Τι είναι το NFT και γιατί έχει γίνει μόδα;

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παντούλας

Τα ΝFTs, δηλαδή τα Non Fungible Tokens, ή στα ελληνικά τα μη υποκαταστάσιμα κρυπτογραφικά τεκμήρια, κυριάρχησαν με τρόπο εντυπωσιακό τη χρονιά που πέρασε, στο διεθνές χρηματιστήριο της τέχνης και στην ουσία αποτελούν μοναδικές μονάδες δεδομένων, οι οποίες περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου, αποθηκευμένες σε ασφαλή κρυπτογραφημένη καθολική αλυσίδα καταχωρήσεων, δηλαδή σε ένα blockchain.

Με αυτόν τον τρόπο, ένα “token”, που αντιστοιχεί σε ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο, καθίσταται ταυτόχρονα και ψηφιακό. Επιπλέον χρησιμοποιείται και ως απόδειξη κατοχής του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του να το χρησιμοποιήσει και ως μέσο συναλλαγής «φυσικών» αντικειμένων. Οπως μεταφράζεται και στα ελληνικά από την ονομασία τους, τα NFT’s είναι μη ανταλλάξιμα, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα NFT δεν είναι ίδιο.

Τα NFT άρχισαν να γίνονται δημοφιλή στις αρχές του 2020, κάτι που μας μπερδεψε στην αρχή. Το 2021, οι πωλήσεις των NFT έφτασαν περίπου τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς το κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο κρυπτογράφησης σημείωσε έκρηξη σε δημοτικότητα, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία παρακολούθησης αγοράς DappRadar.  Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, ένα κινούμενο Gif της Nyan Cat – ένα meme του 2011 μιας ιπτάμενης γάτας pop-tart – πωλήθηκε για περισσότερα από 500.000 δολάρια ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, η μουσικός Grimes πούλησε μέρος της ψηφιακής της τέχνης για περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι μόνο η τέχνη που συμβολίζεται και πωλείται. Ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, προώθησε ένα NFT του πρώτου tweet, με προσφορές που αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή:https://gr.pcmag.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης