Το κορίτσι από το Μαρόκο

      Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ έγινε ένας αγώνας μεταξύ του Μαρόκο και της Πορτογαλίας στον οποίο κέρδισε το Μαρόκο.

       Μετά την λήξη οι δημοσιογράφοι έπαιρναν συνεντεύξεις από διάφορους Μαροκινούς ανάμεσα στους οποίους ήταν και ένα 9χρονο κοριτσάκι. Το κορίτσι επανέλαβε ό,τι άκουγε από τους μεγαλύτερους δηλαδή είπε «ο Ρονάλντο κλαίει στο αμάξι του» , «Πορτογάλοι το αεροδρόμιο είναι στα αριστερά» κ.α. Το βίντεο διαδόθηκε μέσω του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα πάρα πολλοί χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα  να προσβάλουν το κορίτσι. Η επίθεση προς το κορίτσι από το Μαρόκο έγινε τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και στην κοινωνική της ζωή, όπου δέχεται άσχημα και επικριτικά σχόλια.

          Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κορίτσι να νιώσει πολύ άσχημα για το σχόλια και να μην θέλει να βγει από το σπίτι της , να φάει ή να πάει στο σχολείο. Ταυτόχρονα, έχει κλειστεί στον εαυτό της και δεν μιλάει με κανέναν. Η μητέρα της αναγκάστηκε να επέμβει  επειδή  ανησύχησε για το παιδί της, δημοσιεύοντας ένα βίντεο εξηγώντας ότι η κόρη της δεν είχε κακές προθέσεις ούτε για τον παίχτη , ούτε για τους οπαδούς της Πορτογαλίας . Σε αυτό το βίντεο ζήτησε κατανόηση και συγχώρεση και τόνισε ότι είναι ένα μικρό και αθώο κορίτσι που μιμήθηκε ότι λέγανε οι υπόλοιποί Μαροκινοί.

          Το περιστατικό αυτό είναι αφορμή για να γίνει κατανοητό ότι ο φανατισμός και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχουν πολλοί άσχημες συνέπειες στην ζωής κάποιων ανθρώπων. Ο φανατισμός μπορεί να οδηγήσει σε εκφοβισμό , βία και σε προσβολές. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το κορίτσι αυτό , οι προσβολές και ο εκφοβισμός είχαν ως συνέπεια πολλά ψυχολογικά προβλήματα και να νιώθει ενοχές. Επίσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής ο καθένας μπορεί να δημοσιεύει ότι θέλει και να προσβάλλει απρόσωπα και χωρίς συνέπεια.  Οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο επιδρούν αυτά τα σχόλια στις ζωές των άλλων . Αλλά ένα αθώο σχόλιο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Με λίγα λόγια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φανατισμός και ο οπαδισμός μπορεί να καταλήξουν σε πολλοί άσχημες καταστάσεις γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει προσοχή και έλεγχος στο τι δημοσιεύει και δηλώνει ο καθένας.

Άγγελος Μανδόπουλος

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης