Άντα Λάβλεϊς η πρώτη προγραμματίστρια

Επιμέλεια Άρθρου: Ισμίρογλου Ελένη, Ισμίρογλου Νικός, Κακαρά

Η κόμισσα Άντα Λάβλεϊς γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1815 και ήταν το μοναδικό παιδί του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα και της Αναμπέλα Μίλμπανκ. Μετά τον χωρισμό των γονέων της στις αρχές του 1816, την κηδεμονία της μικρής Άντας ανέλαβε η μητέρα της, αλλά τον περισσότερο χρόνο τον περνούσε με την γιαγιά της Τζούντιθ Μίλμπανκ.

 

ada lovlace as a kid

 

‘Eλαβε αξιοζήλευτη μόρφωση κατ’ ιδίαν, με έμφαση στα μαθηματικά και τις επιστήμες, με καθηγητές τον ριζοσπάστη ιερωμένο Γουίλιαμ Φρεντ, τον μετέπειτα σύζυγό της Γουίλιαμ Κινγκ, τον μαθηματικό και φιλόσοφο Ογκάστους Ντε Μόργκαν και τη μαθηματικό Μαίρη Σόμερβιλ.

Η ιστορία της με την επιστήμη των υπολογιστών ξεκίνησε όταν γνώρισε το 1833, σε ηλικία μόλις 18 ετών, τον Τσάρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage), τον “πατέρα” του πρώτου μηχανικού υπολογιστή. Μια δεκαετία αργότερα, η Άντα Λάβ

lovelace

λεϊς ήταν από τους λίγους ανθρώπους που κατάλαβαν πλήρως τις ιδέες του Μπάμπατζ σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή και δημιούργησε ένα πρόγραμμα για αυτήν.

Η ιδέα για την Αναλυτική Μηχανή ήταν επηρεασμένη από το γαλλικό αργαλείο Ζακάρ (Jacquard) και είχε ως σκοπό να “υφαίνει” αλγεβρικά μοτίβα, όπως ο αργαλείος υφαίνει λουλούδια και φύλλα. Ο μηχανικός τότε κόσμος ήταν πηγή έμπνευσης κι οδήγησε στην  αυτοματοποίηση και

στη συνέχεια, στον  ψηφιακό κόσμο.machina ada lovelace

Εκτός από τις προβλέψεις της ότι μια παρόμοια μηχανή στο εγγύς μέλλον θα μπορεί όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά. Μπορεί η Αναλυτική μηχανή να μην κατασκευάστηκε τότε, αλλά  το πρόγραμμά της Άντας μπορούσε να υπολογίσει μια ακολουθία από αριθμούς της κατανομής Μπερνούλλι. Βάσει αυτής της εργασίας, η οποία δημοσιεύτηκε το 1843, η Λάβλεϊς σήμερα θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό υπολογιστών.

Εκτός από τον Μπάμπατζ, η Άντα Λάβλεϊς διατηρούσε επαφές με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής της, όπως τον φυσικό Μάικλ Φαραντέϊ, τον λογοτέχνη Κάρολο Ντίκενς, τον μηχανικό Τσαρλς Γουίτστον και το μαθηματικό Ντέιβιντ Μπρούστερ.

Η Άντα Λάβλεϊς συνέχισε να έχει προβλήματα υγείας και στις 27 Νοεμβρίου 1852 άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Πέθανε  από καρκίνο της μήτρας. Με δική της επιθυμία τάφηκε δίπλα στον διάσημο πατέρα της, που δεν γνώρισε ποτέ, στο Ναό τη Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στο Χάκναλ του Νότιγχαμ.

 Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναγνώρισε τη συνεισφορά της και παρουσίασε, προς τιμή της, μια αντικειμενοστραφή γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου με το όνομα Ada. Από το 1986 θεωρείται η επίσημη γλώσσα ανάπτυξης στρατιωτικών εφαρμογών στις ΗΠΑ και χρησιμοποιείται, επίσης, σε υπολογιστικά συστήματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και από τραπεζικά ιδρύματα για εκτέλεση online συναλλαγών.

Πηγές

https://blog.friktoria.com/2018/03/08/adalovelace-the-first-programmer/

https://www.sansimera.gr/biographies/572