνουν τα περιττώματά τους στα πεζοδρόμια. Αυτό έχει ως συνέπεια την ώρα που περπατάει ο πεζός να μην νιώθει τόσο άνετα όσο θα ένιωθε εάν ήταν πιο καθαρό το περιβάλλον.
Συμπερασματικά, τα αδέσποτα ζώα δημιουργούν έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων στην σημερινή κοινωνία και καλό θα ήταν να δινόταν μία λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

Υπάρχει άραγε αληθινή φιλία;

                                                 γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Δέσποινα Παύλου και Ανδριάνα Μοσχοπούλου

Eνα σημαντικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου είναι η φιλία που αναπτύσσεται στη σχέση του με τους άλλους, η οποία αποτελεί ισχυρό ψυχικό δεσμό και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, λαών, αθλητικών, πολιτικών και άλλων κοινωνικών ομάδων. Είναι σημαντικό να τονιστεί από την αρχή ότι φιλία δεν σημαίνει απλή συμπάθεια αλλά αληθινό ψυχικό δόσιμο, δηλαδή ένα από τα πιο εκλεκτά αισθήματα, την αγάπη. Ιδίως στη διάρκεια της εφηβείας, ο νέος άνθρωπος ανακαλύπτοντας ακόμη τον εαυτό του, δεν γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται διάφορες καταστάσεις και, μέσα σ” αυτές, τη φιλία του με τους άλλους.

Στο σύγχρονο παρόν, η ουσιαστική φιλία συνήθως φθείρεται λόγω ποικίλων παραγόντων. Αρχικά, ο σύγχρονος πιεστικός και γρήγορος τρόπος ζωής επηρεάζει καθοριστικά τις σχέσεις των ανθρώπων. Στις μέρες μας, η «φιλία» σημαίνει χρήσιμη συναναστροφή και οφείλεται συχνά σε προσωπικά συμφέροντα. Επίσης, αλλοιώνεται εξαιτίας των ταχύτατων ρυθμών της σύγχρονης ζωής και της απώλειας ελεύθερου χρόνου, αφού κάθε άτομο στρέφεται σε μοναχικές δραστηριότητες και ολοένα απομονώνεται. Επιπλέον, η έλλειψη ηθικής και η απουσία πίστης σε κοινωνικές αρετές, η απώλεια του πνεύματος αυτοθυσίας, συνεργασίας, ανεκτικότητας, καθώς και η απουσία αφοσίωσης, δυσχεραίνουν τις φιλικές σχέσεις. Αξιομνημόνευτο, ότι η δυσλειτουργία των φορέων κοινωνικοποίησης -οι οποίοι αδυνατούν να μεταγγίσουν  στα παιδιά την αξία των φιλικών σχέσεων και της αγωγής- εντείνει το πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, ένας έφηβος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα της φιλίας, γιατί νιώθει την ανάγκη να επικοινωνεί πνευματικά και ψυχικά και διότι, ως άνθρωπος, είναι από τη φύση του κοινωνικό ον, ώστε δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του. Ο νέος επιθυμεί να καλύπτει τις ψυχικές και φυσικές του ανάγκες μοιραζόμενος τα συναισθήματα που βιώνει. Γι” αυτό, η φιλική σχέση βοηθά στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του, καθώς λόγω αυτής αναπτύσσεται η κριτική σκέψη και η καλλιέργεια ηθικών αξιών και ιδανικών. Τέλος, εξαιτίας της, οι άνθρωποι και ιδίως οι έφηβοι απολαμβάνουν τη συντροφικότητα στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Βέβαια, η γνήσια φιλία βασίζεται σε κάποια χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητο να διαθέτουν τα πρόσωπα που σχετίζονται. Βασικότερα είναι η ειλικρίνεια, δηλαδή συμπεριφορά εκφρασμένη με καθαρότητα σκέψης και ήθους,με αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια και σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου.

Αβίαστα, λοιπόν, συνάγεται το συμπέρασμα, ότι στο σύγχρονο παρόν η πραγματική εφηβική φιλία είναι ανεκτίμητη σαν διαμάντι, ιδιαίτερα για τους έφηβους που περνάνε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής τους, κατά την οποία επιδιώκουν τη συναισθηματική και ψυχική ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

Διαδικτυακός Εκφοβισμός: Συνέπειες και αντιμετώπισή του

Γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου Κωνσταντίνα Κομπατσιάρη, Γεωργία Ρακοπούλου, Ευαγγελία Μπράβου

Στις μέρες μας, λόγω απογείωσης των τηλεπικοινωνιών μέσω του διαδικτύου και των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όλο και συχνότερα παρατηρούνται  φαινόμενα «διαδικτυακού εκφοβισμού» («Web Bulling»).

Οι νέοι εκτίθενται σ” αυτό το είδος εκφοβισμού, αρχικά λόγω της εφηβείας. Κατά αυτήν την περίοδο της ζωής τους βιώνουν έντονα συναισθήματα, όπως θυμό, απόγνωση, τάση για εκδίκηση, τα οποία πιθανό να προέρχονται τόσο από τις προβληματικές σχέσεις που αναπτύσονται στο οικογενειακό περιβάλλον τους όσο και εξαιτίας μιας ευρύτερης κοινωνικής δυσλειτουργικότητας που παρουσιάζει το άτομο. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, ο Διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί μορφή ψυχαγωγίας στοχεύοντας στην εκδήλωση ποικίλων αντιδράσεων και στην ικανοποίηση αναγκών που σχετίζονται με την επιβολή εξουσίας και ελέγχου από πλευράς του θύτη.

Το φαινόμενο αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία του θύματος αλλά και του θύτη. Η αυτοεκτίμηση του ατόμου που υφίσταται εκφοβισμό πλήττεται τόσο έντονα, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις συνδέεται με το αίσθημα της ενοχής. Το άτομο αρχίζει να αναπαράγει αρνητικές σκέψεις και η επίδοση των κοινωνικών του ικανοτήτων μειώνεται σημαντικά. Κάποιες άλλες φορές, κυρίως κατά την εφηβική ηλικία, η αποχή από το σχολείο και  τις παρέες των συνομηλίκων αποτελεί προσωρινό καταφύγιο ενώ δεν λείπουν και οι ακραίες καταστάσεις που η αυτοκτονία θεωρείται ως μοναδική λύση στο πρόβλημα. Θύματα Διαδικτυακού εκφοβισμού ενδέχεται στο μέλλον να παρουσιάζουν εντονότερη αστάθεια στις διαπροσωπικές σχέσεις τους, συνοδευόμενη από  κοινωνική απομόνωση. Από την άλλη, οι εκφοβιστές τείνουν να είναι άτομα με έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά, επιρρεπή στο αλκοόλ και απομονωμένα από τους συνομηλίκους. Μακροπρόθεσμα, αντιλαμβάνονται ότι ο εκφοβισμός δεν αποτελεί μορφή ικανοποίησης και αναγνώρισής τους, βιώνοντας έτσι έντονη προσωπική απογοήτευση.

Για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο, προτείνονται κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης. Ένας από αυτούς είναι η αγνόηση ενοχλητικών μηνυμάτων. Σε περίπτωση, ωστόσο, απειλών, συνιστώνται η αναφορά σχετικά με τα μηνύματα αυτά είτε στους γονείς, είτε στους δασκάλους, καθώς και η λήψη προληπτικών μέτρων. Επιπλέον, σημαντικός είναι ο διαδικτυακός «αποκλεισμός» («block») του αποστολέα που στέλνει απειλητικά ή ενοχλητικά μηνύματα. Επίσης, το θύμα επιβάλλεται να αναφέρει το περιστατικό στους γονείς είτε και σε άλλους φορείς αγωγής. Τελευταίο -αλλά εξίσου σημαντικό-, εάν το θύμα δεν μπορεί να απευθύνεται στους γονείς ή τους κηδεμόνες του, να μη διστάζει να επικοινωνεί με την αστυνομία ή απευθείας με την αρμόδια υπηρεσία, γνωστή και ως «Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος».

Μαθητικά Συμβούλια

Γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Μάρτου Κατερίνα και Έλενα Στεφούλη

     Χρόνια τώρα στα σχολεία πρωτοβάθμιας , δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργεί ο θεσμός των μαθητικών συμβουλίων. Μαθητές από όλες τις τάξεις έχουν την  ευκαιρία να βάλουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν ως μέλη του δεκαπενταμελούς ή πενταμελούς συμβουλίου. Όμως, ποια μπορεί να είναι τα οφέλη για τους εφήβους αλλά και για τους καθηγητές ενός σχολείου;

     Η συμμετοχή των παιδιών στα παραπάνω συμβούλια φανερώνει θετικές επιδράσεις στις σχέσεις μεταξύ μαθητών και καθηγητών , καθώς ενισχύει την αλληλεγγύη, την ομαδικότητα αλλά και την συνεργασία .  Επίσης, κεντρίζει το ενδιαφέρον του μαθητή για τα κοινά και τον προετοιμάζει ώστε μετέπειτα να γίνει ενεργός πολίτης. Ακόμη,ο έφηβος μαθαίνει να αναλαμβάνει  την ευθύνη για τις αποφάσεις του ,των οποίων τα αποτελέσματα δεν έχουν αντίκτυπο μόνο σε αυτόν  αλλά σε ολόκληρη την τάξη. Τέλος, βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα.

Οι μαθητικές κοινότητες προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην αρμονική λειτουργία του σχολικού συστήματος. Αρχικά, ελαχιστοποιούν τον χρόνο επικοινωνίας και λήψης αποφάσεων είτε στην τάξη ,είτε μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Σημαντικό είναι ότι συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του σχολείου και τον συντονισμό και της εσωτερικής πολιτικής του .Επιπρόσθετα, τα συμβούλια αποτελούν πρωταρχικό κομμάτι της δημοκρατίας καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τους συμπολίτες τους, να διεκδικούν τα δικαιώματα τους και να αποδέχονται τη διαφορετική άποψη του καθενός. Συμπληρωματικά, διδάσκουν στους εφήβους τον πολιτισμό, να εκφράζονται πολιτισμένα σε κάθε στιγμή της ζωής τους  και να επιχειρηματολογούν για οποιοδήποτε αίτημά τους.

Ολοκληρώνοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα δεκαπενταμελή αλλά και τα πενταμελή συμβούλια έχουν έναν σημαντικό ρόλο στη διοίκηση και την οργάνωση των γυμνασίων και των λυκείων. Επομένως, χωρίς αυτά το σχολείο δε θα επιτελούσε ένα σημαντικό στόχο του  ,την πολιτικοποίηση των μαθητών.

Εντυπώσεις από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο της εταιρείας «ΤΙΤΑΝ»

γράφουν οι μαθήτριες  της Β” Γυμνασίου Ευαγγελία Τζουβάρα και Μαρία Παπαδήμα

  Η βιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» είναι  μία από τις οικονομικές μονάδες, πάνω στην οποία έχει βασιστεί μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης στην ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία, εδώ και πολλά χρόνια. Μέχρι σήμερα παράγονται μέσα στα εργοστάσια αυτής της εταιρείας σχεδόν όλα τα βιομηχανικά είδη,  πρώτες ύλες και διάφορα άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Ο «ΤΙΤΑΝ» δραστηριοποιείται στην Ελλάδα  και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα ήταν η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, για την οποία είχε αναλάβει τον αποκλειστικό εφοδιασμό τσιμέντων ειδικών προδιαγραφών.

 Το εξωτερικό έχει συμμετάσχει σε ένα άλλο σημαντικό έργο, το «Clean Energy Center», στη Φλόριντα, στο οποίο παρείχε 53.000 τόνους αδρανών υλικών. Σκοπός της κατασκευής του κέντρου ήταν η κάλυψη ενεργειακών αναγκών της πολιτείας. Ο όμιλος έχει 10 εργοστάσια παράγωγης τσιμέντου σε 10 χώρες και παρουσία σε περισσότερες από 15. Οι εργαζόμενοι  υπολογίζονται στους 5.500 συνολικά σε όλον  τον κόσμο. Στην Ελλάδα εργάζονται 1.142, 300 από τους οποίους δουλεύουν στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης που επισκεφτήκαμε πρόσφατα σε εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο.

Συζητώντας με μερικούς εργαζόμενους του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης για τις συνθήκες εργασίας, μας είπαν τα παρακάτω: » Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, γιατί η εταιρεία νοιάζεται  για τους ανθρώπους της. Προτεραιότητα της είναι να διαμορφώνει ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον εργασίας, όπου όλοι μας λειτουργούμε σαν μια μονάδα με μοναδικό στόχο την επιτυχία! Έχουμε όλοι ίσες  ευκαιρίες και η δουλειά μας  αναγνωρίζεται και αμείβεται αναλόγως».

Κατά την ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής, εντυπωσιαστήκαμε από τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται, τα υλικά που επιλέγονται προσεκτικά μετά από πολλές έρευνες, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος. Επικρατούσαν απόλυτη τάξη και καθαριότητα σε όλους τους χώρους, ενώ φιλοξενία οι υπεύθυνοι και οι εργαζόμενοι μας συμπεριφέρθηκαν φιλόξενα και με χαμόγελα! Μοναδική εκπαιδευτική και διασκεδαστική εμπειρία ήταν και το πείραμα ρομποτικής που συμμετείχαμε!

 Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα προτείναμε  σε φίλους μας, εάν τους δοθεί η ευκαιρία, να  επισκεφθούν  το εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ», κερδίζοντας γνώσεις για τη σύγχρονη τεχνολογία, μαθαίνοντας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, διασκεδάζοντας.

Top