Άραγε πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για την αρχή εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας;

Γράφει η μαθήτρια Δημητρίου Γεωργία της Β τάξης Γυμνασίου

 

Πολλές έρευνες παιδαγωγικού χαρακτήρα αποδεικνύουν και στοιχειοθετούν την αποτελεσματικότητα της έναρξης εκμάθησης μια ξένης γλώσσας από την προσχολική κιόλας ηλικία. Δεν είναι όμως λίγοι οι γονείς που βλέπουν το θέμα με διστακτικότητα, φοβούνται κυρίως ότι ίσως το παιδί μπερδέψει τελικά τις δύο γλώσσες (τη μητρική και την ξένη) και αντιμετωπίσει δυσκολίες. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η σύγχυση μεταξύ των δύο γλωσσών μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη που σχετίζεται με την κατακτημένη γνώση.

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: Ποια είναι τελικά η κατάλληλη ηλικία;

 

Σύμφωνα με την άποψη πολλών σύγχρονων εκπαιδευτικών και ανεξάρτητων μελετητών, η κατάλληλη ηλικία για να έρθει ένα παιδί σε μια πρώτη επαφή με μια ξένη γλώσσα είναι η προσχολική. Αυτό άλλωστε πιστεύει και το ελληνικό κράτος αφού προωθεί διάφορα προγράμματα ένταξης της ξένης γλώσσας από την ηλικία των 5 ετών (νηπιαγωγείο).

Τα παιδιά στο στάδιο αυτό δηλαδή της προσχολικής αγωγής, μπορούν να συνδυάσουν εύκολα το παιχνίδι με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μέσα από δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα δηλαδή παιχνίδι και τραγούδι.

Αυτό που μετράει σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς είναι η πετυχημένη πρώτη επαφή. Αυτή η επαφή δύναται να συντελέσει στη  δημιουργία θετικών συναισθημάτων προωθώντας τη διάθεση του παιδιού να ασχοληθεί με τη ξένη γλώσσα και εν τέλει να μάθει.

 

Σχολιάστε

Top