Η πληροφορική φωτογραφίζει, παίζει μουσική, υποδύεται…!

Επιμέλεια: Ιωάννα Θεοφίλου Α2

Είναι πλέον γνωστό σε όλους πως οι εφαρμογές Πληροφορικής στην καθημερινή μας ζωή αποτελούν συνεκτικό στοιχείο για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας. Η τεχνολογική εξέλιξη έχει πλέον γίνει αισθητή, καθώς παρουσιάζεται και στους χώρους δημιουργίας και τέχνης. Ωστόσο όμως, πως έχει βοηθήσει πραγματικά στον εκσυγχρονισμό τους;

—————————–

Η μουσική στην σύγχρονη εποχή, έχει ψηφιοποιηθεί αφού φαίνεται πως οι βασικές αρχές της πληροφορικής αποτελούν τα θεμέλια για αυτήν, λόγω της διευκόλυνσης ως προς την σύνθεση και τη δημοσιοποίηση των μουσικών έργων. Έτσι λοιπόν, ο μουσικός έχει την δυνατότητα να αποθηκεύσει τις νότες από τα μουσικά όργανα του έργου του σε ηλεκτρονική μορφή καθώς και να το διορθώσει ή να το τροποποιήσει σε άμεσο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, καταφέρνει να καταγράψει σε ταινία, κασέτα, οπτικό δίσκο ή σε όποιο άλλο μέσο αποθήκευσης το έργο του ή ακόμα και να το εκτυπώσει σε μορφή παρτιτούρας.

Συγχρόνως όμως τα παραδοσιακά μέσα δημιουργίας έχουν αντικατασταθεί από εξειδικευμένα προγράμματα (software). Μέσω αυτών των προγραμμάτων όπως το FLstudio, Pro ToolsCoolEdit κλπ. οι μουσικοί τεχνολόγοι επεξεργάζονται και παράγουν τα μουσικά δεδομένα. Τέλος, στον χώρο της μουσικής, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν υπολογιστή για την οργάνωση και παρουσίαση της μουσικής σε Μ.Μ.Ε αλλά και σε χώρους ψυχαγωγίας, όπως θέατρο, μουσικές σκηνές κλπ.

—————————–

Η χρήση του Η/Υ τόσο ως θεματικό αντικείμενο, όσο και ως εργαλείο υποβοήθησης. στον κινηματογράφο, αποτελεί στοιχείο που αποδεικνύει τον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη της κοινωνίας. Μέσω του υπολογιστή, καταφέρνουν να συνδυάσουν ήχους, κείμενα, εικόνες, συνθετικές κινήσεις, σκίτσα στην ταινία τους οδηγώντας στην ολοκληρωτική παραγωγή του έργου.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα

  • Να γίνει η επεξεργασία της αρχικής εικόνας αλλάζοντας χρώματα, προσθέτοντας ή αφαιρώντας πρόσωπα ή αντικείμενα
  • Να γίνει επεξεργασία του αρχικού ήχου
  • Να γίνει ηλεκτρονικό μοντάζ
  • Να επαναχρωματίσει τις ασπρόμαυρες ταινίες
  • Να προωθήσει κινηματογραφικές ταινίες

—————————–

Με τον όρο φωτογραφία εννοούμε γενικότερα τη δημιουργία οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης του φωτός με χρήση κατάλληλων συσκευών. Και έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο της συνεχής ανάπτυξης της τεχνολογίας και πληροφορικής, η φωτογραφία βελτιώθηκε με την εξελιγμένη τεχνική για την λήψη ψηφιακών φωτογραφιών. Συνειδητοποιούμε λοιπόν , ότι η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή αποτελεί ένα προϊόν τεχνολογίας που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης της φωτογραφίας και συνδέεται με άλλα επιτεύγματα της πληροφορικής όπως προαναφέρθηκε.

Πλεονεκτήματα ψηφιακής μηχανής

  • Χρησιμοποιεί κάρτες μνήμης με μεγάλη χωρητικότητα και μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλο αριθμό λήψεων ανάλογα με την ανάλυση της φωτογραφίας κάτι που δεν γινόταν με τις περιορισμένες λήψεις ενός φιλμ
  • Δίνει τη δυνατότητα διαγραφής και επαναχρησιμοποίησης πολλές φορές(σ’ αντίθεση με το φιλμ)
  • Επιτυγχάνεται η μεταφορά, η αποθήκευση και επεξεργασία των φωτογραφιών στον υπολογιστή και σε άλλες συσκευές μέσω διαφόρων προγραμμάτων επεξεργασίας.
  • Η εκτύπωση της φωτογραφίας μπορεί να γίνει εύκολα με τη χρήση εκτυπωτή.
  • Οι ψηφιακές φωτογραφίες αποθηκεύονται για απεριόριστο χρονικό διάστημα σε διάφορα αποθηκευτικά μέσα
  • Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης , προγραμμάτων κ.α. γίνεται η προώθηση φωτογραφιών.

—————————–

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης