Στήλη: Γενικά

Τα αδέσποτα ζώα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στις μέρες μας δημιουργούνται διάφορα προβλήματα σχετικά με τα αδέσποτα ζώα. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικότερα μερικά από αυτά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα κατοικίδιο ζώο φτάνει σε σημείο να περιπλανιέται στο κρύο χωρίς την κατάλληλη φροντίδα πού του αξίζει. Αρχικά, ο πιο γνωστός για όλους μας λόγος, για τον οποίο τα ζώα και συγκεκριμένα τα σκυλιά εγκαταλείπονται από τα αφεντικά τους είναι το μη επαρκές χρηματικό ποσό που θα πρέπει να διατίθεται από τους ιδιοκτήτες τους. Επίσης, κάποιοι που αποφασίζουν να κάνουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα ένα δώρο, πολλές φορές καταλήγουν στην απόφαση να τούς πάρουνε ένα κουταβάκι. Δυστυχώς, όταν το σκυλί αυτό μεγαλώνει η χαρά των παιδιών τις  περισσότερες εξασθενεί, με αποτέλεσμα ακόμα ένα αδέσποτο στους δρόμους. Τέλος, πολλές από τις φιλοζωικές αναλαμβάνουν την ευθύνη να προσέχουν τα ζώα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όμως, αφού τα στειρώσουν καταλήγουν να τα αφήνουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Βέβαια, υπάρχουν και πολλές συνέπειες. Μία από αυτές είναι τα σοβαρά περιστατικά που δημιουργούνται σε περίπτωση που ένας σκύλος τραυματίσει έναν περαστικό. Επιπρόσθετα, τα πιο πολλά έχουν αρρώστιες για το λόγο του ότι δεν βρέθηκε κάνεις να τα εμβολιάσει. Έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουν την ασθένεια τους σε έναν άνθρωπο που κάνει τη βόλτα του. Παράλληλα, είναι λογικό να αφήνουν τα περιττώματά τους στα πεζοδρόμια. Αυτό έχει ως συνέπεια την ώρα που περπατάει ο πεζός να μην νιώθει τόσο άνετα όσο θα ένιωθε εάν ήταν πιο καθαρό το περιβάλλον.
Συμπερασματικά, τα αδέσποτα ζώα δημιουργούν έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων στην σημερινή κοινωνία και καλό θα ήταν να δινόταν μία λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

Υπάρχει άραγε αληθινή φιλία;

                                                 γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Δέσποινα Παύλου και Ανδριάνα Μοσχοπούλου

Eνα σημαντικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου είναι η φιλία που αναπτύσσεται στη σχέση του με τους άλλους, η οποία αποτελεί ισχυρό ψυχικό δεσμό και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, λαών, αθλητικών, πολιτικών και άλλων κοινωνικών ομάδων. Είναι σημαντικό να τονιστεί από την αρχή ότι φιλία δεν σημαίνει απλή συμπάθεια αλλά αληθινό ψυχικό δόσιμο, δηλαδή ένα από τα πιο εκλεκτά αισθήματα, την αγάπη. Ιδίως στη διάρκεια της εφηβείας, ο νέος άνθρωπος ανακαλύπτοντας ακόμη τον εαυτό του, δεν γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται διάφορες καταστάσεις και, μέσα σ” αυτές, τη φιλία του με τους άλλους.

Στο σύγχρονο παρόν, η ουσιαστική φιλία συνήθως φθείρεται λόγω ποικίλων παραγόντων. Αρχικά, ο σύγχρονος πιεστικός και γρήγορος τρόπος ζωής επηρεάζει καθοριστικά τις σχέσεις των ανθρώπων. Στις μέρες μας, η «φιλία» σημαίνει χρήσιμη συναναστροφή και οφείλεται συχνά σε προσωπικά συμφέροντα. Επίσης, αλλοιώνεται εξαιτίας των ταχύτατων ρυθμών της σύγχρονης ζωής και της απώλειας ελεύθερου χρόνου, αφού κάθε άτομο στρέφεται σε μοναχικές δραστηριότητες και ολοένα απομονώνεται. Επιπλέον, η έλλειψη ηθικής και η απουσία πίστης σε κοινωνικές αρετές, η απώλεια του πνεύματος αυτοθυσίας, συνεργασίας, ανεκτικότητας, καθώς και η απουσία αφοσίωσης, δυσχεραίνουν τις φιλικές σχέσεις. Αξιομνημόνευτο, ότι η δυσλειτουργία των φορέων κοινωνικοποίησης -οι οποίοι αδυνατούν να μεταγγίσουν  στα παιδιά την αξία των φιλικών σχέσεων και της αγωγής- εντείνει το πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, ένας έφηβος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα της φιλίας, γιατί νιώθει την ανάγκη να επικοινωνεί πνευματικά και ψυχικά και διότι, ως άνθρωπος, είναι από τη φύση του κοινωνικό ον, ώστε δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του. Ο νέος επιθυμεί να καλύπτει τις ψυχικές και φυσικές του ανάγκες μοιραζόμενος τα συναισθήματα που βιώνει. Γι” αυτό, η φιλική σχέση βοηθά στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του, καθώς λόγω αυτής αναπτύσσεται η κριτική σκέψη και η καλλιέργεια ηθικών αξιών και ιδανικών. Τέλος, εξαιτίας της, οι άνθρωποι και ιδίως οι έφηβοι απολαμβάνουν τη συντροφικότητα στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Βέβαια, η γνήσια φιλία βασίζεται σε κάποια χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητο να διαθέτουν τα πρόσωπα που σχετίζονται. Βασικότερα είναι η ειλικρίνεια, δηλαδή συμπεριφορά εκφρασμένη με καθαρότητα σκέψης και ήθους,με αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια και σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου.

Αβίαστα, λοιπόν, συνάγεται το συμπέρασμα, ότι στο σύγχρονο παρόν η πραγματική εφηβική φιλία είναι ανεκτίμητη σαν διαμάντι, ιδιαίτερα για τους έφηβους που περνάνε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής τους, κατά την οποία επιδιώκουν τη συναισθηματική και ψυχική ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

Διαδικτυακός Εκφοβισμός: Συνέπειες και αντιμετώπισή του

Γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου Κωνσταντίνα Κομπατσιάρη, Γεωργία Ρακοπούλου, Ευαγγελία Μπράβου

Στις μέρες μας, λόγω απογείωσης των τηλεπικοινωνιών μέσω του διαδικτύου και των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όλο και συχνότερα παρατηρούνται  φαινόμενα «διαδικτυακού εκφοβισμού» («Web Bulling»).

Οι νέοι εκτίθενται σ” αυτό το είδος εκφοβισμού, αρχικά λόγω της εφηβείας. Κατά αυτήν την περίοδο της ζωής τους βιώνουν έντονα συναισθήματα, όπως θυμό, απόγνωση, τάση για εκδίκηση, τα οποία πιθανό να προέρχονται τόσο από τις προβληματικές σχέσεις που αναπτύσονται στο οικογενειακό περιβάλλον τους όσο και εξαιτίας μιας ευρύτερης κοινωνικής δυσλειτουργικότητας που παρουσιάζει το άτομο. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, ο Διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί μορφή ψυχαγωγίας στοχεύοντας στην εκδήλωση ποικίλων αντιδράσεων και στην ικανοποίηση αναγκών που σχετίζονται με την επιβολή εξουσίας και ελέγχου από πλευράς του θύτη.

Το φαινόμενο αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία του θύματος αλλά και του θύτη. Η αυτοεκτίμηση του ατόμου που υφίσταται εκφοβισμό πλήττεται τόσο έντονα, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις συνδέεται με το αίσθημα της ενοχής. Το άτομο αρχίζει να αναπαράγει αρνητικές σκέψεις και η επίδοση των κοινωνικών του ικανοτήτων μειώνεται σημαντικά. Κάποιες άλλες φορές, κυρίως κατά την εφηβική ηλικία, η αποχή από το σχολείο και  τις παρέες των συνομηλίκων αποτελεί προσωρινό καταφύγιο ενώ δεν λείπουν και οι ακραίες καταστάσεις που η αυτοκτονία θεωρείται ως μοναδική λύση στο πρόβλημα. Θύματα Διαδικτυακού εκφοβισμού ενδέχεται στο μέλλον να παρουσιάζουν εντονότερη αστάθεια στις διαπροσωπικές σχέσεις τους, συνοδευόμενη από  κοινωνική απομόνωση. Από την άλλη, οι εκφοβιστές τείνουν να είναι άτομα με έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά, επιρρεπή στο αλκοόλ και απομονωμένα από τους συνομηλίκους. Μακροπρόθεσμα, αντιλαμβάνονται ότι ο εκφοβισμός δεν αποτελεί μορφή ικανοποίησης και αναγνώρισής τους, βιώνοντας έτσι έντονη προσωπική απογοήτευση.

Για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο, προτείνονται κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης. Ένας από αυτούς είναι η αγνόηση ενοχλητικών μηνυμάτων. Σε περίπτωση, ωστόσο, απειλών, συνιστώνται η αναφορά σχετικά με τα μηνύματα αυτά είτε στους γονείς, είτε στους δασκάλους, καθώς και η λήψη προληπτικών μέτρων. Επιπλέον, σημαντικός είναι ο διαδικτυακός «αποκλεισμός» («block») του αποστολέα που στέλνει απειλητικά ή ενοχλητικά μηνύματα. Επίσης, το θύμα επιβάλλεται να αναφέρει το περιστατικό στους γονείς είτε και σε άλλους φορείς αγωγής. Τελευταίο -αλλά εξίσου σημαντικό-, εάν το θύμα δεν μπορεί να απευθύνεται στους γονείς ή τους κηδεμόνες του, να μη διστάζει να επικοινωνεί με την αστυνομία ή απευθείας με την αρμόδια υπηρεσία, γνωστή και ως «Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος».

Μαθητικά Συμβούλια

Γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Μάρτου Κατερίνα και Έλενα Στεφούλη

     Χρόνια τώρα στα σχολεία πρωτοβάθμιας , δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργεί ο θεσμός των μαθητικών συμβουλίων. Μαθητές από όλες τις τάξεις έχουν την  ευκαιρία να βάλουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν ως μέλη του δεκαπενταμελούς ή πενταμελούς συμβουλίου. Όμως, ποια μπορεί να είναι τα οφέλη για τους εφήβους αλλά και για τους καθηγητές ενός σχολείου;

     Η συμμετοχή των παιδιών στα παραπάνω συμβούλια φανερώνει θετικές επιδράσεις στις σχέσεις μεταξύ μαθητών και καθηγητών , καθώς ενισχύει την αλληλεγγύη, την ομαδικότητα αλλά και την συνεργασία .  Επίσης, κεντρίζει το ενδιαφέρον του μαθητή για τα κοινά και τον προετοιμάζει ώστε μετέπειτα να γίνει ενεργός πολίτης. Ακόμη,ο έφηβος μαθαίνει να αναλαμβάνει  την ευθύνη για τις αποφάσεις του ,των οποίων τα αποτελέσματα δεν έχουν αντίκτυπο μόνο σε αυτόν  αλλά σε ολόκληρη την τάξη. Τέλος, βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα.

Οι μαθητικές κοινότητες προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην αρμονική λειτουργία του σχολικού συστήματος. Αρχικά, ελαχιστοποιούν τον χρόνο επικοινωνίας και λήψης αποφάσεων είτε στην τάξη ,είτε μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Σημαντικό είναι ότι συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του σχολείου και τον συντονισμό και της εσωτερικής πολιτικής του .Επιπρόσθετα, τα συμβούλια αποτελούν πρωταρχικό κομμάτι της δημοκρατίας καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τους συμπολίτες τους, να διεκδικούν τα δικαιώματα τους και να αποδέχονται τη διαφορετική άποψη του καθενός. Συμπληρωματικά, διδάσκουν στους εφήβους τον πολιτισμό, να εκφράζονται πολιτισμένα σε κάθε στιγμή της ζωής τους  και να επιχειρηματολογούν για οποιοδήποτε αίτημά τους.

Ολοκληρώνοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα δεκαπενταμελή αλλά και τα πενταμελή συμβούλια έχουν έναν σημαντικό ρόλο στη διοίκηση και την οργάνωση των γυμνασίων και των λυκείων. Επομένως, χωρίς αυτά το σχολείο δε θα επιτελούσε ένα σημαντικό στόχο του  ,την πολιτικοποίηση των μαθητών.

Εντυπώσεις από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο της εταιρείας «ΤΙΤΑΝ»

γράφουν οι μαθήτριες  της Β” Γυμνασίου Ευαγγελία Τζουβάρα και Μαρία Παπαδήμα

  Η βιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» είναι  μία από τις οικονομικές μονάδες, πάνω στην οποία έχει βασιστεί μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης στην ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία, εδώ και πολλά χρόνια. Μέχρι σήμερα παράγονται μέσα στα εργοστάσια αυτής της εταιρείας σχεδόν όλα τα βιομηχανικά είδη,  πρώτες ύλες και διάφορα άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Ο «ΤΙΤΑΝ» δραστηριοποιείται στην Ελλάδα  και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα ήταν η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, για την οποία είχε αναλάβει τον αποκλειστικό εφοδιασμό τσιμέντων ειδικών προδιαγραφών.

 Το εξωτερικό έχει συμμετάσχει σε ένα άλλο σημαντικό έργο, το «Clean Energy Center», στη Φλόριντα, στο οποίο παρείχε 53.000 τόνους αδρανών υλικών. Σκοπός της κατασκευής του κέντρου ήταν η κάλυψη ενεργειακών αναγκών της πολιτείας. Ο όμιλος έχει 10 εργοστάσια παράγωγης τσιμέντου σε 10 χώρες και παρουσία σε περισσότερες από 15. Οι εργαζόμενοι  υπολογίζονται στους 5.500 συνολικά σε όλον  τον κόσμο. Στην Ελλάδα εργάζονται 1.142, 300 από τους οποίους δουλεύουν στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης που επισκεφτήκαμε πρόσφατα σε εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο.

Συζητώντας με μερικούς εργαζόμενους του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης για τις συνθήκες εργασίας, μας είπαν τα παρακάτω: » Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, γιατί η εταιρεία νοιάζεται  για τους ανθρώπους της. Προτεραιότητα της είναι να διαμορφώνει ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον εργασίας, όπου όλοι μας λειτουργούμε σαν μια μονάδα με μοναδικό στόχο την επιτυχία! Έχουμε όλοι ίσες  ευκαιρίες και η δουλειά μας  αναγνωρίζεται και αμείβεται αναλόγως».

Κατά την ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής, εντυπωσιαστήκαμε από τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται, τα υλικά που επιλέγονται προσεκτικά μετά από πολλές έρευνες, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος. Επικρατούσαν απόλυτη τάξη και καθαριότητα σε όλους τους χώρους, ενώ φιλοξενία οι υπεύθυνοι και οι εργαζόμενοι μας συμπεριφέρθηκαν φιλόξενα και με χαμόγελα! Μοναδική εκπαιδευτική και διασκεδαστική εμπειρία ήταν και το πείραμα ρομποτικής που συμμετείχαμε!

 Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα προτείναμε  σε φίλους μας, εάν τους δοθεί η ευκαιρία, να  επισκεφθούν  το εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ», κερδίζοντας γνώσεις για τη σύγχρονη τεχνολογία, μαθαίνοντας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, διασκεδάζοντας.

Εταιρεία «ΤΙΤΑΝ»: η περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική της

γράφουν οι μαθήτριες Β΄ Γυμνασίου, Ανδριάνα Μοσχοπούλου και Δέσποινα Παύλου

   Η εταιρεία “ΤΙΤΑΝ” είναι ξακουστή στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Πολλοί έχουν ακούσει για τη συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία-κολοσσό, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τα παραγόμενα αγαθά, για τα γιγάντια έργα που έχει συμμετάσχει, για την προσφορά της στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Όμως λίγοι γνωρίζουν πώς η λειτουργία των εργοστασίων της επηρεάζει τους κατοίκους των γύρω περιοχών και το φυσικό περιβάλλον.

 Αναντίρρητα όταν μια εταιρεία νοιάζεται για τα παραπάνω δύο θέματα, απαιτούνται αλλαγές στο εργοστασιακό της περιβάλλον. Έτσι και η βιομηχανία “ΤΙΤΑΝ” φροντίζει για τη διαμόρφωση κατάλληλων εργασιακών συνθηκών υπέρ του προσωπικού της με πολλούς τρόπους. Κατ” αρχάς, όλοι οι εργαζόμενοι κυκλοφορούν με φωσφοριζέ προστατευτικές στολές, ειδικά φτιαγμένες για προστασία τους από τον ήχο και την θερμοκρασία που επικρατούν στο εργοστάσιο, μπότες, γάντια, κράνος, αναπνευστικές μάσκες, ειδικά γυαλιά, ωτοασπίδες κ.λπ. Επιπλέον, είναι σε διαρκή ετοιμότητα ένας γιατρός και μια νοσοκόμα για οποιοδήποτε αρνητικό ενδεχόμενο.

   Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εργοστάσια της “ΤΙΤΑΝ” επηρεάζουν την περιοχή γύρω τους. Ωστόσο, είναι γεγονός η προσπάθεια των υπευθύνων της εταιρείας όχι μόνο για το ελάχιστο δυνατό αρνητικό αποτέλεσμα αλλά και για τη λειτουργία της προς όφελος των περιοίκων και της φύσης. Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης έχει ενεργήσει, για τον περιορισμό του θορύβου και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής φθοράς. Μέρος της υλοποίησης αυτής της ιδέας ήταν η παρέμβαση μιας καλλιτεχνικής ομάδας που βελτίωσε την εξωτερική αισθητική του εργοστασίου με ένα γκράφιτι έκτασης δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Εκτός αυτών, η »ΤΙΤΑΝ»  εκφράζει με ποικίλους τρόπους το ενδιαφέρον της για το φυσικό περιβάλλον, όπως και για τους νέους στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Αναλυτικότερα, φροντίζει για τον έλεγχο της καύσης του άνθρακα, λόγω της οποίας εκπέμπονται αέρια, τα οποία άμεσα εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, χρησιμοποιώντας υποπροϊόντα ως εναλλακτικές πρώτες ύλες και καύσιμα, για την παραγωγή του τσιμέντου και του κλίνκερ. Παράλληλα, ενδιαφέρεται για το μέλλον των νέων, οργανώνοντας προγράμματα ενημέρωσης, που δεν σχετίζονται μόνο με την “TITAN”, αλλά και με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως η ανάδειξη και εξέλιξη ταλέντων μέσα από προγράμματα πρακτικής άσκησης, καθώς και η ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για την ασφάλεια στο σπίτι τους.

   Συμπερασματικά, είναι ξεκάθαρο πως η εταιρεία “TITAN” εκτός από την οικονομική, αναπτύσσει περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική, με έμπρακτο ενδιαφέρον τόσο για την επίλυση των προβλημάτων που συνεπάγεται η λειτουργία των εργοστασίων της όσο και για τη θετική επίδραση στους περίοικους.

MythBusters: Αρχιμήδης

Read more →

Πείραμα: «Αιωρούμενος δίσκος»

Από την ομάδα πειραμάτων, γράφει ο μαθητής της Β” Γυμνασίου Νίτσιος Ευάγγελος

Ο «αιωρούμενος δίσκος», όπως αποκαλείται, είναι ένας δίσκος CD, ο οποίος με τη βοήθεια της ώθησης που ασκείται από τον αέρα ενός  μπαλονιού το οποίο έχει τοποθετηθεί επάνω στον δίσκο, αιωρείται.

Υλικά

  1.  Ένας δίσκος CD
  2.  Πιστόλι σιλικόνης
  3.  Μπουκάλι (για το στόμιο)
  4.  Μπαλόνι
  5.  Κοπίδι
  6.  Γυαλόχαρτο (150P)
  7.  Ράβδος σιλικόνης

Πορεία κατασκευής

Κόβουμε το στόμιο του μπουκαλιού ίσια με το κοπίδι, ένα εκατοστό περίπου κάτω από το καπάκι. Έπειτα παίρνουμε το στόμιο του μπουκαλιού, βγάζουμε το καπάκι και το τρίβουμε από την πλευρά που το κόψαμε στο γυαλόχαρτο, για να γίνει λείο. Αφού το τρίψουμε, το κολλάμε ακριβώς επάνω στην τρύπα του δίσκου με σιλικόνη. Το κολλάμε καλά βάζοντας τριγύρω σιλικόνη, ώστε να μη φεύγει καθόλου ο αέρας. Φουσκώνουμε το μπαλόνι, το βάζουμε στο στόμιο. Στη συνέχεια, αφήνουμε το μπαλόνι και ο αέρας που απελευθερώνεται από το μπαλόνι ωθεί τον δίσκο να αιωρείται σε μια λεία επιφάνεια. (Προσοχή: το μπαλόνι να μην ακουμπάει κάτω).

Το Οχυρό Ρούπελ

γράφουν οι Ασπροκαμπίτη Φωτεινή και  Γάρου Μαρία, μαθήτριες τη Β΄Γυμνασίου   

    Την Πέμπτη 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε μια σχολική εκδρομή με την συνοδεία της ομάδας και των υπεύθυνων καθηγητών του περιοδικού μας στο Οχυρό Ρούπελ , στις Σέρρες καθώς και μια γρήγορη περιήγηση στο Σιδηρόκαστρο και αργότερα στην πόλη των Σερρών.

   Από αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή λάβαμε κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο οχυρό. Είναι το 60 και μεγαλύτερο οχυρό κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, το οποίο φέρει το όνομα »γραμμή Μεταξά». Το συνολικό ανάπτυγμα των καταφύγιων ανέρχεται σε 1.849 μέτρα και το μήκος  των στοών είναι 4.251 μέτρα με βάθος 28 μέτρα. Σήμερα το Ρούπελ  αποτελεί ζωντανό μνημείο της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας και διαχρονικό σύμβολο ανθρώπινων αξιών. Στο συγκεκριμένο οχυρό πραγματοποιήθηκε επί Βυζαντίου η μάχη του κλειδιού το 1014 και η μάχη του Δημητρίτζη το 1185. Την περίοδο του Βυζαντίου η περιοχή ονομαζόταν  «στενωπός του Ρουπελίου».

   Η ξενάγηση διεξήχθη από τον επισμηναγό κ. Τούνη, ο οποίος μας πληροφόρησε σχετικά με τον λόγο για τον οποίο φτιάχτηκαν και τα 21 οχυράν από το 1936 μέχρι το 1940. Κατασκευάστηκαν με σκοπό την άμυνα της Ελλάδος σε περίπτωση εισβολής κατά τον επικείμενο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Λέγοντας «μάχη των οχυρών» εννοούμε το τριήμερο εκείνο το σκληρό, άνισο και επικό αγώνα (6-9 Απριλίου 1941) που έγινε στα οχυρά Μακεδονίας-Θράκης από τον ορεινό όγκο της Κερκίνης (Μπέλες) μέχρι τον Νέστο ποταμό στη γραμμή συνόρων, στη «Γραμμή Μεταξά» με τον απόκρουση της Γερμανικής επίθεσης από το Βουλγαρικό από το Βουλγαρικό έδαφος κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όταν μετά την εισβολή οι Γερμανοί και οι Βούλγαροι είδαν τα οχυρά έμεινα έκπληκτοι . Αλλά και σήμερα όσοι τα επισκέπτονται τα θαυμάζουν. Προτείνουμε μετά από την ευχάριστη και εκπληκτική επίσκεψη μας στο οχυρό αυτό ο καθένας μας να το επισκεφτεί να ζήσει αυτήν την εμπειρία και να θαυμάσει αυτό το υπέροχο κτήριο με την τόση σημαντική ιστορία αλλά και την ηρωική μάχη.

Τι είναι αγάπη;

γράφουν οι μαθήτριες της Β΄τάξης, Μαλάμογλου Άρτεμη και Μυταρά Σταυρούλα

    Όλοι έχουμε αναρωτηθεί σε κάποια στιγμή της ζωής μας τι είναι αγάπη; Αγάπη είναι το βαρύ συναίσθημα αφοσίωσης και συμπαθείας ανάμεσα σε άτομα τα όποια έχουν ισχυρούς ψυχικού δεσμούς. images ΑΓΑΠΗΚύρια χαρακτηριστικό της το ενδιαφέρον, η ανιδιοτέλεια, η δοτικότιτα. Η αξία της, ανεκτίμητη τόσο για το σύνολο όσο για τον κάθε ένα ξεχωριστά. Υπάρχου πολλά είδη αγάπης με συχνότερα την γονεϊκή την φιλική και την ερωτική ο που ανάλογα με το είδος της υπάρχει και διαφορετικός τρόπος έκφρασης της.
Αναμφισβήτητα η αξία της αγάπης είναι ανεκτίμητη. Σε κοινωνικό επίπεδο, η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων την ερωτική επίλυση των διαφόρων και των προβλημάτων και χαρίζει την αίσθηση του συνόλου, της ομονοίας. Οι άνθρωποι νιώθω ωραία με τους συνάνθρωπούς τους και δεν είναι καχύποπτοι ούτε προσπαθούν να βλάψουν, να τους εκμεταλλευτούν. Ο ένας βοηθού τον άλλον χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα όποτε ότι γίνεται είναι αληθινό και χωρίς συμφέρον. Έτσι το κοινωνικό σύνολο λειτουργεί με υγιή τρόπο και σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη.
Όσον αφορά την αξία της αγάπης σε προσωπικό επίπεδο, δίνει στο άτομο ένα απέραντο χαμόγελο διότι ξέρει ότι κάποιος νοιάζεται και ενδιαφέρεται για αυτόν αληθινά χωρίς να περιμένει οτιδήποτε. Το άτομο ολοκληρώνεται ηθικά καθώς καλλιεργεί αρετές όπως καλοσύνη, δυτικότατα, γνήσιο ενδιαφέρον, ανιδιοτέλεια, το βοηθάει να ξεπεράσει τους εγωισμούς και κακίες. Το να ξέρεις ότι κάποιος σε αγαπήσει, σε παρηγορεί σε μια δυσκολία και απαλύνει τον πόνο καθώς ακούς παρηγορητικά λόγια και δέχεσαι πράξεις που σκοπεύουν στο να σε κάνουν να νιώθεις καλυτέρα.
Την αγάπη την εκδηλώνουμε με διαφόρους τρόπους ανάλογα με το μέσο που επιλεγούμε και ανάλογα το είδος της αγάπης. Λεκτικά, γίνεται απλά λέγοντας στον άλλον οποιοσδήποτε και να είναι, το παιδί σου, ο σύντροφος ή η σύντροφος σου, ο γονιός σου, ένας φίλος σου, ότι τον αγαπάς. Οι γονείς απέναντι στα παιδιά τους προσπαθούν να τα συμβουλέψουν, να τα προστατευόσουν, να τα ενθαρρύνουν, να τους κάνουν να νιώσουν καλυτέρα σε μια δύσκολη κατάσταση με ένα καλό λόγο. Σε μια σχέση οι σύντροφοι κάνουν ακριβώς το ίδιο μόνο που εδώ κυριαρχεί και ο έρωτας. Στηρίζουν ο ένας τον άλλον, του ενθαρρύνουν όταν υπάρχει θλίψη, τον συγχωρούν στα παραπτώματα τους. Ακόμα και να αποδείξεις την αγάπη σουν είναι έμπρακτα. Μια αγκαλιά και ένα φιλί δείχνει πολλά είτε είναι ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, είτε είναι σε μια ερωτική σχέση, είτε ανάμεσα σε φίλους. Οι γονείς κάνουν τα πάντα και στερούνται πολλά για να μη στερηθούν τίποτα τα παιδιά τους τα παιδιά τους και για να τους εκπληρώσουν όλες τους τις επιθυμίες. Πιέζονται στην καθημερινότητα τους μόνο και μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους οποίες και να είναι αυτές και για να βρουν έστω λίγο χρόνο να περάσουν με αυτά. Στην ερωτική σχέση με τα χάδια, τις αγκαλιές, τα φιλιά, το κράτημα του χεριού εκδηλώνουν την αγάπη για τον άλλον. Ένα ρομαντικό δείπνο, μια βόλτα μαζί, το να ανέχεσαι κάποια πράγματα, να ξέρεις να συγχωρείς είναι δείγματα αληθινής. Οι φίλοι μεταξύ τους πολλές φορές υποχωρούν, βάζουν τον φίλο τους πιο πάνω από τον εαυτό τους, κάνουν τα πάντα για να είναι καλά και δεν τον προδίδουν, τον υπερασπίζονται, δεν τον αφήνουν ποτέ μόνο του.
Η αγάπη λοιπόν, είναι εκείνο το συναίσθημα που γεννιέται βαθιά μέσα μας. Σπάνια είναι αληθινό, κυρίως στην εποχή που ζούμε, αλλά όταν είναι η αγάπη γνήσια είναι η βάση για κάθε υγιή και ανιδιοτελή σχέση καθώς έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο για την κοινωνία όσο για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά γι αυτό είναι καλό και πρέπει να δείχνουμε την αγάπη μας προς τους άλλους κάνοντας τους, έτσι χαρούμενους και σίγουρα όταν κάνεις κάποιον που αγαπάς χαρούμενο είσαι και εσύ ο ίδιος!i-love-you-cover ΑΓΑΠΗ

Top