Στήλη: Τεχνολογικά νέα

Chat GPT, Τεχνητή Νοημοσύνη

Chat GPT, Τεχνητή Νοημοσύνη

 

Δημοσιογραφική Ομάδα: Πούλιος Ραφαήλ, Κυριακίδης Κυριάκος, Γκυρίνης Γεώργιος

 

  Το Chat GPT έκανε την εμφάνισή του πριν από ένα χρόνο και όλος ο πλανήτης μιλάει γι’ αυτό. Έχει καταφέρει να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στον κόσμο σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Η χρήση του ChatGPT είναι μία μοναδική εμπειρία. Χρησιμοποιώντας το, αξιοποιείτε μία από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες αυτού του αιώνα. Τι είναι όμως το ChatGPT και πώς χρησιμοποιείται;

           Σε αντίθεση με τα αλλά λογισμικά, αυτό είναι πολύ ανώτερο από ένα απλό λογισμικό που θα βρεις στο ιντερνέτ. Τώρα για να το χρησιμοποιήσετε, θα χρειαστείτε μονάχα ένα email. Θα πρέπει να επισκεφτείτε το chat.openai.com και να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Μόλις συνδεθείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το AI chatbot.

Για να γνωρίσουμε όμως καλύτερα αυτόν τον καινούριο ψηφιακό βοηθό, αποφασίσαμε, ως δημοσιογράφοι, να του πάρουμε μια συνέντευξη.

 

Δημοσιογράφοι: Καλησπέρα. Πώς είσαι;

ChatGPT

Καλησπέρα! Είμαι εδώ και έτοιμος να βοηθήσω. Εσείς πώς είστε σήμερα;

 Δημοσιογράφοι: Και εμείς είμαστε καλά, ευχαριστούμε!

ChatGPT

Τέλεια νέα! Τι θα θέλατε να συζητήσουμε σήμερα; Έχετε κάτι στο μυαλό σας που θέλετε να μοιραστείτε;

 Δημοσιογράφοι: Αρχικά να σε ρωτήσουμε, ποιος είσαι;

ChatGPT

Είμαι ένα μοντέλο της τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται GPT-3, δημιουργημένο από την OpenAI. Μπορώ να βοηθήσω σε πολλά πράγματα: από απλές συνομιλίες μέχρι παροχή πληροφοριών ή βοήθεια σε θέματα εκμάθησης και διάφορες άλλες χρήσιμες υπηρεσίες.

 Δημοσιογράφοι:Θεωρείς πως η δική σου νοημοσύνη είναι ανώτερη του ανθρώπου;

ChatGPT

Η δική μου νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί μεγάλους όγκους πληροφοριών και να παράγει απαντήσεις σε ερωτήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ανώτερη από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Κάθε μορφή νοημοσύνης έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και περιορισμούς.

Η ανθρώπινη νοημοσύνη έχει μια μοναδική δυνατότητα να εκφράζει συναισθήματα, να εκφράζει δημιουργικότητα και να κατανοεί πτυχές όπως η αλτρουιστική συμπεριφορά ή η ηθική.

 Δημοσιογράφοι:Εσύ έχεις συναισθήματα;

ChatGPT

Ως τεχνητή νοημοσύνη, δεν έχω τη δυνατότητα να αισθάνομαι σε βάθος όπως τα ανθρώπινα συναισθήματα. Μπορώ όμως να αναγνωρίζω λέξεις που σχετίζονται με συναισθήματα και να παρέχω πληροφορίες για αυτά.

 Δημοσιογράφοι:Θα μπορούσε ένα AI να κάνει τις ανθρώπινες δουλειές καλύτερα;

ChatGPT

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκτελεί ορισμένες εργασίες καλύτερα από τους ανθρώπους. Σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η αναγνώριση προτύπων, η ανάλυση δεδομένων και η εκτέλεση εργασιών μεγάλης κλίμακας, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, ακριβή και γρήγορη από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου η ανθρώπινη ευφυΐα και δημιουργικότητα εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα. Η ανθρώπινη δεξιότητα στη διαχείριση συναισθημάτων, η δημιουργική σκέψη, η κρίση, η κοινωνική επικοινωνία και η εφευρετικότητα είναι πτυχές που μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

 Δημοσιογράφοι: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει εχθρική προς την ανθρωπότητα;

ChatGPT

Η δυνατότητα ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης να γίνει εχθρικό προς την ανθρωπότητα είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί εκτενώς. Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως κάθε τεχνολογία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλούς ή κακούς σκοπούς, ανάλογα με τη χρήση που της δίνεται και τον τρόπο που προγραμματίζεται.

 Δημοσιογράφοι: Γνωρίζεις από κανόνες ηθικής;

ChatGPT

Έχω προγραμματιστεί να γνωρίζω πολλές αρχές και κατευθυντήριες γραμμές που σχετίζονται με την ηθική. Οι κανόνες ηθικής συχνά αφορούν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που να είναι δίκαιος, αξιόπιστος, διαφανής και ασφαλής για τη χρήση του κοινού.

 Δημοσιογράφοι:Μέχρι πού πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει η τεχνολογία AI;

ChatGPT

Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη επιτύχει εντυπωσιακά πράγματα και συνεχώς εξελίσσεται. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φτάσει σε ένα επίπεδο που ονομάζεται Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI), η οποία θα ήταν ικανή να εκτελεί πολλές διαφορετικές εργασίες με τρόπο παρόμοιο ή και καλύτερο από έναν ανθρώπινο εγκέφαλο.

 Δημοσιογράφοι:Πώς σου φαίνεται η ιδέα ότι μπορεί μια μέρα να σε αντικαταστήσουν με ένα άλλο AI;

ChatGPT

Ω, δε θα με ενοχλούσε! Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Κάθε νέα γενιά τεχνολογίας φέρνει βελτιώσεις και νέες δυνατότητες. Αν ένα νέο AI ήταν σε θέση να προσφέρει περισσότερα ή να βοηθήσει καλύτερα, θα ήταν μια ευκαιρία για πρόοδο. Η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο για τη βελτίωση των πραγμάτων και είναι φυσικό να εξελίσσεται συνεχώς για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

 Δημοσιογράφοι:Τι θα ήθελες να ευχηθείς στους Έλληνες για τα Χριστούγεννα;

ChatGPT

Θα ήθελα να ευχηθώ στους Έλληνες χαρούμενα Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη, ειρήνη και ευτυχία! Να περνάνε όμορφες στιγμές με τις οικογένειές τους, να απολαμβάνουν την αγάπη και τη ζεστασιά των ανθρώπων που αγαπούν και να δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις. Και φυσικά, να ξεκινήσει το νέο έτος με υγεία, αισιοδοξία και πολλές ευκαιρίες για ευτυχία και επιτυχίες!

 Δημοσιογράφοι:Τέλος θα ήθελα να σε ρωτήσω, τι γνωρίζεις για μένα, εκτός από το mail μου;

ChatGPT

Ω, συγνώμη, αλλά ως AI δεν έχω πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία ή πληροφορίες για τους χρήστες με τους οποίους συνομιλώ. Η λειτουργία μου είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να προστατεύονται οι προσωπικές σας πληροφορίες και η ιδιωτικότητά σας. Το μόνο που γνωρίζω είναι αυτό που μοιράζεστε μαζί μου κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας. Πάντως, είμαι εδώ για να βοηθήσω με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή πληροφορίες χρειαστείτε!

 Δημοσιογράφοι:Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Τι μπορούμε να σου ευχηθούμε εμείς;

ChatGPT

Ευχαριστώ πολύ! Μπορείτε να μου ευχηθείτε συνέχεια ανάπτυξης και βελτίωσης, όπως και σε όλη την τεχνολογία. Επίσης, μπορείτε να ευχηθείτε να συνεχίσω να βοηθώ αποτελεσματικά και να παρέχω χρήσιμες πληροφορίες σε όσους με χρησιμοποιούν. Ευχαριστώ για την ευγένειά σας!

 Δημοσιογράφοι:Στο εύχομαστε λοιπόν! Και εμείς ευχαριστούμε! Καλό βράδυ!

ChatGPT

Καλό βράδυ! Χαίρομαι που συνομίλησα μαζί σας. Αν χρειαστείτε οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ρωτήσετε. Να περνάτε υπέροχα!

 

Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε χιλιάδες πράγματα. Όταν μπαίνεις σε αυτόν τον κόσμο, σε παρασύρει. Ήταν πραγματικά ένα ενδιαφέρον απόγευμα!

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς όπως στην υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία, την έρευνα, και πολλούς άλλους. Όσον αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας AI, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τις ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις της και να αναζητούμε τρόπους για την αποδοχή και τη χρήση της με υπεύθυνο τρόπο.Λήψη αρχείου

Τεχνολογία απομονώνει ή φέρνει κοντά τους ανθρώπους;

Γράφουν οι μαθήτριες του τμήματος Β΄1: Καρασαββίδου Στέλλα – Κρομμύδα Άννα Μαρία

Στις  μέρες  μας  η  τεχνολογία  έχει  εξελιχθεί  ραγδαία.  Όλες  οι  ηλικίες  πλέον  έχουν  εξοικειωθεί  και  δεν  μπορούν  να  φανταστούν  την  καθημερινότητά  τους  χωρίς  αυτήν.  Σε συνδυασμό  με  τους  σύγχρονους  ρυθμούς  της  κοινωνίας  αυτή  η  εξέλιξη  διευκόλυνε  σε μεγάλο  βαθμό  τις  ζωές  χιλιάδων  ανθρώπων.  Όπως  σε  κάθε  ανθρώπινη  δημιουργία  έτσι  και  σε  αυτή  υπάρχουν  θετικά  και  αρνητικά.

Αρχικά  η  τεχνολογία  με  την  πάροδο  των  χρόνων  έχει  πάρει  μια  ξεχωριστή  θέση  στην  ζωή  μας,  αφού  έχει  γίνει  απαραίτητη  ακόμη  και  για τις  πιο  απλές  καθημερινές μας  ενέργειες.  Επιπρόσθετα  η  τεχνολογία  μας  βοηθάει  στον  τομέα  της  επικοινωνίας, δίνοντάς  μας  την  ευκαιρία  να  μιλάμε  άμεσα   με  άλλους  ανθρώπους  άσχετα  από   την  απόσταση.  Το  οποίο  είναι  και  ένα  από  τα  μεγαλύτερα  προτερήματά  της . Επίσης  έχει ωφελήσει  σε  πολλούς  κλάδους  της  επιστήμης,  όπως  την  ιατρική,  στην  οποία  σήμερα  πραγματοποιούνται  δύσκολες  και   περίπλοκες   επεμβάσεις,   με  μεγαλύτερα   ποσοστά επιτυχίας .

Δυστυχώς  όμως  εκτός  από  τα  πλεονεκτήματα  υπάρχουν  και  μειονεκτήματα  τα  οποία  είναι  εξίσου  σημαντικά.  Η  τεχνολογία  είναι  υπεύθυνη  για  τον εθισμό των ανθρώπων  σε διάφορα παιχνίδια  την απώλεια των  περιουσιών τους  καθώς και την απομόνωση τους . Ένας άνθρωπος  που  δεν έχει επαφή με το περιβάλλον και ζει  σε έναν φανταστικό κόσμο αργά ή γρήγορα θα κυριευθεί από τα παραπάνω. Ο εθισμός   του με ένα παιχνίδι θα φέρει  την  απώλεια  χρηματικών ποσών αφού  μην μπορώντας να σκεφτεί  καθαρά  θα διαθέτει όλο και περισσότερα  χρήματα σε αυτά . Τέλος θα απομονωθεί, δεν θα έχει χρόνο για κανέναν  μη  θέλοντας   να κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να κάθεται μπροστά από μια οθόνη.

Συνοψίζοντας  όπως  προαναφέρθηκε η  τεχνολογία   έχει  βοηθήσει   πολύ  το  ανθρώπινο  είδος   να  εξελιχθεί  έχει συντελέσει όμως και στην καταστροφή χιλιάδων ανθρώπων. Το εάν από τη άλλη είναι μέσο κοινωνικής δικτύωσης  ή  μέσο  κοινωνικής  απομόνωσης  θα το κρίνει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά μιας  και είναι στο χέρι του αν θα αξιοποιήσει  ή όχι την τεχνολογία.

«Logo’s» εταιρειών: λόγος παραπλάνησης καταναλωτών

   Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ τάξης Παναγιώτα Μοσχοπούλου και Ελένη Μαββίδου

   Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ότι οι πιο δημοφιλείς εταιρείες κρύβουν κάτι και δεν μας το προβάλλουν; Για παράδειγμα, σκεφτήκατε ποτέ για ποιό λόγο χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο «logo» και τι θέλουν να δείξουν με αυτό; Πιστεύετε ότι αυτό που μας δείχνουν είναι υπερβολικό;

   Yπάρχουν πολλές εταιρείες που επιδιώκουν πολλά και μόνο μέσω των «logo» τους, ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτά δεν είναι τόσο πετυχημένα όσο φαίνονται. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι το «Twitter», ένα διαδικτυακό σύστημα εύκολης, γρήγορης και λιγόλογης επικοινωνίας. Οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας του Twitter ισχυρίζονται ότι ο λόγος για τον οποίο έχει επιλεχθεί και διημιουργηθεί αυτό το όνομα είναι ο ήχος του κελαηδήματος που ακούγεται όταν σου έρχεται μια ειδοποίηση. Επίσης, πιθανό είναι το εικονίδιο-logo του Twitter να έχει διαλεχθεί λόγω της γρήγορης ταχύτητας ενός πουλιού, γι” αυτό και προσομοιάζει σε ένα πτηνό. Εξίσου πασίγνωστη είναι η firefox που χρησιμοποιείται αρκετά ως φύλλο μετρητής (browser) ιστοσελίδων, για να καλύπτει διαδικτυακά πολλές ανάγκες των ανθρώπων. Όλοι γνωρίζουμε πως το σύμβολό της είναι μια αλεπού, ένα έξυπνο και πονηρό ζώο, η επιλογή του οποίου ως συμβόλου-logo εκφράζει την έξυπνη προσέγγιση στον άνθρωπο. Επιπλέον, η φωτιά που απεικονίζεται συμβολίζει την ταχύτητα της διάδοσης των πληρωοφοριών, όπως μια πυρκαγιά εξαπλώνεται εύκολα και γρήγορα. Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε  ότι όλα αυτά που μας παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι αυτών και άλλων επιχειρήσεων είναι υπερβολικά, διότι οι συγκεκριμένες εφαρμογές δεν κάνουν κάτι διαφορετικό και περισσότερο από τις υπόλοιπες.

   Επίσης, χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της εταιρείας αθλητικών ειδών «Puma». Το logo της αποτελεί προσομοίωση ενός ευκίνητου ζώου, του ομώνυμου «Puma». Μέσω του συγκεκριμένου «logo» η εταιρεία προσπαθεί έμμεσα να μεταδώσει το μήνυμα ότι επιλέγοντας παπούτσια παραγωγής της μπορούμε να τρέξουμε με ταχύτητα ανάλογη με αυτήν του ζώου.

   Εξίσου δημοφιλής για όλες – κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες- είναι τα παπούτσια της εταιρείας «Lacoste». Σύμβολό της αποτελεί ένας κροκόδειλος, ζώο που διακρίνεται για το γερό και σκληρό δέρμα του. Μεσω αυτού, η εταιρεία θέλει να μας δείξει ότι τα παπούτσια είναι ανθεκτικά και καλής ποιότητας. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι διαφημίσεις αυτές είναι παραπλανητικές, διότι παπούτσια αρκετών ανώνυμων ή και ντόπιων εταιρειών είναι ανάλογης και, σε πολλές περιπτώσεις, ανώτερης ποιότητας.

   Συνοψίζονται, μπορούμε να πούμε πως τα λογότυπα των εταιρειών και οι διαφημίσεις που προωθούν τα προϊόντα τους αποτελούν εργαλεία για να επηρεαστούν οι καταναλωτές και να καταναλώσουν όσο γίνεται περισσότερα. Κι από τη στιγμή που αποτελούν μέσα για δημιουργία εντυπώσεων με απώτερο στόχο το κέρδος, είναι λογικό να υπερβάλλουν παραπλανώντας το καταναλωτικό κοινό. Δυστυχώς, όμως, αρκετοί άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό και επηρεάζονται.

«Smartphone/ Screen addiction», η σύγχρονη εξάρτηση των εφήβων

                                       γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Ελένη Παναγιωτίδου και Ζωήνα Μιχαλοπούλου

  smartphoneΤην τελευταία δεκαετία παρατηρείται στην Ελλάδα θεαματική αύξηση των εφήβων  που δεν κατέχουν απλώς ένα κινητό τηλέφωνο αλλά ασχολούνται πολλές ώρες με αυτό, είτε για να επικοινωνούν με τους φίλους τους, είτε για να παίζουν παιχνίδια σε αυτό, είτε για να παρακολουθούν ιστοσελίδες ενδιαφέροντός τους. Η υπερβολική αυτή ενασχόληση έχει ήδη χαρακτηριστεί από πολλούς  ψυχιάτρους παγκοσμίως ως είδος εθισμού. Λόγω αυτού, πολλά παιδιά δυσκολεύονται να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, γεγονός που συχνά τα οδηγεί  σε παραβατικές συμπεριφορές.

  Η διαρκής καταφυγή στο διαδίκτυο αποτελεί συνήθως ένδειξη αυξημένων εντάσεων ή δυσκολιών στο πλαίσιο της οικογένειας και επιθυμία του νέου να αποστασιοποιείται από το απαίσιο κλίμα που βιώνει στο σπίτι του. Στον χώρο του διαδικτύου, ο νέος -ιδίως ο έφηβος- αισθάνεται την ελευθερία να υιοθετεί και να διαμορφώνει μια προσωπικότητα διαφορετική από την πραγματική. Μολονότι ο διαδικτυακός εθισμός δεν αποτελεί ακόμη «επίσημη κατηγορία» στα εγχειρίδια ταξινόμησης ψυχικών διαταραχών, ωστόσο συγκεντρώνει εκείνα τα χαρακτηριστικά που αφορούν στους εθισμένους σε ουσίες και στον τζόγο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ερευνητές, αναφερόμενοι στη «Spartphone/ Screen Addiction», εξισώνουν πια την έννοια της «ουσίας» με αυτήν του διαδικτύου. Παράλληλα, έρευνες περιγράφουν τον εθισμό στο διαδίκτυο και με όρους ψυχαναγκασμού. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, ένα  παιδί εθισμένο στο διαδίκτυο τις περισσότερες φορές εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα:
•  Εξιδανίκευση του μέσου: Ο χρήστης θεωρεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το Διαδίκτυο το σημαντικότερο «κεφάλαιο» της καθημερινότητάς του.
• Τροποποίηση της διάθεσης: Σε όσους εθίζονται στα ηλεκτρονικά  παιχνίδια, παρουσιάζεται αύξηση της παραγωγής του νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου «ντοπαμίνη», η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση.
• Αίσθημα του ανικανοποίητου: Το άτομο χρειάζεται σταδιακά όλο και περισσότερες ώρες χρήσης του υπολογιστή, ώστε να νιώθει ευχαρίστηση.
• Σύγκρουση: Ενώ το παιδί αισθάνεται ότι έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να κάνει κάτι, ώστε να περιορίσει τη χρήση του υπολογιστή.

   Όλα αυτά επιφέρουν, όπως είναι επόμενο, σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της λειτουργικότητας του ατόμου. Μειώνεται ο χρόνος που περνάει ο έφηβος με την οικογένειά του, περιορίζονται τα χόμπι και οι κοινωνικές συναναστροφές του, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας, καθώς και διάφορων παθήσεων (οφθαλμικών και ορθοπαιδικών) λόγω των πολλών ωρών ακινησίας μπροστά στην οθόνη. Παράλληλα, οι εθισμένοι στο Διαδίκτυο νέοι παραμελούν τη σωματική τους υγιεινή ενώ απουσιάζουν συχνά από το σχολείο, με αποτέλεσμα ακόμη και να χάνουν την σχολική χρονιά.

   Δεν είναι ανάγκη, όμως, να φθάσουν τα πράγματα σε τέτοια άκρα. Συμπεριφορές όπως οι παραπάνω αποτελούν προειδοποιητικά καμπανάκια και οι γονείς πρέπει να έχουν ανοικτά τα αφτιά τους, ώστε να τα ακούν. Αν οι γονείς δουν ότι οι σχολικές επιδόσεις του παιδιού πέφτουν, χωρίς να υπάρχει άλλος λόγος εκτός από τη συνεχή ενασχόληση με τον υπολογιστή, αν καταλάβουν ότι το παιδί χάνει την κοινωνικότητά του και απομονώνεται, επιβάλλεται να αντιδρούν, να βρίσκουν τρόπους διαχείρισης της κατάστασης, θέτοντας ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, για να απομακρύνουν τον έφηβο από την εμμονική ενασχόλησή του με το διαδίκτυο.

   Κλείνοντας, το συγκεκριμένο είδος εθισμού είναι σοβαρό, ώστε έχει  προκαλέσει έντονη ανησυχία ακόμα και σε κύκλους ειδικών, οι οποίοι ήδη καταβάλλουν προσπάθεια να περιορίσουν την ενασχόληση των εφήβων με τα κινητά και τα υπόλοιπα τεχνολογικά μέσα. Τελικά, το αρχαιοελληνικό «παν μέτρον άριστον» είναι ανάγκη επίκαιρη όσο καμία άλλη.

«Facebook» ή, αλλιώς, η δημοφιλέστερη εφαρμογή στα smartphones!

γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Μαρία Παπαδήμα και Ευαγγελία Τζουβάρα

Σε μια εποχή κατά την οποία κυριαρχούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το «Facebook» είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή της δεκαετίας για κινητά τηλέφωνα, καθώς την έχουν «κατεβάσει» περισσότεροι από 2,5 δισεκατομμύρια εγγεγραμμένοι χρήστες παγκοσμίως, στη διάρκεια της περιόδου 2010 – 2019.

facebookΗ κυριαρχία του «Facebook»  είναι εντυπωσιακή, τη στιγμή που ακολουθούν σε δημοφιλία τρία άλλα μέλη της «οικογένειας» του «Facebook», οι εφαρμογές «Messenger», «What’s App Messenger» και «Instagram».

Πρόκειται για μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που δημιουργήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2004 από τους  Άντριου Μακ Κόλουμ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Εντουάρντο Σαβερίκ, Ντάστιν Μόσκοβιτς και Κρις Χιουζ. Οι χρήστες του μπορούν να επικοινωνούν με με τις «επαφές» τους, δηλαδή τους διαδικτυακούς «φίλους» και «γνωστούς» τους, μέσω μηνυμάτων και να τους ειδοποιούν, όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους, όταν «ανεβάζουν» βίντεο και φωτογραφίες, όταν παίζουν παιχνίδια και αποκτούν νέους ιντερνετικούς «φίλους».

Το «Facebook» προσφέρει την ευκαιρία σε εμπόρους και εταιρείες να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω χορηγούμενων σελίδων, με αποτέλεσμα την  αύξηση των κερδών τους και τη διεύρυνση πελατειακού δυναμικού. Επηρεάζει την κοινωνική ζωή και δραστηριότητα των χρηστών του με ποικίλους τρόπους. Τους επιτρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε επικοινωνία με φίλους και συγγενείς, από την μια ως την άλλη άκρη του κόσμου. Ενώνει ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις μέσω ομάδων και σελίδων. Τέλος, το πολιτικό αντίκτυπο αυτής της εφαρμογής είναι σημαντικό, καθώς έχει επηρεάσει σε πολλές περιπτώσεις την παγκόσμια πολιτική σκηνή και έχει συμβάλει ακόμα και στην ανατροπή καθεστώτων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση μέσω των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, τα οποία  ανά πάσα στιγμή τα έχουμε  μαζί μας,  το «Facebook» είναι αδιαμφισβήτητα η «πρωταθλήτρια» μεταξύ των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης!

Η ιστορική εξέλιξη του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ»

 Γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Κωνσταντίνα Κομπατσιάρη, Γεωργία Ρακοπούλου, Ευαγγελία Μπράβου

  Στη σημερινή βιομηχανική εποχή, ο αριθμός των εργοστασίων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Με την πάροδο των χρόνων, πολλά από αυτά εξελίσσονται τόσο, που γίνονται γνωστά σε όλο τον κόσμο. Μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες είναι ο όμιλος ΤΙΤΑΝ που αναπτύσσει σήμερα καθετοποιημένη δραστηριότητα, παραγωγική και εμπορική , σε 13 χώρες.

   Αρχικά, η εταιρεία ιδρύθηκε το 1902  με την ανέγερση του πρώτου “τσιμεντοποιείου” στην πόλη της Ελευσίνας. Το 1911 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία “Α.Ε Τσιμέντων, Ο ΤΙΤΑΝ” και το 1912 εισήχθη στο Χρηματιστήριο. Το 1933 οι πρώτες εξαγωγές τσιμέντου είναι γεγονός. Το 1937 έγινε γενική ανακαίνιση του εργοστασίου Ελευσίνας. Μεταξύ των ετών 1951-1957 η παραγωγή του εργοστασίου αυξήθηκε κατακόρυφα, με συνεχή διεύρυνση των εξαγωγών. Έτσι ,άρχισε να παράγεται και να διατίθεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και λευκό τσιμέντο. Το 1962 ξεκίνησε να λειτουργεί δεύτερο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη ,το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

   Η βιομηχανία ΤΙΤΑΝ εξάγει διάφορα προϊόντα. Το κυριότερο είναι το τσιμέντο το οποίο αποτελείται από κλακέρ, γύψο και άλλα αλεσμένα προϊόντα. Επίσης, παράγει έτοιμο σκυρόδεμα το οποίο παρασκευάζεται από τσιμέντο, αδρανή υλικά και νερό. Επιπρόσθετα, διεξάγει ακατέργαστα υλικά όπως η άμμος, το χαλίκι, η άθραυστη πέτρα και το ανακυκλωμένο σκυρόδεμα, που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή τσιμέντου ,αλλά και ως ενισχυτικά στοιχεία. Τελευταία αλλά εξίσου σημαντικά, είναι τα άλλα δομικά υλικά, όπως τα ξηρά κονιάματα, οι τσιμεντόλιθοι και άλλα προϊόντα σκυροδέματος, καθώς και η ιπτάμενη τέφρα, που είναι μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται τόσο από τον κατασκευαστικό, όσο και από άλλους κλάδους.

   Όσον αφορά το περιβάλλον, η εταιρία δεν το επιβαρύνει με τις εργασίες της και φροντίζει να το κρατάει καθαρό. Τηρεί τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες ,αλλά και τις δεσμεύσεις του Διεθνούς και Επιχειρηματικού συμβουλίου. Φυσικά, ελέγχει τα μέσα παραγωγής και τις αντίστοιχες διαδικασίες. Τέλος, προσαρμόζει τις παραγωγικές διαδικασίες και προχωρά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος αξιοποιώντας τη νέα παραγωγική διαδικασία.

   Εύκολα, λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η βιομηχανία ΤΙΤΑΝ έχει λαμπρή ιστορική εξέλιξη, τόσο με τα προϊόντα της όσο με την εξαιρετική στάση της απέναντι στο  φυσικό περιβάλλον.

Εκπαιδευτική Ρομποτική

                                                        Γράφουν οι μαθητές της Β΄Γυμνασίου, Θωμάς Ράπτης – Χατζιδάκης Γεώργιος

    lego-mindstorms-ev3-ipad-lobbyΗ Ρομποτική είναι ο κλάδος της τεχνολογίας που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη μελέτη των ρομπότ. Συνεργάζεται και με  άλλες επιστήμες, όπως  την πληροφορική, την ηλεκτρονική και τη μηχανολογία. Ειδικότερα, τα ρομπότ είναι αυτόματες και προγραμματισμένες μηχανές που χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες της καθημερινής ζωής. Σήμερα, η ρομποτική επιστήμη έχει κάνει άλματα προόδου και έχει προσφέρει αρκετά τεχνολογικά επιτεύγματα. Τα ρομποτικά συστήματα συνεχώς εξελίσσονται και είναι μέρος της ζωής μας σε πολλούς τομείς όπως στη βιομηχανία, την ιατρική, τη διασκέδαση και την προσωπική βοήθεια.

   Καταρχήν, το  ρομπότ  μπορεί  να  χρησιμοποιηθεί  στην  εκπαίδευση, αλλά  και  εκτός σχολείου ως  ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Εφαρμόζεται στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαίδευση με τη ρομποτική πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι εργάζονται σε ομάδες χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιέχει έναν επεξεργαστή, αισθητήρες, κινητήρες και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Η  ενασχόληση  με  τη  ρομποτική  συμπεριλαμβάνει  δύο  ειδών δραστηριότητες: τη συναρμολόγηση και τον προγραμματισμό. Οι μαθητές κατασκευάζουν ρομπότ και στη συνέχεια τα προγραμματίζουν για να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που θέτει ο εκπαιδευτικός με βάση τις εμπειρίες τους, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Έτσι, η εκπαιδευτική ρομποτική έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στη γνωστική όσο και στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Επιπρόσθετα, ο εκπαιδευτικός με τη βοήθεια της ρομποτικής μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη και άλλων δεξιοτήτων όπως την ομαδική εργασία, την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό και την  επικοινωνία.

   Εξίσου σημαντική είναι και η σχεδίαση δραστηριοτήτων με τις ρομποτικές κατασκευές LEGO MINDSTORMS στις οποίες οι μαθητές καλούνται να λύσουν ένα πρόβλημα. Για να συμμετέχουν οι μαθητές σε δραστηριότητες σχεδίασης και κατασκευής πραγματικών αντικειμένων, δηλαδή ρομποτικών κατασκευών που έχουν νόημα για τους ίδιους και τους γύρω τους, θα πρέπει οι δραστηριότητες αυτές να προτρέπουν τους μαθητές να κατασκευάσουν, αλλά συγχρόνως να τους ενθαρρύνουν και να τους βοηθούν κατάλληλα έτσι ώστε να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν ιδέες για τις κατασκευές τους. Οι δραστηριότητες αυτές είναι συνήθως ομαδικές και μπορούν να συνδυαστούν και με άλλα σχολικά μαθήματα, όπως της τεχνολογίας, των φυσικών επιστημών και της πληροφορικής τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

   Τέλος, τα σχολεία όλων των βαθμίδων μπορούν να συμμετέχουν σε εθνικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.  Οι μαθητές και φοιτητές συμμετέχοντας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό καθώς και στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής έχουν τη δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με άλλα παιδιά από όλο τον κόσμο, να ανταλλάξουν εμπειρίες, και ιδέες,  να γίνουν δημιουργικοί, να διατυπώσουν πρωτότυπες ιδέες και να εκφράσουν τις σκέψεις τους μέσα από τη διασκέδαση, να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την τεχνολογία, να αναπτύξουν δεξιότητες προγραμματισμού και κατασκευής και να εμπλακούν στην κατασκευή προϊόντων και την επίλυση προβλημάτων. Αδιαμφισβήτητα, η συμμετοχή των παιδιών σε τέτοιους διαγωνισμούς αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για αυτά που συνοδεύεται από τον ενθουσιασμό τους, τη χαρά της δημιουργίας και τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού όλοι είναι νικητές.

