Γυναικοκτονίες

 

Στις 8 Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια ημέρα γυναίκας. Μια μέρα που γιορτάζουμε τους αγώνες που έγιναν για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναικοκτονίες, όμως, που έχουν γίνει στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό αμαυρώνουν αυτή την παγκόσμια ημέρα γιορτής για τις γυναίκες.

 

Ο όρος γυναικοκτονία σημαίνει τη δολοφονία από πρόθεση γυναικών ( ή κοριτσιών ), επειδή είναι γυναίκες. «Συνιστούν ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας, μιας και διαπράττονται με κίνητρο την άσκηση κοινωνικού  ελέγχου στα σώματα αλλά και τις επιλογές των γυναικών[1]». Συχνά αμφισβητείται η αναγκαιότητα ορισμού της δολοφονίας γυναικών χωριστά από τη συνολική ανθρωποκτονία και υπάρχουν αντιδράσεις για το γεγονός ότι δεν υπάρχει μία παρόμοια λέξη και για τους άντρες. Κατά την γνώμη μου αυτό συμβαίνει επειδή κανένας άντρας δεν έχει σκοτωθεί πότε από μία γυναίκα , επειδή είναι άντρας.

 

Πολλές είναι οι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τον τελευταίο καιρό την Ελλάδα. Χιλιάδες είναι αυτές που καταγράφονται σε όλο το κόσμο. Είναι λοιπόν ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους, εφόσον δηλώνουμε ότι είμαστε πολιτισμένοι και μορφωμένοι πολίτες. Οφείλουμε, λοιπόν, να ενημερώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για αυτό το τραγικό φαινόμενο.

Μυρτώ Βελισσαρίδη


[1] https://diotima.org.gr/gynaikoktonia-i-proti-aitia-thanatoy/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης