γράφουν οι Ματοπούλου Γεωργία και Μαββίδου Μαρία, μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου
Ζούμε και μεγαλώνουμε σε μία πόλη που ονομάζεται «Αλεξάνδρεια». Στους παλιούς, όμως, είναι γνωστή και ως «Γιδάς». Αυτό μας έδωσε το ερέθισμα να ερευνήσουμε και να μάθουμε για την ιστορία της πόλης μας. Σύμφωνα με τους μελετητές της τοπικής ιστορίας υπάρχουν δύο εκδοχές για το όνομα Γιδάς. Η πρώτη, και ίσως επικρατέστερη, είναι ότι προέρχεται από τη λέξη «γίδι». Η άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η περιοχή όλη ήταν βάλτος και γεμάτη νερά της λίμνης των Γιαννιτσών και του Αλιάκμονα ποταμού. Παρόλα αυτά υπήρχε ένα κομμάτι γης, στην περιοχή που τώρα ονομάζεται Νησί και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έλεγαν «Γη-δα» δηλαδή «εκεί είναι γη». Την άποψη αυτή δεν τη στηρίζει, όμως, η ορθογραφία της λέξης, αφού ο Γιδάς γραφόταν με «γιώτα» και όχι με «ήτα», όπως θα έπρεπε, αν προερχόταν από τη λέξη «Γη».
Σύμφωνα με τον ιστορικό μελετητή της περιοχής μας, κ. Γεώργιο Ντελιόπουλο, η μετονομασία του Γιδά σε «Αλεξάνδρεια» προτάθηκε με την υπ΄αριθμών 72 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1952 και επικράτησε το 1953. Οι λόγοι που επικαλέστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ότι η πόλη του Γιδά ήταν εμπορικό κέντρο και η μητρόπολη του κάμπου που βρισκόταν μεταξύ Βέροιας, Κατερίνης και Γιαννιτσών. Επίσης, η πόλη ήταν πολύ κοντά στη γενέτειρα του Μ. Αλεξάνδρου και έπρεπε να φέρει το όνομα αυτού, μια ονομασία που καμία πόλη ή χωριό της Ελλάδας δεν έφερε. Τέλος, οι γυναίκες της περιφέρειας του Γιδά φορούσαν στην παραδοσιακή τους φορεσιά περικεφαλαία του Μ. Αλεξάνδρου και έτσι θεωρούσαν ότι η φορεσιά τους είχε καταγωγή από τα χρόνια του.
Βλέπει κανείς ότι το σκεπτικό του Δημοτικού Συμβουλίου επικαλείται λόγους γεωγραφικούς, ιστορικούς, λαογραφικούς και αισθητικούς, αφού διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι το όνομα «Γιδάς» είναι κακόηχο. Για την απόφαση της μετονομασίας υπήρξαν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, κάτι που σύμφωνα με το βιβλίο «Γιδάς, Άνθρωποι και Τοπία » του κ. Ντελιόπουλου , διαπιστώνεται και από τα σχόλια της εφημερίδας «Ο Αστήρ» που ήταν από τις αρχαιότερες εφημερίδες της Βέροιας. Στις 20 Απριλίου 1953 η εφημερίδα είχε γράψει το εξής ειρωνικό σχόλιο:» Το Δημοτικόν Συμβούλιον Γιδά μετονόμασε τον ιστορικό Γιδά εις Αλεξάνδρειαν. Τώρα δεν μένει άλλο παρά το Κοινοτικό Συμβούλιον Κοινότητος Πλατέος να μετονομάσει το Πλατύ εις Κάιρον, η δε περιφέρεια του ξακουσμένου Ρουμλουκιού εις Αίγυπτον, δια να ολοκληρωθεί ο μοντερνισμός. Μη χειρότερα.»
Τελικά η μετονομασία έγινε πραγματικότητα και η πόλη μας φέρει από τότε το όνομα «Αλεξάνδρεια», που προσδίδει μεγαλοπρέπεια και κύρος στον τόπο μας.