«Συν» Vs «μείον» της καραντίνας, σημειώσατε 2!

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ” Γυμνασίου, “Ελενα Στεφούλη  &  Κατερίνα Μάρτου

  karantinaΤα σχολεία έκλεισαν! Για όλους τους εφήβους ήταν ευχάριστη και πολυαναμενόμενη εξέλιξη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού! Ωστόσο, γρήγορα η χαρά τους μοιράστηκε ανάμεσα στα «θέλω» και στο «πρέπει», αφού μετά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και Παιδείας οι έφηβοι έπρεπε να διαχειριστούν και άλλα πρωτόγνωρα ζητήματα στην καθημερινότητά τους. Οι οδηγίες ήταν ξεκάθαρες :
«Απαγορεύονται έξοδοι και συναθροίσεις!»…

  Αρχικά, ας μην ξεχνάμε ότι ο έντονος και ο εξωστρεφής χαρακτήρας των νέων έπρεπε να περιοριστεί στα σπίτια και στις αυλές τους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να απολαύσουν τη συναναστροφή με τους φίλους και τις παρέες τους, τα απογεύματα στα πάρκα της γειτονιάς. Ακόμη,  ο αντιδραστικός χαρακτήρας των εφήβων προκαλεί συχνά καυγάδες μέσα στην οικογένεια καθενός. Επιπλέον, η ρουτίνα του εφήβου, οι αθλητικές δραστηριότητες ακόμα και τα φροντιστήρια άλλαξε εξ ολοκλήρου καθώς οι ίδιοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους. Βέβαια, η κατάσταση αυτή ήταν ακόμη πιο αρνητική για όλους τους ανθρώπους και τους νέους που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου έτσι κι αλλιώς η ανθρώπινη επαφή και οι κοινωνικές σχέσεις είναι πολυτέλεια.

  Εκτός αυτών, ας μην ξεχνάμε την νέα μορφή εκπαίδευσης που έφερε τα «πάνω, κάτω» στον χώρο της μάθησης. Οι μαθητές όλων των ηλικιών έχουνε κληθεί να παρακολουθούν μαθήματα με τηλεδιασκέψεις, μέσα σε εικονικές αίθουσες πίσω από μία οθόνη. Όσο κι αν αυτό αποτελεί εξέλιξη από τεχνολογική άποψη, υπάρχουν πολλές αρνητικές συνέπειες. Είναι αλήθεια ότι δεν διαθέτουν όλοι οι μαθητές το απαραίτητο υλικό (υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα), για να μπορούν να παρακολουθούν με ευκολία τα μαθήματα από απόσταση. Επίσης , το μαθησιακό επίπεδο των παιδιών διαφέρει, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση. Κλείνοντας , πρέπει να τονίσουμε πως η εκτενής χρήση των τεχνικών πολυμέσων έχει φέρει πολλούς νέους ένα βήμα πιο κοντά στην εξάρτηση, με αποτέλεσμα να αδρανεί όλο και περισσότερο η σκέψη τους και να σπαταλιέται χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ο πολύτιμος χρόνο τους .

  Οι έφηβοι όπως όλη η ανθρωπότητα αντιμετωπίζουν και αυτοί πρωτόγνωρες καταστάσεις και αλλαγές στην καθημερινότητα τους . Μάλιστα, λόγω της τρέχουσας κατάστασης, οι συνθήκες που καλούνται να αντέχουν καθημερινά γίνονται ακόμα πιο πιεστικές. Ευτυχώς, χάρη στο νεανικό χιούμορ και στη δημιουργικότητά τους καταφέρνουν ως σήμερα να ανταπεξέρχονται με επιτυχία!

Σχολιάστε

Top