ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ & ΖΩΗ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΖΩΗ

Εθελοντισμός για τον καθένα μας  μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Εγώ το βλέπω ως μια δράση που μπορεί να αλλάξει τις ζωές πολλών ανθρώπων και όχι μόνο, ακόμα και όλων των ζώων, μια πράξη αγάπης και αλληλοβοηθείας. Ο εθελοντισμός κατά βάση είναι μία κίνηση καλής θέλησης. Οι τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κάποιος είναι απεριόριστοι αρχίζοντας από μία απλή προσφορά ρούχων μέχρι την στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας ως εθελοντής πυροσβέστης.

Ο εθελοντισμός είναι αρχικά συνδεδεμένος με το ήθος, τις ανάγκες, τα όνειρα και τις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως ηλικίας που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται. Είναι πραγματικότητα πως δεν είναι εύκολο να δοθεί κάποιος ακριβής ορισμός για τον εθελοντισμό και αυτό γιατί καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων προσφοράς και εμπλέκεται με πολλές μορφές που είναι πλέον θέμα υποκειμενικό η ακριβής αντίληψη του όρου.

Στις μέρες μας ο εθελοντισμός ακόμα και στην παιδική ηλικία είναι κάτι που τα παιδιά επιλέγουν να κάνουν ίσως και περισσότερο από τους έφηβους και τους ενήλικες διότι  τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ενώ όσο μεγαλώνουμε έχουμε περισσότερες υποχρεώσεις ,δραστηριότητες και ίσως και προβλήματα, οπότε ξεχνάμε να βοηθήσουμε τον κόσμο και τα ζωάκια που μας έχουν ανάγκη καθώς μερικές φορές και εμείς θέλουμε βοήθεια αλλά δεν μας την προσφέρει κάνεις. Αυτό το αποδεικνύει μία έρευνα που έγινε στο σχολείο μας στην οποία το 39% των παιδιών έχουν ασχοληθεί στο δημοτικό με τον εθελοντισμό και ακόμα περισσότεροι που δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου, συγκεκριμένα το 50% . Αυτό δείχνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών δεν έχουν χρόνο να κάνουν κάτι διαφορετικό από την καθημερινότητά τους και να εξερευνήσουν έναν άλλον κόσμο, έναν κόσμο γεμάτο με απελπισία, με άτομο που μας ζητούν την βοήθεια έχοντας ελπίδα πως κάποτε ο κόσμος θα αλλάξει και θα γίνει καλύτερος. Το 21%  των παιδιών γυμνασίου και λυκείου θέλουν να αρχίσουν να ασχολούνται με τον εθελοντισμό αλλά δεν έχουν χρόνο εξαιτίας των φροντιστηρίων και άλλων δραστηριοτήτων κάτι που δείχνει πόσο δύσκολη και γεμάτη άγχος είναι η καθημερινότητα μας.

Αντίθετα υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12-18 που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τον εθελοντισμό και συγκεκριμένα το 50%,  καταλαβαίνοντας έτσι πως λίγα παιδιά έχουν περάσει μία τόσο ωραία και αξέχαστη εμπειρία .Ο εθελοντισμός δεν βασίζετε στα κέρδη που μπορούμε εμείς να πάρουμε αλλά στο πώς εμείς μπορούμε να τα προσφέρουμε στους άλλους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη, όχι πάντα μιλώντας για υλικά πράγματα αλλά και πνευματικά, όπως για παράδειγμα μια καλή κουβέντα, η συντροφιά, το να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα που έχω καθώς αυτό θα βοηθήσει και εμένα και άλλους σαν εμένα.

Επιπρόσθετα 47% των παιδιών έχουν συμμετάσχει έστω και για μία φορά σε εθελοντική δράση. Αυτό είναι σημάδι πως υπάρχουν παιδιά που έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην οποία ζούμε εμείς αλλά και όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Μία καλή πράξη δεν βοηθάει μόνο αυτόν που έχει ανάγκη αλλά και εμάς τους ίδιους. Προσφέροντας κάτι κερδίζουμε κάτι ακόμα πιο αξιότιμο, την αγάπη που φυτρώνει μέσα μας, την ευαισθητοποίηση που δημιουργούν κάποιες δράσεις , την αντίληψη του πως πραγματικά είναι ο κόσμος γύρω μας και την αίσθηση πώς μπορεί και να άλλαξα την ζωή ενός ανθρώπου και να του πρόσφερα δύναμη να παλέψει για ακόμα μία μέρα, καθώς μερικές φορές το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έχεις κάποιον δίπλα σου, να σου κρατήσει λίγο συντροφιά για να σε απαλλάξει από την μοναξιά και τα προβλήματα που βιώνεις, έστω και για μια στιγμή .Το 70% των παιδιών πιστεύουν πως, ναι αλήθεια, βοηθάει και εμάς ο εθελοντισμός μαθαίνοντας από αυτόν πως άλλοι παλεύουν για την ζωή τους και δεν παραπονιούνται, ενώ εμείς για το τίποτα. Αποτέλεσμα είναι να μάθουμε από κάτι τόσο απλό, την εκτίμηση των μικρών αλλά σημαντικών πραγμάτων.

Και βέβαια όλοι προτιμάμε να λαμβάνουμε μέρος σε μία εθελοντική δράση με διαφορετικό τρόπο όπως :το 33%  προτιμάνε τις περιβαλλοντικές δράσεις (καθαρισμός εξωτερικού χώρου, φύτευση δέντρων), το 32% να βοηθούν συνανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, το 25% να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους και το 10% να βοηθούν τα αδέσποτα, τους άστεγους και τις φιλοζωικές οργανώσεις .

Έχετε σκεφτεί πότε γιατί κάποιος να θέλει να κάνει εθελοντισμό έκτος από την συναισθηματική και ψυχολογική βοήθεια;  Λοιπόν πολλοί και συγκεκριμένα το 70% υποστηρίζουν πως ο εθελοντισμός μπορεί να βοηθήσει στη ανάπτυξη του βιογραφικού στο μέλλον στις αιτήσεις για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού  και πράγματι μπορεί να χρησιμεύσει πολύ .Επιπλέον το 53% πιστεύουν πως έτσι βοηθούν τους συνανθρώπους τους, το 17% πιστεύουν ότι βοηθάει στην κοινωνικοποίηση του κάθε ατόμου, το 12% ότι περνάει ωραία ο ελεύθερος χρόνος και το 11% ότι σώζει το περιβάλλον και βελτιώνεται το μέλλον τους και των άλλων γενιών.

Τέλος, πολλά παιδιά συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια εθελοντική ομάδα στο σχολείο μας και συγκεκριμένα το 87% και για να ενταχθεί ο εθελοντισμός στις ζωές όλων των παιδιών αποφασίστηκε να γίνει η ομάδα. Υπάρχουν δράσεις που μπορούν να γίνουν και μία που ήδη έγινε καθώς πολλά παιδιά το πρότειναν ( καθαριότητα του πάρκου που βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας και πάμε περιπάτους ) αλλά και άλλες προτάσεις που έλαβα θα ακολουθήσουν παρακάτω:

  • Να βαφτούν οι τοίχοι, να φτιαχτούν τα παράθυρα του σχολείου και να καθαριστεί ο χώρος βοηθώντας τις καθαρίστριες μας δείχνοντας σεβασμό προς αυτόν.
  • Να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των ζώων με αφίσες ,να τα ταΐζουμε και να τα στηρίζουμε δίνοντας χρήματα στα καταφύγια ζώων.
  • Να φυτέψουμε δέντρα και φυτά στο σχολείο μας ή στο πάρκο δίπλα μας.
  • Να καθαρίσουμε πάρκα και παραλίες.
  • Να προσφέρουμε ρούχα, παιχνίδια, χρήματα, βιβλία  και τρόφιμα σε παιδιά που έχουν ανάγκη ( σε διάφορα ιδρύματα όπως ορφανοτροφεία, γηροκομεία και παιδιά από το σχολείο μας που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες) διοργανώνοντας ένα παζάρι για τον σκοπό αυτό.
  • Να ανακυκλώσουμε καπάκια για το φτιάξιμο αναπηρικών καροτσιών και γενικά όλα τα ανακυκλώσιμα είδη.
  • Να βοηθήσουμε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και να συνεργαστούμε με άλλα σχολεία για μαθησιακές εργασίες.
  • Να φροντίσουμε για την αναβάθμιση του σχολικού εξοπλισμού.
  • Να προσφέρουμε αίμα όσοι μπορούμε και να βοηθήσουμε παιδιά με προβλήματα υγείας και να προσφέρουμε είδη πρώτης ανάγκης.

ΑΝΑ-ΜΑΡΙΑ    ΓΚΑΪΤΑΝ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης