Ούτε ρομπότ μα ούτε και ζώο…

Ο όρος «ρομπότ» παραπέμπει τον καθένα από εμάς σε μια εικόνα μεγάλων μεταλλικών και άκαμπτων μηχανημάτων. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, το Πανεπιστήμιο Tufts και το Ινστιτούτο Wyss του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έρχεται να αλλάξει αυτή την αντίληψη. Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μορφές ζωής, γνωστές ως xenobots, μπορούν πλέον να αναπαράγονται να κινούνται, να συνεργάζονται σε ομάδες  – και μάλιστα με τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί στα φυτά και τα ζώα.

Τα xenobots, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2020, σχηματίστηκαν από τα βλαστικά κύτταρα του αφρικανικού νυχοβάτραχου (Xenopus laevis) και έχουν πλάτος μικρότερο από ένα χιλιοστό (0,04 ίντσες).

Αρωγός της επιστημονικής αυτής προσπάθειας στάθηκε η τεχνική νοημοσύνη, αφού με τη βοήθεια της οι ερευνητές δοκίμασαν δισεκατομμύρια σχήματα σώματος για να κάνουν τα xenobots πιο αποτελεσματικά σε αυτό το είδος αντιγραφής. Ο υπερυπολογιστής κατέληξε σε ένα σχήμα C που έμοιαζε με το Pac-Man, το βιντεοπαιχνίδι της δεκαετίας του 1980. Διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να βρει μικροσκοπικά βλαστικά κύτταρα σε ένα τρυβλίο Petri, να συγκεντρώσει εκατοντάδες από αυτά μέσα στο στόμα του και λίγες ημέρες αργότερα η δέσμη των κυττάρων έγινε νέα xenobots. Παράλληλα ,ο Bongard δήλωσε πως στην ουσία η τεχνητή νοημοσύνη δεν προγραμμάτισε αυτές τις μηχανές με τον τρόπο που συνήθως σκεφτόμαστε να γράφουμε κώδικα. Διαμόρφωσε -σμίλεψε και βρήκε αυτό το σχήμα του Pac-Man. Πρόσθεσε ο ίδιος πως το σχήμα είναι, στην ουσία, το πρόγραμμα. Το σχήμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα xenobots για να ενισχύσουν αυτή την απίστευτα εκπληκτική διαδικασία.

Συμπεραίνει κανείς λοιπόν, πως αυτός ο συνδυασμός μοριακής βιολογίας και τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εργασιών που αφορούν το σώμα και κατ’ επέκταση το περιβάλλον. Είναι γεγονός πως η προοπτική της αυτοαναπαραγόμενης βιοτεχνολογίας προκαλεί ανησυχία ωστόσο οι ερευνητές καθησυχάζουν την ανθρωπότητα καθώς υποστηρίζουν ότι οι ζωντανές μηχανές περιορίζονται εξ ολοκλήρου σε ένα εργαστήριο και σβήνονται σαφώς εύκολα.

Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο κάνοντας κλικ εδώ.

Επιμέλεια: Στρουμπούλη Κωνσταντίνα – Α’5

πηγή:https://www.ethnos.gr/technology/article/185208/xenobotstaprotazontanarompotemathannaaytoanaparagontai

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης