ζωή

ΑΠΟ: pdemetris - Ιαν• 30•23

mitosi1

 

Από τους  Τασίνου Δ., Τσούκαλα Μ.

Η ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να χωριστεί σε χρονικές περιόδους οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά για όλους τους ανθρώπους της Γης. Η ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο ανακυκλώνεται μέσα στον πλανήτη ακολουθώντας κυκλική πορεία.Ο άνθρωπος δημιουργείται από ένα αρχικό κύτταρο, το οποίο προέρχεται από την ένωση δύο κυττάρων, ενός που παράγεται από το σώμα της γυναίκας και ενός από το σώμα του άνδρα.

Το αναπαραγωγικό κύτταρο της γυναίκας λέγεται ωάριο και το αναπαραγωγικό κύτταρο του άνδρα λέγεται σπερματοζωάριο.Το καθένα  από αυτά περιέχει 23 χρωμοσώματα. Αυτά λοιπόν τα κύτταρα μετατρέπονται από άωρα διπλοειδή  γεννητικά κύτταρα σε απλοειδή, τους γαμέτες. Με την γονιμοποίηση προκύπτει το ζυγωτό το οποίο είναι διπλοειδές και περιέχει 46 χρωμοσώματα. Το ζυγωτό διαιρείται με μίτωση και παράγονται διπλοειδή κύτταρα. Με συνεχείς λοιπόν, κυτταρικές διαιρέσεις αναπτύσσεται το έμβρυο. Το έμβρυο παραμένει για εννέα μήνες στην κοιλιά της μητέρας του έως την γέννησή του. Μετά λοιπόν από εννέα μήνες αναμονής προκύπτει μια νέα ζωή. Αυτή θα αναπτύσσεται συνεχώς, ώσπου θα φτάσει και η σειρά της να δώσει απογόνους. Ας δούμε λοιπόν τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου:

1)Βρέφη (μικροσκοπικοί άνθρωποι καινούργιοι στην ζωή)

2)Νήπια (παιδιά που πλέουν μιλούν και εξερευνούν το κόσμο γύρω τους)

3) Παιδιά σχολικής ηλικίας (πηγαίνουν σχολείο και γίνονται μέλη κοινωνικής ομάδας)

4) Προ-έφηβοι (στάδιο αλλαγών)

5) Έφηβοι (ολοκλήρωση μεταβολών που οδηγούν στην ενηλικίωση)

6) Ενήλικες (υπεύθυνοι ολοκληρωμένοι άνθρωποι)

7) Ηλικιωμένοι (άνθρωποι που πλέον μοιράζονται εμπειρίες και γνώσεις με νεότερους)

Το τέλος της ζωής είναι η κατάσταση που ονομάζεται θάνατος.

Από τα παραπάνω στάδια θα αναπτύξουμε το στάδιο του παιδιού και του εφήβου.

Παιδί

Παιδί ονομάζεται ο άνθρωπος από τη γέννηση μέχρι και την εφηβεία του. Ο νομικός ορισμός του παιδιού γενικά αναφέρεται στον ανήλικο, δηλαδή σε ένα πρόσωπο μικρότερο από την ηλικία ενηλικίωσης. Η λέξη παιδί μπορεί επίσης να περιγράφει τη σχέση των τέκνων σε σχέση με τους γονείς τους στα πλαίσια μίας οικογένειας ή να προσδιορίζει την συμμετοχή σε μία φυλή, γενιά ή θρησκεία.

Έφηβος

Με τον όρο εφηβεία (επί+ήβη) για το ανθρώπινο είδος εννοείται μια διακριτή αναπτυξιακή φάση εξαιτίας των ραγδαίων βιοσωματικών αλλαγών και των νέων εξελίξεων:

  • ως προς τις νοητικές ικανότητες και
  • ως προς την σεξουαλικότητα.

Με τον διακριτό όρο ήβη εννοούνται τα φυσιολογικά, ορμονικά φαινόμενα που εμφανίζονται στα κορίτσια σε ηλικία 11-13 ετών περίπου και στα αγόρια 12-15 ετών περίπου.

emvrio

 Πηγές

1) ΟΥΒΑ οι πρώτες μου γνώσεις «Τα πάντα για τους ανθρώπους» σελ.12,22,34,54,76 (Εγκυκλοπαίδεια)

2) http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C103/698/4599,20882/

3) http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A103/517/3362,13558/

4) http://www.iatronet.gr/iatriko-lexiko/mitwsi.html

5) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%B6%CF%89%CE%AE%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%BF%CF%85

 

Σχολιάστε

Top