Στήλη: Εφηβικές Ανησυχίες

Η γλώσσα των νέων

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ τάξης, Κουμαντζιά Βασιλική και Ανεσίδη Αλίκη

έφηβοι φωτεινες σελλειδεςΌπως είναι γνωστό, η γλώσσα έχει εξελιχθεί σε σχέση με  παλιότερα. Η γλώσσα των νέων περιλαμβάνει ένα σύνολο λέξεων και κυρίως φράσεων, το οποίο με την πάροδο των χρόνων εμπλουτίζεται, κάνοντας την επικοινωνία των σημερινών παιδιών πιο εύκολη και κατανοητή για τους ίδιους. Ουσιαστικά, έχουν αρχίσει να δημιουργούν ένα «νέο»  λεξιλόγιο δυσνόητο για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Οι λέξεις αυτές, που αποτελούν τον κώδικα επικοινωνίας των νέων, είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένες από την τριβή της νεολαίας με το διαδίκτυο, και ιδιαίτερα με τα social media, τις μουσικές και τηλεοπτικές τους προσλαμβάνουσες, αλλά και την προσαρμογή και παραλλαγή της αργκό της προηγούμενης από αυτούς γενιάς. Είναι λογικό ότι η δημιουργία αυτού του ανεξάρτητου νεανικού λεξιλογίου υπήρχε ανέκαθεν συνήθεια των νέων. Ωστόσο, έγινε μαζικό φαινόμενο από τα τέλη του 20ου  αιώνα. Έρευνες, βέβαια, δείχνουν πως, πλέον, η γλώσσα των νέων είναι γνωστή σε όλους, ακόμα και σε άτομα άνω των 30 ετών, με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να τη μιλά, προσπαθώντας να προσελκύσουν τους νέους και να αποτελούν και αυτοί με τη σειρά τους μέρος ενός νεανικού κοινού. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό που μιλάει αυτή τη νέα γλώσσα είναι οι γυναίκες.

Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η νέα γενιά δεν θεωρείται και δύσκολο. Ανακατεύουν λέξεις της πρωτότυπης γλώσσας και τις συνδυάζουν με αγγλικές λέξεις. Εννοείται πως δεν λένε όλες τις λέξεις ολοκληρωμένες αλλά «κομμένες». Για παράδειγμα: η φράση «θα σου βγάλω την τρέσα» μπορεί να έχει πολλές έννοιες, όπως ότι  αυτό που έκανες ήταν απερίσκεπτο (βλακεία) ή  σταμάτα αυτό που κάνεις ή κανόνισε να το ξανακάνεις. Έπειτα η λέξη «μπρο»  σημαίνει φίλε μου, αδερφέ μου, η φράση «είσαι catfish» είναι μια από τις πιο συνηθισμένες φράσεις  στις συζητήσεις  των εφήβων. Αυτή η αγγλική φράση σημαίνει ότι κάποιος είναι τελείως διαφορετικός στην πραγματική ζωή από ότι στο διαδίκτυο. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η φράση «κόβω την φλέβα μου» που δεν χρησιμοποιείται με την κανονική της έννοια,  αλλά μεταφορικά, μετά από κάτι που έκανε κάποιος και το θεωρήσαμε βλακεία η απερισκεψία.

Παρόλη την ύπαρξη αυτής της διαδεδομένης γλώσσας, οι γλωσσολόγοι ανησυχούν για την συρρίκνωση της ελληνικής γλώσσας. Η χρήση ξένων φράσεων ή ακόμη και η αχρηστοποίηση του πλούσιου λεξιλογίου μας, αποτελούν την αλλοίωση της ομιλούμενης γλώσσας της χώρας μας η οποία μπορεί να γίνεται σε αργούς ρυθμούς, αλλά ίσως θα έχει μοιραία κατάληξη στο μέλλον των μεταγενέστερων γενεών.

Η μόδα των νεών

                                                            Γράφουν οι μαθήτριες της Β γυμνασίου Σιαμπίρη Αντωνία, Τσαρούχα Ελένη, Παπακωνσταντίνου Θεοδώρα, Νατσιοπούλου Σοφία

teens  Στις μέρες μας αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η μόδα κατέχει σημαντική θέση στη ζωή μας και ειδικότερα στη ζωή των νέων . Η μόδα μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στους νέους , ανάλογα με τον τρόπο που τη  χρησιμοποιούν.

Ένας από τους λόγους που οι νέοι ‘’αγαπάνε’’ τη μόδα είναι, διότι μπορούν να εκφράσουν την προσωπικότητα τους και τον χαρακτήρα τους. Επιπλέον, η μόδα δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να τονίσει τα ενδιαφέροντα του και να ενταχθεί σε κάποια κοινωνική ομάδα που τον ενδιαφέρει. Παράλληλα, μέσα από αυτή αποκτούν αρκετή αυτοπεποίθηση , καθώς  εντυπωσιάζουν και να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Συγχρόνως, καλλιεργεί και αναπτύσσει τη φαντασία τους ,αφού οδηγεί στη δημιουργία καινούριων προϊόντων.

Ωστόσο, η μόδα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο εθισμό στους νέους λόγω των διαφημίσεων των ηλεκτρονικών συσκευών, οδηγώντας τους στην υπερκατανάλωση και στην αγορά άχρηστων προϊόντων. Ιδιαίτερα, όταν απευθύνεται στους νέους οι οποίοι δεν έχουν διαμορφώσει ακόμα την προσωπικότητα τους, μπορεί να τους επηρεάσει υπερβολικά και να τους οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές. Για αυτόν τον λόγο πολλοί νέοι έχουν άγχος και αγωνία ακόμη και αισθήματα κατωτερότητας ,αν δεν καταφέρουν να είναι της <<μόδας>>.

Τέλος, να προσπαθήσουμε να μην κρίνουμε ένα άτομο από τα ρούχα που φοράει διότι δεν ξέρουμε σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται. Επίσης, να μην στενοχωρούμε τους συνανθρώπους μας για το τι φοράνε και να τους αγαπάμε για τον χαρακτήρα τους και όχι για την εμφάνιση τους.

 

 

ΕΠΑ.Λ. VS ΓΕ.Λ.

Γράφοι οι μαθήτριες της Γ τάξης Αδαμοπούλου Κατερίνα και Καρκαμάνη Κυριακή.

(Image use) WP 11/2017  Στην σημερινή εποχή οι έφηβοι της τρίτης Γυμνασίου έρχονται αντιμέτωποι με την επιλογή του λυκείου που θα ακολουθήσουν. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις που μπορεί ο μαθητής να επιλέξει. Είτε Επαγγελματικό είτε Γενικό λύκειο.

   Πολλοί πιστεύουν πως το ΕΠΑ.Λ είναι ευκολότερο από το Γενικό και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι μαθητές το  προτιμούν. Αυτό όμως δεν είναι πάντα το βασικό τους κριτήριο. Οι νέοι μπορεί να καταλήγουν σε αυτό διότι πέρα από το πτυχίο που αποκτούν, λαμβάνουν και ένα πιστοποιητικό της ειδικότητας που επέλεξαν. Επιπλέον ο απόφοιτος του ΕΠΑ.Λ έχει διπλάσιες πιθανότητες να εργαστεί μετά το τέλος των σπουδών του. Τέλος προσφέρει μεγαλύτερη γνώση στα τεχνικά μαθήματα ειδικότητας. Πέρα από την πληθώρα θετικών που υπάρχουν στο Επαγγελματικό λύκειο, υπάρχουν και κάποια αρνητικά. Για αρχή, πλέον θεωρείται πως το επιλέγουν οι λιγότερο καλοί  μαθητές ή αυτοί με μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης πολλοί γονείς πιστεύουν πως η γνώση σε αυτό το σχολείο είναι επιφανειακή.

  Αντιθέτως το Γενικό λύκειο θεωρείται δυσκολότερο από το Επαγγελματικό λύκειο καθώς έχει πολλά περισσότερα γνωστικά αντικείμενα και οι μαθητές εκτίθενται σε γνώσεις που δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα τους, οι οποίες όμως θα τους προσφέρουν παιδεία υψηλού επιπέδου, που θα συμβάλει στην ισόρροπη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη όλων των μαθητών. Εντούτοις, και στους δύο τύπους λυκείων καλλιεργείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής ετερότητας στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

  Ερωτήθηκαν κάποιοι νέοι για το ποιο λύκειο θα προτιμούσαν να φοιτήσουν και οι απαντήσεις είναι οι εξής: Μία μαθήτρια υποστήριξε την άποψη ότι θα προτιμήσει το Επαγγελματικό λύκειο εφόσον τα μαθήματα έχουν λιγότερη δυσκολία  ενώ κάποια , όπως τα Αρχαία Ελληνικά , δεν υπάρχουν. Από την άλλη πλευρά, ένας μαθητής θεώρησε πως καλύτερη επιλογή αποτελεί το Γενικό λύκειο καθώς οι γονείς του επιβάλλουν να το ακολουθήσει, αφού του δίνει περισσότερες επαγγελματικές επιλογές.

  Επομένως καταλαβαίνουμε ότι οι απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα διίστανται και για να πάρει κανείς την απόφαση για το ποιο λύκειο θα ακολουθήσει θα πρέπει να σκεφτεί σφαιρικά τα θέλω και τις δυνατότητες του.

 

Επαγγελματικός προσανατολισμός

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ  Γυμνάσιου  Πετκάκη Νικολέτα, Νίτσιου Φανή και Παπαχατζη Νένα

  Στις μέρες μας οι νέοι αναγκάζονται να επιλέξουνε κατεύθυνση σπουδών και το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν από πολύ μικρή ηλικία .Τις περισσότερες φορές αυτό τους οδηγεί  να επιλέξουνε μια κατεύθυνση η οποία δεν τους εξυπηρετεί ή δεν τους αρέσει.

6-01Αρχικά, η επιλογή του είδους της εργασίας που θα κάνουμε  αργότερα είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που παίρνουμε , διότι θα καθορίσει την υπόλοιπη ζωή μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών δεν είναι έτοιμο για να πάρει μια τέτοια απόφαση και είναι απολυτά φυσιολογικό και ανθρώπινο να έχει άγχος. Για αυτό τον λόγο σε αυτό το άρθρο, συζητάμε πώς να επιλέξουμε τη σωστή καριέρα και προσφέρουμε βοήθεια  για να ξεκινήσουμε το ταξίδι των σπουδών . Σκεφτείτε πού βρίσκεστε τώρα, πού θέλετε να είστε και πώς θα φτάσετε εκεί. Εάν η επιλογή μιας καριέρας σας έχει κάνει να νιώθετε χαμένοι, ξεκινήστε κάνοντας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Σε τι είμαι καλός;

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα, τα κίνητρα και οι αξίες μου;

Τί είδους τρόπο ζωής θέλω;

Τί θέλω από την καριέρα μου;

Τί είναι σημαντικό για μένα;

Εάν αγωνίζεστε να προσδιορίσετε τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες και τα ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σας, τα ψυχομετρικά τεστ μπορεί βοηθήσουν αρκετά. Επιπρόσθετα, στα σχολεία θα ήταν καλό να υπάρχουν  ειδικοί επαγγελματικού προσανατολισμού , περισσότερες ενέργειες και βοήθεια από τους καθηγητές για μια καλύτερη ενημέρωση για τις επιλογές μας . Αυτό θα ωφελήσει τους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ειδικούς ,ώστε να ανακαλύψουν το σωστό επάγγελμα για αυτούς.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη λήψη της απόφασης από τον μαθητή είναι οι γονείς. Έχοντας τα δικά τους στερεότυπα, αγχωμένοι  ιδιαίτερα για την αποκατάσταση των παιδιών τους, παρεμβαίνουν συχνά και μάλιστα όχι τόσο κομψά και δημοκρατικά. Έτσι μπορεί να γινούν πολύ πιεστικοί σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που πολλά παιδιά αναγκάζονται να ακολουθήσουν το επάγγελμα  κάποιου από την οικογένεια χωρίς την θέληση τους  ή  χωρίς να το  αγαπάνε. Κανονικά πρέπει να μας ακούνε να μας βοηθάνε να εντοπίζουμε τις αξίες μας και να μας πληροφορούνε για το περιεχόμενο των σπουδών μας.

Ως μαθήτριες γ γυμνάσιου που σύντομα θα χρειαστεί να επιλέξουμε την κατεύθυνση και το επάγγελμα μας, κάναμε μια ερευνά και ρωτήσαμε μεγαλύτερους στο κοντινό μας περιβάλλον για το πως επέλεξαν το επάγγελμα τους και άμα το έχουν μετανιώσει. Οι 5 στους 10 ακολούθησαν κάτι που αγαπούσαν και τους κάνει χαρούμενους, έτσι έχουν και μια καλή επίδοση στη δουλειά τους, ενώ οι υπόλοιποι 5 ή απέτυχαν ή δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση τους.

Για τα παιδιά που απέτυχαν έχουν το δικαίωμα να πενθήσουν και την επόμενη μέρα να πάρουν την ζωή στα χεριά τους .Ευτυχώς το σύστημα πλέον τους δίνει πολλές ευκαιρίες να φτάσουν στο στόχο τους, είτε δίνοντας ξανά εξετάσεις, είτε με μεταπτυχιακές σπουδές, είτε με ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τέλος ,βλέπουμε ότι αυτή η κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρουμε από τόσο νεαρή ηλικία θέλει και τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό που θα κάνουμε στο μέλλον και να μην το βλέπουμε ως αγγαρεία.

Νευρική Ανορεξία στους εφήβους

 Γράφει η μαθήτρια  της Β τάξης  Νικολέτα Πετκάκη  

   ηΗ νευρική ανορεξία είναι ένα είδος διατροφικής διαταραχής και ψυχικής νόσου όπου ένα άτομο επιλέγει ανθυγιεινούς τρόπους, όπως το να σταματήσει να τρέφεται με την κατάλληλη ποσότητα φαγητού ή και καθόλου, ώστε να χάσει βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει συνηθώς σε νεαρά κορίτσια ή πιο σπάνια σε νεαρά αγόρια ή και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα άτομα με ανορεξία είναι πολύ αυστηρά για το τι και πόσο θα φάνε. Μπορεί να σκέφτονται το φαγητό ή τις θερμίδες σχεδόν όλη την ώρα.

     Διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών, κιλών και μεγέθους.  Ωστόσο στην εποχή μας υπάρχουν πολλά είδη στερεότυπων που επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουν οι έφηβοι τον εαυτό τους.  Τέτοια στερεότυπα προέρχονται από  τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  δηλαδή μέσα από τις διαφημίσεις, τα περιοδικά, τις τηλεοπτικές εκπομπές, τις ταινίες και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρουσιάζουν τις γυναίκες ως άψογες και αδύνατες, ενώ τους άνδρες εντελώς μυώδεις, με αποτέλεσμα αυτή η σωματική εικόνα να γίνεται εμμονή για κάποιους εφήβους. Πολλές διατροφικές διαταραχές αναπτύσσονται, επίσης, μέσω της σύγκρισης με ένα κοντινό πρόσωπο (φίλος, οικογένεια) που έχει ένα πολύ ωραίο σώμα. Δυστυχώς, αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι ανάπτυξης μιας διατροφικής διαταραχής. Κάποιοι άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η κοροϊδία, τα κακοπροαίρετα σχόλια για το σώμα κάποιου, η τελειομανία αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον.

   Ένας έφηβος με ανορεξία μπορεί να υποφέρει από υπερβολικό άγχος, κατάθλιψη και συνεχείς σκέψεις που αφορούν το φαγητό και το σώμα. Επίσης, οι έφηβοι  μπορεί να προβούν σε  περίεργες πράξεις ή και συμπεριφορές,  ώστε να αποφύγουν καταστάσεις. Κάποιες συμπεριφορές είναι η αποφυγή φαγητού, η άρνηση πείνας, η αποφυγή κοινωνικών περιστάσεων που περιλαμβάνουν φαγητό, η αντίληψη ότι είναι υπέρβαροι, όταν είναι πραγματικά λιποβαρείς.  Έτσι, οι έφηβοι βασίζουν την αξία τους στην εμφάνιση και την εικόνα του σώματος τους, ενώ έχουν εμμονή με τη ρουτίνα άσκησης. Η νευρική ανορεξία και ο υποσιτισμός που τη χαρακτηρίζει και που είναι αποτέλεσμα της λιμοκτονίας που επιβάλλουν στους εαυτούς τους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε πολλά σημαντικά όργανα του σώματος..

         Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η νευρική ανορεξία, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για την ασθενή. Αν λοιπόν αντιληφθείτε ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο εμφανίζει κάποια από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους επιστήμονες. Ειδικευμένοι ψυχολόγοι και διαιτολόγοι θα διαγνώσουν και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Η αξία της φιλίας στην εφηβεία

Γράφουν οι μαθητές της Β΄ τάξης, Ευθυμιοπούλου Μαρία-Φρειδερίκη και Βογιατζής Σταύρος.

    kidsΚατά την περίοδο της εφηβείας, οι σχέσεις του εφήβου με τους συνομηλίκους είναι πολύ σημαντικές και επηρεάζουν σημαντικά την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

    Όταν λέει φιλία, ο έφηβος εννοεί την στενή σχέση που δημιουργεί με παιδιά της ίδιας ηλικίας ή και λίγο μεγαλύτερα από εκείνον, η οποία χαρακτηρίζεται από υποστήριξη, εμπιστοσύνη, δέσμευση, μοίρασμα εμπειριών και συναισθημάτων, στοργή και αμοιβαιότητα. Τα στοιχεία, που βοηθούν τον έφηβο να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις, είναι η ομοιότητα με τους φίλους του, καθώς επιθυμεί να μοιάζει, να έχει τα ίδια ενδιαφέροντα, τα ίδια γούστα μ’ εκείνους και συγχρόνως να βρίσκεται συνέχεια μαζί με την παρέα του. Οι φιλίες που αναπτύσσονται ανάμεσα σε εφήβους του ίδιου φύλου είναι συνήθως πολύ στενές και επιτρέπουν στη συνέχεια τη δημιουργία μίας στενής σχέσης με άτομα του αντίθετου φύλου.

    Ο ρόλος που παίζει η φιλία είναι πρωταγωνιστικός, καθώς βοηθά τον έφηβο να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένεια του και να εξερευνήσει τον κόσμο. Μέσα από την φιλία, αρχίζει να μαθαίνει πράγματα για τον εαυτό του, τους άλλους και τον κόσμο γύρω του. Αρχίζει να συναναστρέφεται με άλλα άτομα, να συζητά τις ανάγκες του, τις ανησυχίες του και τα θέματα που τον απασχολούν με άτομα που φαίνεται ότι μπορούν να τον καταλάβουν περισσότερο απ’ ότι η οικογένεια του. Είναι πολύ σημαντικό για τον έφηβο να αισθάνεται ότι τον αποδέχονται οι φίλοι του, έτσι όπως είναι, και να νιώθει ότι ανήκει σε μια ομάδα. Έτσι, ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του και η εικόνα του.

   Συχνά, οι φίλοι τους έχουν παρόμοιους στόχους και σχέδια για το μέλλον. Έτσι και ο ίδιος ο έφηβος προσπαθεί να τους μιμηθεί και να ταυτίσει τα πιστεύω του με τα δικά τους, με σκοπό να γίνει αποδεκτός από την ομάδα και να ενταχθεί πιο εύκολα σ’ αυτήν. Παράλληλα, επειδή δεν μπορεί να πάρει κάποιες αποστάσεις από τους φίλους του, η σχέση του μαζί τους είναι τόσο στενή και σημαντική για εκείνον, που τον εμποδίζει να σχηματίσει αντικειμενική γνώμη γι’ αυτούς. Στα μάτια του φίλου του βλέπει τον ιδανικό φίλο που πάντα ήθελε να έχει, χωρίς αυτό βέβαια να είναι πάντα αλήθεια. Καθώς ο έφηβος παρατηρεί στο φίλο του, τον ίδιο του τον εαυτό, αγαπά περισσότερο την εικόνα που έχει σχηματίσει για εκείνον- και όχι αυτό που πραγματικά είναι. Δεν λείπουν οι συγκρούσεις, καθημερινό φαινόμενο στις σχέσεις των εφήβων.

