Στήλη: Γενικά

Τι μου έχει λείψει και τι δεν μου έχει λείψει περισσότερο από τη σχολική ζωή κατά την περίοδο του εγκλεισμού και της τηλεκπαίδευσης;

Γράφουν οι μαθητές της Β” τάξης, Αντώνης Διαμαντόπουλος και Χρήστος Γιοβανόπουλος

   kleista-sxoleiaΌπως κάθε φαινόμενο έτσι και η κρίση του κορωνοϊού έχει δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, στην περίοδο του εγκλεισμού και της τηλεκπαίδευσης, κάποια στοιχεία της καθημερινότητάς μας στο σχολείο μας έχουν λείψει, αρκετά άλλα, όμως, καθόλου!

  Πρώτα και κύρια, έχουμε νοσταλγήσει τις πλάκες που κάναμε με τους φίλους και τα αστεία των καθηγητών. Επίσης, τα παιχνίδια που παίζαμε ομαδικά στην ώρα της γυμναστικής, καθώς και τις χαρούμενες αντιδράσεις μας κάθε φορά που είχαμε κενό κι όταν αναβαλλόταν κάποιο διαγώνισμα ή τεστ!

  Από την άλλη, είναι κι εκείνα που δεν αναπολούμε. Βασικά, το πρωινό ξύπνημα μέσα στα άγρια χαράματα και τη γεμάτη άγχος προετοιμασία, πριν ξεκινήσουμε για το σχολείο! Έπειτα, το μαρτύριο των τεστ και των διαγωνισμάτων, ιδίως όση ώρα περιμέναμε να μας μοιράσουν οι καθηγητές τα θέματα αυτών. Και οπωσδήποτε, δεν μας έχουν λείψει οι αντιπαραθέσεις και οι στιγμές έντασης με τους καθηγητές μας και τους φίλους μας.

  Πάντως, εξαιτίας όσων ακόμη συμβαίνουν τριγύρω μας και παρόλα τα αρνητικά στοιχεία του σχολείου, όταν λειτουργεί κανονικά, σίγουρα προτιμάμε τη φυσική διδασκαλία από την τηλεκπαίδευση, κυρίως γιατί η ζωντανή επικοινωνία και επαφή μεταξύ μας και ανάμεσα σε εμάς και τους καθηγητές δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, όσο αναπτυγμένο κι αν είναι!

Reality shows και η επίδρασή τους στους έφηβους

Γράφουν οι μαθητές της Β γυμνασίου Γώτης Αθανάσιος και Καλφούντζος Χαράλαμπος

big brother  Στις μέρες μας πολλοί έφηβοι παρακολουθούν στην τηλεόραση κυρίως τα «Reality Shows», στα οποία πρωταγωνιστούν συνηθισμένοι  άνθρωποι, με την πραγματική τους ταυτότητα. Η προσωπική ζωή των πρωταγωνιστούν φανερώνεται πλέον σε όλο τον κόσμο, καθώς οι ίδιοι δεν επιτρέπεται να κρατήσουν οτιδήποτε κρυφό από τους τηλεθεατές, μιας και κάθε στιγμή τους βιντεοσκοπείται από τις κάμερες. Γι” αυτόν τον λόγο η πλειοψηφία των εφήβων εθίζονται σε τέτοιες εκπομπές,  προτιμώντας τες από τις υπόλοιπες!

H υψηλή ακροαματικότητα των «Reality Shows» που σημειώνεται ιδίως μεταξύ των εφήβων και των νεαρών τηλεθεατών οφείλεται σε διάφορους λόγους. Βασικό είναι ότι τα δρώμενα των πρωταγωνιστών παρακολουθούνται στην κανονική τους ροή και σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία. Δηλαδή οι θεατές βλέπουν όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα, γι” αυτό άλλωστε και ονομάζονται, στα ελληνικά, «Τηλεπαιχνίδια της πραγματικότητας». Ένας ακόμα λόγος που αξίζει να αναφερθεί, είναι η ανταγωνιστικότητα των παικτών μεταξύ τους για το ποιος θα διεκδικήσει το τελικό έπαθλο. Γι” αυτό και η τηλεθέαση χτυπάει κόκκινο, καθώς οι θεατές, ζώντας και οι ίδιοι σε μια ξεκάθαρα ανταγωνιστική κοινωνία, ταυτίζονται με τους παίκτες αυτών των εκπομπών, ώστε παρακολουθούν μανιωδώς τις καθημερινές εντάσεις, συγκρούσεις και προστριβές ανάμεσα στους τελευταίους. Μάλιστα, οι έφηβοι που ασχολούνται με τα «Reality Shows» έχουν σαν πρότυπα κάποιους από τους διαγωνιζόμενους θέλοντας να τους μοιάσουν. Τέλος, καθοριστικός ρόλο παίζει και το γεγονός ότι οι τηλεθεατές έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την πορεία των συμμετεχόντων στο τηλεπαιχνίδι -άρα το τελικό αποτέλεσμα και τον τελικό νικητή-, εκφράζοντας είτε συμπαράσταση είτε την αποδοκιμασία του για κάποιους από αυτούς, μέσω της εβδομαδιαίας τηλεψηφοφορίας.

Η συχνή και φανατική προσήλωση σε τέτοιες εκπομπές επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στους θεατές τους. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι οι έφηβοι απορροφώνται σε τέτοιο βαθμό από τα «»Realities», με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους για τα υπόλοιπα στοιχεία της γύρω πραγματικότητας όπως το διάβασμα για το σχολείου, οι απογευματινές δραστηριότητες, τα παιχνίδια με τους φίλους τους και οι έξοδοι. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη της ισχυρογνωμοσύνης των παιδιών, που έτσι κι αλλιώς είναι πεισματάρηδες εξαιτίας της φάσης της εφηβείας, επειδή υποστηρίζουν φανατικά τους παίκτες με τους οποίους ταυτίζονται, απομονώνοντας μόνο τα θετικά και αδιαφορώντας για τα ελαττώματα και τις κακές συνήθειές του. Επόμενο και πολύ πιθανό είναι οι νέοι να συνηθίσουν να μην παρατηρούν αντικειμενικά και ολόπλευρα πρόσωπα και καταστάσεις της καθημερινότητάς τους αλλά να συμπεριφέρονται ευνοϊκά σε όσους τους μοιάζουν βάζοντας στο περιθώριο όσους διαφέρουν από τους ίδιους, χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία να τους γνωρίσουν. Εκτός αυτών, πολλές φορές η απρεπής συμπεριφορά των παικτών μεταξύ τους αποτελεί αρνητικό πρότυπο, που οι έφηβοι υιοθετούν και στις πραγματικές διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Κλείνοντας, η παρακολούθηση  των «Reality Shows» είναι διασκεδαστική αλλά έχει και αρνητικές πλευρές. Το ζητούμενο, όπως σχεδόν πάντα στη ζωή, είναι το μέτρο. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ενήλικες να συνηθίζουν τα παιδιά στη μετρημένη, όχι υπερβολική παρακολούθηση τέτοιων παιχνιδιών ενημερώνοντάς τα, ταυτόχρονα, για τους κανόνες και την εμπορική σκοπιμότητα των καναλιών που τις προβάλλουν, ώστε (οι έφηβοι) να μπορούν να διακρίνουν τη φυσική πραγματικότητα από την «πραγματικότητα» των συγκεκριμένων παιχνιδιών και να συνειδητοποιήσουν  ότι οι υπεύθυνοι των καναλιών «παίζουν» με την ψυχολογία του κόσμου, μόνο και μόνο για να σημειώνουν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης άρα και υψηλά κέρδη. Έτσι, τα παιδιά θα παρακολουθούν τέτοιου είδους εκπομπές μόνο για διασκέδαση, αποφεύγοντας την εξάρτηση από αυτές και όσα αυτή συνεπάγεται.

 

Διαφορετικότητα

Γράφουν οι μαθήτριες Νερκίζογλου Χριστίνα, Νοτοπούλου Μαριλένα, Σάρρα Ριγκέλντα

bae40c9579136c3956a61b557abe8b98

Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ συχνό το φαινόμενο του εκφοβισμού. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που ακόμα καιτις μέρες μας αντιμετωπίζονται σαν ταμπού και είναι στενάχωρο το γεγονός ότι πολύ άνθρωποι αντιμετωπίζουν το διαφορετικό ως απειλή και ως κατώτερο από εκείνους. Μέσα από αυτό το άρθρο προσπαθούμε να εκφράσουμε ανησυχίες και ανασφάλειες αν σθρώπων από όλο τον κόσμο και να βοηθήσουμε να ενημερωθούν και να δουν με ένα άλλο μάτι οι άνθρωποι την διαφορετικότητα και το πόσο όμορφη μπορεί να είναι.

   Η διαφορετικότητα, ως έννοια, μπορεί να έχει άπειρες μορφές. Μια πολυ συχνή λοιπόν μορφή της διαφορετικότητας που παρατηρούμε πως δεν είναι, ακόμη και στις εποχές που ζούμε, τόσο κοινωνικά αποδεκτή, είναι η ομοφυλοφιλία.Η ομοφυλοφιλία αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται από πολλούς ως κάτι αρνητικό. Πολλές θρησκείες την αντιμετωπίζουν ως αμαρτία και σε πολλές κοινωνίες είναι στιγματισμένη ως ανεπιθύμητο φαινόμενο. Με τους αιώνες κάποιες λάθος θεωρίες πάνω στο θέμα καταρρίφθηκαν, και σιγά σιγά αναγνωρίστηκαν τα νόμιμα δικαιώματα για τα ομοφυλόφιλα άτομα, όπως η εισαγωγή νόμου κατά της βίας και του εκφοβισμού για την προστασία των ομοφυλόφιλων μειονοτήτων. Ενώ κάποιοι πιστεύουν πως οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις δεν είναι φυσιολογικές, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ομοφυλοφιλία είναι μία φυσική και φυσιολογική μορφή ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν, πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή ενός ατόμου. Όχι. Είναι κάτι που ήταν πάντα μέσα τους, όπως και οι προτιμήσεις των ετεροφυλόφιλων ατόμων. Η ομοφυλοφιλία συχνά παρατηρείται και στα ζώα, συγκεκριμένα, πάνω από 450 είδη ζώων εμφανίζουν ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές, οπότε, πώς μπορούμε να πούμε πως κάτι δεν είναι φυσιολογικό όταν συμβαίνει από μόνο του στη φύση;
Καθώς όλα αυτά συμβαίνουν, ο εκφοβισμός δεν σταματά εκεί. Θύματα εκφοβισμού λόγω της διαφορετικότητας τους είναι συχνά άνθρωποι διαφορετικού χρώματος και διαφορετικής φυλής. Κάτι το οποίο ακούγεται αρκετά τρελό, διότι το χρώμα του δέρματος κάποιου έχει πάντα να κάνει με την καταγωγή του. Τελευταία συμβαίνουν πολλά επεισόδια, κυρίως στις Ηνωμένες πολιτείες, που έχουν ανησυχήσει και έχουν φέρει πολύ κόσμο σε αντιπαραθέσεις και καβγάδες, διότι οι άνθρωποι διαφορετικού χρώματος σε πολλές περιπτώσεις πρέπει ακόμη να παλεύουν για τα δικαιώματα τους. Δεν είναι τρελό; Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε ένα τελευταίο είδος διαφορετικότητας. Είναι το πιο συχνό από όλα και για αυτό είναι και αυτό το οποίο δέχεται το περισσότερο μίσος και εκφοβισμό στην σημερινή κοινωνία, και αυτό είναι οι διαφορετικοί σωματότυποι. Το αν κάποιος είναι «λεπτός» ή «παχύς» δεν ορίζει την αξία του. Στα σχολεία τα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά εκφοβισμό λόγω του σωματικού τους βάρους ή τη δομή του σώματός τους, κάτι το οποίο δημιουργεί χρονιές ανασφάλειες. Κι όμως, η κοινωνία δεν βοηθάει την κατάσταση, τα πρότυπα των νέων ανθρώπων προβάλουν και ενθαρρύνουν στερεότυπα των «τέλειων» σωμάτων, των «τέλειων» προσώπων. Όπως όλοι ξέρουμε όμως, το αληθινό δεν είναι τέλειο, και το τέλειο δεν είναι αληθινό.
Το συμπέρασμα είναι πως, ο καθένας μας είναι διαφορετικός με τον δικό του τρόπο. Είτε αυτό είναι το χρώμα του, ο σεξουαλικός προσανατολισμός του, το σώμα του, στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι άνθρωποι, με ίσες ανάγκες και ίσα δικαιώματα. Το διαφορετικό είναι όμορφο, η ποικιλομορφία και το βάθος των ανθρώπων είναι αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς σε όλο το σύμπαν. Μη φοβάστε να είστε διαφορετικοί, να εκφράζεστε, και να είστε περήφανοι για την ιστορία σας. Και μην ξεχνάτε: ποτέ μην κρίνετε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του. Γιατί οι άνθρωποι είμαστε σαν τα βιβλία. Άλλοι καινούργιοι, άλλοι παλιοί και σκονισμένοι, άλλοι γεμάτοι ιστορίες να μοιραστούν και άλλοι που μόλις ξεκινούν τις δικές τους ιστορίες. Όλοι με διαφορετικό εξώφυλλο, όλοι με διαφορετική ιστορία. Είμαστε όλοι διαφορετικοί
.

Καλοκαίρι 2021 & κορωνοϊός

  Γράφουν οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης, Μαββίδου Ελένη & Μοσχοπούλου Παναγιώτα

  summer-covid19Είναι πασίγνωστο ότι αυτήν την περίοδο περνάμε μια έντονη κρίση λόγω του κορωνοϊού. Βέβαια, προηγήθηκε μια περίοδος βελτίωσης της κατάστασης, από τον Μάιο της προηγούμενης χρονιάς μέχρι και τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα πράγματα χειροτέρεψαν και πάλι. Σε πολλούς ανθρώπους κυριαρχούν φόβος και ανησυχία για την εξέλιξη της κρίσης, καθώς και θλίψη για τις ψυχές που χάνονται καθημερινά. Είναι φανερό, λοιπόν, πως παρόλη την πρόοδο που είχε σημειωθεί, το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ίδιο με τα προηγούμενα.

  Αρχικά, οι περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα μέτρα που συστήνονται από την πολιτεία και θεωρούν ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν θα τους επηρεάσει και δεν θα σταθεί εμπόδιο στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Για παράδειγμα, στις παραλίες πιθανό να ξαναδημιουργηθεί συνωστισμός, κάτι που θα κάνει πιο έντονη την κρίση. Με άλλα λόγια, παρόλο που λαμβάνονται κάποια μέτρα, όπως έχει αποδειχθεί ήδη, δεν θα τα τηρούν όλοι, με επίσης πιθανή συνέπεια να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας. Επίσης, αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά ο τουρισμός, με αποτέλεσμα η οικονομία στην χώρα μας να παρακμάσει περισσότερο.

  Εκτός αυτών, η λειτουργία των κατασκηνώσεων εξαρτάται, επίσης, από την εξέλιξη της κρίσης. Είναι γνωστό ότι στις κατασκηνώσεις διαμένουν  μεγάλος αριθμός παιδιών, άρα είναι επικίνδυνο το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα. Επομένως, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να παραμείνουν κλειστές. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι προβληματίζονται σχετικά με την παρακολούθηση μουσικών συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να μην πραγματοποιηθούν, γιατί η συγκέντρωση πλήθους σε αυτές δεν ευνοεί την τήρηση αποστάσεων, με συνέπεια την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού.

  Για το καλύτερο, λοιπόν, της κοινωνίας, αφού το καλοκαίρι πλησιάζει, θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης και να υπομείνουμε με κουράγιο όλη αυτήν κατάσταση, ώστε να επιστρέψουμε άμεσα και οριστικά στην προηγούμενη φυσιολογική καθημερινότητά μας.

 

Ημέρες κορωνοϊού…

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, Εύα Τραγιαννοπούλου και Ελισάβετ Τσαρούχα

αρχείο λήψηςΜε την λήψη των μέτρων κατά της μετακίνησης λόγω του COVID-19, οι πολίτες κλείστηκαν σε τέσσερις τοίχους και έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής τους. Απομονώθηκαν από την υπόλοιπη κοινωνία και σταμάτησαν να θεωρούν δεδομένα πρόσωπα και καταστάσεις.

Ως προς τους στενούς φίλους και συγγενείς, προσωπικά θεωρούσαμε δεδομένους ακόμη και τους πιο μακρινούς γνωστούς αλλά σίγουρα δεν περιμέναμε να τους αποχωριστούμε έστω και προσωρινά.

Σχετικά με τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό, το αντισηπτικό υγρό έχει γίνει «είδος προς εξαφάνιση», όπως επίσης σε έλλειψη είναι τα λαστιχένια γάντια και οι μάσκες μίας χρήσης.

Συμπερασματικά, πρόσωπα, καταστάσεις και πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα πριν την κρίση του κορωνοϊού, έχουμε πια συνειδητοποιήσει ότι μας είναι πολύτιμα και μοναδικά! Συμφωνείτε;

Το πρώτο που θα κάνω μετά την λήξη της περιπέτειας του κορωνοϊού!

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ” τάξης, Ελένη Παναγιωτίδου και Ζωήνα Μιχαλοπούλου

  OIPΣτην περίοδο που διανύουμε κάθε άνθρωπος διακατέχεται από αισθήματα μοναξιάς, θλίψης και άγχους. Μέσα όμως από αυτήν την περιπέτεια, όλοι βγαίνουμε πιο έμπειροι, έχοντας ο καθένας μας ανακαλύψει κι άλλες δυνατότητες, αναγνωρίζοντας και αναθεωρώντας αξίες και τη θέση των ανθρώπων στη ζωή μας .

Τα τελευταία χρόνια όλοι δίναμε σημασία στα υλικά κυρίως πράγματα. Διανύοντας όμως αυτήν τη διαδρομή μάθαμε να προβληματιζόμαστε για όσα πραγματικά αξίζουν στη ζωή και να αισθανόμαστε περισσότερη ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχουμε. Η αβεβαιότητα έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας, αφού αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε σε άγνωστες για εμάς μέχρι τώρα συνθήκες. Μάθαμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε μέρα με αισιοδοξία , ευγνωμοσύνη και χιούμορ.

Εκτός όμως από τα θετικά που έχουμε αποκομίσει παρόλη την αρνητική κατάσταση, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πάψει να ονειρεύονται όσα θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν, όταν λήξει η καραντίνα.

Η αλήθεια είναι ότι έχοντας πλέον δώσει μεγαλύτερη σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις και ζώντας περισσότερες στιγμές κλεισμένοι στο σπίτι, ανυπομονούμε να βγούμε έξω και να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Να ψυχαγωγηθούμε, να διασκεδάσουμε , να αφιερώσουμε χρόνο στους αγαπημένους μας.

Άλλοι, λοιπόν,  σχεδιάζουν να πάνε κάποιο ταξίδι με την οικογένειά τους. Άλλοι να βρεθούνε με φίλους και γενικότερα να αφήσουν πίσω όλη αυτή την αρνητική κατάσταση και με προγραμματίζοντας με αισιοδοξία και ασφάλεια το μέλλον τους. Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων μετά την καραντίνα θέλουν να φροντίσουν τον εαυτό τους σε κομμωτήρια, ινστιτούτα περιποίησης και ομορφιάς, τα οποία ήταν κλειστά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Με άλλα λόγια, πολλοί συνάνθρωποί μας θα δώσουν προτεραιότητα στην εμφάνιση και τον καλλωπισμό τους. Εκτός αυτών, δεν ήταν λίγοι εκείνοι γυμνάζονταν καθημερινά και ελάττωσαν την άθληση λόγω της κατάστασης, ώστε μετά από όλα αυτά θα βάλουν πάλι τη γυμναστική που προτιμούν στην καθημερινότητά τους. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας ο κόσμος στράφηκε στο διαδίκτυο για αγορές καθώς οι επισκέψεις στα καταστήματα απαγορεύονταν. Λογικό είναι, από τις πρώτες ενέργειες να είναι μια βόλτα σε διάφορα καταστήματα.

Κάθε άνθρωπος στερήθηκε πολλές δραστηριότητες που έκανε πριν από την κρίση του covid 19. Είναι σίγουρο ότι μετά από όλο αυτό αρκετοί θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στις συνήθειές τους. Κυρίως, να ξαναβρεθούν με φίλους τους για να να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο εξαιτίας του εγκλεισμού, να δώσουν περισσότερο νόημα στη ζωή τους, να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες και να γνωρίσουν την κουλτούρα άλλων λαών. Άλλοι πιθανό και να επιλέξουν τα λεγόμενα «extreme sports», πραγματοποιώντας ό,τι μέχρι τώρα έβρισκαν κουραστικό και επικίνδυνο, για να τονώσουν το ηθικό τους και να νιώσουν τη ζωή και τη δράση να κυλάνε έντονα στις φλέβες τους, μετά από μεγάλο διάστημα αδράνειας και απραξίας.

Το σίγουρο είναι ότι θα είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ευγνώμονες που μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι θα έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι στη ζωή δεν είναι τίποτα δεδομένο…

Το φαινόμενο της «μαθητικής διαρροής»

Γράφουν οι μαθήτριες της Β” γυμνασίου Κωνσταντίνα Κομπατσιάρη, Γεωργία Ρακοπούλου και Εύα Μπράβου

  ΣΧΟΛΙΚΗ-ΔΙΑΡΡΟΗ Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι έφηβοι εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο, θεωρώντας πως αυτό δεν τους  είναι απαραίτητο. Όμως η σχολική διαρροή, όπως ονομάζεται το φαινόμενο αυτό, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για τους νέους και το μέλλον τους.

   Και αυτό γιατί στα χρόνια της μάθησης το παιδί δεν αποκτά μόνο σημαντικά εφόδια ακαδημαϊκά αλλά και κοινωνικά. Διακόπτοντας δηλαδή ένας μαθητής τη φοίτησή του στο σχολείο, δυσκολεύει τη ζωή του τόσο σε θέματα επιβίωσης, όπως η επαγγελματική του αποκατάσταση, όσο και σε ζητήματα κοινωνικής αγωγής, για την πιο αρμονική συνύπαρξή του με τους συμπολίτες του.

   Πολλοί είναι οι λόγοι που ένας έφηβος εγκαταλείπει το σχολείο. Αρχικά,  πιστεύει πως και χωρίς αυτό μπορεί να πετύχει πολλά στη ζωή του, διότι επηρεάζεται εύκολα από αρνητικά πρότυπα, που προβάλλονται από τα Μ. Μ. Ε. καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα οποία είναι συνήθως άνθρωποι που έχουν κερδίσει περιουσία και αναγνωρισιμότητα εύκολα, γρήγορα και χωρίς προσπάθεια. Επίσης, συνηθισμένος λόγος για τη μαθητική διαρροή είναι και ότι πολλές οικογένειες ζουν σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας, ώστε τα παιδιά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σχολικές υποχρεώσεις, γι” αυτό και το εγκαταλείπουν. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί έφηβοι συνεχίζουν το επάγγελμα των γονιών τους, παρόλο που δεν το θέλουν.

  Επομένως, η διακοπή της φοίτησης στο σχολείο εξηγείται από αρκετούς και σοβαρούς λόγους, οι οποίοι όμως τις περισσότερες φορές δεν βαραίνουν τα ίδια τα παιδιά αλλά τους ενήλικες και όσους, γενικότερα, προσφέρουν αγωγή. Γι” αυτό κρίνεται απαραίτητο η κάθε οικογένεια αλλά και η πολιτεία να συμβάλλουν, ώστε το παιδί από πολύ νωρίς να αντιληφθεί την αξία της εκπαίδευσης και της οργανωμένης σχολικής ζωής στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, άρα και στην πορεία του στη ζωή. Γιατί μέσω του σχολείου μπορούμε στο μέλλον να ενταχθούμε ομαλά στην κοινωνία και να συνυπάρχουμε με τους υπόλοιπους ως ενεργοί σαν πολίτες.

Υπάρχει άραγε αληθινή φιλία;

                                                 γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Δέσποινα Παύλου και Ανδριάνα Μοσχοπούλου

Efilia2να σημαντικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου είναι η φιλία που αναπτύσσεται στη σχέση του με τους άλλους, η οποία αποτελεί ισχυρό ψυχικό δεσμό και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, λαών, αθλητικών, πολιτικών και άλλων κοινωνικών ομάδων. Είναι σημαντικό να τονιστεί από την αρχή ότι φιλία δεν σημαίνει απλή συμπάθεια αλλά αληθινό ψυχικό δόσιμο, δηλαδή ένα από τα πιο εκλεκτά αισθήματα, την αγάπη. Ιδίως στη διάρκεια της εφηβείας, ο νέος άνθρωπος ανακαλύπτοντας ακόμη τον εαυτό του, δεν γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται διάφορες καταστάσεις και, μέσα σ” αυτές, τη φιλία του με τους άλλους.

Στο σύγχρονο παρόν, η ουσιαστική φιλία συνήθως φθείρεται λόγω ποικίλων παραγόντων. Αρχικά, ο σύγχρονος πιεστικός και γρήγορος τρόπος ζωής επηρεάζει καθοριστικά τις σχέσεις των ανθρώπων. Στις μέρες μας, η «φιλία» σημαίνει χρήσιμη συναναστροφή και οφείλεται συχνά σε προσωπικά συμφέροντα. Επίσης, αλλοιώνεται εξαιτίας των ταχύτατων ρυθμών της σύγχρονης ζωής και της απώλειας ελεύθερου χρόνου, αφού κάθε άτομο στρέφεται σε μοναχικές δραστηριότητες και ολοένα απομονώνεται. Επιπλέον, η έλλειψη ηθικής και η απουσία πίστης σε κοινωνικές αρετές, η απώλεια του πνεύματος αυτοθυσίας, συνεργασίας, ανεκτικότητας, καθώς και η απουσία αφοσίωσης, δυσχεραίνουν τις φιλικές σχέσεις. Αξιομνημόνευτο, ότι η δυσλειτουργία των φορέων κοινωνικοποίησης -οι οποίοι αδυνατούν να μεταγγίσουν  στα παιδιά την αξία των φιλικών σχέσεων και της αγωγής- εντείνει το πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, ένας έφηβος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα της φιλίας, γιατί νιώθει την ανάγκη να επικοινωνεί πνευματικά και ψυχικά και διότι, ως άνθρωπος, είναι από τη φύση του κοινωνικό ον, ώστε δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του. Ο νέος επιθυμεί να καλύπτει τις ψυχικές και φυσικές του ανάγκες μοιραζόμενος τα συναισθήματα που βιώνει. Γι” αυτό, η φιλική σχέση βοηθά στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του, καθώς λόγω αυτής αναπτύσσεται η κριτική σκέψη και η καλλιέργεια ηθικών αξιών και ιδανικών. Τέλος, εξαιτίας της, οι άνθρωποι και ιδίως οι έφηβοι απολαμβάνουν τη συντροφικότητα στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Βέβαια, η γνήσια φιλία βασίζεται σε κάποια χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητο να διαθέτουν τα πρόσωπα που σχετίζονται. Βασικότερα είναι η ειλικρίνεια, δηλαδή συμπεριφορά εκφρασμένη με καθαρότητα σκέψης και ήθους,με αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια και σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου.

Αβίαστα, λοιπόν, συνάγεται το συμπέρασμα, ότι στο σύγχρονο παρόν η πραγματική εφηβική φιλία είναι ανεκτίμητη σαν διαμάντι, ιδιαίτερα για τους έφηβους που περνάνε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής τους, κατά την οποία επιδιώκουν τη συναισθηματική και ψυχική ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

ΕΦΗΒΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Γράφουν οι μαθήτριες της Β γυμνασίου Κωνσταντίνα Κομπατσιάρη ,Γεωργία Ρακοπούλου , Εύα Μπράβου.

ΕΦΗΒΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

 Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι έφηβοι εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο, θεωρώντας πως αυτό δεν τους  είναι απαραίτητο. Όμως αφήνοντας το σχολείο σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι πολύ αντιπαραγωγικό για το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Και αυτό γιατί τα χρόνια μάθησης δεν είναι μόνο σημαντικά ακαδημαϊκά αλλά και σημαντικά κοινωνικά. Αφήνοντας λοιπόν το σχολείο  δεν βοηθάει πάντα τους νεαρούς έφηβους να βρουν μία καλή δουλειά στην αγορά εργασίας, αργότερα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας έφηβος εγκαταλείπει το σχολείο. Αρχικά διότι πιστεύει πως και χωρίς αυτό μπορεί να πετύχει πολλά στην ζωή του. Με άλλα λόγια έχει λάθος πρότυπα όπως ανθρώπους που έχουν βγάλει εύκολα και γρήγορα χρήματα .Επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι  δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν υποχρεώσεις στο σχολείο οπότε το εγκαταλείπουν. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί  γονείς αναγκάζουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν το ίδιο επάγγελμα με το δικό τους.

Συμπερασματικά υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας έφηβος εγκαταλείπει το σχολείο γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν την αναγκαιότητα του επαγγελματικού προσανατολισμού και το διαπιστώνουν όταν είναι πια σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

«9 Φεβρουαρίου»: Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

                                                                            γράφει η μαθήτρια της Β Γυμνασίου ,Τζουβάρα Ευαγγελία   

           Αποτέλεσμα εικόνας για παγκοσμια ημερα ελληνικης γλωσσας

            Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,από τον Απρίλιο του 2017.

            Με την καθιέρωση αυτής της παγκόσμιας ημέρας, επιδιώκεται η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που έχει η ελληνική γλώσσα και γραφή, εδώ και πολλούς αιώνες, γιατί μέσα από αυτήν εκφράζεται η φιλοσοφική σκέψη του αρχαίου κόσμου. Ακόμη σε αυτήν στηρίζεται μια σειρά άλλων γλωσσών, όπως η Λατινική. Όλες οι γλώσσες περιέχουν στο λεξιλόγιό τους ελληνικές λέξεις, γι’ αυτό δίκαια πολλοί την θεωρούν ως τη μητρική γλώσσα των άλλων.

            Είναι η γλώσσα που έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην εδραίωση του Ευρωπαϊκού όσο και Παγκόσμιου πολιτισμού. Μέσα από αυτήν γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν επιστήμες,τέχνες, μορφοποιήθηκαν και μεταβιβάστηκαν  σημαντικές φιλοσοφικές θεωρήσεις και λογοτεχνικά κείμενα. Γράφτηκαν τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού και διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

             Με αφορμή αυτήν  την ημέρα,  όλη η εξερχόμενη αλληλογραφία του Υπ. Εξωτερικών προς τις εδρεύουσες στην Ελλάδα πρεσβείες και τους διεθνείς οργανισμούς, στέλνεται γραμμένη στα ελληνικά για την περίοδο 9 ως 15 Φεβρουαρίου. Επίσης η Γ.Γ. Δημόσιας Διπλωματίας του Υπ. Εξωτερικών δημοσίευσε στο YouTube μια καμπάνια με τίτλο ‘’DID YOU KNOW YOU SPEAK CREEK’’? (ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΜΙΛΑΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;)

           Η μέρα αυτή λοιπόν, περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και της αλλοδαπής που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας.

Top