Έξυπνα σχολεία

Επιμέλεια Άρθρου: Ζαχάρη Δάφνη

Στις μέρες μας η τεχνολογία αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας! Κάνει την ζωή μας στο σπίτι, στην δουλειά, στις μετακινήσεις, στην επικοινωνία, στην ενημέρωση και σε πολλούς άλλους φορείς πιο εύκολη. Ακόμη συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας, προσφέροντας έτσι πολλά οφέλη. Γιατί, λοιπόν να μην αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό και στο σχολείο κάνοντάς το πιο ενδιαφέρον, αποτελεσματικό αλλά και πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

Αρχικά τα ανερχόμενα “έξυπνα” σχολεία θα πρέπει να συνεχίσουν να  έχουν ως πρωταρχικό στόχο την βέλτιστη γνώση του μαθητή. Έτσι, θα πρέπει να εξοπλιστούν με διαδραστικούς πίνακες, δίνοντας την δυνατότητα υλοποίησης ενός καινοτόμου και βιωματικού μαθήματος. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα μαθαίνουν μέσω της προβολής βίντεο, εικόνων, σχεδιαγραμμάτων τα οποία τους κινούν το ενδιαφέρον, μιας και απέχουν κατά πολύ από τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας. Σημαντική επίσης είναι η παρουσία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης, όπου οι μαθητές θα μπορούν από το κινητό τους να δουν ποιά βιβλία είναι διαθέσιμα στο σχολείο, να τα δανείζονται, αλλά και να τους έρχεται ειδοποίηση όταν πρέπει να τα επιστρέψουν.

Η ασφάλεια των παιδιών πρέπει να είναι επίσης προτεραιότητα γι’ αυτό ωφέλιμο θα ήταν οι μαθητές και οι καθηγητές να έχουν σχολικές κάρτες, τις οποίες θα σκανάρουν στην είσοδο, είτε της τάξης είτε του σχολείου για να εισέλθουν, ώστε να μην έρχονται εξωσχολικοί, που θα τους θέσουν σε κίνδυνο.

Όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, όλες οι συσκευές και τα φώτα θα πρέπει να λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Ακόμη τα φώτα καλό θα ήταν να λειτουργούν με αισθητήρα κίνησης, προκειμένου να σβήνουν αν δεν βρίσκεται κάποιος στον χώρο. Καταλήγοντας οι κουρτίνες, τα παράθυρα, ο ανεμιστήρας και τα καλοριφέρ θα πρέπει να είναι αυτόματα και να λειτουργούν λαμβάνοντας υπόψη την θερμοκρασία, τον αέρα και τον ήλιο της αίθουσας την κάθε στιγμή. Έτσι, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις δεν θα σπαταλάται περιττή ενέργεια αλλά και η τάξη θα έχει τις κατάλληλες συνθήκες για πιο αποτελεσματικό μάθημα.

Συμπερασματικά η τεχνολογία και η ανάπτυξή της έχει να μας προσφέρει πολλά, ακόμη και στον χώρο του σχολείου, ειδικά στην εποχή που ζούμε, τόσο με την ενεργειακή, όσο και με την γλωσσική κρίση. Με τα απαραίτητα μέσα μπορεί το σχολείο να γίνει χώρος στον οποίο οι μαθητές πηγαίνουν ευχάριστα, αρκεί να γίνει καλή αξιοποίησή τους και να μην λησμονηθεί ο κύριος σκοπός του σχολείου, η εκπαίδευση.

                                             protypa_sxoleia

 

 Πηγές:

https://www.techpress.gr/wp-content/uploads/2009/01/iqboard.jpg

https://www.aftodioikisi.gr/wp-content/uploads/2017/10/protypa_sxoleia.png

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.qnextech.com%2Fsmartschool.php&psig=AOvVaw3-9mBDb0j91pFOrGdX739j&ust=1671045183292000&source=ima