Τα νέα «αστέρια» του ουρανού

Επιμέλεια Άρθρου: Πιτσινής Χρήστος 

Την προσοχή και τα ερωτηματικά πολλών ανά την υφήλιο προκάλεσε, μια σειρά από φωτεινά σημεία τα οποία κινούνται σε σχηματισμό, κάτι που σημαίνει πως δεν επρόκειτο για αστέρια. Οι ερμηνείες που δόθηκαν ήταν πολλές. Δεν έλειψαν, φυσικά, αυτές που έκαναν λόγο για εμφάνιση UFO, ενώ κάποιοι άλλοι απέδωσαν τα φωτεινά σημεία…ως το τέλος του κόσμου!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δορυφόρους που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Αυτοί οι δορυφόροι ανήκουν στο πρόγραμμα Starlink της SpaceX του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο Elon Musk. Σχεδόν κάθε μήνα έχει προγραμματιστεί και μια εκτόξευση πυραύλου που περιέχει δεκάδες τέτοιους δορυφόρους.

Ποιος είναι ο σκοπός του κ.Musk όμως με αυτές τις τακτικές εκτοξεύσεις?

Είναι γνωστό ότι πολύς κόσμος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο επειδή είτε δεν διαθέτει τα χρήματα για να προμηθευτεί το κατάλληλο εξοπλισμό είτε βρίσκεται σε κάποιο σημείο του πλανήτη που δεν βρίσκεται κάποια κεραία αναμετάδοσης σήματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις περιοχές ( όπως η Ελλάδα ) όπου το ίντερνετ δεν έχει τις ζητούμενες ταχύτητες.

Αυτό το πρόβλημα έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει αυτό το προηγμένο σύστημα δορυφόρων. Τουλάχιστον εάν από αυτά τα μηχανήματα θα βρίσκονται πάντα πάνω στο ουρανό “κοιτώντας” εμάς και μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη χωρίς την ανάγκη κατασκευής ειδικού εξοπλισμού. Ακόμη δίνει τη δυνατότητα στα άτομα που ζουν σε τροχόσπιτα ή στους οδηγούς ή ακόμη και στα αεροπλάνα να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία. Αυτή η δυνατότητα που προσφέρει το νέο σύστημα Starlink είναι αξιοθαύμαστη αλλά και περισσότερο ελπιδοφόρο για το μέλλον του κόσμου και την εξέλιξη του.

 

Πηγές

https://www.starlink.com/