Ασφάλεια των νέων στο Διαδίκτυο

 Επιμέλεια Άρθρου: Αμπατζή Ξένη, Ανδρούλη Ευαγγελία-Ιωάννα 

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο που επιτρέπει σε κάθε ηλικιακή ομάδα (παιδιά , εφήβους, ενήλικες) την εκτέλεση πολλών διαφορετικών, καθημερινών δραστηριοτήτων όπως αναζήτηση και συλλογή πληροφοριών,  συνομιλία,  εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εργασία,  ηλεκτρονικές αγορές, ψυχαγωγία, κ.α.

Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ασφάλεια στο διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο επιτακτική ιδιαίτερα για τους νέους οι οποίοι όλο και σε μικρότερη ηλικία έρχονται αντιμέτωποι  με αυτή την πρόκληση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση,  κάθε χρόνο (το μήνα  Φεβρουάριο) διοργανώνει την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με στόχο  να προωθήσει  την ασφαλή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους και εκτός από τους ίδιους τους νέους απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Στην χώρα μας την ευθύνη της υλοποίησης της καμπάνιας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe

Το Κέντρο παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη μέσω:

  1. της ιστοσελίδας saferinternet4kids.gr. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό  (εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΠΜ/ 177197/Δ7).
  2. της Συμβουλευτικής Γραμμής Βοήθειας Help-line ( διαθέσιμη τηλεφωνικά  στο 210-6007687  και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr) όπου εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν οδηγίες και υποστήριξη αναφορικά με την υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, τη χρήση παιχνιδιών και άλλους προβληματισμούς.
  3. της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine ( http://www.safeline.gr) που δέχεται καταγγελίες για θέματα παιδικής κακοποίησης και παράνομη χρήση του διαδικτύου.

Προκειμένου οι νέοι σε ηλικία χρήστες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση του διαδικτύου, να επιλέγουν ποιοτικά και προγράμματα κατάλληλα για την ηλικία τους που να καλλιεργούν την  κριτική σκέψη, την φαντασία και την ανάληψη πρωτοβουλίας.

images

 

Οι γονείς από τη πλευρά τους μπορούν να προβούν σε ορισμένες  ενέργειες προκειμένου η πλοήγηση των νέων στο διαδίκτυο να είναι ασφαλέστερη. Πιο συγκεκριμένα συστήνεται:

  •  ο  ηλεκτρονικός υπολογιστής που χρησιμοποιούν οι νέοι να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο και να υπάρχουν   κανόνες  σχετικά με τη χρήση,  τον τρόπο και το χρόνο χρήσης ( οριοθέτηση) του διαδικτύου. Είναι σημαντικό οι γονείς να δημιουργήσουν μαζί με τους νέους χρήστες έναν κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς.
  • η θωράκιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή με προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.
  • η συζήτηση με τα παιδιά για την απόκτηση  κριτικής στάσης, έτσι ώστε οι νέοι να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν  τις καταστάσεις και να προστατεύουν  τον εαυτό τους, χωρίς να παρασύρονται.
  • η  εκπαίδευση των ίδιων των γονέων στην χρήση και τους κινδύνους του διαδικτύου, ώστε να ξεπεραστεί ο  ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός.

Το διαδίκτυο είναι ένα μοναδικό εργαλείο που προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους νέους, φτάνει να είναι σε θέση να το χρησιμοποιούν σωστά, με γνώση και σύνεση. Όπως για  κάθε εργαλείο που χρησιμοποιούμε  χρειάζεται να έχουμε διαβάσει και να τηρούμε τις οδηγίες προφύλαξης , το ίδιο ισχύει και για το διαδίκτυο. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι στο διαδίκτυο όλα μας οι ενέργειες εκτελούνται άμεσα και ότι απέχουμε πραγματικά ένα «κλικ» από τα πάντα.

internet-addiction

 Πηγές: 

https://ereunitis.gr/neoi-kai-diadiktuo-oi-kindunoi-pou-paramoneuoun/

https://saferinternet4kids.gr/gdpr/

https://www.ertnews.gr/ert3/imera-asfaloys-diadikt

https://www.thebest.gr/article/260863

https://www.paidiatros.com/efivos/psyxologia/internet-use-abuse-addiction