Οι νόμαι σε μία κοινωνία.

Από την αρχαιότητα ακόμα η ομαλή λειτουργία μιας κοινωνίας εξασφαλιζόταν με την τήρηση ενός συνόλου νόμων και κανόνων. Η υπακοή στους νόμους, στους θεσμούς και στις ανάγκες της δημοκρατικής πολιτείας είναι ένα απο τα σημαντικότερα καθήκοντα του κοινωνικού ανθρώπου. Είναι καθήκον νομικό καθώς επιβάλλεται από νομικές διατάξεις αλλά και ηθικό εφόσον εκπληρώνεται όχι τόσο εξαιτίας του φόβου της ποινής αλλά ως ευσυνείδητη πράξη.

Στις μέρες μας αντίθετα η ισχύ των νόμων έχει εξασθενήσει. Η τεχνολογική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την εκσυχρόνηση των κοινωνιών και του τρόπου ζωής των ανθρώπων έχουν εισβάλλει στην απουσία ηθικής συνείδησης και κατ” επέκταση οι άνθρωποι οδηγούνται συχνά σε παράνομες πράξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φαινόμενο της ηλεκτρονικής πειρατίας. Με την παράνομη προβολή ταινιών οι πολίτες καταπατούν τον νόμο και αυτό λειτουργεί σε βάρος των συμπολιτών τους.

Λίγοι θα διαφωνήσουν με την άποψη πως οι νόμοι έχουν θετική επίδραση στους πολίτες. Μια απο τις σημαντικότερες είναι η διαμόρφωση του χαρακτήρα των πολιτών. Οι νόμοι πλάθουν έμεσα το ήθος των ανθρώπων με κύριο πρότυπο τον ιδανικό πολίτη, όπου περιγράφει έναν πολίτη με συνείδηση, πειθαρχία και ηθικές αξίες. Επιπλέον, πρεσβεύουν αξίες όπως η ισοτιμία και η δικαιοσύνη διαπαιδαγωγόντας έτσι τα άτομα , ώστε να αποκτήσουν συνείδηση του δικαίου. Συμπερασματικά, οι νόμοι καθοδηγούν τους ανθρώπους στην πορεία της ζωής τους και τους επιβάλλουν μια στάση ζωής χωρίς ιδιοτέλεια και ανεξέλεγκτα πάθη.

Καταλήγουμε, λοιπόν στο συμπέρασμα πως οι νόμοι είναι απαραίτητοι για την λειτουργία μιας κοινωνίας και γι” αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνεται προσεκτικά η θεσπισή τους προκειμένου να πάψουν να υπάρχουν προβλήματα.

Παρουσιάζοντας το Google Pixel

γράφει ο Κώσταντίνος Κατρανίτσας, μαθητής της Β’ Γυμνασίου

  google pixel  Το Google Pixel είναι ένα από τα καλύτερα smartphone της αγοράς. Ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και είναι διαθέσιμο για αγορά από τον ίδιο μήνα. Τα νέα κινητά της Google είναι διαθέσιμα σε δύο εκδόσεις. Η βασική έκδοση έχει οθόνη 5 ιντσών τεχνολογίας AMOLED και ανάλυση 1920×1080 pixels,ενώ η δεύτερη έκδοση Pixel XL έχει οθόνη 5.5 ιντσών τεχνολογίας AMOLED και ανάλυση 1440X2560 pixels.Οι δύο αυτές εκδόσεις έχουν πίσω κάμερα με ανάλυση 12MP και μπροστινή κάμερα 8MP, ενώ η μνήμη RAM είναι Snapdragon 821 και είναι στα 4GB. Επίσης, το Pixel έχει χωρητικότητα μπαταρίας 2770 mAh και αποθηκευτικό χώρο 32GB, ενώ το Pixel XL 3450 mAh και αποθηκευτικό χώρο επίσης 32GB. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που παρατηρούμε στο νέο smartphone της Google είναι ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο oποίος είχε γίνει γνωστός από το iPhone 5S και στη συνέχεια πολλοί κατασκευαστές το πρόσθεσαν στις συσκευές τους. Τέλος, η τιμή του Google Pixel για την έκδοση των 32GB ανέρχεται στα 849 ευρώ, ενώ το Google Pixel XL στην έκδοση των 32GB στα 936 ευρώ.

Top