Βασιλόπιτα 1
Η προγιαγιά μου άνοιγε φύλλο για πίτα με τον πλάστη, έβραζε ρύζι μαζί με γάλα, έριχνε και σταφίδες, αυγά, λάδι, ζάχαρη, κανέλα και γαρύφαλλο. Τοποθετούσε ένα φύλλο κάτω στο ταψί, από πάνω έβαζε την γέμιση και το φλουρί και σκέπαζε με το δεύτερο φύλλο. Τέλος, έψηνε την πίτα στην γάστρα.
Δήμου Φίλιππος
Βασιλόπιτα 2
Υλικά
- Αλεύρι,
- 4 αυγά
- μία κούπα λάδι
- 2 κούπες ζάχαρη
Εκτέλεση
Σπάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε για να λιώσει λίγο η ζάχαρη. Ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια παχύρευστη μάζα. Το βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε σε ξυλόφουρνο μέχρι να πάρει χρώμα.
Δρόσου Θεοδώρα
Βασιλόπιτα 3
Στην δεκαετία του 60 δεν είχαν βασιλόπιτα και έφτιαχναν διάφορες πίτες αλμυρές σύμφωνα με την γιαγιά μου.
Συνταγή για κοτόπιτα-βασιλόπιτα
Υλικά
- κοτόπουλο
- κρεμμύδι
- ρύζι
- 2 ποτήρια νερό
- 3 κούπες αλεύρι
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε το κρέας αφού έχουμε βγάλει όλα τα κόκαλα και στραγγίζουμε το ζουμί του. Στην συνέχεια, βράζουμε και το ρύζι και ρίχνουμε το αλάτι με το πιπέρι. Επιπλέον ,τοποθετούμε το κρέας σε μικρά κομμάτια στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Έπειτα, τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα με το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, φτιάχνουμε το φύλλο για την πίτα μας τοποθετούμε και το φλουρί και την σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο .
Κιτσαντά Δέσποινα
Βασιλόπιτα 4
Υλικά
- 225γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 σφηνοπότηρο κονιάκ
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 4 φλιτζ. αλεύρι
- 1 φλιτζ. γάλα
- 10 αμύγδαλα φιλέ (περίπου)
για τα γράμματα
- αλεύρι
- νερό
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο και προσθέτουμε σιγά-σιγά την ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά μέχρι να γίνει το μείγμα μας αφράτο. Έπειτα προσθέτουμε το κονιάκ. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι, προσθέτοντας αλεύρι και γάλα εναλλάξ. Ανακατεύουμε ελαφρά. Τυλίγουμε ένα νόμισμα με αλουμινόχαρτο πολύ καλά. Το βάζουμε κάθετα μέσα στη βασιλόπιτα από την κάτω πλευρά. Βάζουμε τη ζύμη μας σε ταψί 32εκ. το οποίο έχουμε πρώτα βουτυρώσει και αλευρώσει ελαφρά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC.
Φτιάχνουμε με νερό και αλεύρι ένα ζυμαράκι και το ανοίγουμε μακρόστενο σαν «σκουλήκι». Με αυτό φτιάχνουμε γράμματα ή σχέδια. Μπορείτε να γράψετε «καλή χρονιά» ή να γράψετε τον αριθμό του καινούριου έτους. Γράφετε πάνω στην βασιλόπιτα, πασπαλίζετε ή φτιάχνετε ένα λουλουδάκι με τα αμύγδαλα και ψήνετε στο φούρνο για 45 με 50 λεπτά. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά στο ταψί και έπειτα ξεφορμάρουμε.
Κων/νος Κώτσης
Βασιλόπιτα 5
Υλικά
αλεύρι,1ποτήρι λάδι,1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ,σταφίδα, λίγη σόδα.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με νερό. Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί και το ψήνουμε.
Λιόλιος Λάμπρος
Βασιλόπιτα 6
Υλικά:
- 1 ποτήρι λάδι
- 4 αυγά
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 1 ξύσμα από πορτοκάλι
- 3 βανιλάκια (σε σκόνη)
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 2 ποτήρια αλεύρι (σχεδόν)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει (η ζάχαρη), ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και στη συνέχεια το χυμό του πορτοκαλιού. Προσθέτουμε αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα βανιλάκια. Στο τέλος ρίχνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και αν θέλουμε ψιλοκομμένα καρύδια. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί και το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Ζερμιώτης Μιχαήλ