Είδη Hacker

Επιμέλεια Άρθρου: Κάλφας Ευάγγελος, Κιάκης Ελευθέριος

Με το άκουσμα του όρου hacking/hacker, προβάλλεται στο μυαλό αρκετών η εικόνα ενός ανώνυμου εγκληματία, ο οποίος εκτελώντας πολλαπλές διεργασίες στον υπολογιστή του, καταφέρνει να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιο μυστικό οργανισμό ή δημόσια υπηρεσία. Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί πως, ο όρος αυτός δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με τέτοιας λογής αισχροπραξίες, καθώς ένα σημαντικό μερίδιο των hacker, αντί για την πρόκληση ζημιάς σε δημόσιες περιουσίες, στόχο έχουν την συνεργασία με αυτές. Στην περίπτωση που θέλαμε να δώσουμε έναν εξακριβωμένο ορισμό στην λέξη “hacking”, αυτός θα έμοιαζε ως εξής:istockphoto-691214756-640x640

Hacking ονομάζουμε την απόκτηση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε δεδομένα ενός συστήματος ή υπολογιστή.”

Φυσικά όμως αναγκαίο είναι να προσθέσουμε, πως υπάρχουν περισσότερες κατηγορίες hacker, οπότε το να τους διακρίνουμε μόνο σε “καλούς” ή “κακούς” δεν υφίσταται στην πραγματικότητα.

Για τη κατηγοριοποίηση των διαφορετικών ειδών hacker χρησιμοποιείται ο όρος ενός χρωματιστού καπέλου. Ο διαχωρισμός συνηθίζεται να γίνεται μέσω δύο χρωμάτων, αυτό του ασπροκάπελου hacker και εκείνο του μαυροκάπελου hacker. Εκτός από αυτά τα δύο συνηθέστερα χρώματα κατηγοριοποίησης υπάρχουν ωστόσο άλλα 4 περαιτέρω χρώματα. Ο κοκκινοκάπελος hacker, ο πρασινοκάπελος hacker, ο μπλεκάπελος hacker και τέλος ο γκρικάπελος hacker. Παρακάτω εξηγούνται τα χαρακτηριστικά του καθενός:

Hacker_Hat_Colors

ΜΑΥΡΟΚΑΠΕΛΟΣ ΧΑΚΕΡ

Σε αυτό το είδος hacker συγκαταλέγεται ο “ανώνυμος εγκληματίας” για τον οποίο έγινε αναφορά πρωτύτερα. Είναι δηλαδή το πιο ευρέως γνωστό και συνηθισμένο είδος hacker. Αποτελείται από hacker που χρησιμοποιώντας τις τεχνικές τους ικανότητες εξαπατούν και εκβιάζουν τα θύματα τους. Ειδικεύονται στο να εισβάλλουν σε υπολογιστές χωρίς την άδεια του χρήστη, να διαπερνούν πρωτόκολλα ασφαλείας και να εκμεταλλεύονται ευάλωτες ιστοσελίδες, πάντα όμως για προσωπικό συμφέρον που συνήθως είναι τα χρήματα, σπανίως όμως και η φήμη.

ΑΣΠΡΟΚΑΠΕΛΟΣ ΧΑΚΕΡ

Οι ασπροκάπελοι hacker είναι το εντελώς αντίθετο από τους μαυροκάπελους. Χρησιμοποιούν τις ικανότητες τους για να προστατέψουν τον κόσμο από τους κακόβουλους hacker, παρόλα αυτά και τα δύο είδη χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους για να πετύχουν τον στόχο τους. Οι ασπροκάπελοι προσπαθούν επίσης να διαπεράσουν πρωτόκολλα ασφαλείας εντοπίζοντας αδυναμίες σε ιστοσελίδες, όχι όμως για προσωπικό συμφέρον, αντιθέτως για να ελέγξουν εάν μια ιστοσελίδα βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, προτείνοντας μάλιστα πιθανές λύσεις αντιμετώπισης. Σημαντικό να αναφέρουμε πως αυτοί οι hacker κινούνται πάντοτε εντός νομικού πλαισίου σε αντίθεση με τους μαυροκάπελους, έχοντας δικαίωμα να χακάρουν μόνο εάν τους έχει προσλάβει κάποια επιχείρηση ή ιστοσελίδα. Στο τέλος αμείβονται για τις υπηρεσίες τους.

ΓΚΡΙΚΑΠΕΛΟΣ ΧΑΚΕΡ

Το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται ανάμεσα στους ασπροκάπελους και μαυροκάπελους hacker. Ναι μεν οι γκρικάπελοι hacker χρησιμοποιούν τις ικανότητες τους συνήθως για καλό σκοπό, ο οποίος είναι να εντοπίσουν αδυναμίες ασφάλειας σε ιστοσελίδες όπως ακριβώς κάνουν οι ασπροκάπελοι, επιλέγουν παρόλα αυτά να χακάρουν παράνομα χωρίς την άδεια της επιχείρησης σαν τους μαυροκάπελους. Λειτουργούν πάντως με κυριότερο κίνητρο να αποκτήσουν φήμη στον τομέα τους, αυτό το καταφέρνουν αναρτώντας αδυναμίες που έχουν εντοπίσει σε ιστοσελίδες στα κοινωνικά δίκτυα, πράγμα που φυσικά μπορεί να βλάψει την φήμη της ίδιας της επιχείρησης. Να επισημανθεί πως ποτέ δεν προκαλούν ζημιές σε ιστοσελίδες, παρά μόνο εντοπίζουν αδύναμα σημεία. Σε περίπτωση που όντως εντοπίσουν αδυναμίες, υπάρχουν περιπτώσεις που προτείνουν να τις καλύψουν, απαιτώντας όμως κάποιο αντίτιμο.

ΚΟΚΚΙΝΟΚΑΠΕΛΟΣ ΧΑΚΕΡ

Ο κύριος στόχος αυτών των χάκερ δεν έχει να κάνει ούτε με φήμη ή χρήματα, όπως είδαμε σε προηγούμενες περιπτώσεις. Αντιθέτως μπορούμε να τους συγκαταλέξουμε στην κατηγορία των “καλών” πλάι στους ασπροκάπελους χάκερ. Αυτό γίνεται αφού στόχος τους είναι η ολική καταστροφή των μαυροκάπελων χάκερς. Είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν πολλαπλές επιθέσεις ενάντιας τους, να υποκλέψουν πληροφορίες τους, κάνοντας με λίγα λόγια οτιδήποτε περάσει από το χέρι τους για να τους σταματήσουν, ακόμα και αν αυτό σημαίνει διαπράττοντας παρανομίες.

ΜΠΛΕΚΑΠΕΛΟΙ ΧΑΚΕΡΣ

Όπως αναφέραμε και με τους κοκκινοκάπελους χάκερ, ούτε σε αυτό το είδος κυρίαρχος στόχος είναι τα χρήματα ή η φήμη. Στόχος τους είναι η εκδίκηση για προσωπικούς λόγους, από κάποιο άτομο, εργοδότη, ίδρυμα ή κυβέρνηση. Χρησιμοποιούν παράνομες τεχνικές είτε για να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα, διαδίδοντας τα στο διαδίκτυο, προκαλώντας ζημιές στη φήμη, είτε να καταστρέψουν ιστοσελίδες. Μπορούμε να πούμε πως έχουν μια κλίση ως προς τους μαυροκάπελους χάκερ, εφόσον κοιτάνε να βλάψουν με παράνομους τρόπους.

ΠΡΑΣΙΝΟΚΑΠΕΛΟΙ ΧΑΚΕΡΣ

Μία ακόμη κατηγορία χάκερ αποτελούν οι «Πρασινοκάπελοι», ευρέως γνωστοί ως “Green-Hat Hackers”. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελείται από αρχάριους χάκερ, των οποίων οι προθέσεις δεν είναι απαραιτήτως να προκαλέσουν ζημιά. Δηλαδή πολύ συχνά στόχος τους είναι να ακολουθήσουν παρόμοια επαγγελματική σταδιοδρομία με τους “White-Hat Hackers”. Παρόλα αυτά, λόγω της απειρίας τους, και την προθυμία τους να πειραματιστούν με διαφόρων είδη λογισμικά(πιθανόν κακόβουλα), συχνά προκαλούν μη αναστρέψιμη βλάβη, βλάβη η οποία ευθύνεται στην απώλεια εμπειρίας τους. Οι πρασινοκάπελοι χάκερς, συγκρίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μια διαφορετική κοινότητα, γνωστοί ως “script kiddies”. Η ριζική διαφορά όμως είναι το γεγονός ότι οι “script kiddies”, δεν έχουν σκοπό την εξοικείωση στην χρήση και δημιουργία κακόβουλων λογισμικών. Αντί αυτού, αγοράζουν τέτοια λογισμικά από άλλους χάκερς, μέσω του Μαύρου Διαδικτύου (συχνά εκμεταλλευόμενοι μέσα όπως το Tor Browser).

password-text-binary-code-concept-1215117

Καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα, ότι στο διαδίκτυο συναντάμε κάθε λογής χάκερς, ο καθένας τους με σημαντικά διαφορετικές προθέσεις και εμπειρία στο πεδίο όσον αφορά το hacking.  Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως η γνώμη πολλών, ότι υπάρχει μόνο ένα είδος hacker, που στην προκειμένη περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Μπορεί συγκεκριμένα είδη χάκερς να προκαλούν ζημιές δισεκατομμυρίων σε δημόσιες περιουσίες, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα οφέλη και τη συμβολή που προσφέρουν κάποιοι.

Πηγές:

https://www.jigsawacademy.com/blogs/cyber-security/different-types-of-hackers/

https://sectigostore.com/blog/different-types-of-hackers-hats-explained/