>Srpsko Musaka-Σέρβικος Μουσακάς από την Στεφανία Μπασιά Γ3
200 gr. Crni luk isesckan 3 Kašike ulje (Pržimo 34 minuta) 600 gr. Mleveno meso (Teleće) (pržimo10min)
1 kašika Soli
1/2 kašičica biber
1/2 kašičica slatka sitna paprika
- ostavljamo da se ohladi
1,5 kila krompir,
Sečemo na Listove 4 mm
u Tepsiju redjanio:
Ulje malo
redjamo krompir (sdimo)
1/2 Pola meso
- redjamo krompir (solimo)
1/2 Pola meso
redjimo krompir (solimo)
u 1 bolu mutimo z jaja dodajemo malo moshokoirido 500ml mleko za kuvanje 1/2 kas. biber i llz kaš. Sol Prelijemo sastojke u tepsiju odozgo sogr Guter u rerni pećemo 45 min 200/210
Σέρβικος Μουσακάς
200γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουτ.σούπας λάδι
600 γρμ. κιμά από μοσχαρίσιο κρέας που τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά
Προσθέτουμε
1κ.γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
Το αφήνουμε να κρυώσει
1,5 κιλό πατάτες που τις κόβουμε σε ροδέλες περίπου 4 χιλ.
Στο ταψί :
Το αλείφουμε με λίγο λάδι.
Βάζουμε μια στρώση πατάτες αφού τις έχουμε αλατίσει.
Από πάνω μια στρώση τον μισό κιμά, από πάνω πατάτες, μετά τον υπόλοιπο κιμά και τελειώνουμε με πατάτες.
Σε 1 μπολ χτυπάμε 2 αυγά, συμπληρώνουμε λίγο μοσχοκάρυδο,500 γρμ. γάλα,
1/2 κ. γλυκού πιπέρι, 1/2 κ. γλυκού αλάτι
Στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα στο ταψί και από πάνω 50 γρμ. βούτυρο.
Ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά στους 200-210 βαθμούς.
Έθιμο της Σερβίας από την Στεφανία Μπασιά Γ3
Сретење(Υπαπαντή)
Υπαπαντή του Σωτήρος Χριστού – παράδοση του πνεύματος της ελευθερίας και του ηρωισμού
Το Сретење (Σρετένια) σημαίνει «Υπαπαντή» και γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου. Σηματοδοτεί την 40ή ημέρα μετά τη γέννηση του Ιησού Χριστού και την παρουσίασή του στο ναό, σύμφωνα με την ιουδαϊκή παράδοση.
Στο χριστιανικό πλαίσιο, η γιορτή εστιάζει στη συνάντηση του Ιησού με τον δίκαιο Συμεών στο ναό. Ο Συμεών αναγνώρισε τον Ιησού ως Μεσσία και προφήτευσε το μέλλον του. Η γιορτή αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Έθιμα κατά την Υπαπαντή (Сретење):
1. Κέικ «сретењскапогача» (sretenjskapogača): Ψήνουν ένα κέικ με ένα νόμισμα κρυμμένο μέσα. Ο τυχερός που θα βρει το νόμισμα λέγεται ότι θα έχει καλή τύχη όλο τον χρόνο.
2. Λιτάνευση εικόνων: Σε πολλές πόλεις και χωριά τελούνται λιτανείες με εικόνες της Παναγίας και του Ιησού.
3. Άναμμα κεριών: Πιστοί ανάβουν κεριά στις εκκλησίες για να τιμήσουν τη γιορτή.
4. Παραδοσιακά φαγητά: οικογένειες ετοιμάζουν παραδοσιακά φαγητά, όπως σούπα, ψητό αρνί και πίτες
5. Πρόβλεψη του καιρού: Σύμφωνα με την παράδοση, εάν ο ήλιος λάμπει την ημέρα του Сретење, θα ακολουθήσει ένας ζεστός και ξηρός χειμώνας.
6. Γονιμότητα: Η γιορτή συνδέεται με την γονιμότητα και την ευημερία. Γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν αγγίζουν εικόνες της Παναγίας και προσεύχονται για γονιμότητα.
Δείτε ένα ενημερωτικό ντοκιμαντέρ ΕΔΩ:Υπαπαντή του Σωτήρος Χριστού – παράδοση του πνέυματος της ελευθερίας και του ηρωισμού
Συνταγή για το κέικ сретењскапогача» (sretenjskapogača)
υλικά
φρέσκια Μαγιά – 1/2 συσκευασία
φρέσκο γάλα – 1 κουταλάκι του γλυκού. (ή ίσα μέρη νερό και γάλα)
ζάχαρη – 1 κουταλιά της σούπας.
αλεύρι – 2 – 3 κ. σούπας
αλεύρι – 500 g + περισσότερο για ανάμειξη
αλάτι – 1 κουταλιά της σούπας.
αυγά – 1 τεμ. + 1 τεμ. για επάλειψη
γιαούρτι – 3 – 4 κ.σούπας
σόδα – 1/2 κουταλάκι του γλυκού.
λάδι – 2 – 3 κουταλιές της σούπας.
τυρί – 100 γραμμάρια για γέμιση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λιωμένο τυρί)
σπόροι – μείγμα πασπαλίσματος (σοθσάμι, παπαρουνόσπορος)
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ανακατεύουμε τη φρέσκια μαγιά, το χλιαρό γάλα ή ίσα μέρη νερό και γάλα, τη ζάχαρη, 2-3 κ. σούπας αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε σε μια λακκούβα στη μέση 1 αυγό, το γιαούρτι που έχουμε προηγουμένως ανακατέψει με τη σόδα, το μείγμα με τη μαγιά και το λάδι.
Σταδιακά ζυμώνουμε μια λεία ζύμη, προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι αν χρειάζεται. Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα λαδωμένο μπολ σε ζεστό μέρος.
Μοιράζουμε την έτοιμη ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους αυγού. Ισιώνουμε κάθε μπάλα με τα χέρια μας και βάζουμε στη μέση 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τυρί. Διπλώνουμε και ξαναπλάθουμε σε μπάλα για να μείνει η γέμιση μέσα.
Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και τυλίγουμε απαλά κάθε μπάλα σε πάχος 1,5-2 εκ. Αραδιάζουμε τα φραντζολάκια σε μια λαδόκολλα κυκλικά.
Στη συνέχεια, τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με το μείγμα από σπόρους, σουσάμι, παπαρουνόσπορο, λιναρόσπορο ή ό, τι άλλο διαλέξουμε.
Ψήνουμε τη σερβική πογάτσα σε φούρνο προθερμασμένο στους 160-170 βαθμούς μέχρι να γίνει. Σκεπάζουμε το έτοιμο κέικ με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
Καλή όρεξη!
Το Среτεње αποτελεί μια σημαντική γιορτή για τους Σέρβους, με θρησκευτική και λαϊκή σημασία. Συνδυάζει την πίστη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, ενώ αποτελεί και μια ευκαιρία για οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές.
Δείτε ένα παραδοσιακό σέρβικο χορό ΕΔΩ: Prnjavor Serbia Dancing Group traditional Dance(by Ai Matthias Artistic Club Event) ,26-9-2019