Υπολογιστές στην Αρχαιότητα

Επιμέλεια : Ίριδα Μόσχου – Καλαμπαλίκη Α3

Η ιστορία των υπολογιστών ασχολείται με τη συστηματική καταγραφή δημιουργίας και εξέλιξης των υπολογιστικών συστημάτων κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αυτός ο κλάδος προέρχεται από την ιστορία των επιστημών και της τεχνολογίας.  Η εξέλιξη των υπολογιστών από την εφεύρεση τους εχει αναπτυχθεί τόσο ώστε σήμερα , στην σύγχρονη εποχή ,μια εποχή ραγδαίας ανάπτυξης και γρήγορων ρυθμών ,να μας παρέχονται οι υπερσύγχρονοι υπολογιστές σε διάφορες μορφές οπως laptop, κινητά τηλέφωνα ,τάμπλετ κλπ. Πότε όμως δημιουργήθηκαν οι πρώτοι υπολογιστές ;

Το ταξίδι στον κόσμο των υπολογιστών ξεκινάει από το 2.200 π.χ. με την πλέον πρώιμη μορφή του άβακα ,άβακας σκόνης ,που φαίνεται να έχει εφευρεθεί πρώτα στη Βαβυλωνία . Ο Αιγυπτιακός άβακας με χάντρες και κλωστή υπάρχει από το 500 π.Χ. Ο λόγος εφεύρεσής του ήταν το γεγονός πως οι βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει πολύ το εμπόριο και χρειάζονταν κάτι να τους βοηθά στους υπολογισμούς τους. Αυτή η ανάγκη τους οδήγησε στο να δηµιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή, που ονομάστηκε Αριθµητήριο οπου χρησιμοποιούν όλα τα παιδιά στην πρώτη τάξη του σχολείου. Τον Άβακα τον βελτίωσαν αρκετά οι Κινέζοι αρκετά χρόνια αργότερα και του έδωσαν τη µορφή που έχει σήμερα.  Αρκετά σχολεία σε φτωχές χώρες του Κόσμου χρησιμοποιούν τον Άβακα ακόμη και σε µεγαλύτερες τάξεις του σχολείου.
 Συνεχίζεται το 130 π.χ.  όπου ο ερατοσθένης, ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, ανακάλυψε μία μέθοδο ώστε να υπολογίζει τους πρώτους αριθμούς. Το κόσκινο του αποτέλεσε μεγάλη ανακάλυψη της εποχής του και ήταν ένα από τα μεγάλα  του επιτεύγματα ,όπως σήμερα το αποκαλούμε το »Κόσκινο του Ερατοσθένη» .
Στη συνέχεια ακολουθεί ο μηχανισμός των Αντικυθήρων 500 με 100 π.χ. στην Αρχαία Ελλάδα .Οι αρχαίοι Έλληνες με τον τεράστια ανεπτυγμένο πολιτισμό τους έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιστήμες, όπως μαθηματικά αστρονομία κ.α. Πληροφορίες για την αρχαία ελληνική τεχνολογία αντλούμε από τις γραπτές αναφορές ,καθώς μέχρι στιγμής οι μόνοι μηχανισμοί (ή θραύσματά τους) που έχουν ανακαλυφθεί είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και ο Βυζαντινός μηχανισμός.
Ο μηχανισμός αυτός, λοιπόν ,των Αντικυθήρων είναι μία συσκευή αστρονομικών υπολογισμών οπου παγκοσμίως χαρακτηρίζεται ως ο  « Αρχαιότερος Υπολογιστής ».Κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. -πιθανά στη Ρόδο- και διέθετε 32 οδοντωτά γρανάζια. Κατά τη μεταφορά του στη Ρώμη το πλοίο που τον μετέφερε βυθίστηκε κοντά στα Αντικύθηρα και ανακαλύφθηκε γύρω στα 1900 από ομάδα σφουγγαράδων, εκεί οφείλει  και την ονομασία του .Ο πίνακας έδειχνε την ετήσια κίνηση του ήλιου στο ζωδιακό κύκλο καθώς και τις ανατολές και τις δύσεις των λαμπρών άστρων και αστερισμών κατά τη διάρκεια του έτους . Σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ξεκινώντας λοιπόν από αυτές τις εφευρέσεις οι άνθρωποι ,κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, συνέχιζαν να ανακαλύπτουν καινούς, για την εποχή, υπολογιστές ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Ομοίως και στη σύγχρονη εποχή ,όπου η τεχνολογία εξελίσσεται πλέον ραγδαία, δημιουργούνται οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές  φτάνοντας στο σήμερα όπου οι  υπολογιστές και γενικότερα ο κλάδος πληροφορικής  έχουν συμβάλει απείρως στην ανάπτυξη των άλλων επιστημών ,όπως στην Ιατρική ,τη βιολογία ,την αστρονομία κλπ.  Είναι φανερό πως η ζωή μας χωρίς αυτες τις ανακαλύψεις θα ήταν τελείως διαφορετική.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης