Οι καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων εν καιρώ κρίσης

Γράφουν οι Αντώνης Καπετάνιος και Ειρήνη Λαμπροπούλου, μαθητές της Γ΄τάξης

   Σκοπός αυτού του άρθρου είναι μια πρώτη εισαγωγή στην έννοια του (υπερ)καταναλωτισμού και η ερμηνεία/ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διενεργήθηκε σε δείγμα 100 μαθητών του 1ου Γυμνασίου και 55 μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας.

    Με τον όρο «καταναλωτισμό» αναφερόμαστε στην τάση των ανθρώπων για υπερβολική, μη ορθολογική κατανάλωση αγαθών μέσω της οποίας συχνά προσπαθούν να εξισώσουν την προσωπική τους ευτυχία και ολοκλήρωση με την αγορά υλικών αγαθών. Στις μέρες μας παρατηρείται οι άνθρωποι να τείνουν να αγοράζουν υλικά αγαθά τα οποία τους είναι περιττά και αρκετές φορές άχρηστα. Οι πολίτες-καταναλωτές χαρακτηρίζονται από έντονο πλεονασμό, απληστία και αίσθημα ανικανοποίητου .

   Για τις ανάγκες της έρευνας οι μαθητές κλήθηκαν να συμπληρώσουν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο δεκατριών ερωτήσεων σχετικά με τις καταναλωτικές τους συνήθειες και σας παραθέτουμε τις απαντήσεις ορισμένων εκ των ερωτήσεων.

   Στο γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων-μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στο ερώτημα «Σας ευχαριστεί η αγορά υλικών αγαθών;». Παρατηρούμε ότι το 35% των μαθητών Γυμνασίου και το 42% των μαθητών Λυκείου απάντησαν «Πάρα πολύ» ενώ το 45% των μαθητών Γυμνασίου και το 33%  των μαθητών Λυκείου απάντησε «Αρκετά».grafima1

    Στο ερώτημα «Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την συχνότητα με την οποία ψωνίζετε;»  Το 32% των μαθητών Γυμνασίου και το 49% των μαθητών Λυκείου απάντησαν «Αρκετά» ενώ το 36% των μαθητών Γυμνασίου και το 22%  των μαθητών Λυκείου απάντησε «Λίγο».

  grafima2

Στο  γράφημα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων-μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στο ερώτημα «Θεωρείτε την αγορά αγαθών επιθυμία ή ανάγκη;». Διαπιστώνουμε ότι το 64% των μαθητών Γυμνασίου και το 84% των μαθητών Λυκείου απάντησαν «Επιθυμία», ενώ το 36% των μαθητών Γυμνασίου και το 15%  των μαθητών Λυκείου απάντησε «Ανάγκη».

 grafima5

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων-μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στο ερώτημα «Ποιοι παράγοντες σας επηρεάζουν / ωθούν στην αγορά αγαθών;». Το 38% των μαθητών Γυμνασίου και το 42% των μαθητών Λυκείου απάντησαν «Διαφημίσεις», ενώ το 44% των μαθητών Γυμνασίου και το 40%  των μαθητών Λυκείου απάντησε «Γνωστοί». Το 18% των μαθητών Γυμνασίου ,αλλά και Λυκείου, απάντησαν «Άλλο».

 grafima6

Στο επόμενο γράφημα παρουσιάζονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων-μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στο ερώτημα «Πώς διαχειρίζεστε το χαρτζιλίκι σας;». Βλέπουμε ότι το 35% των μαθητών Γυμνασίου και το 44% των μαθητών Λυκείου απάντησαν «Ξοδεύω ένα μέρος του ποσού» ,ενώ το 40% των μαθητών Γυμνασίου και το 20% των μαθητών Λυκείου απάντησε «Ξοδεύω ένα μέρος του ποσού και αποταμιεύω το υπόλοιπο».grafima3Στο ερώτημα «Σε τι είδους αγαθά προτιμάτε να ξοδεύετε τα χρήματα σας;». Το 74% των μαθητών Γυμνασίου και το 78% των μαθητών Λυκείου απάντησαν «Ενδύματα και υποδήματα» ,ενώ το 16% των μαθητών Γυμνασίου και το 11%  των μαθητών Λυκείου απάντησε «Ηλεκτρονικά Προϊόντα». Το 10% των μαθητών Γυμνασίου και το 11% των μαθητών Λυκείου απάντησαν «Άλλο».

grafima4

Στο ερώτημα «Θεωρείτε τον εαυτό σας υπερκαταναλωτή;». Το 10% των μαθητών Γυμνασίου και το 9% των μαθητών Λυκείου απάντησαν «Ναι», ενώ το 42% των μαθητών Γυμνασίου και το 36% των μαθητών Λυκείου απάντησε «Ίσως», όπως βλέπουμε παρακάτω. Το 48% των μαθητών Γυμνασίου και το 55% των μαθητών Λυκείου απάντησαν «Όχι».

grafima7

Στο επόμενο γράφημα παρουσιάζονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων-μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στο ερώτημα «Σας έχει τύχει ποτέ να αισθανθείτε τύψεις έπειτα από την αγορά αγαθών;». Το 50% των μαθητών Γυμνασίου και το 33% των μαθητών Λυκείου απάντησαν «Ναι» ενώ το 50% των μαθητών Γυμνασίου και το 67% των μαθητών Λυκείου απάντησαν «Όχι».

grafima8

Συμπέρασμα Έρευνας

Από όλα τα παραπάνω, προκύπτει πως οι καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων ηλικίας 13-15 (μαθητές Γυμνασίου) και 16-18 (μαθητές Λυκείου) δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διαφορές.Οι περισσότεροι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση –όπως δηλώνουν- αν και παρατηρείται το γεγονός πως συνεχίζουν να αγοράζουν υλικά αγαθά (ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, ηλεκτρονικά προϊόντα κτλ) αρκετά συχνά, ωθούμενοι σε αυτή τη συμπεριφορά από τις διαφημίσεις και τα προβαλλόμενα από τα ΜΜΕ πρότυπα.

2 comments on “Οι καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων εν καιρώ κρίσης

  1. Ο/Η gg λέει:

    Συγχαρητήρια παιδιά για την ανάδειξη ενός επίκαιρου θέματος μέσω της ερευνά σας.

  2. Ο/Η Χαρά Κουτόβα λέει:

    Καλή συνέχεια στα «καμάρια» μου… ανήσυχοι έφηβοι,σκεπτόμενοι πολίτες… σας έχουμε ανάγκη..

Σχολιάστε

Top