ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ

Επιμέλεια άρθρου: Νικολέττα Μαδαρού

Η τηλεματική είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία και τις τεχνολογίες που ενσωματώνονται στις τηλεπικοινωνίες και στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Ο όρος «Τηλεματική» (Telematique) δημιουργήθηκε από τους Simon Nora και Alain Minc το 1976 και αναφέρεται στη σύζευξη των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.

Ως «τηλεματικές εφαρμογές» εννοούνται όλες οι υπηρεσίες που μας επιτρέπουν να στείλουμε και να λάβουμε κάθε είδους πληροφορίες και έχουν επιφέρει τη ριζική αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών. Οι πληροφορίες μπορεί να είναι ακουστικές, οπτικές, εικόνας ή κειμένου και μεταδίδονται μέσω τηλεόρασης, υπολογιστή ή άλλων ειδικών συσκευών.

Για την επίτευξη τηλεματικής επικοινωνίας απαιτούνται hardware και software, γραμμές επικοινωνίας και φυσικά δέκτες και πομποί.

Στην ουσία, συγκεκριμένα υπολογιστικά συστήματα που ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, αναλαμβάνουν την λήψη, αποκωδικοποίηση, καταγραφή και επεξεργασία πληροφοριών και δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια διαβιβάζουν αλλού ή ανταποκρίνονται (με βάση τις δυνατότητες και προδιαγραφές τους) σε αυτά.

 thlematiki

 

Χρήσεις της τηλεματικής

Η τηλεματική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς και για διαφορετικούς σκοπούς, όπως:

-          Διαχείριση της εφαρμογής των τεχνολογιών Local Area Network (LAN), Metropolitan Area Network (MAN) και Wide Area Network (WAN).

-          Σχεδιασμός και ανάπτυξη εφαρμογών για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και δίκτυα.

-          Συστήματα οικιακού αυτοματισμού.

-          Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονική μάθηση

 

Οι τηλεματικές εφαρμογές κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο σύγχρονο κόσμο αλλάζοντας ριζικά τους τρόπους επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών.

Τηλεματικές Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες τηλεματικής κάνουν χρήση πολλών διακριτών μέχρι πρόσφατα τεχνολογιών και διαφόρων τεχνολογικών μέσων. Σήμερα διαφαίνεται όλο και περισσότερο η προσπάθεια σύγκλισης και ολοκλήρωσης όλων των υπηρεσιών με κεντρικό άξονα τα δίκτυα υπολογιστών.

 

Παρακάτω αναφέρονται οι πιο γνωστές τηλεματικές υπηρεσίες.

-          Δίκτυο ISDN: για μετάδοση φωνής, πακέτων δεδομένων, teletext, videotex κλπ.

-          Δίκτυο DSL και ADSL: Πλέον εξελιγμένο ψηφιακό δίκτυο που τείνει να επικρατήσει παγκοσμίως, εκπαραθυρώνοντας το ISDN.

-          Τηλεομοιοτυπία: Η πιο γνωστή και διαδεδομένη σύγχρονη τηλεματική υπηρεσία. Πρόκειται για τις γνωστές συσκευές Fax μέσω των οποίων αποστέλλονται κείμενα ή γραφικά σε χαρτί

-          Τηλεκειμενογραφία: Πρόκειται για την γνωστή υπηρεσία teletext που μεταδίδεται μέσω τηλεόρασης με δεδομένα κειμένου.

-          Τηλεηχοπληροφόρηση: Audiotext.

-          Τηλεεικονογραφία: Videotext.

-          Εικονοτηλεφωνία: VideoPhone Δίνει τη δυνατότητα στους αποδέκτες που συνομιλούν μέσω τηλεφώνου να έχουν οπτική επαφή. Η υπηρεσία αυτή απαιτεί ταχύτατα δίκτυα και λειτουργεί με το γνωστό δίκτυο ISDN.

-          Τηλεδιάσκεψη: Video Conference

-          Τηλεειδοποίηση: Paging

-          Κινητή Τηλεφωνία: mobile Communication

-          Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: e-mail

-          Τηλεκπαίδευση:Telelearning

-          Τηλεργασία: Teleworking

-          Τηλεξυπηρέτηση: Teleservice

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης