΄Ηθη και έθιμα Χριστουγέννων από το χωριό της γιαγιάς

H προετοιμασία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στην περιοχή, όπου γεννήθηκε η γιαγιά μου ξεκινούσε τον Νοέμβριο και συγκεκριμένα από την γιορτή του Αγίου Ανδρέα, όπου οι γυναίκες έβραζαν τα παραδοσιακά μπόλια , με καλαμπόκι  κι άλλα όσπρια. Τον Δεκέμβριο οι νοικοκυρές συνήθιζαν να φτιάχνουν τις τηγανίτες στην πλάκα. Πρόκειται για ένα τοπικό γλύκισμα. Οι τηγανίτες ήταν μελωμένες με ζαχαρόνερο καρύδια και κανέλα.Το βασικό πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν τα γιαπράκια, κοινώς οι λαχανοντολμάδες που συμβόλιζαν  το φάσκιωμα του νεογέννητου Χριστού.

Επιμέλεια άρθρου:

Τσούτσης Κωνσταντίνος

Ήθη και έθιμα στο χωριό της γιαγιάς μου

Η γιαγιά μου όταν ήταν μικρή τα Χριστούγεννα για εκείνη ήταν πάντα μία ξεχωριστή εμπειρία.Ξυπνούσε με πολύ ανυπομονησία το πρωί και τρέχανε όλοι μαζί τα αδέρφια και τα ξαδέρφια της στο σαλόνι για να δούνε  τα δώρα που τους έφερε ο Άγιος Βασίλης.Μετά βοηθούσε την μητέρα της να ετοιμάσει το γιορτινό γεύμα.Τρώγανε όλοι μαζί και περνούσανε ώρες γεμάτες γέλιο και χαρά.

Επιμέλεια άρθρου

Σίσκας Χάρης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης