ΘΕΜΑ:  NEYΡΩΝΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥΣ .

 

Μετά από μακροχρόνιες έρευνες,επιστήμονες από την Ελβετία,την ΗΠΑ,την Αυστρία και τον Καναδά,εντόπισαν με τη βοήθεια της τεχνικής νοημοσύνης πάνω σε παράλυτα τρωκτικά, συγκεκριμένες ομάδες νευρώνων στο νωτιαίο μυελό. Διαπίστωσαν πως αν διαγερθούν με ηλεκτρισμό θα βοηθήσουν στο να ανακτηθεί η δυνατότητα της βάδισης.

Από το 2018 είχε ήδη αρχίσει να δοκιμάζεται η ανακάλυψη (Epidural Electrical Stimulation-ESS) με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.Εννέα ασθενείς οι οποίοι δοκιμάζονται από σοβαρή ή μόνιμοι παράλυση εξαιτίας χρόνιας βλάβης στο νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης κατάφεραν να ξαναπερπατήσουν.Αυτό φυσικά έγινε μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με ηλεκτρική διέγερση των συγκεκριμένων νευρώνων αφού προηγηθήκε  εμφύτευση μιας ειδικής ηλεκτρικής συσκευής στη σπονδυλική στήλη του ασθενή.

Αυτή η ανακάλυψη έθεσε τις βάσεις για επιτυχιμένες θεραπείες πάνω σε άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή απώλεια των αισθήσεων στα κάτω άκρα από τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη.Οι συγκεκριμένοι τραυματισμοί μπορεί να προήλθαν από τροχαίο ατυχήματα, πτώσεις ή άλλες κακώσεις οι οποίες έχουν αποκόψει τη σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στα νευρικά κύτταρα που ρυθμίζουν την κίνηση των ποδιών.

Στο μέλλον η τεχνική ΕSS θα μπρούσε κάλλιστα να συνδαστεί και να εφαρμοστεί  με γωνιδιακές ή βλαστοκυτταρικές και φυσικοθεραπείες,ώστε να μετατρέπουν τους καταστραμμένους νευρώνες σε λειτουργικούς μηχανισμούς που δίνουν τη δυνατότητα για κίνηση.