Tρόποι με τους οποίους οι χάκερ κλέβουν κωδικούς πρόσβασης και μέθοδοι προστασίας-αντιμετώπισης

Επιμέλεια: Ιωαννίδης Ιορδάνης

sss

Ένας λόγος για τη δημοτικότητα των κωδικών πρόσβασης είναι ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ενστικτωδώς πώς λειτουργούν. Οι κωδικοί πρόσβασης όμως είναι το αδύναμο σημείο της ψηφιακής ζωής πολλών ανθρώπων, καθώς ζούμε σε μια εποχή όπου ο μέσος άνθρωπος έχει να θυμάται 100 κωδικούς σύνδεσης, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Συνήθως, το μόνο εμπόδιο ενός κακόβουλου χρήστη του διαδικτύου είναι ο κωδικός πρόσβασης, καθώς αυτός είναι που προστατεύει τις προσωπικές μας πληροφορίες, λογαριασμούς σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες και πολλά άλλα.

Λόγω της διαχρονικής τάσης των χάκερ να κλέβουν κωδικούς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτύχουν τον στόχο τους. Αρχικά, μέσω του Phishing ή ηλεκτρονικού ψαρέματος, μεταμφιεσμένοι σε φίλους ή πρόσωπα οικεία, θα στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σύνδεσμο, ο οποίος θα σας μεταφέρει σε μια ιστοσελίδα για να συμπληρώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Ακόμη, το κακόβουλο λογισμικό είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος υποκλοπής κωδικών πρόσβασης. Υπάρχουν διάφορα είδη κακόβουλου λογισμικού που κλέβουν πληροφορίες, αλλά μερικά από τα πιο συνηθισμένα έχουν σχεδιαστεί για καταγραφή πληκτρολόγησης ή για λήψη στιγμιότυπων από την οθόνη της συσκευής σας και αποστολή στους επιτιθέμενους. Παρόλο που οι χάκερ έχουν στη διάθεσή τους αυτοματοποιημένα εργαλεία για την παραβίαση του κωδικού πρόσβασής σας, μερικές φορές αυτά δεν είναι καν απαραίτητα. Πολλές φορές επιχειρούν να εικάσουν τον κωδικό πρόσβασής σας, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού χρησιμοποιεί συνηθισμένους κωδικούς, όπως » 12345678» ή το ονοματεπώνυμο του χρήστη. Γι “αυτό και συνιστάται συνήθως η χρήση κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων στη διαμόρφωση ενός κωδικού πρόσβασης.

Παρ “όλα τα παραπάνω, μπορείτε να κάνετε πολλά για να μπλοκάρετε αυτές τις τεχνικές – προσθέτοντας μια δεύτερη μορφή ελέγχου ταυτότητας, διαχειριζόμενοι αποτελεσματικότερα τους κωδικούς σας ή παίρνοντας μέτρα για να αποτρέψετε την κλοπή εξαρχής. Επιπλέον, χρησιμοποιείτε μόνο ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης ή φράσεις πρόσβασης σε όλους τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς, ιδίως στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς. Αλλάξτε αμέσως τον κωδικό πρόσβασής σας εάν ένας πάροχος σας ενημερώσει ότι τα δεδομένα σας ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί και τέλος, είναι σημαντικό να επενδύσετε σε λογισμικό ασφαλείας από έναν αξιόπιστο πάροχο για όλες τις συσκευές σας.

Πηγή: www.techpress.gr (Techpress.gr)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης