Σχολικός εκφοβισμός

Σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, ένα είδος bullying, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας (λεκτικής ή σωματικής) μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση. Το φαινόμενο αυτό ξεκινάει συνήθως από την οικογένεια του θύτη ή τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνει. Για να καταλήξει ένα παιδί να έχει επιθετική, προσβλητική και βίαιη συμπεριφορά, τις περισσότερες φορές συμβάλλει και το ακατάλληλο περιβάλλον στο οποίο ζει αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης του από τους γονείς του (άρα και η ψυχολογική του κατάσταση). Αναλυτικότερα, κάποιοι γονείς είναι αυταρχικοί, τιμωρητικοί και όχι υποστηρικτοί, χρησιμοποιώντας την βία ως μέθοδο επίλυσης προβλημάτων. Άλλοι γονείς έχουν έλλειψη τρυφερότητας  και ορίων με αποτέλεσμα τη συναισθηματική παραμέληση των παιδιών τους. Με αυτήν την αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά του θύτη, επηρεάζονται και τα θύματα αλλά και οι γονείς τους, καθώς τα παιδιά αυτά  (οι θύτες) ξεσπάνε πάνω τους.

Τα θύματα πολλές φορές δεν μιλούν, κρατάνε χαμηλό προφίλ και δεν εκφράζουν τις σκέψεις τους  από φόβο χλευασμού, που οδηγεί στην αποξένωση. Συνήθως μειώνεται η σχολική τους επίδοση, αφού αποφεύγουν να τραβούν την προσοχή με τη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία ακόμα και με ερωτήσεις.

Όταν βλέπουμε ένα τέτοιο περιστατικό, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την αδράνεια και την παθητική στάση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τον  θύτη φωνάζοντας ή γελώντας. Αντίθετα όλη η δύναμη βρίσκεται στον διάλογο και στη συζήτηση. Έτσι τα θύματα λένε τα προβλήματά τους και τις διαφωνίες τους, ακούγονται διαφορετικές απόψεις και δίνονται λύσεις. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αυτά καταλαβαίνουν πως υπάρχουν άνθρωποι που τους στηρίζουν. Αν οι θύτες καταλάβουν το λάθος τους, το πρόβλημα αυτό θα λάβει τέλος και θα δημιουργηθεί μια καλύτερη κοινωνία.

Παπακώστα Βασιλική

Παττακού Κλεονίκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης