Ξενοφοβία

της Ερμιόνης Κεφαλά μαθήτρια της Γ τάξης

   Ως  ξενοφοβία ορίζεται  το αίσθημα της αποστροφής ή ακόμη και της εχθρότητας απέναντι στους ξένους, αλλά και σε οτιδήποτε ξενόφερτο.Η ξενοφοβία πυροδοτείται από τη γενικότερη οικονομική κρίση, η οποία εμφανίζεται πολλές φορές ως αποτέλεσμα της αθρόας εισβολής μεταναστών.

   Όμως, τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν στην ξενοφοβία είναι πολλά. Πρώτα απ” όλα, η ανεπαρκής μεταναστευτική πολιτική η οποία δεν είναι ικανή να ελέγξει το μεγάλο ρεύμα εισροής ξένων μεταναστών και προσφύγων. Επίσης, η σημερινή παιδεία δεν καλλιεργεί τον ανθρωπισμό  και έτσι οι μαθητές  οδηγούνται συχνά  σε ρατσιστικές συμπεριφορές. Ένας ακόμη λόγος ενίσχυσης της ξενοφοβίας είναι  η λανθασμένη αντίληψη ότι απειλείται η εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητα. Τέλος, η  έξαρση της εγκληματικότητας και η παραβατική συμπεριφορά των αλλοδαπών που προβάλλονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με ιδιαίτερη έμφαση στην ταυτότητα του δράστη , οδηγούν τους πολίτες σε μια προκατειλημμένη στάση απέναντι σε οτιδήποτε ξένο.

   Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό ενδέχεται να έχει  σοβαρές συνέπειες  και οι επιπτώσεις του μπορεί να επηρεάσουν όλη την κοινωνία. Αρχικά, η ξενοφοβία προκαλεί εκρήξεις βίας και συγκρούσεις, αλλά και εμποδίζει τους ξένους να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Ακόμη ,το αίσθημα της ξενοφοβίας εμποδίζει τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών μιας χώρας με αποτέλεσμα ν” απουσιάζει η αλληλεγγύη  και η κοινή προσπάθεια για πρόοδο.

  Συνοψίζοντας , μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό ότι η ξενοφοβία είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα  που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία  και μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες .Για αυτό το λόγο, πρέπει η πολιτεία,  οι φορείς,  αλλά και κάθε άτομο ξεχωριστά να αγωνιστεί για την εξάλειψη του φαινομένου.

 

2 comments on “Ξενοφοβία

  1. Ο/Η Ματινα Βελουδη λέει:

    Αναλυεις πολύ ωραια το φαινομενο της ξενοφοβίας Ερμιονη μου …ειχα την τυχη να διαβασω το αρθρο σου και πριν μερικες βδομάδες σε τοπικη εφημεριδα…μπραββββοοοο!!!

  2. Ο/Η Σπύρος Κιζιρίδης λέει:

    Αξιόλογη παρουσίαση του φαινομένου! Αν στα αιτία συμπλήρωνες και τον ρόλο της οικογένειας στη γένεση της ξενοφοβίας, το αποτέλεσμα θα ήταν αρτιότατο! Μπράβο!

Σχολιάστε

Top