RSA: Πρώτοι Αριθμοί στην Κρυπτογράφηση

Επιμέλεια: Νίκος Λαζαρίδης – Α2

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πρώτοι αριθμοί είναι αυτοί οι οποίοι κατέχουν την ιδιότητα του ότι οι διαιρέτες τους είναι μονάχα δύο: ο εαυτός τους και το 1. Πολλοί από εμάς μπορεί να πιστεύουμε ότι η ύπαρξη αυτών την αριθμών είναι ασήμαντη, τίποτα παραπάνω από ένα σύνολο από νούμερα, παρόλα αυτά, οι πρώτοι αριθμοί είναι εξαιρετικά χρήσιμοι, ιδιαίτερα στην περίπτωση του RSA, ένα από τα διασημότερα, απλούστερα και παλαιότερα κρυπτοσυστήματα.

Ένα κρυπτοσύστημα είναι η διαδικασία κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης. Υπάρχουν πολλών ειδών κρυπτοσυστήματα, ένα από τα οποία είναι το RSA, του οποίου η ονομασία προέρχεται από τα ονόματα των τριών ατόμων που δημόσια εξήγησαν την λειτουργία του συστήματος το έτος 1977. Αυτοί ήταν ο Ρον Ρίβεστ, ο Λέοναρντ Άντλεμαν και ο Άντι Σαμίρ.

Όσον αφορά το πως λειτουργεί, το συγκεκριμένο κρυπτοσύστημα χρησιμοποιεί δύο «κλειδιά» από τα οποία το ένα είναι δημόσιο, ενώ το άλλο ιδιωτικό. O όρος «κλειδί» αναφέρεται σε μία πληροφορία, συνήθως μια σειρά γραμμάτων και αριθμών. Για παράδειγμα, εάν το άτομο Α επιθυμεί να στείλει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα στον Β, τότε ο Β θα χρειαστεί να δώσει στον Α το δημόσιο κλειδί του, το οποίο ο Α θα χρησιμοποιήσει για να κρυπτογραφήσει το μήνυμα, που θα γίνει μέσω του γινομένου δύο τρομερά μεγάλων, τυχαία επιλεγμένων πρώτων αριθμών. Αυτό το γινόμενο θα σταλθεί στον Β και το μόνο που ο Β χρειάζεται να κάνει ώστε να λάβει αυτό το μήνυμα, είναι το να παραγοντοποιήσει το γινόμενο. Αν και η διαδικασία παραγοντοποίησης θεωρούμε πως είναι απλή, αυτό δεν είναι η αλήθεια, καθώς εφόσον οι δύο πρώτοι παράγοντες είναι αρκετά μεγάλοι, δεν υπάρχει καμία γνωστή μέθοδος ώστε να αποκρυπτογραφηθεί το μήνυμα, γεγονός στο οποίο στηρίζεται ολόκληρη η ύπαρξη του RSA. Για αυτόν τον λόγο, ο Β θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό του κλειδί, για να ολοκληρώσει την διαδικασία με ευκολία και να λάβει το μήνυμα.

Μολονότι, η δυσκολία αποκρυπτογράφησης μηνυμάτων που προσφέρει το RSA είναι εξαιρετική, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι και άψογη. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επιθέσεις διαφορετικών ειδών εναντίον του συστήματος, με αποτέλεσμα να ανακαλυφθούν (και να συνεχίσουν να ανακαλύπτονται) αδυναμίες. Ωστόσο, ότι ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, γεγονός που υποστηρίζει την χρήση του RSA μέχρι και σήμερα. Το συγκεκριμένο κρυπτοσύστημα εντοπίζετε κυρίως σε φυλλομετρητές, υπηρεσίες VPN και εφαρμογές επικοινωνίας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης