Στήλη: Ιατρικά Θέματα

Νευρική Ανορεξία στους εφήβους

 Γράφει η μαθήτρια  της Β τάξης  Νικολέτα Πετκάκη  

   ηΗ νευρική ανορεξία είναι ένα είδος διατροφικής διαταραχής και ψυχικής νόσου όπου ένα άτομο επιλέγει ανθυγιεινούς τρόπους, όπως το να σταματήσει να τρέφεται με την κατάλληλη ποσότητα φαγητού ή και καθόλου, ώστε να χάσει βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει συνηθώς σε νεαρά κορίτσια ή πιο σπάνια σε νεαρά αγόρια ή και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα άτομα με ανορεξία είναι πολύ αυστηρά για το τι και πόσο θα φάνε. Μπορεί να σκέφτονται το φαγητό ή τις θερμίδες σχεδόν όλη την ώρα.

     Διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών, κιλών και μεγέθους.  Ωστόσο στην εποχή μας υπάρχουν πολλά είδη στερεότυπων που επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουν οι έφηβοι τον εαυτό τους.  Τέτοια στερεότυπα προέρχονται από  τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  δηλαδή μέσα από τις διαφημίσεις, τα περιοδικά, τις τηλεοπτικές εκπομπές, τις ταινίες και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρουσιάζουν τις γυναίκες ως άψογες και αδύνατες, ενώ τους άνδρες εντελώς μυώδεις, με αποτέλεσμα αυτή η σωματική εικόνα να γίνεται εμμονή για κάποιους εφήβους. Πολλές διατροφικές διαταραχές αναπτύσσονται, επίσης, μέσω της σύγκρισης με ένα κοντινό πρόσωπο (φίλος, οικογένεια) που έχει ένα πολύ ωραίο σώμα. Δυστυχώς, αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι ανάπτυξης μιας διατροφικής διαταραχής. Κάποιοι άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η κοροϊδία, τα κακοπροαίρετα σχόλια για το σώμα κάποιου, η τελειομανία αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον.

   Ένας έφηβος με ανορεξία μπορεί να υποφέρει από υπερβολικό άγχος, κατάθλιψη και συνεχείς σκέψεις που αφορούν το φαγητό και το σώμα. Επίσης, οι έφηβοι  μπορεί να προβούν σε  περίεργες πράξεις ή και συμπεριφορές,  ώστε να αποφύγουν καταστάσεις. Κάποιες συμπεριφορές είναι η αποφυγή φαγητού, η άρνηση πείνας, η αποφυγή κοινωνικών περιστάσεων που περιλαμβάνουν φαγητό, η αντίληψη ότι είναι υπέρβαροι, όταν είναι πραγματικά λιποβαρείς.  Έτσι, οι έφηβοι βασίζουν την αξία τους στην εμφάνιση και την εικόνα του σώματος τους, ενώ έχουν εμμονή με τη ρουτίνα άσκησης. Η νευρική ανορεξία και ο υποσιτισμός που τη χαρακτηρίζει και που είναι αποτέλεσμα της λιμοκτονίας που επιβάλλουν στους εαυτούς τους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε πολλά σημαντικά όργανα του σώματος..

         Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η νευρική ανορεξία, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για την ασθενή. Αν λοιπόν αντιληφθείτε ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο εμφανίζει κάποια από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους επιστήμονες. Ειδικευμένοι ψυχολόγοι και διαιτολόγοι θα διαγνώσουν και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Mεγάλο Σάββατο

  1.                                                                                                 ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ                                                                                                                                                                                                                                        Γυμνάσιο 1 Αλεξανδρείας                                                                                                                                                                              Από τις μαθήτριες

                                                                                                                                                                           Θεοδώρα Μητσιάνη

                                                                                                                                                                            Μαλάμογλου Ήλεκτρα                                                                                                                                 

 

Μεγάλη εβδομάδα είναι μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και είναι αφιερωμένη στα Αγία πάθη του Ιησού. Ονομάζεται μεγάλη εβδομάδα διότι μελετούνται και βιώνονται στους ιερούς ναού είναι κοσμοσωτήρια για το κάθε άνθρωπο. Επίσης η μεγάλη εβδομάδα λέγεται και αγία εβδομάδα και οι περισσότερη πιστοί κάνουν την λεγόμενη αυστηρή νηστεία όχι μόνο από κάποια φαγητά αλλά και πνευματικά δηλαδή με την συμπεριφορά μας , η νηστεία είναι μια από της σημαντικότερες νηστείες του χρόνου άπου πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να την εκτελέσουν.

    Η μεγάλη εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των βαΐων.  Όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο Ονομάζεται μεγάλη εβδομάδα  από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζεται  καθ΄εκάστη των ημερών αυτής τα όποια και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκει

Μεγάλη Δευτέρα

  • 1ον Στην ζωή του Ιωσήφ του Πάγκαλου ο οποίος φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έριξαν σ’ ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου.

 

Μεγάλη Τρίτη

 

  • 1ον Στις δέκα παρθένες της γνωστής παραβολής του Κυρίου. Η Εκκλησία μας καλεί να είμεθα έτοιμοι για να υποδεχθούμε, κρατούντες τις λαμπάδες των αρετών μας, τον ουράνιων Νυμφίο, τον Κύριων Ιησού, ο Οποίος θα έλθει αιφνίδια, είτε ειδικά κατά τη στιγμή του θανάτου μας, είτε γενικά κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

Μεγάλη Τέταρτη

                                                                                                                                                            

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση του γεγονότος της ελλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα.
Κατά την ημέρα αυτή στην Εκκλησία ψάλλετε το Τροπάριο της Κασσιανής ένα ποίημα υπέροχο και κατανυκτικό.

Μεγάλη  Πέμπτη

 

  • 1ον Της νίψεως των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ’ όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία.
  • 2ον Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή της παραδόσεως σ’ εμάς υπό του Κυρίου του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
  • 3ον Της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του στο Όρος των Ελαιών.
  • 4ον Της προδοσίας του Κυρίου υπό του

 

Μεγάλη  Παρασκευή

 

 

 

Την ημέρα αυτή τελείται η ανάμνηση των φρικτών και σωτηρίων παθών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και επιτελούμε σύμφωνα με ότι παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.
Τη Μεγάλη Παρασκευή αναγιγνώσκονται τα γνωστά 12 Ευαγγέλια τα όποια είναι 12

Μεγάλη Σάββατο

Την ημέρα αυτή τελείται η ανάμνηση των φρικτών και σωτηρίων παθών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και επιτελούμε σύμφωνα με ότι παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.
Τη Μεγάλη Παρασκευή αναγιγνώσκονται τα γνωστά 12 Ευαγγέλια τα οποία είναι 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννου. Οι περικοπές αυτές των Ευαγγελίων αναφέρονται στα φρικτά πάθη του Κυρίου, στην Σταύρωση και την ταφή. Ανάμεσα στο 5ο και 6ο Ευαγγέλιο γίνεται η Έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα, γίνεται η περιφορά Του σε όλο τον Ναό και ψάλλετε το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου».

Μεγάλη Κυριακή

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλετε ο Εσπερινός της Ανάστασης, λεγόμενη και 1η Ανάσταση όπου ψάλλετε το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός».
Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο υπό του Πατριάρχου Ιεροσολύμων πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός και διανέμεται σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλη την Οικουμένη.
Το βράδυ τελείται η Ακολουθία της Αναστάσεως με ψάλλετε το «Δεύτε λάβετε φως» και στις 12:00 π.μ. (Κυριακή) ψάλλετε το Χριστός Ανέστη.
Μετά το πέρας της Τελετής της Αναστάσεως τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα.

Το πρώτο που θα κάνω μετά την λήξη της περιπέτειας του κορωνοϊού!

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ” τάξης, Ελένη Παναγιωτίδου και Ζωήνα Μιχαλοπούλου

  OIPΣτην περίοδο που διανύουμε κάθε άνθρωπος διακατέχεται από αισθήματα μοναξιάς, θλίψης και άγχους. Μέσα όμως από αυτήν την περιπέτεια, όλοι βγαίνουμε πιο έμπειροι, έχοντας ο καθένας μας ανακαλύψει κι άλλες δυνατότητες, αναγνωρίζοντας και αναθεωρώντας αξίες και τη θέση των ανθρώπων στη ζωή μας .

