Ρομπότ με «υβριδικούς» μυς

Επιμέλεια: Χρήστος Κατσώνης

Πιστεύατε ποτέ πως θα μπορέσουν τα ρομπότ να έχουν μυς?

Μάλλον θα πρέπει να πιστέψετε πως όλα είναι ικανά καθώς στόχος του τομέα έρευνας της Ρομποτικής (Βιομηχανολογία) είναι η δημιουργία ρομπότ ικανών να εκδηλώνουν κάποιες συγκεκριμένες βιολογικές και σωματικές λειτουργίες ορισμένων ζώων ή και των ανθρώπων.

Εδώ και καιρό μηχανολόγοι και επιστήμονες του αμερικανικού στρατού σχεδιάζουν και διερευνούν τη δυνατότητα κατασκευής μιας νέας γενιάς ρομποτικών μηχανών, που επειδή θα διαθέτουν ένα υβριδικό ή, ακριβέστερα, μικτό ηλεκτρονικό-βιολογικό μυϊκό σύστημα, δηλαδή ένα υβριδικό «μυϊκό σύστημα», θα μπορούν να κινούνται όπως ορισμένα είδη ζώων.

Οι έρευνες πρωτοξεκίνησαν το 1990, ενώ οι πρώτες πρακτικές εφαρμογές της νέας τεχνολογίας εμφανίστηκαν πριν από μία δεκαετία. Για τον  Dean Culver – ένας από τους πιο δημιουργικούς ερευνητές σε αυτόν τον τομέα – και τους συνεργάτες του ήταν προφανές ότι για να βελτιωθούν οι επιδόσεις των μελλοντικών ζωόμορφων ρομπότ θα έπρεπε το τεχνητό «μυϊκό» τους σύστημα να διαθέτει κάποια από τα φυσιολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά των μυών των πραγματικών ζώων, την κίνηση των οποίων επιθυμούμε να αναπαράγουν τα ρομπότ. Για παράδειγμα, την εγγενή ελαστικότητα, την εντυπωσιακή ευελιξία και τη μεγάλη ικανότητα προσαρμογής των κινήσεων των περισσότερων θηλαστικών σε διαφορετικούς τύπους υπεδάφους. Έτσι εστίασαν το ενδιαφέρον τους στους λεγόμενους «βιο-υβριδικούς ιστούς»: τεχνητοί ιστοί που μολονότι έχουν αναπτυχθεί εργαστηριακά είναι ικανοί, ώς έναν βαθμό, να αναπαράγουν τις επιθυμητές ιδιότητες των βιολογικών ιστών ορισμένων ζωικών ειδών.

Διαπίστωσαν, τελικά, ότι όποτε συνέδεαν αυτούς τους υβριδικούς ιστούς με τις ανελαστικές ή ημιελαστικές δομές των ρομπότ, τότε αυτές οι μη βιολογικές υβριδικές δομές, αν δέχονταν τα κατάλληλα ηλεκτρικά ερεθίσματα, μπορούσαν να συστέλλονται και να διαστέλλονται, όπως ακριβώς κάνουν οι σκελετικοί μύες των ζώων.

Τέλος , Η πρώτη εφαρμογή αυτής της τεχνολογικής καινοτομίας θα γίνει σε ζωόμορφα στρατιωτικά ρομπότ, που η σωματική δομή και το βάρος τους θυμίζει την προβατοκάμηλο ή λάμα (Llama glama), ένα συμπαθητικό θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των Καμηλιδών και ζει στα ψηλά οροπέδια του Περού και της Βολιβίας.

Βιβλιογραφία https://www.efsyn.gr/epistimi/epistimonika-nea/296306_i-epomeni-genia-rompot-me-ybridikoys-mys