Εκπαιδευτική Ρομποτική

                                                        Γράφουν οι μαθητές της Β΄Γυμνασίου, Θωμάς Ράπτης – Χατζιδάκης Γεώργιος

    lego-mindstorms-ev3-ipad-lobbyΗ Ρομποτική είναι ο κλάδος της τεχνολογίας που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη μελέτη των ρομπότ. Συνεργάζεται και με  άλλες επιστήμες, όπως  την πληροφορική, την ηλεκτρονική και τη μηχανολογία. Ειδικότερα, τα ρομπότ είναι αυτόματες και προγραμματισμένες μηχανές που χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες της καθημερινής ζωής. Σήμερα, η ρομποτική επιστήμη έχει κάνει άλματα προόδου και έχει προσφέρει αρκετά τεχνολογικά επιτεύγματα. Τα ρομποτικά συστήματα συνεχώς εξελίσσονται και είναι μέρος της ζωής μας σε πολλούς τομείς όπως στη βιομηχανία, την ιατρική, τη διασκέδαση και την προσωπική βοήθεια.

   Καταρχήν, το  ρομπότ  μπορεί  να  χρησιμοποιηθεί  στην  εκπαίδευση, αλλά  και  εκτός σχολείου ως  ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Εφαρμόζεται στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαίδευση με τη ρομποτική πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι εργάζονται σε ομάδες χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιέχει έναν επεξεργαστή, αισθητήρες, κινητήρες και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Η  ενασχόληση  με  τη  ρομποτική  συμπεριλαμβάνει  δύο  ειδών δραστηριότητες: τη συναρμολόγηση και τον προγραμματισμό. Οι μαθητές κατασκευάζουν ρομπότ και στη συνέχεια τα προγραμματίζουν για να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που θέτει ο εκπαιδευτικός με βάση τις εμπειρίες τους, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Έτσι, η εκπαιδευτική ρομποτική έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στη γνωστική όσο και στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Επιπρόσθετα, ο εκπαιδευτικός με τη βοήθεια της ρομποτικής μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη και άλλων δεξιοτήτων όπως την ομαδική εργασία, την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό και την  επικοινωνία.

   Εξίσου σημαντική είναι και η σχεδίαση δραστηριοτήτων με τις ρομποτικές κατασκευές LEGO MINDSTORMS στις οποίες οι μαθητές καλούνται να λύσουν ένα πρόβλημα. Για να συμμετέχουν οι μαθητές σε δραστηριότητες σχεδίασης και κατασκευής πραγματικών αντικειμένων, δηλαδή ρομποτικών κατασκευών που έχουν νόημα για τους ίδιους και τους γύρω τους, θα πρέπει οι δραστηριότητες αυτές να προτρέπουν τους μαθητές να κατασκευάσουν, αλλά συγχρόνως να τους ενθαρρύνουν και να τους βοηθούν κατάλληλα έτσι ώστε να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν ιδέες για τις κατασκευές τους. Οι δραστηριότητες αυτές είναι συνήθως ομαδικές και μπορούν να συνδυαστούν και με άλλα σχολικά μαθήματα, όπως της τεχνολογίας, των φυσικών επιστημών και της πληροφορικής τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

   Τέλος, τα σχολεία όλων των βαθμίδων μπορούν να συμμετέχουν σε εθνικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.  Οι μαθητές και φοιτητές συμμετέχοντας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό καθώς και στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής έχουν τη δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με άλλα παιδιά από όλο τον κόσμο, να ανταλλάξουν εμπειρίες, και ιδέες,  να γίνουν δημιουργικοί, να διατυπώσουν πρωτότυπες ιδέες και να εκφράσουν τις σκέψεις τους μέσα από τη διασκέδαση, να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την τεχνολογία, να αναπτύξουν δεξιότητες προγραμματισμού και κατασκευής και να εμπλακούν στην κατασκευή προϊόντων και την επίλυση προβλημάτων. Αδιαμφισβήτητα, η συμμετοχή των παιδιών σε τέτοιους διαγωνισμούς αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για αυτά που συνοδεύεται από τον ενθουσιασμό τους, τη χαρά της δημιουργίας και τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού όλοι είναι νικητές.

2 comments on “Εκπαιδευτική Ρομποτική

  1. Ο/Η Ηλίας Ρεσηνιώτης λέει:

    ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΡΑΒΟ ΣΑΣ. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!

  2. Ο/Η οδυσσεασ λέει:

    o kyrios karkamanhs einai o kalyteros agapame karka

Σχολιάστε

Top