   Είναι πολλές οι φορές που ο χαρακτήρας της φιλίας ανησυχεί τους γονείς, ιδιαίτερα όταν ο φίλος ή η φίλη είναι άτομο που δεν εγκρίνουν ή δεν γνωρίζουν. Ο έφηβος πολλές φορές αρνείται να συνοδεύσει τους γονείς του σε εξόδους ή να συμμετάσχει σε οικογενειακές εκδηλώσεις, καθώς επιλέγει να βρίσκεται και να περνάει πολύ χρόνο με την παρέα του. Αυτή η συμπεριφορά του εφήβου ταράζει τους γονείς, οι οποίοι αισθάνονται ότι χάνουν το παιδί τους και συχνά οδηγούνται σε αδικαιολόγητες πράξεις και τιμωρίες, σε έντονες παρεμβάσεις, προσπαθώντας να επιβάλλουν την δική τους γνώμη και να ελέγξουν την κατάσταση. Μ αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να τους κρατήσουν λίγο περισσότερο κοντά τους.

 

 

 

 

Σχέσεις γονέων παιδιών στην εφηβεία

                                    Γράφουν οι μαθήτριες  της Β τάξης, Νικολέτα Πετκάκη  & Αναστασία Πανταζοπούλου

  Οεικοναι σχέσεις γονέα-παιδιού είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των παιδιών και την ψυχική υγεία του. Οι γονείς πολλές φορές λειτουργούν σαν ένας οδηγός στην ζωή ενός εφήβου. Τα παραδείγματα συμπεριφοράς και ο τρόπος ζωής ενός παιδιού μέσα στην οικογένεια επηρεάζουν το μέλλον του, την ψυχολογική του κατάσταση και τις επιδόσεις του στο σχολείο. Οι ανθυγιεινές σχέσεις γονέα-παιδιού μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αλληλεπιδρά ή λειτουργεί στην κοινωνία και στο σχολείο. Εάν ένας γονέας δεν παρέχει αγάπη, υποστήριξη και φροντίδα, τότε είναι πιθανό να δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου ένα παιδί θα μπορούσε να βιώσει τραύμα και δυσλειτουργία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία του παιδιού να λειτουργήσει επαρκώς και να επιφέρει με τη σειρά του προβλήματα  στην ακαδημαϊκή εξέλιξη και στην κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη  αργότερα στη ζωή του.

    Η εφηβεία είναι το τελευταίο στάδιο της ανάπτυξης του ατόμου, το τελευταίο πέρασμα προς την ωριμότητα του. Οι αλλαγές  που συντελούνται αυτό το διάστημα περιλαμβάνουν και μια αλλαγή στο συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ γονέων και εφήβων. Καθώς ένα παιδί αρχίζει να μπαίνει στην εφηβεία, φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση στη σύγκρουση μεταξύ του εφήβου και των γονέων. Το  μέγεθος των συγκρούσεων διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οφείλεται κυρίως στα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά, την ανάπτυξη του εφήβου και στον τρόπο με τον οποίο η υπόλοιπη οικογένεια προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές.

  Κατά την διάρκεια της εφηβείας οι  έφηβοι προσπαθούν να κατανοήσουν και να βρουν την προσωπικότητα τους. Αναπτύσσουν σχέσεις με αλλά παιδιά, δηλαδή δημιουργούν παρέες και φίλους με κοινά ενδιαφέροντα που τους επιτρέπει να ταυτιστούν και να μοιραστούν σκέψεις συναισθήματα και επιτεύγματα που δεν μπορούν να μοιραστούν με τους γονείς τους. Καθώς οι σχέσεις των νέων με τους συνομηλίκους γίνονται πιο κεντρικές στη ζωή τους, υπάρχει λιγότερος διαθέσιμος χρόνος για να περάσουν με τα μέλη της οικογένειάς τους. Ωστόσο, η έλλειψη χρόνου δεν είναι ο μόνος λόγος για αυτή την απομάκρυνση από την οικογένεια. Η ποιότητα των σχέσεων με τους συνομηλίκους αλλάζει κατά την εφηβεία. Αυτές οι ποιοτικές αλλαγές οφείλονται σε μεγαλύτερη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα. Καθώς οι έφηβοι γίνονται πιο ώριμοι συναισθηματικά οι σχέσεις τους με τους συνομηλίκους τους γίνονται πιο εμπιστευτικές και πιο συναισθηματικά οικείες.

   Στη σημερινή κοινωνία οι έφηβοι πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με τους γονείς τους και δημιουργούνται συγκρούσεις για διάφορους λόγους ασήμαντους η σημαντικούς.  Στις περισσότερες οικογένειες οι συγκρούσεις αφορούν μικρής σημασία θέματα, όπως τα ρούχα, η απασχόληση με το ίντερνετ ή οι σχολικές επιδόσεις. Υπάρχουν όμως και οικογένειες που έρχονται αντιμέτωπες με την παραβατικότητα και  σοβαρότερα προβλήματα.

Άραγε θα τα πάω καλά στους βαθμούς

1Γυμνάσιο Αλεξάνδρεια

Από τις μαθήτριες

Ηλέκτρα Μαλάμογλου , Δώρα Μητσιάνη

Άραγε θα τα πάω καλά στους βαθμούς?

Αρχικά οι έφηβοι έχουν αρκετούς προβληματισμούς και άνχοι για τον έξω κόσμο ή για τον εαυτό τους ένας από αυτούς είναι οι βαθμοί είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τους. Συνήθως οι γονείς δίνουν αρκετή βάση στους βαθμούς και για την πρόοδο τον παιδιών  τους  που είναι απολυτά φυσιολογικό βεβαία, της περισσότερες φορές ίσως να υπερβάλουν πιστεύοντας πως  όλοι οι ζωή μας εξαρτάται μέσα από έναν βαθμό.

Πρώτα από όλα τα παιδιά έχουν αμφιβολίες για τους βαθμούς τους και την συμπεριφορά που θα αντιμετωπίσουν από τους γονείς τους, την συγκρίσει που θα δεχτούν από τους  συμμαθητές  που ερωτάνε πως τα πήγαμε στους βαθμούς μας . Επίσης λόγο πιέσεις που ασκούνται από τους γονείς τους διότι οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να μην σπουδάσουν  για να μη αντιμετωπίσουν σκληρές δυσκολίες .Όταν τα παιδιά  δεν τα παν καλά στους βαθμούς  και το λένε στους γονείς τους  δεν είναι πάντα αποδεκτό. Στην συνεχεία  κάποιες τις φράσεις που μας λένε είναι  ο Γιαννάκης  τα πήγε καλυτέρα στους βαθμούς γιατί διαβάζει περισσότερο ή ακόμα μια είναι άμα δεν τα πας καλά στους βαθμούς θα αλλάξουν πολλή στην ζωή τους χωρίς να καταλαβαίνουν την πίεση και τον ψυχολογικό εκβιασμό που ασκούν προς τα παιδιά τους.

Ένας ακόμα παράγοντας είναι το εκπαιδευτικό σύστημα όπου δεν είναι διαμορφωμένο για την διευκόλυνση τον παιδιών στης μαθησιακές επιδώσεις και τα παιδιά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα μαθήματα τους τα οποία τους έχει επιβληθεί το κράτος να μάθουν με τα λεγόμενα τον εκπαιδευτικών είναι αναγκαίο να τα  μάθουν. Βεβαία το εκφράζουν  με τον λάθος τρόπο.

Το σχολείο που ονειρεύομαι

Γράφουν οι μαθήτριες της Β’ τάξης Φανή Νίτσιου και Παρθένα Παπαχατζή

 το_σχολείο_που_ονειρεύομαιΤο σχολείο αποτελεί την κύρια  πηγή της εκπαίδευσης  και είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον μας, οπότε πρέπει να υπάρχουν  οι κατάλληλες συνθήκες για να μάθουμε και να πηγαίνουμε καθημερινά με όρεξη και θέληση να βρισκόμαστε στον χώρο του σχολείου. Αρκετά παιδιά, όμως, που πάνε στα ελληνικά σχολεία, συνεχώς έχουν παράπονα και θέλουν να γίνουν κάποιες αλλαγές. Εμείς, λοιπόν , θα θέλαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να σας παρουσιάσουμε το ιδανικό σχολείο για κάθε παιδί και έφηβο.

