ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ

Επιμέλεια: Χρισταντώνη Παρασκευή

Η ψηφιοποίηση είναι ένα φαινόμενο σχετικά καινούριο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την εμφάνιση των υπολογιστών τη δεκαετία του 1950. Από τότε αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στη καθημερινή μας ζωή όπως ένα έγγραφο σε χαρτί αναπαραστούνται ψηφιακά στον υπολογιστή. Στη σημερινή εποχή σχεδόν τα πάντα είναι φιλικά προς το σύστημα του υπολογιστή με αποτέλεσμα την αλλαγή της ζωής μας όσον αφορά την εργασία, την επικοινωνία, την διασκέδαση… Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί τόσο έτσι ώστε να υποστηρίζουν ακόμα και υπηρεσίες.

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών είναι ένα έργο το οποίο το Ελληνικό κράτος κατάφερε να υλοποιήσει πρόσφατα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου συνέστησε εθνική προτεραιότητα με την άφιξη της πανδημίας. Πριν την εμφάνιση του κορονοϊού οι δημόσιες υπηρεσίες όπως το ΙΚΑ, η εφορεία κτλ. απαιτούσαν την παρεύρεση των ατόμων, πλέον οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να διεκπεραιωθεί ψηφιακά. Οι προκλήσεις που εμφανίστηκαν όπως ο εγκλεισμός, η παρουσία περιοσμένου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους επιτάχυναν την ψηφιοποίηση της χώρας.
Μείζονα ρόλο στην ολοκλήρωση της ψηφιακής αναβάθμισης δομών και υπηρεσιών του Ελληνικού δημοσίου θα έχει και η σύμβαση που υπογράφθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2022 στην Αθήνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών χρηματικό ποσό ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ χορηγήθηκε για την ενίσχυση των ψηφιακών έργων. Με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα 5 χρόνια έργα στους τομείς της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της δικαιοσύνης, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν.
Η επίδραση της ψηφιοποίησης στο δημόσιο είναι έκδηλη. Οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο αυξάνονται ραγδαία. Από 8.800.000 το 2018 έφτασαν 94.000.000 το 2020. Ακόμα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αθηναίων ο Δήμος Αθηναίων από 70% των υπηρεσιών του που έχει ήδη ψηφιοποιηθεί σκοπεύει να ψηφιοποιήσει το 100% εώς το τέλος του χρόνου. Η ψηφιοποίηση επιτρέπει την αυτοματοποίηση, το καλύτερο έλεγχο, τη δόμηση πληροφοριών και μειώνει το κόστος περιττής γραφειοκρατίας. Τα ανθρώπινα λάθη είναι πολύ λιγότερα και το λειτουργικό κόστος μειώνεται αφού η ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό αλλάζει. Είναι όμως αυτό καλό για μια χώρα όπου η ανεργία καλπάζει; Η χώρα αλλάζει επίπεδο και η ψηφιοποίηση στρώνει το δρόμο για το μέλλον.

 

Πηγές:

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/k-mpakogiannis-o-dimos-athinaion-tha-echei-psifiopoiisei-to-100-ton-ypiresion-toy-eos-to-telos-toy-chronoy/

https://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikonomia/511879-Pshfiopoihsh-Dhmosioy-Sthrixh-%E2%82%AC125-ekat-lambanei-h-Ellada

https://mindigital.gr/archives/2812

https://unctad.org/webflyer/digitalization-services-what-does-it-imply-trade-and-development

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης