Στη σύγχρονή τεχνολογική εποχή η επικράτηση και η κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε συνδυασμό με την έμφυτη επιθυμία και επιδίωξη του ατόμου να αλληλεπιδρά και να επικοινωνεί, έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη του θεσμού της φιλίας, η μορφή του οποίου έχει μεταβληθεί με το πέρασμα των χρόνων.Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργείται σε κάποιον προβληματισμός……. «και τελικά τι χαρακτηρίζεται ως γνήσια φιλία;»
Η γνήσια φιλία διακρίνεται από ορισμένα ηθικοπνευματικά γνωρίσματα. Πρώτα, πρώτα οι φίλου θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ανιδιοτέλεια και σεβασμό της μοναδικής προσωπικότητας του άλλου, της ιδεολογίας του, των ¨πιστεύω¨ του και των διάφορων χαρακτηριστικών της ψυχοσύνθεσης. Ακόμη, θα πρέπει να εμπιστεύονται τον φίλο τους, εκμυστηρευόμενος σε αυτόν οποιαδήποτε σκέψη, ανασφάλεια ή ανησυχία που τους απασχολεί, δίχως τον φόβο της κοροϊδίας ή του περιγελασμού. Επιπροσθέτως, η ουσιαστική φιλία διακρίνεται εξίσου από εποικοδομητική και γόνιμη κριτική που στόχο έχει την προσβολή και τη μείωση της πνευματικής κατάστασης αλλά την προαγωγή της αλήθειας και την ατομική πρόοδο και βελτίωση των εμπλεκομένων. Τέλος, κύριο γνώρισμα της γνήσιας φιλίας αποτελεί ο καλοπροαίρετος διάλογος και η συνομιλία, τα οποία συμβάλλουν στην διερεύνηση της οπτικής γωνίας του ατόμου, στην προσέγγιση της αντικειμενικής αλήθειας και στην επίλυση των διαφωνιών ή των γόνιμων αποριών.
Όπως είναι γνωστό, η σύναψη φιλικών σχέσεων σήμερα επηρεάζεται χωρίς αμφιβολία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η χρήση των οποίων συνεπάγεται νέες ευκαιρίας διερεύνησης και δημιουργίας σχέσεων. Πιο συγκεκριμένα δημιουργούν μία διαδικτυακή κοινότητα στην οποία εξαλείφονται τα διάφορα χωροχρονικά στεγανά και οι χρήστες έχουν απεριόριστες δυνατότητες.
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αν και μόνα αν γίνεται σωστή χρήση, προάγουν τη δημιουργία φιλικών σχέσεων καθώς διευκολύνουν την επικοινωνία, προάγουν την ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων και προωθούν την κοινωνικοποίηση του ατόμου, αφού εξάλλου ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση. Ωστόσο, Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εγκυμονούν και ορισμένους κινδύνους για τη στερεή και σωστή σύναψη σχέσεων. Πρώτον η χρήση τους προϋποθέτει κυρίως έμφαση στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα των σχέσεων, γεγονός που έχει ως επακόλουθο η επικοινωνία να γίνεται επιφανειακή, καθώς εδράζεται στην τυποποίηση και συνθηματολογική ανταλλαγή απόψεων και έκφραση ιδεών. Τέλος, η ανωνυμία του διαδικτύου εκχωρεί τη δυνατότητα σε ορισμένους, να το αξιοποιούν για να εξαπατήσουν η ακόμη να εκμεταλλευτούν ευάλωτους χρήστες.
Εν κατακλείδι ,οι φιλικές σχέσεις αναμφίβολα συντελούν στην ολοκλήρωση της ανθρώπινης ύπαρξης. Ωστόσο για τη σύναψή τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ορισμένες προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην αποβαίνουν εύθραυστες και εφήμερες. Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και η χρήση τους παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, θα πρέπει να αξιοποιούνται με φειδώ και μέτρο για να αποφεύγονται οι αρνητικές τους συνέπειες.