Μιας και στο σχολείο περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας θα θέλαμεοι αίθουσες να είναι πιο μεγάλες  και καθαρές  και πιο εξοπλισμένες  .Επιπλέον, θα ήταν καλό να έχει διάφορους χώρους για όλες τις ανάγκες των μαθήματων και της ψυχαγωγίας μας, όπως επίσης πιο όμορφο προαύλιο που θα μπορεί να βοηθάει τις εξωτερικές δραστηριότητες. Το σχολείο πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες ,όπως θέρμανση, ηλεκτρισμό .Επίσης,είναι σημαντικό να έχουμε έναν χώρο τραπεζαρίας για να τρώμε.

Μια επιθυμία μας είναι ένα αξιοπρεπές και σχετικά βατό πρόγραμμα, με περισσότερους καθηγητές εξειδικευμένους που να αγαπούν την δουλειά τους και να δουλεύουν με μοντέρνους τρόπους διδασκαλίας.     Παράλληλα ,θα θέλαμε οι καθηγητές να μας βοηθάνε ψυχολογικά και να έχουν μια καλή επικοινωνία με τα παιδιά και να τα αγαπάνε .Τέλος, θα έπρεπε να υπάρχει ένα μάθημα το οποίο θα μας προετοιμάσει στο πως θα βρούμε μια δουλειά στο μέλλον και θα μας διδάξει τα βασικά πάνω σε αυτό το θέμα.

​Τι είναι το blackout challenge;

Γράφουν οι μαθήτριες της Β τάξης Αδαμοπούλου Κατερίνα και Ανεσίδη Αλίκη

 0BF4AFD7-7AFD-4559-9DE2-8EE26C6715CDΤο blackout challenge είναι μια πρόκληση όπου οι έφηβοι αυθυποβάλλονται να απαγχονιστούν. Ο τρόπος που κατορθώνεται αυτή η δοκιμασία είναι ο παρακάτω: Ο έφηβος θα πρέπει να βγάλει το κορδόνι από το παπούτσι του ή να πάρει ένα καλώδιο και να το τυλίξει γύρω από τον λαιμό του. Αυτό έχει ως στόχο να χαθούν οι αισθήσεις του νέου για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια, σύμφωνα με την πρόκληση, καλείται να ανεβάσει στο διαδίκτυο  τη στιγμή όπου τις ανακτά  ξανά.

Τώρα γεννάται το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι οι οποίοι κάνουν τα παιδιά να ανταποκρίνονται σ” αυτή την πρόκληση. Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρα Καπάτου, οι έφηβοι  τείνουν σ” αυτή την απόφαση, διότι θέλουν να δείξουν δύναμη και να λάβουν την αποδοχή των διαδικτυακών τους φίλων.

Συγκλονίζουν οι ιστορίες από μικρά παιδιά που “έπεσαν” θύματα αυτής της δοκιμασίας. Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και η νεαρή Arriani Jaileen Arroyo. Πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 2021, όταν δοκίμασε το blackout challenge.  Σε δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας «Los Angeles Times», η οικογένεια και το Social Media Victims Law Center ισχυρίζονται ότι η Arriani«σταδιακά απέκτησε εμμονή» με το TikTok. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο αδελφός της Edwardo είπε στον πατέρα τους ότι η Arriani δεν κουνιόταν. Ο Heriberto πήγε να την ελέγξει και τη βρήκε κρεμασμένη από το λουρί του σκύλου της οικογένειας με αποτέλεσμα να μείνει εγκεφαλικά νεκρή.

Ίσως να μην είχαμε αυτή την τραγική κατάληξη της Arriani, εάν είχε μιλήσει στους γονείς της για τη συγκεκριμένη πρόκληση την οποία είχε παρακολουθήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχε εκφράσει τις σκέψεις της σχετικά με αυτήν. Είναι πιθανό, αν γινόταν αυτό, οι γονείς να ενημέρωναν το σχολείο. Το σχολείο με τη σειρά του σε συνεργασία με τον ψυχολόγο, τον κοινωνικό λειτουργό και τον σχολικό νοσηλευτή θα μπορούσε να διοργανώσει ομιλίες πληροφόρησης των κινδύνων  της “δοκιμασίας”.

​​Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης γονέων και παιδιών αλλά και οικογένειας-σχολείου μπορούν να σώσουν τους νέους από διάφορες “ προκλήσεις”.

 

Top