Ρομποτική Χειρουργική

Επιμέλεια: Αλέξης Φασουλής

Η ρομποτική  χειρουργική είναι πραγματικότητα χάρη στην ρομποτική τεχνολογία και την τηλε-χειρουργική . Μέχρι σήμερα ήταν αδιανόητο να πραγματοποιηθεί επέμβαση από μακριά χωρίς δηλαδή ο ασθενής και ο χειρουργός να βρίσκονται στον ίδιο χώρο . Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ρομπότ θα είναι γενικά σημαντικό μέρος του μέλλοντός μας, ωστόσο ορισμένα ιατρικά ρομπότ είναι σε χρήση από σήμερα κιόλας.

Οι ρομποτικές τεχνολογίες βοηθούν τους γιατρούς να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις και να παρέχουν ανώτερης ποιότητας θεραπείες. Από χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι και θεραπείες αποκατάστασης, τα ρομπότ έχουν αρχίσει ήδη να εκτελούν περίπλοκες διαδικασίες, που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τα «γυμνά» ανθρώπινα χέρια. Επιπλέον παρέχει την απόλυτη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου, δηλαδή τρισδιάστατη, μεγεθυμένη και σταθερή εικόνα.

Ενδεικτικό είναι ότι αγγεία ή νεύρα που έχουν μέγεθος χιλιοστών εμφανίζονται στο μέγεθος ενός μολυβιού παρέχοντας την απόλυτη ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών. Τέλος μέχρι τώρα η ρομποτική χειρουργική έχει εφαρμοστεί σε τομείς όπως η Γενική Χειρουργική ,η Γυναικολογία ,η Ουρολογία ,η Καρδιοχειρουργική ,η Χειρουργική ενδοκρινών αδένων και η Ωτορινολαρυγγολογία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης