Στήλη: Γενικά

Βullying: Δυστυχώς, διαρκώς επίκαιρο…

Γράφουν οι μαθήτριες της Β” γυμνασίου, Matilda Cuka και Μπίτζιου Κατερίνα.

bullyingΚατά τα τελευταία χρόνια, το «bullying» (στα ελληνικά, «εκφοβισμός») είναι ένα προβληματικό φαινόμενο που  αντί να μειώνεται όλο και εντείνεται. Πρόκειται για τον διαρκή και επίμονο εκφοβισμό από πλευράς ενός ή περισσότερων θυτών εναντίον ενός «αδύναμου» θύματος. Παρατηρείται ιδίως στα σχολεία και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, οι πιο βασικοί από τους οποίους είναι είναι ο λεκτικός, ο σωματικός και ο ψυχικός εκφοβισμός.

Ειδικότερα, λεκτική βία ασκείται, όταν ο θύτης παρενοχλεί με βρισιές και υποτίμηση το θύμα απειλώντας το να μην φανερώσει τίποτε και σε κανέναν. Το θύμα συνήθως τον υπακούει, διότι φοβάται να υποφέρει περισσότερο. Σε άλλες περιπτώσεις, ο θύτης ασκεί στον «αδύναμο» σωματική βία, με ξυλοδαρμούς, σπρωξίματα, τραυματισμούς. Κάποιες άλλες φορές, εκφράζεται ψυχικός εκφοβισμός, αφού ο θύτης απειλεί και εκβιάζει επίμονα το θύμα, κάνοντας τη ζωή του τελευταίου ανυπόφορη. Η τελευταία αυτή μορφή «bullying», πραγματοποιείται ιδίως στο διαδίκτυο, μέσω του οποίου ο θύτης αποστέλνει απειλητικά μηνύματα στο θύμα ή -και- δημοσιεύει προσωπικά δεδομένα χωρίς την άδειά του. Ο θύτης βρίσκει παιδιά – θύματα τα οποία έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση , έλλειψη αυτοσεβασμού, αδυναμία αντιμετώπισης καταστάσεων και είναι εσωστρεφή σαν άτομα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο συναισθηματικός εκβιασμός ο οποίος αποτελεί το τελευταίο στάδιο. Τα θύματα καταλήγουν να κλείνονται στον εαυτό τους , να αποκόβονται από το κοινωνικό σύνολο και όλα αυτά γίνονται εξαιτίας κάποιων ψεύτικων φημών που μπορεί να διαδίδονται για αυτούς.

Αυτό που προκαλεί απορία για τον σχολικό εκφοβισμό είναι το γεγονός ότι, παρόλο που την τελευταία δεκαετία έχουν διοργανωθεί ενημερώσεις, ημερίδες και «εκστρατείες» κατά του «bullying» και παρόλο που στα σχολεία έχουν ληφθεί πολλά και σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπισή του, ωστόσο αυτό συνεχίζεται. Μάλλον χρειάζεται και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι υπεύθυνοι της παιδείας να προβληματιστούν σχετικά με την παραπάνω διαπίστωση και να καταστρώσουν νέες στρατηγικές καταπολέμησης αυτού του απάνθρωπου φαινομένου.

       Πώς αντιμετωπίζουμε το bullying 

Αν ασκείτε bullying σε κάποιον συμμαθητή σου:

  • Μίλα σε έναν καθηγητή σου που εμπιστεύεσαι ή σε κάποιον γονιό.
  • Μην επιτρέψεις γέλια και άσχημες κουβέντες.
  • Κάλεσε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα ΠαιδιΆ SOS 1056, για να μιλήσεις με κάποιον ψυχολόγο.

Εάν δέχομαι εγώ bullying 

  • Δεν φταίω εγώ σε τίποτα και δεν έκανα τίποτα για να μου συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.
  • Αποφεύγω τους θήτες.
  • Λέω με σιγουριά ΣΤΑΜΑΤΑ!
  • Αν συνεχιστεί το λέω σε κάποιον που εμπιστεύομαι.

Ο «Γολγοθάς» της γυναίκας ακόμα και στον 21ο αιώνα

Γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Νερκίζογλου Χριστίνα , Νοτοπούλου Μαριλένα , Σάρρα Ριγκέλντα

Screenshot 2021-03-28 173259Ο φεμινισμός είναι ένα γυναικείο κίνημα που υποστηρίζει την ισότητα μεταξλυ των δύο φύλων. Για πολλούς αιώνες στην ανθρώπινη ιστορία, τα γυναικεία δικαιώματα καταπατούνταν με διάφορους απάνθρωπους τρόπους. Ακόμα και σήμερα, αρκετοί θεωρούν ότι το γυναικείο φύλο είναι κατώτερο. Ωστόσο, οι γυναίκες και άνδρες  διαφέρουν μεταξύ τους όμως αυτό δε σημαίνει οτιδήποτε σχετικά με την απόλαυση των ίδιων δικαιωμάτων.

Ιδίως μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα, οι γυναίκες ζούσαν τραγικές καταστάσεις, τις οποίες οι σημερινές γενιές δεν μπορούν καν να φανταστούν. Μηδαμινά έως ελάχιστα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, άσκηση σωματικής, λεκτικής και ψυχικής βίας σε καθημερινή βάση και πολλές άλλες άθλιες καταστάσεις υπέμενε για χρόνια ο γυναικείος πληθυσμός στη γη.

Με τον καιρό, όμως, τα πράγματα βελτιώθηκαν. Παρόλο που ακόμη και στις μέρες μας, δυστυχώς, διαπιστώνονται διακρίσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών στο πλαίσιο της οικογένειας, της ευρύτερης κοινωνίας, της αγορά εργασίας και της πολιτικής ζωής, ωστόσο επιβεβαιώνεται πως οι συνθήκες πλέον έχουν καλυτερέψει, ώστε να ελπίζουμε σε ένα ιδανικότερο μέλλον, καθώς το ζήτημα «γυναίκα» ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύπλοκο.

Ας ξεκινήσουμε με βασικές πλευρές του. Με ποια προβλήματα έρχεται αντιμέτωπη στο παρόν μια κοπέλα, ήδη από τη νεότητά της; Πώς αντιμετωπίζεται το σώμα της από το μεγαλύτερο μέρος της ανδρικής κοινωνίας και πως μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των σύγχρονων στερεοτύπων; Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν πόσο δύσκολα κυλά η περίοδος της εφηβείας, ειδικά στη σημερινή εποχή, κατά την  οποία τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύζουν τον κόσμο γύρω μας παρουσιάζοντας απάνθρωπα γυναικεία πρότυπα. Αυτό παρατηρείται κυρίως στα social media, δημοφιλή στους νέους και τους εφήβους, στα οποία οι κοπέλες υποχρεούνται να αναδεικνύουν άψογη εμφάνιση (όπως, βέβαια, εννοούν την «τέλεια» εμφάνιση η κοινωνία και η βιομηχανία του θεάματος και της μόδας), πέφτοντας στην παγίδα της σύγκρισης και των ανασφαλειών.

Εκτός αυτού, προβάλλονται αρνητικά γυναικεία πρότυπα στην «τραπ», ένα είδος μουσικής ιδιαίτερα αρεστό στους εφήβους. Στους στίχους και τα βίντεο κλιπ του συγκεκριμένου είδους, η γυναίκα αντιμετωπίζεται μόνο ως σεξουαλικό αντικείμενο εκμετάλλευσης. Πρόκειται ξεκάθαρα για διαχωρισμό των δύο φύλων στο δίπολο  υποκειμένου & αντικειμένου, καθιστώντας ουσιαστικά τον άντρα-θεατή ως το ανώτερο υποκείμενο, που απολαμβάνει το σεξουαλικό θέαμα τη γυναίκας, η οποία μας παρουσιάζεται ως αντικείμενο. Πολλά παρόμοια παραδείγματα θα μπορούσαν να αναφερθούν, γι” αυτό επιβάλλεται να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας, ώστε να είμαστε υποψιασμένοι σχετικά με τις «παγίδες» που στήνονται στα Μ.Μ.Ε. , παγίδες διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Επίκαιρο, επίσης, θέμα είναι η σεξουαλική παρενόχληση γυναικών. Συνήθως έχει διαπιστωθεί στον εργασιακό χώρο, αλλά και σε δημόσιους χώρους, ακόμη και στο ίδιο το σπίτι. Ανάρμοστα αγγίγματα, αγενή σφυρίγματα, εκβιασμοί και βιασμοί έχουν αυξηθεί ραγδαία τον τελευταίο καιρό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως προς αυτό το θέμα είναι καθοριστικό το πώς ανατρεφόμαστε και πώς μεγαλώνουμε. Για παράδειγμα, αρκετοί ενήλικες μαθαίνουν από μικρά στα κορίτσια ότι αν ένα αγόρι τα πειράζει, σημαίνει ότι τους αρέσει, κάτι τραγικό, διότι έτσι διαβιβάζουν στα κορίτσια το μήνυμα να ανέχονται αδιαμαρτύρητα όλα τα πειράγματα, τα οποία αργότερα, στην ενήλικη ζωή, μπορούν να εκφραστούν με ακραίους τρόπους.
Ο στοιχειώδης σεβασμός μεταξύ των δύο φύλων θα άξιζε να είναι αυτονόητος, αφού πρώτα διδασκόταν -κυρίως στο πλαίσιο της οικογένειας- και στα αγόρια και στα κορίτσια ο τρόπος που κερδίζεται αμοιβαία.

Τελειώνοντας, αξίζει να διευκρινιστεί η έννοια του φεμινισμού, η οποία από πολλούς παρεξηγείται και κατακρίνεται. Ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα που πιστεύει στην ισότητα των δύο φύλων και παλεύει καθημερινά για αυτήν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα κίνημα κατά των ανδρών, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν αλλά μια κίνηση κατά του μισογυνισμού.

Μπορεί ένας βαθμός να αποδίδει την επίδοση ενός μαθητή;

Γράφουν οι μαθητές της β” τάξης Διαμαντόπουλος Αντώνης και Γιοβανόπουλος Χρήστος

mathites-sxoleia-maskaΤα τελευταία χρόνια, η σχολική επίδοση του μαθητή βαθμολογείται στο δημοτικό από το 1 έως το 10 και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1 μέχρι το 20. Οι βαθμοί επιδίδονται στους μαθητές του δημοτικού ανά τρίμηνο ενώ στο γυμνάσιο ανά τετράμηνο.

Εκείνη τη μέρα, κάθε μαθητής ανυπομονεί να μάθει για την επίδοση του και να την ανακοινώσει στους γονείς και τους συγγενείς του. Αν είναι καλή η βαθμολογία του, περιμένει και ένα μικρό δωράκι από τους γονείς του, για επιβράβευση. Αν όμως δεν έχει πάρει καλούς βαθμούς, αποφεύγει να κάνει γνωστούς τους βαθμούς του.

Οι περισσότεροι μαθητές νιώθουν άγχος και ανασφάλεια εξαιτίας της βαθμολόγησης, επειδή θέλουν να αποδείξουν στον εαυτό τους αλλά και στους γονείς, τους δασκάλους και τον περίγυρό τους ότι αξίζουν. Επίσης, μερικοί μαθητές φοβούνται αντιμετωπίζοντας την πιθανότητα να μείνουν στην ίδια τάξη. Ένα μέρος της αξιολόγησής τους είναι και τα διαγωνίσματα που γράφουν στη διάρκεια των δύο τετραμήνων, λόγω των αγχώνονται ακόμα περισσότερο, μήπως πάρουν χαμηλό βαθμό και τους κοροϊδεύουν όσοι έλαβαν υψηλότερο.

Ένας αξιόλογος βαθμός στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα στο λύκειο. Η καλές επιδόσεις στις τελικές εξετάσεις δίνουν σε κάποιον το εισιτήριο σε μια σχολή. Στη συνέχεια, παρέχεται η δυνατότητα να αναζητήσει, να βρει και να ασχοληθεί με ένα επάγγελμα που του αρέσει.

Παρ” όλα αυτά, ένας βαθμός, δηλαδή ένας αριθμός, δεν είναι δυνατό να αντικατοπτρίζει την συνολική προσωπικότητα ενός μαθητή. Ο μαθητής είναι άνθρωπος, με σώμα, μυαλό, ψυχή. Και κάθε μαθητής διαθέτει διαφορετικά χαρίσματα, κλίσεις, ενδιαφέροντα, ικανότητες από τους υπόλοιπους. Όταν, λοιπόν, βαθμολογούνται όλοι αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι με το ίδιο αριθμητικό σύστημα, με ένα απλό νούμερο, είναι αδύνατο αυτός ο αριθμός να περιγράψει τις διαφορετικές δυνατότητες και αξίες τους.

Συμπερασματικά, έτσι όπως είναι οργανωμένη η εκπαίδευση και τα σχολεία, η υψηλή βαθμολογία έχει γίνει ο μοναδικός στόχος, επειδή δυστυχώς αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για το μέλλον. Τραγική αλήθεια είναι το γεγονός ότι από τους βαθμούς κυρίως εξαρτάται η πορεία ενός νέου στη ζωή. Ας προβληματιστούμε όμως όλοι -και ιδίως οι ενήλικες- αν είναι φυσιολογικό οι αριθμοί να «μιλούν» για ανθρώπινες προσωπικότητες και να καθορίζουν τη ζωή τους…

2021: 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση του 1821!

Γράφει η μαθήτρια της Β” Γυμνασίου, Τσόλη Μαρία

2Timi_215 Μαρτίου 2021: 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση του 1821, όταν ξεκίνησαν μια σειρά από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας των Ελλήνων. Τι συνέβη όμως τότε;

Οι Έλληνες ζούσαν κάτω από την σκλαβιά των Τούρκων για 400 χρόνια και η καθημερινότητά τους ήταν δύσκολη, αφού ζούσαν διάφορες απαγορεύσεις, υπέμεναν πολλά βασανιστήρια, πλήρωναν βαρύτατους φόρους, κινδύνευε και χανόταν η ζωή των ίδιων, των συγγενών και των φίλων τους. Μην αντέχοντας άλλο τη σκλαβιά, προετοιμάστηκαν, για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Κλέφτες, αρματολοί, Φιλική Εταιρεία, Φιλέλληνες όλοι μαζί ενωμένοι υπηρέτησαν τον σκοπό της Λευτεριάς της πατρίδας μας!

   Ένα πρωινό του Μαρτίου, του 1821, ο δεσπότης, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Τότε οι Έλληνες προσκύνησαν και ορκίστηκαν «Ελευθερία ή Θάνατο». Αμέτρητα τα πρόσωπα των αγωνιστών. Μερικά απ’ αυτά είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Αθανάσιος Διάκος, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και άλλοι πολλοί. Αιματηρές οι μάχες που δόθηκαν στο Χάνι της Γραβιάς, στα Δερβενάκια, στο Μεσολόγγι, στην Τριπολιτσά και σε πολλά άλλα μέρη. Απερίγραπτη η ψυχική δύναμη, το θάρρος, η γενναιότητα, η αγωνιστικότητα των προγόνων μας, που πολέμησαν μέχρι θανάτου για μια ανεξάρτητη πατρίδα.

   Αξίζει να μην ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη μέρα, όταν χάρη στις θυσίες αυτών των ηρώων, ζούμε «αναπνέοντας ελεύθερα». Αξίζει να τους τιμούμε όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις ακολουθώντας το παράδειγμα των πράξεών τους ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τυραννίας. Η κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες της ελληνικής επανάστασης είναι η παιδεία, η αρετή, η αξιοπρέπεια και η θέληση για ελεύθερη ζωή, σύμφωνα και με τους στίχους του Ρήγα Φεραίου στον Θούριό του: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή!».

Φέτος, μάλιστα, που γιορτάζουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, είναι ευκαιρία να σκεφτούμε ότι και στο παρόν, στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο πολλοί άνθρωποι υποφέρουν διάφορα είδη σκλαβιάς. Είμαστε άραγε διατεθειμένοι σαν λαός να αντισταθούμε σε αυτές τις σύγχρονες μορφές δουλείας έχοντας ως πρότυπο του ένδοξους προγόνους μας;

Τηλεκπαίδευση ή δια ζώσης μάθηση;

  Γράφουν οι μαθητές της Β Γυμνασίου Καλφούντζος Χαράλαμπος και Γώτης Αθανάσιος

 elearningΕδώ και αρκετούς μήνες, εφαρμόζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, λόγω της εμφάνισης του covid-19 και των σχετικών αυστηρών μέτρων που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση, ανάμεσα στα οποία και η διακοπή της ομαλής λειτουργίας των σχολείων! Παρακάτω, θα αναλύσουμε τα θετικά και αρνητικά συγκρίνοντας την τηλεκπαίδευση και τη δια ζώσης διδασκαλία, προσπαθώντας να καταλήξουμε σε ένα βοηθητικό για όλους μας συμπέρασμα.

Αρχίζοντας, με τα πλεονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης, είναι αξιοσημείωτο ότι το μάθημα μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλά μέσα, με τα οποία γίνεται καλύτερο και πιο ευχάριστο. Για παράδειγμα, το μάθημα διδάσκεται μέσω παρουσιάσεων, εγγράφων, βίντεο, εικόνων κ.ά. Με αυτούς τους τρόπους οι μαθητές μαθαίνουν διασκεδάζοντας ταυτόχρονα και οι καθηγητές έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν στα παιδιά διάφορα που θα τους ενδιέφεραν, αλλά ήταν δύσκολο να το εφαρμόσουν στην πραγματική τάξη.

lockdownΑπό την άλλη μεριά, ένα αρνητικό της τηλεκπαίδευσης είναι τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν και σχετίζονται με το internet. Συγκεκριμένα, ο μαθητής μπορεί να μην διαθέτει καλή σύνδεση και να χάσει ένα μέρος του μαθήματος, επειδή «κολλάει» η εφαρμογή της Webex, με επίπτωση να μην λαμβάνει τις απαραίτητες βάσεις, για να παρακολουθήσει τα επόμενα μαθήματα και ίσως να μην περάσει στην επομένη τάξη. Ακόμα, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών δεν κατέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να συμμετέχουν στα τηλεμαθήματα, με συνέπεια να μην διδάσκονται βασικά μέρη της ύλης και να μην προοδεύουν.

Όσον αφορά τη δια ζώσης εκπαίδευση και, πιο συγκεκριμένα, τα θετικά της, ο καθηγητής έχει άμεση επαφή με τον μαθητή, με αποτέλεσμα ο μαθητής να κατανοεί το μάθημα πληρέστερα και ευκολότερα, χωρίς τα παραπάνω προβλήματα της τηλεκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, ο μαθητής κοινωνικοποιείται με τα άλλα παιδιά, και δεν κάθεται πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, ακούγοντας φωνές, δίχως να βλέπει κάποιον, το οποίο δεν είναι φυσιολογικός τρόπος μάθησης. Τέλος, ο εκπαιδευτικός σχηματίζει πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τον μαθητή, εκτιμώντας τη συμπεριφορά, την εργατικότητα, την επίδοση και τη γενικότερη φιλότιμη συμμετοχή του στις κοινές δραστηριότητες!

Ως προς το «μόνο» αρνητικό της ζωντανής διδασκαλίας, συνήθως δεν υπάρχει η δυνατότητα το μάθημα να παραδίνεται με διαφορετικούς τρόπους από τους συνηθισμένους, όπως συμβαίνει στην τηλεκπαίδευση!

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι, τελικά, ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος μάθησης είναι η δια ζώσης εκπαίδευση.

Τι μου έχει λείψει και τι δεν μου έχει λείψει περισσότερο από τη σχολική ζωή κατά την περίοδο του εγκλεισμού και της τηλεκπαίδευσης;

Γράφουν οι μαθητές της Β” τάξης, Αντώνης Διαμαντόπουλος και Χρήστος Γιοβανόπουλος

   kleista-sxoleiaΌπως κάθε φαινόμενο έτσι και η κρίση του κορωνοϊού έχει δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, στην περίοδο του εγκλεισμού και της τηλεκπαίδευσης, κάποια στοιχεία της καθημερινότητάς μας στο σχολείο μας έχουν λείψει, αρκετά άλλα, όμως, καθόλου!

  Πρώτα και κύρια, έχουμε νοσταλγήσει τις πλάκες που κάναμε με τους φίλους και τα αστεία των καθηγητών. Επίσης, τα παιχνίδια που παίζαμε ομαδικά στην ώρα της γυμναστικής, καθώς και τις χαρούμενες αντιδράσεις μας κάθε φορά που είχαμε κενό κι όταν αναβαλλόταν κάποιο διαγώνισμα ή τεστ!

  Από την άλλη, είναι κι εκείνα που δεν αναπολούμε. Βασικά, το πρωινό ξύπνημα μέσα στα άγρια χαράματα και τη γεμάτη άγχος προετοιμασία, πριν ξεκινήσουμε για το σχολείο! Έπειτα, το μαρτύριο των τεστ και των διαγωνισμάτων, ιδίως όση ώρα περιμέναμε να μας μοιράσουν οι καθηγητές τα θέματα αυτών. Και οπωσδήποτε, δεν μας έχουν λείψει οι αντιπαραθέσεις και οι στιγμές έντασης με τους καθηγητές μας και τους φίλους μας.

  Πάντως, εξαιτίας όσων ακόμη συμβαίνουν τριγύρω μας και παρόλα τα αρνητικά στοιχεία του σχολείου, όταν λειτουργεί κανονικά, σίγουρα προτιμάμε τη φυσική διδασκαλία από την τηλεκπαίδευση, κυρίως γιατί η ζωντανή επικοινωνία και επαφή μεταξύ μας και ανάμεσα σε εμάς και τους καθηγητές δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, όσο αναπτυγμένο κι αν είναι!

Reality shows και η επίδρασή τους στους έφηβους

Γράφουν οι μαθητές της Β γυμνασίου Γώτης Αθανάσιος και Καλφούντζος Χαράλαμπος

big brother  Στις μέρες μας πολλοί έφηβοι παρακολουθούν στην τηλεόραση κυρίως τα «Reality Shows», στα οποία πρωταγωνιστούν συνηθισμένοι  άνθρωποι, με την πραγματική τους ταυτότητα. Η προσωπική ζωή των πρωταγωνιστούν φανερώνεται πλέον σε όλο τον κόσμο, καθώς οι ίδιοι δεν επιτρέπεται να κρατήσουν οτιδήποτε κρυφό από τους τηλεθεατές, μιας και κάθε στιγμή τους βιντεοσκοπείται από τις κάμερες. Γι” αυτόν τον λόγο η πλειοψηφία των εφήβων εθίζονται σε τέτοιες εκπομπές,  προτιμώντας τες από τις υπόλοιπες!

H υψηλή ακροαματικότητα των «Reality Shows» που σημειώνεται ιδίως μεταξύ των εφήβων και των νεαρών τηλεθεατών οφείλεται σε διάφορους λόγους. Βασικό είναι ότι τα δρώμενα των πρωταγωνιστών παρακολουθούνται στην κανονική τους ροή και σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία. Δηλαδή οι θεατές βλέπουν όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα, γι” αυτό άλλωστε και ονομάζονται, στα ελληνικά, «Τηλεπαιχνίδια της πραγματικότητας». Ένας ακόμα λόγος που αξίζει να αναφερθεί, είναι η ανταγωνιστικότητα των παικτών μεταξύ τους για το ποιος θα διεκδικήσει το τελικό έπαθλο. Γι” αυτό και η τηλεθέαση χτυπάει κόκκινο, καθώς οι θεατές, ζώντας και οι ίδιοι σε μια ξεκάθαρα ανταγωνιστική κοινωνία, ταυτίζονται με τους παίκτες αυτών των εκπομπών, ώστε παρακολουθούν μανιωδώς τις καθημερινές εντάσεις, συγκρούσεις και προστριβές ανάμεσα στους τελευταίους. Μάλιστα, οι έφηβοι που ασχολούνται με τα «Reality Shows» έχουν σαν πρότυπα κάποιους από τους διαγωνιζόμενους θέλοντας να τους μοιάσουν. Τέλος, καθοριστικός ρόλο παίζει και το γεγονός ότι οι τηλεθεατές έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την πορεία των συμμετεχόντων στο τηλεπαιχνίδι -άρα το τελικό αποτέλεσμα και τον τελικό νικητή-, εκφράζοντας είτε συμπαράσταση είτε την αποδοκιμασία του για κάποιους από αυτούς, μέσω της εβδομαδιαίας τηλεψηφοφορίας.

Η συχνή και φανατική προσήλωση σε τέτοιες εκπομπές επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στους θεατές τους. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι οι έφηβοι απορροφώνται σε τέτοιο βαθμό από τα «»Realities», με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους για τα υπόλοιπα στοιχεία της γύρω πραγματικότητας όπως το διάβασμα για το σχολείου, οι απογευματινές δραστηριότητες, τα παιχνίδια με τους φίλους τους και οι έξοδοι. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη της ισχυρογνωμοσύνης των παιδιών, που έτσι κι αλλιώς είναι πεισματάρηδες εξαιτίας της φάσης της εφηβείας, επειδή υποστηρίζουν φανατικά τους παίκτες με τους οποίους ταυτίζονται, απομονώνοντας μόνο τα θετικά και αδιαφορώντας για τα ελαττώματα και τις κακές συνήθειές του. Επόμενο και πολύ πιθανό είναι οι νέοι να συνηθίσουν να μην παρατηρούν αντικειμενικά και ολόπλευρα πρόσωπα και καταστάσεις της καθημερινότητάς τους αλλά να συμπεριφέρονται ευνοϊκά σε όσους τους μοιάζουν βάζοντας στο περιθώριο όσους διαφέρουν από τους ίδιους, χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία να τους γνωρίσουν. Εκτός αυτών, πολλές φορές η απρεπής συμπεριφορά των παικτών μεταξύ τους αποτελεί αρνητικό πρότυπο, που οι έφηβοι υιοθετούν και στις πραγματικές διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Κλείνοντας, η παρακολούθηση  των «Reality Shows» είναι διασκεδαστική αλλά έχει και αρνητικές πλευρές. Το ζητούμενο, όπως σχεδόν πάντα στη ζωή, είναι το μέτρο. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ενήλικες να συνηθίζουν τα παιδιά στη μετρημένη, όχι υπερβολική παρακολούθηση τέτοιων παιχνιδιών ενημερώνοντάς τα, ταυτόχρονα, για τους κανόνες και την εμπορική σκοπιμότητα των καναλιών που τις προβάλλουν, ώστε (οι έφηβοι) να μπορούν να διακρίνουν τη φυσική πραγματικότητα από την «πραγματικότητα» των συγκεκριμένων παιχνιδιών και να συνειδητοποιήσουν  ότι οι υπεύθυνοι των καναλιών «παίζουν» με την ψυχολογία του κόσμου, μόνο και μόνο για να σημειώνουν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης άρα και υψηλά κέρδη. Έτσι, τα παιδιά θα παρακολουθούν τέτοιου είδους εκπομπές μόνο για διασκέδαση, αποφεύγοντας την εξάρτηση από αυτές και όσα αυτή συνεπάγεται.

 

Διαφορετικότητα

Γράφουν οι μαθήτριες Νερκίζογλου Χριστίνα, Νοτοπούλου Μαριλένα, Σάρρα Ριγκέλντα

bae40c9579136c3956a61b557abe8b98

Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ συχνό το φαινόμενο του εκφοβισμού. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που ακόμα καιτις μέρες μας αντιμετωπίζονται σαν ταμπού και είναι στενάχωρο το γεγονός ότι πολύ άνθρωποι αντιμετωπίζουν το διαφορετικό ως απειλή και ως κατώτερο από εκείνους. Μέσα από αυτό το άρθρο προσπαθούμε να εκφράσουμε ανησυχίες και ανασφάλειες αν σθρώπων από όλο τον κόσμο και να βοηθήσουμε να ενημερωθούν και να δουν με ένα άλλο μάτι οι άνθρωποι την διαφορετικότητα και το πόσο όμορφη μπορεί να είναι.

   Η διαφορετικότητα, ως έννοια, μπορεί να έχει άπειρες μορφές. Μια πολυ συχνή λοιπόν μορφή της διαφορετικότητας που παρατηρούμε πως δεν είναι, ακόμη και στις εποχές που ζούμε, τόσο κοινωνικά αποδεκτή, είναι η ομοφυλοφιλία.Η ομοφυλοφιλία αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται από πολλούς ως κάτι αρνητικό. Πολλές θρησκείες την αντιμετωπίζουν ως αμαρτία και σε πολλές κοινωνίες είναι στιγματισμένη ως ανεπιθύμητο φαινόμενο. Με τους αιώνες κάποιες λάθος θεωρίες πάνω στο θέμα καταρρίφθηκαν, και σιγά σιγά αναγνωρίστηκαν τα νόμιμα δικαιώματα για τα ομοφυλόφιλα άτομα, όπως η εισαγωγή νόμου κατά της βίας και του εκφοβισμού για την προστασία των ομοφυλόφιλων μειονοτήτων. Ενώ κάποιοι πιστεύουν πως οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις δεν είναι φυσιολογικές, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ομοφυλοφιλία είναι μία φυσική και φυσιολογική μορφή ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν, πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή ενός ατόμου. Όχι. Είναι κάτι που ήταν πάντα μέσα τους, όπως και οι προτιμήσεις των ετεροφυλόφιλων ατόμων. Η ομοφυλοφιλία συχνά παρατηρείται και στα ζώα, συγκεκριμένα, πάνω από 450 είδη ζώων εμφανίζουν ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές, οπότε, πώς μπορούμε να πούμε πως κάτι δεν είναι φυσιολογικό όταν συμβαίνει από μόνο του στη φύση;
Καθώς όλα αυτά συμβαίνουν, ο εκφοβισμός δεν σταματά εκεί. Θύματα εκφοβισμού λόγω της διαφορετικότητας τους είναι συχνά άνθρωποι διαφορετικού χρώματος και διαφορετικής φυλής. Κάτι το οποίο ακούγεται αρκετά τρελό, διότι το χρώμα του δέρματος κάποιου έχει πάντα να κάνει με την καταγωγή του. Τελευταία συμβαίνουν πολλά επεισόδια, κυρίως στις Ηνωμένες πολιτείες, που έχουν ανησυχήσει και έχουν φέρει πολύ κόσμο σε αντιπαραθέσεις και καβγάδες, διότι οι άνθρωποι διαφορετικού χρώματος σε πολλές περιπτώσεις πρέπει ακόμη να παλεύουν για τα δικαιώματα τους. Δεν είναι τρελό; Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε ένα τελευταίο είδος διαφορετικότητας. Είναι το πιο συχνό από όλα και για αυτό είναι και αυτό το οποίο δέχεται το περισσότερο μίσος και εκφοβισμό στην σημερινή κοινωνία, και αυτό είναι οι διαφορετικοί σωματότυποι. Το αν κάποιος είναι «λεπτός» ή «παχύς» δεν ορίζει την αξία του. Στα σχολεία τα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά εκφοβισμό λόγω του σωματικού τους βάρους ή τη δομή του σώματός τους, κάτι το οποίο δημιουργεί χρονιές ανασφάλειες. Κι όμως, η κοινωνία δεν βοηθάει την κατάσταση, τα πρότυπα των νέων ανθρώπων προβάλουν και ενθαρρύνουν στερεότυπα των «τέλειων» σωμάτων, των «τέλειων» προσώπων. Όπως όλοι ξέρουμε όμως, το αληθινό δεν είναι τέλειο, και το τέλειο δεν είναι αληθινό.
Το συμπέρασμα είναι πως, ο καθένας μας είναι διαφορετικός με τον δικό του τρόπο. Είτε αυτό είναι το χρώμα του, ο σεξουαλικός προσανατολισμός του, το σώμα του, στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι άνθρωποι, με ίσες ανάγκες και ίσα δικαιώματα. Το διαφορετικό είναι όμορφο, η ποικιλομορφία και το βάθος των ανθρώπων είναι αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς σε όλο το σύμπαν. Μη φοβάστε να είστε διαφορετικοί, να εκφράζεστε, και να είστε περήφανοι για την ιστορία σας. Και μην ξεχνάτε: ποτέ μην κρίνετε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του. Γιατί οι άνθρωποι είμαστε σαν τα βιβλία. Άλλοι καινούργιοι, άλλοι παλιοί και σκονισμένοι, άλλοι γεμάτοι ιστορίες να μοιραστούν και άλλοι που μόλις ξεκινούν τις δικές τους ιστορίες. Όλοι με διαφορετικό εξώφυλλο, όλοι με διαφορετική ιστορία. Είμαστε όλοι διαφορετικοί
.

Καλοκαίρι 2021 & κορωνοϊός

  Γράφουν οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης, Μαββίδου Ελένη & Μοσχοπούλου Παναγιώτα

  summer-covid19Είναι πασίγνωστο ότι αυτήν την περίοδο περνάμε μια έντονη κρίση λόγω του κορωνοϊού. Βέβαια, προηγήθηκε μια περίοδος βελτίωσης της κατάστασης, από τον Μάιο της προηγούμενης χρονιάς μέχρι και τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα πράγματα χειροτέρεψαν και πάλι. Σε πολλούς ανθρώπους κυριαρχούν φόβος και ανησυχία για την εξέλιξη της κρίσης, καθώς και θλίψη για τις ψυχές που χάνονται καθημερινά. Είναι φανερό, λοιπόν, πως παρόλη την πρόοδο που είχε σημειωθεί, το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ίδιο με τα προηγούμενα.

  Αρχικά, οι περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα μέτρα που συστήνονται από την πολιτεία και θεωρούν ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν θα τους επηρεάσει και δεν θα σταθεί εμπόδιο στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Για παράδειγμα, στις παραλίες πιθανό να ξαναδημιουργηθεί συνωστισμός, κάτι που θα κάνει πιο έντονη την κρίση. Με άλλα λόγια, παρόλο που λαμβάνονται κάποια μέτρα, όπως έχει αποδειχθεί ήδη, δεν θα τα τηρούν όλοι, με επίσης πιθανή συνέπεια να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας. Επίσης, αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά ο τουρισμός, με αποτέλεσμα η οικονομία στην χώρα μας να παρακμάσει περισσότερο.

  Εκτός αυτών, η λειτουργία των κατασκηνώσεων εξαρτάται, επίσης, από την εξέλιξη της κρίσης. Είναι γνωστό ότι στις κατασκηνώσεις διαμένουν  μεγάλος αριθμός παιδιών, άρα είναι επικίνδυνο το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα. Επομένως, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να παραμείνουν κλειστές. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι προβληματίζονται σχετικά με την παρακολούθηση μουσικών συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να μην πραγματοποιηθούν, γιατί η συγκέντρωση πλήθους σε αυτές δεν ευνοεί την τήρηση αποστάσεων, με συνέπεια την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού.

  Για το καλύτερο, λοιπόν, της κοινωνίας, αφού το καλοκαίρι πλησιάζει, θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης και να υπομείνουμε με κουράγιο όλη αυτήν κατάσταση, ώστε να επιστρέψουμε άμεσα και οριστικά στην προηγούμενη φυσιολογική καθημερινότητά μας.

 

Ημέρες κορωνοϊού…

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, Εύα Τραγιαννοπούλου και Ελισάβετ Τσαρούχα

αρχείο λήψηςΜε την λήψη των μέτρων κατά της μετακίνησης λόγω του COVID-19, οι πολίτες κλείστηκαν σε τέσσερις τοίχους και έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής τους. Απομονώθηκαν από την υπόλοιπη κοινωνία και σταμάτησαν να θεωρούν δεδομένα πρόσωπα και καταστάσεις.

Ως προς τους στενούς φίλους και συγγενείς, προσωπικά θεωρούσαμε δεδομένους ακόμη και τους πιο μακρινούς γνωστούς αλλά σίγουρα δεν περιμέναμε να τους αποχωριστούμε έστω και προσωρινά.

Σχετικά με τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό, το αντισηπτικό υγρό έχει γίνει «είδος προς εξαφάνιση», όπως επίσης σε έλλειψη είναι τα λαστιχένια γάντια και οι μάσκες μίας χρήσης.

Συμπερασματικά, πρόσωπα, καταστάσεις και πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα πριν την κρίση του κορωνοϊού, έχουμε πια συνειδητοποιήσει ότι μας είναι πολύτιμα και μοναδικά! Συμφωνείτε;

Top