SPUTNIK 1- Ο πρώτος δορυφόρος

Πριν από 65 χρόνια όλοι έμειναν άφωνοι με την ανακοίνωση της εκτόξευσης του πρώτου δορυφόρου στο διάστημα από τη Σοβιετική Ένωση. Στις 4 Οκτωβρίου 1957 στις 21:28:34 SPUTNIK 1 εκτοξεύθηκε με πύραυλο- φορέα από το Τιουρατάμ του Καζακστάν με σκοπό τη μελέτη του περιβάλλοντος έξω από την ατμόσφαιρα.

Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος SPUTNIK (μτφ. Δορυφόρος) ήταν μια αλουμινένια σφαίρα, διαμέτρου 58εκ. με τέσσερις εξωτερικές κεραίες και βάρος 83 κιλά. Τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και εκτελούσε μια πλήρη περιστροφή κάθε 96 λεπτά. Εξοπλισμένος με ποικίλους αισθητήρες, εφοδίασε τους επιστήμονες με πολύτιμες πληροφορίες για τις θερμοκρασίες του διαστήματος, τις πιέσεις, τα σωματίδια, τις ακτινοβολίες και τα μαγνητικά πεδία.

Λειτούργησε για 92 ημέρες έχοντας κάνει συνολικά 1.400 τροχιές γύρω από τη Γη, μέχρι οι μπαταρίες του να εξαντληθούν. Στις 4 Ιανουάριου κάηκε κατά την είσοδό του στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Ο SPUTNIK 1 αποτέλεσε το πρώτο κεφάλαιο στην Οδύσσεια του Διαστήματος και το έναυσμα για τον σχεδιασμό διαστημικών προγραμμάτων άλλων χωρών.

 

 

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BD%CE%B9%CE%BA_1

https://www.tanea.gr/2021/10/04/istoriko-arxeio/spoutnik-1-i-ektokseysi-tou-protou-texnitou-doryforou/

https://www.sansimera.gr/articles/316

https://www.eef.edu.gr/el/arthra/ti-gnorizete-arage-gia-ton-spoutnik-1-kai-tin-laika/

https://tvxs.gr/news/san-simera/spoytnik-1-o-pateras-olon-ton-diastimikon-programmaton

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης