Εφαρμογές για το Smart Home: Ο βασιλιάς του οικιακού αυτοματισμού

Επιμέλεια Άρθρου: Αγγελίδη Άννα, Γεωργίου Βασιλική

Στην σύγχρονη εποχή, η τεχνολογία προοδεύει με ταχείς ρυθμούς. Επομένως, είναι λογικό να σημειωθούν τεχνολογικές εξελίξεις σε πλήθος τομέων, όπως αυτός του οικιακού εξοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο όρος Smart-House κυριαρχεί στο πεδίο του οικιακού αυτοματισμού, ο οποίος αποτελεί σήμερα κάτι πολύ περισσότερο από τον απλό έλεγχο του φωτισμού και μερικών ηλεκτρικών συσκευών που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια!

 Το σύστημα Smart-House σήμερα δίνει την ευκαιρία πολλαπλών σεναρίων αυτοματοποίησης στον ιδιοκτήτη της κατοικίας βάσει χρονικών προγραμμάτων σε συνδυασμό με διάφορες παραμέτρους (π.χ. καιρικές συνθήκες) σε όλες τις λειτουργίες που έχει να προσφέρει το σπίτι (θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, αερισμό, ασφάλεια, άνεση και προστασία).

Για την ικανοποίηση των προαναφερθέντων κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή εφαρμογών, η οποία έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό σε συνδυασμό με την ανταγωνιστική σημερινή αγορά. Με λίγα λόγια, ως αγοραστές έχουμε στην διάθεσή μας πλήθος εφαρμογών για το έξυπνο σπίτι, όπως:

  •  Samsung SmartThings

 

Το Samsung SmartThings είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή οικιακού ελέγχου για κινητά που λάνσαρε η γνωστή εταιρία Samsung μέσω της οποίας μπορείτε να ελέγχετε τις βασικές έξυπνες συσκευές σας. Πώς μπορείτε να την αποκτήσετε και να έχετε τον έλεγχο του σπιτιού σας με ένα κλικ;

Μπορείτε να την κατεβάσετε εφόσον το κινητό σας είναι συμβατό με Android και iOS. Το SmartThings Hub πρέπει να είναι απευθείας συνδεδεμένο στο δρομολογητή σας, αλλά μόλις ρυθμίσετε την εφαρμογή, είναι εύκολο να συνδέσετε τις συσκευές σας. Μετά από αυτές τις ρυθμίσεις, μπορείτε να ελέγχετε τις συνδεδεμένες συσκευές κι από μακριά.

Παράλληλα, έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίζετε ρουτίνες και αυτόματες ενεργοποιήσεις, να παρακολουθείτε την κατάσταση των συσκευών σας και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για διαφορετικές συσκευές μέσω της εφαρμογής SmartThings.

     Παράδειγμα εφαρμογής Samsung SmartThings

  • Amazon Alexa App

 

Έχετε έξυπνες συσκευές που είναι συμβατές με την Alexa; Αν ναι, τότε μπορείτε να κατεβάσετε το συγκεκριμένο app της Amazon, που συνδέεται με έναν τεράστιο αριθμό συσκευών. Η συγκεκριμένη εφαρμογή σας προσφέρει απίστευτη λειτουργικότητα και έλεγχο. Η εφαρμογή smart home της Amazon Alexa είναι συμβατή με έναν τεράστιο αριθμό συσκευών.

Παρά την πολυχρηστικότητα της εφαρμογής για το σπίτι σας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι προσφέρει ποικίλες δυνατότητες που σχετίζονται με την καθημερινή σας ζωή. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία λιστών αγορών, την ακρόαση μουσικής, την πραγματοποίηση κλήσεων και βιντεοκλησεων (με άλλους χρήστες της Alexa), τον διαμοιρασμό εικόνων και πολλά άλλα.

Η εφαρμογή αυτή συνιστά μια εξαιρετική επιλογή για τον έλεγχο όλων των συσκευών σας. Απλώς χρειάζεται να την κατεβάσετε, να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις και έπειτα να απολαύσετε τον έλεγχο του σπιτιού, κι όχι μόνο, από ένα μέρος.

Εφαρμογή Amazon Alexa App

 

  • Google Assistant

Η δημοφιλής εφαρμογή Google Home σας προσφέρει το απόλυτο σύστημα αυτοματισμού από ένα μέρος. Διαθέσιμη τόσο για Android όσο και για IOS, σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε συσκευές Google Home και Chromecast που συνδέονται και με άλλες οικιακές συσκευές των εταιρειών Philips Hue, Honeywell, Nest.

Η πραγματική δύναμη του Βοηθού Google έγκειται στο πόσο ευέλικτο είναι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω του τηλεφώνου σας για την αποστολή κειμένου στα μέλη της οικογένειας, την αναζήτηση πληροφοριών στον ιστό και την αναπαραγωγή μουσικής, ενώ παράλληλα, σας παρέχει συντομεύσεις και για άλλες ενέργειες, όπως τη ρύθμιση του φωτισμού, τον έλεγχο του καιρού και το κατέβασμα ειδήσεων.

Παράδειγμα Εφαρμογής Google Assistant

  •  Apple HomeKit

Το Apple HomeKit έχει το μικρότερο εύρος συμβατότητας σε σχέση με τις παραπάνω εφαρμογές, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού, λόγω του ισχυρού ονόματος της Apple στην αγορά. Προκειμένου να λειτουργήσετε την εφαρμογή, πρέπει να διαθέτετε έναν κόμβο, που μπορεί να είναι μία Apple Tv, ένα iPad ή ένα HomePod.  Αν και το HomeKit δεν συνεργάζεται με τόσα προϊόντα, όπως της Google ή της Amazon, διαθέτει αποκλειστικές συσκευές.

Η εγκατάσταση μιας συσκευής στο HomeKit είναι επίσης μια εύκολη υπόθεση, καθώς οι περισσότερες συσκευές απαιτούν απλώς να σαρώσετε τον κωδικό QR στο πίσω μέρος και η υπόλοιπη διαδικασία είναι κυρίως αυτοματοποιημένη.

Τέλος, το HomeKit διακρίνεται για την υψηλή αισθητική του.  Η διάταξη της εφαρμογής HomeKit είναι ελκυστική και έχει πιο μοντέρνα εμφάνιση από τις περισσότερες έξυπνες οικιακές εφαρμογές.

Παράδειγμα Εφαρμογής Apple HomeKit

Φυσικά, υπάρχουν ποικίλες εφαρμογές για το έξυπνο σπίτι με διαφορετικές δυνατότητες, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Το πιο σημαντικό είναι να βρούμε αυτή που ταιριάζει στις προτιμήσεις μας και ικανοποιεί στον ύψιστο βαθμό τις ανάγκες του χώρου μας. Μόνο έτσι θα αντιληφθούμε πόσο βολικό μπορεί να γίνει το σπίτι μας!

Πηγές: