Προϋποθέσεις για ασφαλή περιήγηση σε δημόσια Wi-Fi

Επιμέλεια άρθρου: Μαριάντα Παπαϊωάννου

Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ευρεία διάδοση του Wi-Fi σε κάθε γωνιά του πλανήτη γίνεται όλο και περισσότερο χρήση των δημόσιων δικτύων. Το συγκεκριμένο άρθρο κάνει λόγο για τα βήματα-προϋποθέσεις που χρειάζονται να ληφθούν υπόψη, καθ’όλη την διάρκεια της περιήγησής μας σε επισφαλή δημόσια Wi-Fi.
1. Η περιορισμένη ανταλλαγή πληροφοριών
Κατά την σύνδεσή μας σε μερικά δημόσια Wi-Fi μάς ζητούνται πληροφορίες, όπως το email, τα προσωπικά μας στοιχεία, ο αριθμός τηλεφώνου κ.λπ. Ο στόχος των συγκεκριμένων καταστημάτων είναι να αποκτήσουν την δυνατότητα αναγνώρισής μας και ανάλογης προσαρμογής διαφημίσεων σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά μας. Άρα, εναπόκειται σε εμάς αν θέλουμε να παραχωρήσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα ώστε να συνδεθούμε στο δίκτυο του καταστήματος.
2. Έχει https?
Ο όρος https αναφέρεται στην εγγύηση ασφάλειας ή μη των site που επισκεπτόμαστε, κυρίως κατά την σύνδεσή μας σε δημόσια Wi-Fi. Αναλυτικότερα, εάν αντικρίσουμε το εικονίδιο ενός λουκέτου δίπλα από την διεύθυνση του επισκεπτόμενου site, τότε η σελίδα είναι ασφαλής. Αντίθετα το εικονίδιο ενός θαυμαστικού προμηνύει την αναξιοπιστία της σελίδας και άρα θα ήταν ορθό να την αποφύγουμε. Ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η περιήγηση μέσω https είναι το γεγονός ότι τα άτομα στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi με εμάς δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα δεδομένα που ταξιδεύουν μεταξύ εμάς και του server της ιστοσελίδας στην οποία συνδεόμαστε.
3. Η συσκευή και τα αρχεία γίνονται αόρατα
Η κοινή χρήση είναι χρήσιμη υπό την προϋπόθεση να βρισκόμαστε σε ασφαλές δίκτυο, όπως αυτό του σπιτιού μας, κατά τ’ άλλα η πλήρης ορατότητα του υπολογιστή μας (αρχεία και φάκελοι), από ένα δημόσιο δίκτυο, είναι ανεπιθύμητη. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσουμε την λειτουργία “δημόσιο προφίλ δικτύου” όταν συνδεόμαστε σε ένα δημόσιο Wi-Fi. Εναλλακτικά, από τις Ρυθμίσεις > Δίκτυο και Internet > Wi-Fi > Επιλογές σύνθετης κοινής χρήσης απενεργοποιούμε όλες τις ρυθμίσεις δημόσιας κοινής χρήσης αρχείων του φορητού μας πριν συνδεθούμε σε ένα ανοικτό δίκτυο.
4. Αποφυγή Bluebugging και Bluesnarfing
Οι δύο αυτές τεχνικές έχουν κακόβουλο χαρακτήρα και δίνουν την δυνατότητα στον εφαρμοστή τους να έχει αόρατη πρόσβαση σε συσκευές Bluetooth, οι οποίες βρίσκονται σε ανιχνεύσιμη λειτουργία. Επομένως εάν δεν βρισκόμαστε συνδεδεμένοι σε ένα ασφαλές δίκτυο, δεν αφήνουμε το Bluetooth ανοιχτό.
5. Χρήση VPN
Αυτή η λειτουργία χρησιμεύει στην δρομολόγηση της σύνδεσή μας στο δημόσιο Wi-Fi μέσω ενός ιδιωτικού δικτύου με τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα ασφαλείας. Ακόμα, το VPN συλλέγει όλα τα δεδομένα που στέλνουμε και τα κρυπτογραφεί αποτρέποντας την εύκολη εύρεση, μέσω του δημόσιου Wi-Fi, και αναγνώριση των απεσταλμένων μας . Η ενεργοποίηση του VPN γίνεται γρήγορα και εύκολα από τις ρυθμίσεις της συσκευής μας.
6. Αποφυγή τραπεζικών συναλλαγών κατά την σύνδεσή σε δημόσιο Wi-Fi.
Τα δίκτυα, τα οποία είναι προσιτά σε πολλά άτομα, είναι αναξιόπιστα για συναλλαγές μέσω τραπέζης, πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό ή χρήση της πιστωτικής/χρεωστικής μας κάρτας. Οι λόγοι είναι προφανείς, καθώς λόγω της σύνδεσής μας σε δημόσιο δίκτυο οι πιθανότητες να μας παρακολουθούν τον υπολογιστή κατά την εκτέλεση των παραπάνω ενεργειών είναι αρκετές.

Πηγή: https://www.pcsteps.gr/196684-%cf%84%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ad%cf%87%cf%89-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%b1-wifi/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης