Επίσκεψη στην Υψενή

Επίσκεψη μαθητών Αφάντου στην Υψενή Λάρδου

Την Δευτέρα 6/2/2023 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη των τμημάτων της Β” λυκείου, του σχολείου μας, στην Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής στην Λάρδο.
Το πανέμορφο αυτό μοναστήρι βρίσκεται σε δασώδη τοποθεσία και σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο, εξ ού και η ονομασία Υψενή (Ύψος). Όλοι οι μαθητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές μας, γίναμε αποδέκτες της θερμής υποδοχής από την αδελφότητα και την ηγουμένη Μαριάμ, η οποία μας πληροφόρησε σχετικά με το ιστορικό της Μονής και την πορεία που είχε από την ίδρυση της έως σήμερα που πλέον την συγκροτούν περίπου 20 μοναχές. Στη συνέχεια, μας ξενάγησε στην εκκλησία της Παναγίας της Υψενής και στον πρόσφατα εγκαινιασμένο και μεγαλύτερο σε μέγεθος ναό, προς τιμήν του Οσίου Μελετίου, κτήτορα του μοναστηριού της Παναγίας της Υψενής. Πρόκειται για έναν τοπικό Άγιο που έζησε στο νησί μας και αποτελεί καύχημα για την Ρόδο. Σύντομα μάλιστα εορτάζεται η μνήμη του, συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου. Επίσης, οδηγηθήκαμε στους χώρους του κοινοβίου, στην κοινή τράπεζα, στο προαύλιο, στο αγιογραφίο και στο εργαστήρι κεντήματος, όπου οι αδελφές παρουσίασαν και εξήγησαν την χρησιμότητα του κάθε χώρου.
Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος της επίσκεψης, προσφέρθηκε κέρασμα από τις μοναχές, τις οποίες και ευχαριστούμε, ιδιαίτερα όμως, την οσιολογιώτατη Γερόντισσα Μαριάμ, που με προθυμία μας δέχτηκε και αφιέρωσε στιγμές από τον χρόνο της για εμάς και φυσικά την ευγενική κίνηση της να περιηγηθούμε σε χώρους που κανονικά δεν διατίθενται ελεύθεροι προς τους λαϊκούς, καθώς επίσης και για την αμέριστη αγάπη και την ζέστη φιλοξενία που μας έδειξε.
Τέλος, με την αναχώρησή μας από την Μονή, μας έμειναν θετικές εντυπώσεις και συνάμα υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός για τα όσα είδαμε και μάθαμε. Κατά κοινή ομολογία όλων όσων συμμετείχαν στην εκδρομή, κυριάρχησε μια αίσθηση ηρεμίας και ψυχικής αγαλλίασης, μιας και αποφορτιστήκαμε από την ένταση και την πίεση που βιώνουμε καθημερινά, λόγω των υποχρεώσεών μας και σίγουρα θα θελήσουμε να βρεθούμε ξανά εκεί. Αξίζει λοιπόν, ο καθένας να επισκεφθεί και να δει από κοντά την ομορφιά που αποτυπώνεται στο υπέροχο και ευλογημένο αυτό μοναστήρι, υπό την σκέπη και την προστασία πάντοτε της Παναγίας και του Αγίου Μελετίου, το οποίο στολίζει τον τόπο μας!

Τσουρδιού Βιολέττα Β’4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης