Από τους πρώτους Χάκερς… στους σύγχρονους Χάκερς

Επιμέλεια Άρθρου: Ευαγγελίδου Κάτια, Ιωσηφίδου Ζωή, Κακαβελάκης Άνθιμος 

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ HACKING:

Στις πρώτες μέρες των υπολογιστών, όταν ο προγραμματισμός ήταν μια πολύ δύσκολη και επίπονη δραστηριότητα, μόνο για πολύ λίγα άτομα, και φυσικά μόνο στον κώδικα μηχανής, το όνομα «hacking» προήλθε από τα μικρά προγράμματα που είναι γνωστά ως «hacks» (εργαλεία κοπής ) που ήταν αρκετά δημοφιλή. Οι χάκερ ήταν προγραμματιστές που ανέπτυξαν τέτοιες εντολές για να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολη.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα μπερδεύουν τον όρο «χάκερ» με τον έμπειρο προγραμματιστή  που προκαλεί καταστροφές. Αυτή η περιγραφή ενοχλεί τους χάκερ, οι οποίοι ξεχωρίζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους από τους επιβλαβείς hackers ή  crackers(εγκληματίες χάκερ), στόχος των οποίων είναι να διαταράξουν μεγάλα δίκτυα υπολογιστών, να διαδώσουν ιούς ή να εμπλακούν σε κυβερνοτρομοκρατίες.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Αρχικά, η Rackard Bell λειτουργούσε ως τηλεφωνική εταιρεία. Οι πρώτοι χάκερ εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή, αλλά δεν ξεπέρασαν τα όρια της φάρσας μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Οι φοιτητές του MIT είχαν φυσικό ενδιαφέρον να μάθουν πώς λειτουργούσε κάθε κομμάτι της τεχνολογίας. Τότε, οι υπολογιστές ήτανmmainframes, που κρατούνταν μακριά σε χώρους με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Οι ερευνητές είχαν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και οι τρέχουσες δαπάνες τους ήταν απαγορευτικές.

Στη συνέχεια, οι πιο έξυπνοι ανάμεσά τους ανέπτυξαν τα πρώτα hacks, ή προγράμματα που βοηθούσαν στην επιτάχυνση των υπολογισμών. Τα τροποποιημένα προγράμματα ήταν συχνά ανώτερα από τα πρωτότυπα. Το καλύτερο hack στην ιστορία μπορεί να συνέβη το 1969 όταν δύο υπάλληλοι της Bell συνδύασαν μερικές εντολές για να επιταχύνουν τους υπολογιστές και βάφτισαν τη δημιουργία τους UNIX.

Το hacking στη δεκαετία του 1970 αφορούσε την ανακάλυψη και την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του νέου κόσμου. Ένας βετεράνος του Βιετνάμ ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ότι το σφύριγμα που συνοδεύει τα δημητριακά Cap “n Crunch παρήγαγε  έναν ήχο 2600 mhz. Απλώς σφύριζε ενώ έκανε δωρεάν κλήσεις.

Το μόνο πράγμα που έλειπε από το σκηνικό της δεκαετίας του 1970 ήταν ένα στέκι χάκερ υπολογιστών. Το αρχικό BBC (Bulletin Board System) αναπτύχθηκε από τους Randy Sousa και Ward Christiansen το 1978, και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Η ταινία του 1983 «War Games» φώτισε τον θολό κόσμο του hacking και προειδοποίησε το κοινό για τις δυνατότητες των χάκερ.

Οι ίδιοι οι χάκερ ερμήνευσαν την ταινία με διαφορετικούς τρόπους. Το περιβάλλον άλλαζε. Οι κάτοικοι μεταναστεύουν όλο και περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο. Το BBC έβλεπε πρωτοφανή ανάπτυξη καθώς το ARRANET εξελίχθηκε στο Διαδίκτυο.

Προτού συλληφθούν από τις αρχές στο Milwaukee, μια ομάδα χάκερ που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο 414 (ο κωδικός περιοχής τους) εισέβαλε στους υπολογιστές διαφόρων επιστημονικών ιδρυμάτων.

Το 1984 ξεκίνησε επίσημα ο Μεγάλος Πόλεμος κατά των χάκερ. Μετά από αυτό, ιδρύθηκε η οργάνωση Legion of Doom και μερικά από τα μέλη της διέκοψαν για να ενταχθούν στους Masters of Deception. Οι δύο ομάδες συμμετείχαν σε μάχη που ξεκίνησε το 1990 και συνεχίστηκε για δύο χρόνια έως ότου συνελήφθησαν από το FBI.

Η διασκέδαση τελείωσε τώρα που η αμερικανική κυβέρνηση είναι online! Ο νόμος περί απάτης υπολογιστών αναπτύχθηκε από το Κογκρέσο. Τότε εμφανίστηκε ο Ρόμπερτ Μόρις, ο οποίος κατέρριψε 6.000 υπολογιστές Διαδικτύου το 1988 και κέρδισε τον «τίτλο» του πρώτου χάκερ που διώχθηκε από το νόμο, έλαβε πρόστιμο 10.000 δολαρίων εκτελώντας αμέτρητες ώρες κοινωφελούς εργασίας. Έπειτα, ακολούθησαν ο Kevin Mitnick και μερικά μέλη του Legion Doom. Οι απόψεις του κοινού για τους χάκερ άλλαξαν αφού είδε τη σύλληψη του Mitnick στην κρατική τηλεόραση. Οι χάκερ δεν ήταν πια μόνο παράξενοι με δίψα για πληροφορίες αλλά ταξινομήθηκαν ως εγκληματίες και απαιτούνταν προστασία για την οικονομία που βασίζεται στο δίκτυο.

Μια ομάδα χάκερ μπήκε στους διακομιστές της Citibank το καλοκαίρι του 1994 και έκλεψε 10 εκατομμύρια δολάρια από λογαριασμούς πελατών. Η τράπεζα επέστρεψε τα χρήματα μετά τον εντοπισμό των χάκερ, αλλά ο τρόμος εξακολουθεί να διαπερνά το δίκτυο.

 ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΧΑΚΕΡΣ

Πρώτα απ’ όλα, μια καλή λύση θα ήταν η τοποθέτηση τείχους προστασίας καθώς στο Διαδίκτυο, οι χάκερ συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο με τους τηλεπωλητές που καλούν αυτόματα τυχαίους αριθμούς. «Καλούν» τεράστιο αριθμό μηχανημάτων και περιμένουν απαντήσεις.

Μια απόκριση από το μηχάνημα καταστέλλεται από το τείχος προστασίας. Παρέχοντας στο προσωπικό σας αποτελεσματική εκπαίδευση ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το τείχος προστασίας σας είναι σωστά εγκατεστημένο και ενημερώνεται τακτικά με το πιο πρόσφατο υλικολογισμικό.

Επιπλέον, χρήσιμο είναι να αποφεύγετε το spyware. Ορισμένα προγράμματα κατασκοπείας μπορούν να καταγράφουν κάθε πλήκτρο που πατάτε, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης και των οικονομικών πληροφοριών. Τα σημάδια που μπορούν να δείξουν ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί είναι: μια ξαφνική σειρά αναδυόμενων παραθύρων που εμφανίζονται στην οθόνη σας, χαμηλή απόδοση του υπολογιστή και ανεπιθύμητο άνοιγμα ιστότοπων που δεν ζητήσατε.

Η προστασία από λογισμικό κατασκοπείας περιλαμβάνεται σε ορισμένα λογισμικά κατά του κακόβουλου λογισμικού, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστά συγκεκριμένα προγράμματα κατά του λογισμικού κατασκοπίας. Για να αποφύγετε τη μόλυνση, βεβαιωθείτε ότι η επιχείρησή σας διαθέτει αξιόπιστη εκπαίδευση ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και κατεβάστε λογισμικό μόνο από αξιόπιστους ιστότοπους και μην κάνετε κλικ στους συνδέσμους στα αναδυόμενα παράθυρα ή στους συνδέσμους που λαμβάνονται μέσω email από άγνωστους αποστολείς.

Επιπρόσθετα, επιλέξτε κωδικούς πρόσβασης που είναι δύσκολο να μαντέψετε. Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες με συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων. Μην χρησιμοποιείτε εύκολες λέξεις που μπορούν να βρεθούν σε ένα λεξικό, καθώς αυτή είναι μια κοινή μέθοδος επίθεσης ωμής βίας.

Τέλος, η ανταλλαγή ψηφιακών αρχείων (έγγραφα, μουσική, ταινίες, φωτογραφίες) συνήθως εκθέτει τους τελικούς χρήστες σε κινδύνους. Πολλά αρχεία δεν είναι αυτό που φαίνονται και μπορούν να μεταμφιεστούν ως κακόβουλο λογισμικό. Εάν χρησιμοποιείτε ιστότοπους δικτύωσης peer-to-peer, ενδέχεται επίσης να παραβιάζετε τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δεν είναι λίγες λοιπόν οι φορές που οι χάκερς έχουν εισβάλλει στην καθημερινότητά μας και πολλές φορές μάλιστα σε θέματα όσο κοινωνικά τόσο και πολιτικά. Καταρχάς, τον φετινό Οκτώβριο  Χάκερ άρπαξαν πάνω από μισό δισ. δολάρια από ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Η επίθεση στο Binance δεν είναι η πρώτη που αφορά ιστότοπους κρυπτονομισμάτων. Τον Αύγουστο άγνωστοι απέσπασαν περίπου 200 εκατ. δολάρια από την Nomad ενώ τον Ιούνιο η Harmony έχασε περίπου 100 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, τον Μάιο έπεσε ως θύμα κυβερνοεπίθεσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αποτέλεσμα στοιχεία  και προσωπικά του δεδομένα να μεταδοθούν από αριθμούς τηλεφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών και να δημιουργηθούν προβλήματα στα εσωτερικά του ΟΗΕ. Επιπροσθέτως, τον περσινό Γενάρη συναντήσαμε επίθεση χάκερς στην “Βουλή των Ελλήνων” και στα νοσοκομεία “Σωτηρία” και “Ασκληπιείο”. Συγκεκριμένα, προσπάθησαν να «παρακάμψουν» τα συστήματα ασφαλείας νοσοκομείων της Αττικής, φτάνοντας όμως μόνο μέχρι το Σωτηρία και το Ασκληπιείο. Η επίθεση, ευτυχώς, απετράπη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι χάκερς δεν κατάφεραν να φτάσουν σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες της Αττικής καθώς αυτές έχουν πιο σύγχρονα ψηφιακά συστήματα. Ταυτοχρόνως, την επόμενη μέρα στάλθηκαν στους βουλευτές περίπου 60 mail με σκοπό  να υποκλέψουν στοιχεία από το web mail του κοινοβουλίου. Αβίαστα, λοιπόν, συνάγεται το συμπέρασμα για το πόσο συχνά έχει ενσωματωθεί η έννοια του χάκινγκ στις ημέρες μας και τι στοιχίζει από τον κόσμο.

Σ’ έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς και πόσο μάλλον σήμερα που η τεχνολογία καλύπτει ένα τεράστιο μέρος της ζωής μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χάκινγκ και να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο.

ΠΗΓΕΣ