H ιστορία του fast food

γράφει η Σιταρίδου Κωνσταντίνα, μαθήτρια της Β τάη=

Tα εστιατόρια και οι ταβέρνες υπήρχαν σε κάθε βήμα του ανθρώπινου πολιτισμού και τα επισκέπτονταν κυρίως ταξιδιώτες και οι περαστικοί.Τέτοιου είδους καταστήματα πρωτοεμφανίστηκαν στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη και σέρβιραν φαγητό σε όσους βρίσκονταν μακριά από το σπίτι τους.Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα σε αυτά τα καταστήματα δεν παρουσιάστηκε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή. Η μορφή του fast food που γνωρίζουμε σήμερα δημιουργήθηκε από τους Αμερικάνους και άλλαξε σταδιακά σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

    Στην Αμερική δημιουργήθηκαν επίσης πολλά είδη fast food βασιζόμενα στην ιδέα της μαζικής παραγωγής.Η προώθηση και το marketing έκαναν το fast food  δημοφιλές. Η ιστορία του σημερινού fast food ξεκινά λοιπόν στις  αρχές του 20ου αιώνα .Ένα από τα πρώτα καταστήματα   και από τα πιο δημοφιλή ήταν αυτό των αδελφών Mc Donald που άνοιξε το 1939 στην Pasadena της Καλιφόρνια .Το μενού του καταστήματος ήταν ειδικά σχεδιασμένο ώστε να μην χρειάζονται μαχαιροπίρουνα.Επίσης , δεν χρησιμοποιούσαν γυάλινα πιάτα και ποτήρια ,αλλά πλαστικά και οι πελάτες έπρεπε να πηγαίνουν μόνοι τους να παραγγείλουν και να μεταφέρουν το φαγητό τους.

   Η σημαντικότερη αλλαγή όμως που έγινε ήταν ότι κατένειμαν τις εργασίες παρασκευής του φαγητού σε γραμμή παραγωγής. Το δεύτερο κατάστημα των Mc Donald  άνοιξε το 1948.Λίγα χρόνια αργότερα ο Κeith Kramer ταξίδεψε στην Καλιφόρνια , για να δοκιμάσει τις συνταγές στα Mc Donald’s και όταν επέστρεψε στη Φλόριδα ίδρυσε τα Berger King το 1953.Το 1969 ο Dave Thomas άνοιξε το Wendy’s στο Ohio και ο George Clark ίδρυσε τα Burger Queen.Mια άλλη αλυσίδα που μιμήθηκε την τεχνική των Mc Donald ήταν τα KFC.Η επιτυχία της τεχνικής των Μc Donald τους βοήθησε στη δημιουργία μιας τεράστιας αλυσίδας καταστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο  και έκανε το όνομά τους συνώνυμο της λέξης fast food. της μαθήτριας της Γ τάξης ,

Σχολιάστε

Top