Χριστούγεννα στη Γαλλία!

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΣΗΡΟΥ - Δεκ• 31•16

Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η εποχή προ των Χριστουγέννων είναι αρκετά σημαντική και πολύ οικογενειακή. Η παραμονή των Χριστουγέννων εδώ είναι  εργάσιμη μέρα, όπως και τώρα άρχισε και στην Ελλάδα.Το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του στις 24 Δεκεμβρίου.

joyeuxnoel

Από την 1η Δεκέμβρη οι Γάλλοι κρεμάνε μέσα στα σπίτια τους το Avant (αβάν), ημερολόγιο με 24 παραθυράκια και 24 εκπλήξεις για κάθε μέρα μέχρι τη παραμονή των Χριστουγέννων. Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζουν το Άγιο Νικόλαο. Έτσι στις πλατείες παρουσιάζονται δύο άνθρωποι ο ένας ο Αγ. Νικόλαος (Saint Nicolas) στ” άσπρα ντυμένος και μοιράζει δώρα στα παιδιά και ο άλλος ο μπάρμπα μαστιγωτής ( pére fouettard) στα μαύρα ντυμένος κρατώντας ένα μπαστούνι και ρωτάει τη μαμά αν ήταν καλό παιδί όλη τη χρονιά, αν δεν ήταν του δίνει ένα χτύπημα ελαφρύ με το μπαστούνι του.

saintnikolas

Μάθαμε ότι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πολύ πλούσιο και περιέχει χαρακτηριστικά φαγητά και προϊόντα απ” όλη την Γαλλία όπως: αλλαντικά, κρέατα, τυριά, ψαρικά. Το τυπικό γλυκό είναι ο κορμός ( la bûche de Noël ) από παντεσπάνι και κρέμα και φυσικά η σαμπάνια. Παλιά το έφτιαχναν στο σπίτι αλλά επειδή είναι αρκετά δύσκολή η προετοιμασία του τώρα το αγοράζουν από τα ζαχαροπλαστεία. Στη Γαλλία δεν λένε κάλαντα αλλά τραγουδάνε το «mon bon sapin» (Αχ έλατο!) στολίζοντας το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο στο οποίο από κάτω βάζουν μια φάτνη φτιαγμένη με φυσικά υλικά. Μας έκανε εντύπωση ότι και μέσα στην εκκλησία την Παραμονή των Χριστουγέννων κάνουν την αναπαράσταση της Γέννησης με πραγματικά πρόσωπα και ζώα, υπάρχει ζωντανό προβατάκι και γαϊδαράκος και τα μεσάνυχτα φέρνουν κι” ένα μωρό.

labuchedenoel

noel

Γιορτή των Φώτων της Λυών

Ο χειμώνας «Fête des Lumières» στη Λυών είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά φαντασμαγορικά της πόλης.Γιορτή των Φώτων στη Λυών φωτίζει δρόμους του Δεκεμβρίου με εκθαμβωτικά εμφανίζει και δημιουργεί ένα τεράστιο δικαίωμα buzz σε όλες απολαυστικά διαφορετικές περιοχές της Λυών.Είναι ένα μακρύ Σαββατοκύριακο σκέτη μαγεία – και όλα αυτά είναι δωρεάν.

Η γιορτή των φώτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου και είναι αφιερωμένη στην Παναγία η οποία κατά την παράδοση έσωσε την πόλη όταν το 1643 μια επιδημία πανώλης απείλησε να αποδεκατίσει τον πληθυσμό της πόλης. Έκτοτε κάθε χρόνο μια τεράστια πομπή υπό το φως των κεριών κατακλύζει την βασιλική του Φουβιέρ η οποία όπως και πολλά άλλα δημόσια κτίρια φωταγωγείται δίνοντας έτσι ένα πολύχρωμο θέαμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινάν τέσσερις μέρες πριν και αλλάζουν τους ρυθμούς και τη μορφή της πόλης τόσο με τα διάφορα events στους δρόμους και τις πλατείες όσο και με τα πολύχρωμα κεριά που τοποθετούν οι κάτοικοι στα περβάζια των παραθύρων των σπιτιών τους. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία πως αν βρεθείτε στις αρχές Δεκεμβρίου στη Λυών σίγουρα θα παρασυρθείτε από το κλίμα ευφορίας και θα διασκεδάσετε συμμετέχοντας σε κάποιες από τις εκδηλώσεις.

trocadero

Τροκαντερό

paris2

 paris

Παρίσι

 notredame

Καθεδρικός ναός Notre Dame de Paris

Γούσιου Ευδοκία

Σχολιάστε

Top