Της Μυρτώς-Παναγιώτας Μερτζανίδου
Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τομέα της ζωής των ανθρώπων και κυρίως των εφήβων, που δυστυχώς παραμελείται από τους περισσότερους, λόγω του μοντέρνου τρόπου ζωής. Ας διερευνήσουμε όμως κάποιους από τους λόγους για τους οποίους πολλοί νέοι δεν διατρέφονται σωστά.
Οι έφηβοι, λοιπόν, δεν έχουν διατροφική συνείδηση και αυτό οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Αρχικά, οι περισσότεροι νέοι προτιμούν το γρήγορο φαγητό καθώς το θεωρούν πιο νόστιμο, ενώ πολλοί αρνούνται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και υγιεινά φαγητά καθώς τα θεωρούν «ξενέρωτα» . Αυτό έχει ως απόρροια να μην τρέφονται σωστά και να μην ελέγχουν το βάρος τους φτάνοντας έτσι μέχρι και την παχυσαρκία που αποτελεί μάστιγα στην κοινωνία των νέων. Επιπρόσθετα, σε πολλές περιπτώσεις τα τρόφιμα που αποτελούν πηγές θρεπτικών στοιχείων (φρούτα, λαχανικά, ψάρια) έχουν μεγαλύτερο κόστος από τα φαγητά του χεριού. Συνεπώς ίσως κάποιοι να μην έχουν την οικονομική ευχέρεια να αναπτύξουν μία ισορροπημένη διατροφή. Συμπερασματικά η άρνηση για να δοκιμάσουν νέα φαγητά και οι οικονομικοί λόγοι δεν επιτρέπουν ορισμένους νέους εφήβους να τραφούν σωστά.
Οι αιτίες για τις οποίες οι έφηβοι δεν αναπτύσσουν διατροφική συμπεριφορά δεν σταματούν εδώ. Καταρχήν οι γονείς πολλών εφήβων και κυρίως οι μητέρες που σχετίζονται άμεσα με την διατροφή των παιδιών τους εργάζονται με αποτέλεσμα να μην έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Επομένως ακόμη ένας λόγος που απομακρύνει τους νέους από μια ισορροπημένη διατροφή είναι η σύγχρονη καθημερινότητα των γονιών τους που επιδρά αρνητικά πολλές φορές στα ίδια. Επιπλέον η έντονη διαφήμιση του γρήγορου φαγητού αποτελεί έναν παράγοντα που ωθεί τους νέους σε αυτή την επιλογή του λεγόμενου “junk food”καθώς προωθούν και στη διατροφή δυτικά πρότυπα. Καταληκτικά , η διαφήμιση μέσω των μέσων επικοινωνίας σε συνδυασμό με την απαιτητική καθημερινότητα των γονιών τους συμβάλλουν αρνητικά στην διατροφή τους.
Εν κατακλείδι, η πλειοψηφία των νέων δεν τρέφεται με ποικιλία τροφών προτιμώντας την εύκολη λύση το “junk food” προκαλώντας έτσι ίσως και μη αναστρέψιμα προβλήματα στην υγεία τους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην ηλικία που βρίσκονται καθώς τώρα αναπτύσσονται. Σας παροτρύνω να προβληματιστούμε γι’αυτό το θέμα και να αναλογιστούμε τις δικές μας διατροφικές συνήθειες και πως μπορούμε να τις βελτιώσουμε.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΚΙΛΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ!!!
Αξιόλογη διερεύνηση των αιτίων της έλλειψης διατροφικής συνείδησης, εύστοχες παρατηρήσεις, ωφέλιμες πληροφορίες, ικανοποιητική παρουσίασή τους!
Συγχαρητήρια, έθιξες έναν σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην ισορροπία και την ευεξία του ανθρώπου!