Τα τελευταία χρόνια όλοι δίναμε σημασία στα υλικά κυρίως πράγματα. Διανύοντας όμως αυτήν τη διαδρομή μάθαμε να προβληματιζόμαστε για όσα πραγματικά αξίζουν στη ζωή και να αισθανόμαστε περισσότερη ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχουμε. Η αβεβαιότητα έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας, αφού αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε σε άγνωστες για εμάς μέχρι τώρα συνθήκες. Μάθαμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε μέρα με αισιοδοξία , ευγνωμοσύνη και χιούμορ.

Εκτός όμως από τα θετικά που έχουμε αποκομίσει παρόλη την αρνητική κατάσταση, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πάψει να ονειρεύονται όσα θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν, όταν λήξει η καραντίνα.

Η αλήθεια είναι ότι έχοντας πλέον δώσει μεγαλύτερη σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις και ζώντας περισσότερες στιγμές κλεισμένοι στο σπίτι, ανυπομονούμε να βγούμε έξω και να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Να ψυχαγωγηθούμε, να διασκεδάσουμε , να αφιερώσουμε χρόνο στους αγαπημένους μας.

Άλλοι, λοιπόν,  σχεδιάζουν να πάνε κάποιο ταξίδι με την οικογένειά τους. Άλλοι να βρεθούνε με φίλους και γενικότερα να αφήσουν πίσω όλη αυτή την αρνητική κατάσταση και με προγραμματίζοντας με αισιοδοξία και ασφάλεια το μέλλον τους. Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων μετά την καραντίνα θέλουν να φροντίσουν τον εαυτό τους σε κομμωτήρια, ινστιτούτα περιποίησης και ομορφιάς, τα οποία ήταν κλειστά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Με άλλα λόγια, πολλοί συνάνθρωποί μας θα δώσουν προτεραιότητα στην εμφάνιση και τον καλλωπισμό τους. Εκτός αυτών, δεν ήταν λίγοι εκείνοι γυμνάζονταν καθημερινά και ελάττωσαν την άθληση λόγω της κατάστασης, ώστε μετά από όλα αυτά θα βάλουν πάλι τη γυμναστική που προτιμούν στην καθημερινότητά τους. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας ο κόσμος στράφηκε στο διαδίκτυο για αγορές καθώς οι επισκέψεις στα καταστήματα απαγορεύονταν. Λογικό είναι, από τις πρώτες ενέργειες να είναι μια βόλτα σε διάφορα καταστήματα.

Κάθε άνθρωπος στερήθηκε πολλές δραστηριότητες που έκανε πριν από την κρίση του covid 19. Είναι σίγουρο ότι μετά από όλο αυτό αρκετοί θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στις συνήθειές τους. Κυρίως, να ξαναβρεθούν με φίλους τους για να να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο εξαιτίας του εγκλεισμού, να δώσουν περισσότερο νόημα στη ζωή τους, να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες και να γνωρίσουν την κουλτούρα άλλων λαών. Άλλοι πιθανό και να επιλέξουν τα λεγόμενα «extreme sports», πραγματοποιώντας ό,τι μέχρι τώρα έβρισκαν κουραστικό και επικίνδυνο, για να τονώσουν το ηθικό τους και να νιώσουν τη ζωή και τη δράση να κυλάνε έντονα στις φλέβες τους, μετά από μεγάλο διάστημα αδράνειας και απραξίας.

Το σίγουρο είναι ότι θα είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ευγνώμονες που μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι θα έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι στη ζωή δεν είναι τίποτα δεδομένο…

Ζάχαρη: Η «πικρή» αλήθεια

γράφει η ομάδα πειραμάτων του σχολείου μας

Ο μέσος Ευρωπαίος προσλαμβάνει καθημερινά περίπου 101 γραμμάρια ζάχαρης, καμουφλαρισμένης συνήθως μέσα στα επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου.  Κρυμμένη σε τυποποιημένα τρόφιμα και σε παραπλανητικές ετικέτες, η ζάχαρη βρίσκεται παντού: σε φρουτοποτά και σνακ, σε σιρόπια και ζύμες, σε έτοιμα γεύματα και σάλτσες.

 Η ζάχαρη λειτουργεί ως «δόλωμα», γιατί όση περισσότερη βάζει ο κατασκευαστής στο προϊόν, τόσο πιο πολύ θα θέλετε να το αγοράσετε, καθώς ενεργοποιεί  το κέντρο της ευχαρίστησης ή ανταμοιβής, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι ναρκωτικές ουσίες.

Μικρές συμβουλές για λιγότερη ζάχαρη

  • Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων. Οσο πιο ψηλά στη λίστα των συστατικών βρίσκεται η ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα περιέχεται σ’ αυτά.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση αναψυκτικών, καθώς η  περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι πολύ υψηλή.
  •  Τρώμε τα φρέσκα φρούτα ολόκληρα, αντί να στύβουμε   το χυμό τους, καθώς με αυτήν τη διαδικασία απομακρύνονται οι φυτικές ίνες του φρούτου και μένουν στο ποτήρι μόνο τα σάκχαρα.
  • Οταν αγοράζουμε τρόφιμα, ελέγχουμε αν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη – είτε διαβάζοντας την ετικέτα είτε ρωτώντας τον πωλητή. Π.χ., στην αγορά διατίθενται αποξηραμένα φρούτα με και χωρίς ζάχαρη.

Η ομάδα πειραμάτων πραγματοποίησε μετρήσεις σε προϊόντα που καταναλώνουν οι μαθητές και κατασκεύασε ταμπλό με τίτλο «Πόση ζάχαρη καταναλώσατε σήμερα»

Προϊόν

Συσκευασία

Συνολική ποσότητα σε ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη = 4,15 gr

Πορτοκαλάδα

330 ml

42,9 gr

Λεμονάδα

250 ml

19,8 gr

Γκαζόζα

250 ml

22,5 gr

Κόκα κόλα

330 ml

33 gr

Φρουτοποτό

250 ml

36 gr

Σουρωτή

330 ml

0 gr

Κρουασάν

1

10,5 gr

Σοκοφρέτα

1

16,1 gr

Σοκολάτα

1

17 gr

«Μειώστε τη ζάχαρη και κάντε το τώρα».

Εφηβική παχυσαρκία

γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ τάξης Έλενα Καβάγια και Χριστίνα Κάσα

      Tα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της εφηβική παχυσαρκίας έχει ενταθεί υπερβολικά στη χώρα μας. Σύμφωνα με μελέτες, η εφηβική παχυσαρκία πιθανότατα προκαλεί μακροπρόθεσμα διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, οστεοαρθρίτιδα, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοαγγειακές παθήσεις, ακόμα και το θάνατο κατά τη μέση ηλικία.

  teen-paxosΟι αιτίες τις παχυσαρκίας οφείλονται κυρίως στη λανθασμένη διατροφή των εφήβων,  καθώς και στην καθιστική ζωή. Συνήθως, όμως, οι λόγοι που τον προκαλούν  ανάγονται στη βρεφική ηλικία. Για παράδειγμα, μία από τις αιτίες είναι η εσφαλμένη αντίληψη των γονέων, ότι το παιδί πρέπει να τρώει συγκεκριμένες φορές και συγκεκριμένες ποσότητες, ακόμα και μέσω πίεσής του από πλευράς τους, παρόλο που κάποιες φορές το βρέφος δεν έχει όρεξη. Σημαντικό, επίσης, ρόλο παίζουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από τα οποία προβάλλεται γενικότερα το καταναλωτικό πρότυπο και ταυτίζεται η ευτυχία με την υπερβολική κατανάλωση.

       Όμως αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, καθώς υπάρχουν πολλές λύσεις. Αρχικά, η συνεργασία με ειδικούς διατροφολόγους και διαιτολόγους σε συνδυασμό με ειδική διατροφή που συστήνεται από αυτούς συνήθως αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Επίσης, όταν η παχυσαρκία είναι υπερβολική, είναι δυνατή και η ιατρική χειρουργική επέμβαση, που συνήθως απαιτεί σύντομο χρονικό διάστημα και είναι αποτελεσματική, αν προσέχει στο εξής τη δίαιτά του και ο ασθενής. Μια ακόμα λύση είναι η καθημερινή άσκηση, δηλαδή να αθλείται ο υπέρβαρος τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή είναι σαν να κάνουμε δώρο στον εαυτό μας.

        Πολλοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να χάσουν πολλά περιττά κιλά, επομένως πολλές είναι και οι αποδείξεις ότι η απώλεια βάρους είναι δυνατή. Οι βασικότερες προϋποθέσεις για επιτυχία είναι η θέληση του παχύσαρκου, η αυτοκυριαρχία και, πρώτιστα, η σχετική ψυχοσυναισθηματική ισορροπία του κατά την περίοδο πριν την έναρξη της δίαιτας.

Πώς νιώθει κάποιος όταν έχει κατάθλιψη;

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ” τάξης Τόκα Έλενα, Στάμου Ηλιάνα, Χρυσικού Ιωάννα

   Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική διαταραχή που έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τη θλίψη, τη μελαγχολία, την απουσία ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που φυσιολογικά είναι ευχάριστες και την επίμονη λύπη που επηρεάζει το σώμα, το συναίσθημα και τη σκέψη μας. Κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να έχουμε παρατηρήσει στον εαυτό μας κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πάντα πως πάσχουμε από την ασθένεια. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να ξεχωρίσουμε την κατάθλιψη από μία απλώς μελαγχολική φάση της ζωής μας;

   Το αίσθημα θλίψης και δυσαρέσκειας είναι μία φυσιολογική αντίδραση, όταν συμβαίνει κάποιο δυσάρεστο γεγονός. Ωστόσο, στην περίπτωση της κατάθλιψης εντοπίζεται διαφορά στην ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Για να θεωρηθεί ότι κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, πρέπει τα συμπτώματα να είναι τόσο έντονα, που να μην του επιτρέπουν να προχωρήσει στη ζωή του και να διαρκούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η καθημερινή ζωή του ανθρώπου που πάσχει από αυτή διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό, αφού του είναι δύσκολο να λειτουργήσει ομαλά αντιμετωπίζοντας καταστάσεις σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.

   Γενικά, η αιτία για την κατάθλιψη δεν είναι μία, καθώς έχει αποδειχθεί. Πολλές φορές πιθανό να προκύπτει λόγω ψυχολογικών παραγόντων. Η έλλειψη αυτοσεβασμού, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και, συχνά, η τελειομανία είναι στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στην ασθένεια. Σημαντικοί είναι και οι βιολογικοί παράγοντες, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο ζει ο καθένας. Φαίνεται πως για κάποιον, στο οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον του οποίου έχουν διαγνωσθεί – ή όχι- καταθλιπτικά πρόσωπα, είναι μεγάλες οι πιθανότητες να οδηγηθεί και ο ίδιος σε αυτήν. Οι συχνές οικογενειακές διαφωνίες είναι επίσης πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει την κατάθλιψη.

   Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη αξίζει να ζητούν βοήθεια από κάποιον ειδικό αλλά και φαρμακευτική αγωγή. Ο συνδυασμός αυτός ουσιαστικά επαναφέρει τη διάθεση του στα φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν αντιμετωπισθεί οι δυσκολίες και τα προβλήματα που οδήγησαν αρχικά στην κατάθλιψη. Παρόλα αυτά, κάθε άνθρωπος επιλέγει τη θεραπεία που του αρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες του. Εξάλλου, το πιο σημαντικό είναι η επιθυμία και η θέληση του ατόμου να απαλλαχθεί από την ασθένεια.

   Συνοψίζοντας, η κατάθλιψη δυστυχώς είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες που ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπισθεί, εάν ο ασθενής ζητήσει βοήθεια και πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

ΘΥΜΟΣ

της Χάιδως Δημάδη

Πόσες φορές δε θελήσαμε να φωνάξουμε από θυμό; Πόσες φορές δε θελήσαμε να πετάξουμε κάτω όλα μας τα πράγματα; Πόσες φορές δε διστάσαμε να κλάψουμε από τα νεύρα μας; Πόσες φορές δεν πιστέψαμε πως ο κόσμος θα ήταν καλύτερος με κάποιες… διορθώσεις, που μας χαλούν συνεχώς τη διάθεση και μας εκνευρίζουν; Σε αυτό το τεύχος του περιοδικού μας λοιπόν, θα μιλήσουμε για τον θυμό, τα αίτια και τους φταίχτες, καθώς και τους τρόπους εκτόνωσής μας από αυτόν.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως στην εφηβεία παρατηρείται εμείς, τα παιδιά να είμαστε πιο οξύθυμα, μιας και πρόκειται για μια περίοδο όπου οι ορμόνες βρίσκονται σε σύγχυση, συνεπώς και ο ψυχικός μας κόσμος. Θυμώνουμε ευκολότερα και συχνά ο θυμός μας εκδηλώνεται με ακραίους τρόπους. Ποια είναι όμως συνήθως τα αίτια που μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε έτσι;

