της Ολυμπίας-Άννας Μαλιώτα και Ειρήνης Λαμπροπούλου
Η διατροφή είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και είναι σημαντική για την επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών, μονοκύτταρων και πολυκύτταρων για αυτό πρέπει να τρεφόμαστε σωστά ώστε να έχουμε μια υγιή ζωή. Η κακή διατροφή έχει διάφορες συνέπειες όπως να πάσχουμε από καρδιακά νοσήματα που προκαλούνται από το περιττό βάρος και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Το να τρεφόμαστε σωστά δεν είναι κάτι δύσκολο αρκεί να έχουμε θέληση και υπομονή. Σρες του ε πολλές χώκόσμου παρατηρείτε ένα σημαντικό φαινόμενο η παχυσαρκία που πολλές φορές είναι αιτία θανάτου. Στην Αμερική παρατηρείται περισσότερο το φαινόμενο αυτό στην οποία το ένα στα δύο παιδιά είναι παχύσαρκα τρώγοντας συνέχεια ανθυγιεινά και όχι τροφές που τους δίνουν θρεπτικά συστατικά.
Σοκάρουν τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, που έχει οριστεί η 24ηΟκτωβρίου, δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία από έρευνες που αφορούν τους υπέρβαρους ανήλικους. Τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας που διεξήχθη πριν λίγους μήνες βάζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, καθώς ένα στα δύο Ελληνόπουλα (μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 10-12 ετών) αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους . Περίπου το 20% των Ελλήνων αυτής της ηλικίας έχει πρόβλημα παχυσαρκίας, ενώ ένα 30% επιπλέον είναι υπέρβαρο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πώς όσο αυξάνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση στην χώρα μας, τόσο αυξάνονται αντί να μειώνονται τα ποσοστά των υπέρβαρων ανήλικων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο τρόπος να μειωθεί το πρόβλημα είναι το σπιτικό φαγητό και η διακοπή κακών συνηθειών. Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς τους, για αυτό πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς να καταναλώνουν junk food μπροστά στην τηλεόραση.
Η ανθυγιεινή διατροφή και συνήθειες που ακολουθούν οι περισσότεροι είναι:
- Προτιμούν το γρήγορο φαγητό αντί για το σπιτικό
- Δεν τρέφονται με φρούτα και λαχανικά
- Τρώνε συνεχώς γλυκά
- Δεν αθλούνται κάνοντας καθιστική ζωή
Η σωστή διατροφή και συνήθειες που ακολουθούν λίγοι άνθρωποι είναι:
- Άφθονες φυτικές ίνες(φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά,πατάτες,όσπρια, καρποί).
- Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
- Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
- Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα
- Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
- Με λίγα γλύκα
- Προτιμούν τους φρεσκοστημένους χυμούς αντί των ανθρακούχων αναψυκτικών
- Και αθλούνται