Η ιστορία του Λευκου Πυργου

Από τον μαθητή Θωμά Σιγκουνα

Ο λευκός πύργος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας.Στην αρχή ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος Όμως μετά την διάλυση των Γενίτσαρων το 1826 πήρε το όνομά πύργος του αίματος λόγω των πολλών σφαγμων όπου τελούνταν στον πυργο.Το όνομα το κράτησαν και μετά το 1826 λόγω τον σφαγμων και εκτελέσεων όπου γινόντουσαν.
Το 1912 ο πύργος ονομάστηκε από τους Τούρκους Beyaz Kule δηλαδή λευκός πύργος. Είχαμε λοιπόν την τιμή να πάμε και να επισκεφτούμε με την εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μου τον πύργο. Καθώς μπαίνεις συναντάς την είσοδο όπου αποτελείτε από μια τεράστια πόρτα συνεχίζοντας στο ισόγειο αντικρίζουμε το μέρος όπου κρατούνταν οι φυλακιζομενοι πριν θανατωθούν.Στο πρώτο όροφο είδαμε πολλά κελιά και ένα μέρος εκτελέσεων των φυλακιζωμενων.Εκει σου ερχόταν ένας ρίγος μόνο από την σκέψη πως σκότωναν τους ανθρώπους.
Ο λευκός πύργος είναι το έμβλημα της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας και πρέπει να εκτιμάμε αυτά τα ιστορικά μνημεία και την ιστορία τους.

Σχολιάστε

Top