  •  Καθηγητές: Πολλές φορές οι καθηγητές με τη συμπεριφορά τους, συνήθως χωρίς να το καταλαβαίνουν, είναι ικανοί να μας βγάλουν απ΄ τα ρούχα μας! Συμφωνείτε;
  •  Έχθρες: Πολλά άτομα είναι ικανά να μας κάνουν έξω φρενών με τη συμπεριφορά ή τα λόγια τους.
  •  Γονείς: Οι γονείς μπορούν να γίνουν ενοχλητικοί καμιά φορά όταν, για παράδειγμα, γίνονται φορτικοί ή δε μας ακούνε.
  •  Φίλοι: Ακόμα και οι φίλοι είναι ικανοί να μας εκνευρίσουν μερικές φορές.

Η εκδήλωση του θυμού έχει συχνά να κάνει με το χαρακτήρα του ατόμου. Συνήθως, οι παρορμητικοί χαρακτήρες εκδηλώνουν τον θυμό τους με φωνές, καβγάδες, δυνατά χτύπημα σε πόρτες ή οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους. Οι πιο ήρεμοι τύποι κλαίνε πολύ εύκολα λόγω θυμού και συνήθως τα πιο εσωστρεφή άτομα είναι αυτά που κρατούν τον θυμό μέσα τους, χωρίς να έχουν συχνά ξεσπάσματα.

Πρέπει να ξέρουμε πως όταν θυμώνουμε δεν έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας, έτσι συχνά πληγώνουμε τους άλλους με τα λόγια και τις πράξεις μας, ακόμα και αυτούς που προσπαθούν να μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε και πολλές φορές είναι δύσκολο να διορθώσουμε το λάθος μας. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί τρόποι που, σύμφωνα και με μελέτες, μας βοηθούν να καταλαγιάζουμε τον θυμό μας και να ηρεμούμε:

  •  Φυσική άσκηση: Αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ταε κβο ντο, το βόλεϊ και όχι μόνο, μας προσφέρουν εκτός από σωματική υγεία και βοήθεια να καταπραΰνουμε τα νεύρα μας και να ηρεμήσουμε.
  •  Κατοικίδια: Τι καλύτερο από το να περνάμε λίγη ώρα με το σκυλάκι ή το γατάκι μας, να το χαϊδεύουμε, να το βγάζουμε μια βόλτα, ακόμα και να του μιλούμε; Ακόμα ας μη ξεχνάμε πως τα σκυλιά καταλαβαίνουν πότε τα αφεντικά τους έχουν… τις μαύρες τους.
  •  Μουσική: Πόσες ιστορίες και συναισθήματα θα μπορούσαμε να εκφράσουμε με τα τραγούδια; Ξένα ή ελληνικά, ροκ, ποπ, ραπ ή κάντρι, αλλά και κάθε είδος της αρεσκείας μας, μας βοηθά να ηρεμούμε.
  •  Συζήτηση: Ο θυμός μας μπορεί εύκολα να καταλαγιάσει με μια ήρεμη κουβέντα όσων μας απασχολούν με ένα άτομο που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε. Κάποιο από αυτά μπορεί να είναι κάποιο μέλος της οικογένειάς μας ή ο/η καλύτερος/η φίλος/η μας. Μερικές φορές μια δεύτερη γνώμη βοηθά, έτσι;
  •  Μοναξιά: Ακούγεται λίγο άσχημο κι όμως μπορεί να βοηθήσει. Ας αφιερώσουμε λίγο στον εαυτό μας, καθισμένοι ήσυχα στο δωμάτιό μας. Αυτό μπορεί να μας ηρεμήσει και να βοηθήσει το μυαλό μας να σκεφτεί καλύτερα.

Για να συνοψίσουμε, πρέπει να βρούμε τον δικό μας τρόπο να ελέγχουμε τον θυμό μας. Κι ας μην ξεχνάμε πως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μη θυμώνουμε συστηματικά με κάτι/κάποιον είναι να το/τον αγνοούμε.

Η διατροφή των εφήβων

Της Μυρτώς-Παναγιώτας Μερτζανίδου

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τομέα της ζωής των ανθρώπων και κυρίως των εφήβων, που δυστυχώς παραμελείται από τους περισσότερους, λόγω του μοντέρνου τρόπου ζωής. Ας διερευνήσουμε όμως κάποιους από τους λόγους για τους οποίους πολλοί νέοι δεν διατρέφονται σωστά.

Οι έφηβοι,  λοιπόν, δεν έχουν διατροφική συνείδηση και αυτό οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Αρχικά, οι περισσότεροι νέοι προτιμούν το γρήγορο φαγητό καθώς το θεωρούν  πιο νόστιμο, ενώ  πολλοί αρνούνται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και υγιεινά φαγητά καθώς τα θεωρούν «ξενέρωτα» . Αυτό έχει ως απόρροια  να μην τρέφονται σωστά και να μην ελέγχουν το βάρος τους φτάνοντας έτσι  μέχρι και την παχυσαρκία που αποτελεί  μάστιγα  στην κοινωνία των νέων. Επιπρόσθετα, σε πολλές περιπτώσεις τα τρόφιμα που αποτελούν πηγές θρεπτικών στοιχείων (φρούτα, λαχανικά, ψάρια) έχουν μεγαλύτερο κόστος από τα φαγητά του χεριού. Συνεπώς ίσως κάποιοι να μην έχουν την οικονομική ευχέρεια να αναπτύξουν μία ισορροπημένη διατροφή. Συμπερασματικά η άρνηση για να δοκιμάσουν νέα φαγητά και οι οικονομικοί λόγοι δεν επιτρέπουν ορισμένους νέους εφήβους  να τραφούν σωστά.

Οι αιτίες για τις οποίες οι έφηβοι δεν αναπτύσσουν διατροφική συμπεριφορά δεν σταματούν εδώ. Καταρχήν οι γονείς πολλών εφήβων και κυρίως οι μητέρες που σχετίζονται άμεσα με την διατροφή των παιδιών τους εργάζονται με αποτέλεσμα να μην έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Επομένως ακόμη ένας λόγος που απομακρύνει τους νέους από μια ισορροπημένη διατροφή είναι η σύγχρονη καθημερινότητα των γονιών τους που επιδρά αρνητικά πολλές φορές στα ίδια. Επιπλέον η έντονη διαφήμιση του γρήγορου φαγητού αποτελεί έναν παράγοντα που ωθεί τους νέους σε αυτή την επιλογή του λεγόμενου “junk food”καθώς προωθούν και στη διατροφή  δυτικά πρότυπα.  Καταληκτικά , η διαφήμιση μέσω  των μέσων επικοινωνίας σε συνδυασμό με  την απαιτητική καθημερινότητα των γονιών τους συμβάλλουν αρνητικά στην διατροφή τους.

 Εν κατακλείδι,  η πλειοψηφία των νέων δεν τρέφεται με ποικιλία τροφών προτιμώντας την εύκολη λύση το “junk food”  προκαλώντας έτσι ίσως και μη αναστρέψιμα  προβλήματα στην υγεία τους, κάτι που είναι  ιδιαίτερα σοβαρό στην ηλικία που βρίσκονται καθώς τώρα αναπτύσσονται. Σας  παροτρύνω να προβληματιστούμε γι’αυτό το θέμα και να αναλογιστούμε τις δικές μας διατροφικές συνήθειες και πως μπορούμε να τις βελτιώσουμε.

 ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΚΙΛΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ!!!

Αδιαφορία για τη μέρα κατά του παιδικού καρκίνου

της Μαρίας Κίτσα , μαθήτριας της Β”  Γυμνασίου

     Στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάστηκε η μέρα των ερωτευμένων, γιορτή που προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.  Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε ότι μόλις μία μέρα πριν, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου, ήταν η μέρα κατά του παιδικού καρκίνου; Μήπως στην καταναλωτική  εποχή που ζούμε, είναι πιο σημαντικό  να γιορτάζουμε πράγματα αυτονόητα, παρά να συμπαραστεκόμαστε σε παιδιά που πολεμάνε με σοβαρές αρρώστιες;

    Σήμερα 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν καρκίνο. Ο παιδικός καρκίνος έχει πολλές μορφές , όπως είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία  από την οποία νοσούν περίπου το 26% των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο , ο καρκίνος του εγκεφάλου που έχει προσβάλει το 21% των ασθενούντων, το νευροβλάστωμα  με ποσοστό 7%. Στους έφηβους αντίστοιχα είναι μεγάλο το ποσοστό  των ασθενών με το λέμφωμα Hodgkin  (15%), με καρκίνο του θυροειδούς (11%), με όγκους στον εγκέφαλο (10%) και τέλος,  με όγκους στους όρχεις (8%).

    Ο παιδικός καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός,  δεν είναι ιός  που κολλάει , είναι εντελώς ακίνδυνος για τα άλλα παιδιά.Έτσι, μπορούμε να συναναστρεφόμαστε με τα παιδιά-πάσχοντες άφοβα.Στην πραγματικότητα, τα παιδιά με καρκίνο κινδυνεύουν από εμάς, γιατί είναι ευαίσθητα και μπορούν εύκολα να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο που θα επιβαρύνει την ήδη κλονισμένη υγεία τους.

    Συμπεραίνουμε , λοιπόν, ότι  μπορούμε και πρέπει να στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των παιδιών και του χρόνου, στις 13 Φεβρουαρίου,  ας θυμηθούμε  να ευχηθούμε να βρεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα φάρμακο που να καταπολεμά  τον καρκίνο, αλλά και κάθε ασθένεια.

Νευρική ανορεξία: Μία διατροφική διαταραχή

της Εβελίνας  Παπαδοπούλου

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή η οποία εμφανίζεται  κυρίως στην εφηβική ηλικία και οφείλεται στη χαμηλή αυτοπεποίθηση και σε ψυχολογικούς παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια  είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στις δυτικές κοινωνίες, όπου κυριαρχεί μια γενική τάση για καλλίγραμμα και λεπτοκαμωμένα κορμιά, που προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σημαντικοί παράγοντες που επίσης επηρεάζουν και οδηγούν  τους εφήβους  σε ανορεξία είναι το άγχος, το στρες και η πίεση από το κοινωνικό περιβάλλον.

Το φαινόμενο αυτό συναντάται κυρίως σε έφηβες και γυναίκες και σπανίως σε άντρες .Συχνά οι έφηβες θεωρούν ότι για να είναι αποδεκτές από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτά τα πρότυπα. Σε κάποια κορίτσια όμως, η αύξηση ή μείωση του βάρους τους γίνεται έμμονη ιδέα.

 Το ξηρό δέρμα , η φλεγμονή , η ακμή ,η δερματίτιδα και ο κνησμός αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά της ανορεξίας. Τα  συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας συχνά μπορεί  να μην είναι ορατά , όμως σε ειδικές περιπτώσεις ο υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σώμα. Ενδεικτικά, η  εμμονή με τις θερμίδες και την ποσότητα των λιπαρών στα τρόφιμα, ο έντονος  φόβος πρόσληψης κιλών, οι πρησμένες αρθρώσεις, η εμφάνιση χαμηλής θερμοκρασίας ( το σώμα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια), η αδυναμία, η κατάθλιψη,  η επίμονη άρνηση της παραδοχής της νόσου, η απομόνωση, η γρήγορη απώλεια βάρους και η συχνή και επίπονη άσκηση αποτελούν μερικά από τα συμπτώματα της.

 Οι έφηβοι συχνά χάνουν την ατομική τους ταυτότητα και προσπαθούν να ακολουθήσουν το ιδεώδες πρότυπο ενός λεπτού και αδύνατου σώματος.  Στην προσπάθεια αυτή, καταλήγουν να αυτοκαταστρέφονται και ρισκάρουν να χάσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Η νευρική ανορεξία είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί , αρκεί να γίνουν πρόωρα κατανοητά  τα συμπτώματα της. Με τη θεραπεία το άτομο θα κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους εκδηλώνει την ανορεξία και θα μάθει να χειρίζεται αυτή του την εμμονή, να προχωρά και  να αγαπά τον εαυτό του, αλλά και την ίδια τη ζωή.

Top