
Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι καλό να τρώνε κάτι νόστιμο και υγιεινό ενδιάμεσα από τα γεύματα όπως είναι τα σνακ.
Τι είναι όμως το σνακ;
Το σνακ είναι ένα μικρό γεύμα, χρονικά ενδιάμεσα από τα 3 κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό).
Πότε και γιατί τρώνε τα παιδιά σνακ;
Τα περισσότερα παιδιά τρώνε σνακ (το δεκατιανό τους) στο μεγάλο πρωινό διάλειμμα του σχολείου. Είναι ένα σημαντικό γεύμα γιατί :
- προσφέρει ενέργεια στα παιδιά για να παίξουν και να ασκηθούν
- βοηθάει στην συγκέντρωση την ώρα των μαθημάτων
- συμπληρώνει ποιοτικά τα κύρια γεύματα
Πότε ένα σνακ χαρακτηρίζεται υγιεινό;
Τα υγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διατηρήσουν οι έφηβοι την ενέργειά τους σε υψηλά επίπεδα, βοηθώντας παράλληλα στην πιο αποτελεσματική λειτουργία του μυαλού και του σώματός τους. Αντί λοιπόν να υπάρχει πάντα διαθέσιμο στο ντουλάπι κάποιο ανθυγιεινό σνακ, όπως ένα κουτί με μπισκότα, προτιμήστε πιο υγιεινές εναλλακτικές. Τα οφέλη που αποκομίζουν καταναλώνοντας ποιοτικά ανώτερες τροφές είναι σπουδαία για τη συνολικότερη υγεία τους, ενώ με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να εμφανίσουν οι έφηβοι παχυσαρκία, χοληστερόλη, ακόμα και διαβήτη. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
-Φρούτα φρέσκα της εποχής, σπανιότερα αποξηραμένα φρούτα.
-Λαχανικά σε μπαστουνάκια (καρότο, αγγούρι, πιπεριά).
-Ψωμί ολικής άλεσης, παξιμάδια, ριζογκοφρέτα.
-Τυρί (μόνο του ή σε τοστ, σάντουιτς), γιαούρτι.
-Ξηροί καρποί ανάλατοι όπως φουντούκια και αμύγδαλα.
-Δεν συνιστώνται φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης (όπως γλυκά, κέικ, γκοφρέτες, τυποποιημένοι χυμοί…) προσφέρουν θερμίδες χωρίς σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Δεν συνιστώνται και αυτά με πολύ αλάτι (πατατάκια, γαριδάκια…).
Παρακάτω θα βρείτε μερικές φρέσκες δοκιμασμένες ιδέες για εύκολες και υγιεινές συνταγές.
- Τοστ ολικής άλεσης με ταχίνι και μπανάνα
- Κριτσίνια με τυρί και ντομάτα
- Αυγό βραστό με κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Γιαούρτι με φρούτα και ξερούς καρπούς
- Φρουτοσαλάτα με ξερούς καρπούς
- Τορτίγια με γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά
- Σαλάτα του καίσαρα
- Κορν φλεϊκς με γάλα
- Μπάρες σπιτικές (δες παρακάτω συνταγή)
- Φρυγανιές με μέλι και κανέλα
- Μπισκότα με βρώμη και κανέλα
- Ψωμάκια με 3 υλικά (δες παρακάτω συνταγή)
- Αραβική πίτα με κοτομπουκιές (δες παρακάτω συνταγή)
- Ρολάκια κανέλας
- Σπιτικά cookies μπανάνας με 3 υλικά (δες παρακάτω συνταγή)
Συνταγές:
1. Ψωμάκια με 3 υλικά
- 3 αυγά
- 1 μπανάνα
- 1/4 κ.γ. baking powder
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε ώσπου να γίνουν μαρέγκα μαζί με το baking powder. Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μούλτι τους κρόκους και 1 μπανάνα και τα προσθέτουμε στη μαρέγκα. Σε λαδόκολλα, απλώνουμε με ένα κουτάλι της σούπας «στρογγυλά συννεφάκια». Τέλος, αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο, ψήνουμε στους 150 βαθμούς, για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε με μέλι, κανέλα, μαρμελάδες, φρέσκα φρούτα ή άλλο υλικό της αρεσκείας σας.
2. Αραβική πίτα με κοτομπουκιές φούρνου και μυρωδικά
Υλικά για 4 μερίδες
- 400 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου τεμαχισμένο σε κομμάτια 4-5 εκ.
- 5 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- 4 φέτες ψωμιού σικάλεως
- 1 ματσάκι φρέσκα μυρωδικά (δυόσμος, βασιλικός, θυμάρι, μαϊντανός)
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάμε ελαφρώς τα κομμάτια κοτόπουλου μέχρι να αποκτήσουν ομοιόμορφο πάχος. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, ρίχνουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε ώστε η μουστάρδα να καλύψει καλά όλα τα κομμάτια. Σε πολυκοπτικό μηχάνημα βάζουμε το ψωμί, τα μυρωδικά, λίγο αλάτι και χτυπάμε.
Ρίχνουμε το τρίμμα ψωμιού σε ένα πιάτο και πανάρουμε καλά τα κομμάτια κοτόπουλου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 10 λεπτά, γυρίζουμε τις κοτομπουκιές και ψήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά. Γεμίζουμε την αραβική πίτα με κοτομπουκιές, λαχανικά και σως.
3. Σπιτικά cookies μπανάνας με 3 υλικά
- 2 μικρές πολύ ώριμες μπανάνες (περίπου 1 φλιτζάνι πουρέ μπανάνας)
- 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (200 γρ.)
- Λίγες σταφίδες
- Λίγη κανέλα ή καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν μια μάζα. Δεν χρειάζεται οι μπανάνες να γίνουν τελείως κρέμα. Τα μπισκότα θα γίνουν πιο νόστιμα αν περιέχουν και κάποια κομματάκια μπανάνας. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας μετράμε κάθε μερίδα. Πλάθουμε μπαλάκια, τα πατάμε με το χέρι και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα με στρωμένη λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 μόνο λεπτά.