9 Νοεμβρίου της Colleen Hoover

9 Νοεμβρίου της Colleen Hoover

της Ανδριάνας Μαυριανού

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Colleen Hoover έχει γράψει πολυάριθμα μυθιστορήματα και νουβέλες που έχουν αναρριχηθεί στην πρώτη θέση των Νew York Times κι έχουν γίνει παγκόσμια best sellers. Zει στο Τέξας με τον σύζυγό της και τους τρεις γιους τους. Είναι ιδρύτρια του The Bookworm Box, μιας αφιλοκερδούς συνδρομητικής υπηρεσίας και βιβλιοπωλείου στο Τέξας. Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία της είναι το It ends with us, που εκδόθηκε το 2016.

συν

                                                                 Η συγγραφέας Colleen Hoover

Πίσω στο μακρινό 2015, κυκλοφόρησε ένα ακόμα από τα βιβλία της Colleen Hoover το November 9. Ένα βιβλίο που απέκτησε θέση σε κάθε βιβλιοθήκη των θαυμαστών της Colleen Hoover. Σε αυτό, βέβαια, έκαναν τα μαγικά τους και ορισμένες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της καραντίνας. Αναγνώστες και λάτρεις των βιβλίων από όλο τον κόσμο βρήκαν το καταφύγιό τους στο διάβασμα και μοιράζονταν τις απόψεις τους για βιβλία. Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα όπου βιβλία σαν της Colleen Hoover έχουν κερδίσει πολλές ρομαντικές και ευαίσθητες καρδιές και έκαναν τους εκδοτικούς οίκους να μεταφράσουν στα ελληνικά ακόμα περισσότερα βιβλία της. Τον φετινό Νοέμβρη, λοιπόν, και μάλιστα στις 9 του μήνα εκδόθηκε στα ελληνικά το βιβλίο.

 Λίγα λόγια για την πλοκή

Η συγγραφέας διηγείται την ιστορία της Φάλον και του Μπεν. Η Φάλον συναντά τον Μπεν, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη της μετακόμιση στη Νέα Υόρκη. Η αναμφισβήτητη έλξη τους, τους οδηγεί στο να περάσουν την τελευταία μέρα της Φάλον στο Λος Άντζελες μαζί, εκεί όπου η ζωή της ήταν γεμάτη περιπέτειες. Αυτή η συνάντηση στέκεται τώρα η αφορμή για τη  δημιουργική έμπνευση που πάντα αναζητούσε ο Μπεν για το μυθιστόρημά του. Ωστόσο αρχικά αυτό το πάθος δεν καταλήγει σε μία μόνιμη σχέση. Σε ηλικία 18 ετών δίνουν την υπόσχεση να συναντιούνται για πέντε χρόνια την ίδια ημέρα μόνο για 24 ώρες. Γνωρίζοντας την επίδραση που θα ασκούσε ο ένας στη ζωή του άλλου δεν ανταλλάσσουν τηλέφωνα και μπλοκάρουν ο ένας τον άλλον από κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ώστε να μην υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους.

Χωρίς, λοιπόν, να επηρεάζονται ο ένας από την παρουσία του άλλου, ζουν μακριά από αυτήν την αγάπη και ο καθένας ακολουθεί διαφορετική ερωτική πορεία. Συνεχίζουν, όμως, να συναντιούνται την ίδια ημέρα, δηλαδή την ημέρα της γνωριμίας τους, κάθε χρόνο. Μέχρι που μια μέρα η Φάλον δεν είναι σίγουρη αν ο Μπεν της έλεγε την αλήθεια ή αν της έλεγε σκόπιμα ψέματα, προκειμένου να την χειραγωγήσει.

Ακριβώς δύο χρόνια πριν τη συνάντηση των δύο ηρώων, στις 9 Νοεμβρίου, η πρωταγωνίστρια, Φάλον, καίγεται από τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι του πατέρα της. Τα εγκαύματα τέταρτου βαθμού και οι μόνιμες ουλές στην αριστερή πλευρά του σώματός της, της έχουν δημιουργήσει τρομερή ανασφάλεια με τον εαυτό της και έκτοτε βρίσκεται σε μια εσωτερική διαμάχη. Παράλληλα με όλα αυτά που βιώνει, αναγκάζεται  να τερματίσει την πολλά υποσχόμενη καριέρα της ως ηθοποιός.

Δύο χρόνια αργότερα η Φάλον εξακολουθεί να μην έχει καλή σχέση με τον πατέρα της, ο οποίος (σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει η ίδια και τα οποία στη συνέχεια ανατρέπονται) άναψε κατά λάθος τη φωτιά και δεν την προστάτεψε τη στιγμή που το σπίτι τυλιγόταν στις φλόγες, ενώ εκείνη κοιμόταν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συναντηθεί με τον Μπεν. Κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης της με τον πατέρα της, που αρχίζει να κλιμακώνεται σε ένα εστιατόριο, ο συγγραφέας Μπεν κάθεται παρορμητικά δίπλα της με σκοπό να την υπερασπιστεί, προσποιούμενος τον υποτιθέμενο φίλο της.

Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι περνούν μόνο εικοσιτέσσερεις  ώρες μαζί κάθε χρόνο, συνεχίζουν να στηρίζουν ο ένας τον άλλον  με τρόπους που δεν απεικονίζονται σε άλλα ρομαντικά μυθιστορήματα. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ένα ανατρεπτικό τέλος που ξαφνιάζει, όπως και σε κάθε άλλο βιβλίο της Colleen Hoover.

«Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να τον ερωτευτώ. Και τέσσερεις σελίδες για να σταματήσω να είμαι ερωτευμένη μαζί του» Ποιο σκοτεινό παρελθόν άραγε, κρύβεται πίσω από μια τέτοια φράση;

Το βιβλίο αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν στο τέλος ανακαλύπτουμε  ότι η 9η Νοεμβρίου είναι η ημέρα της αυτοκτονίας της μητέρας του Μπεν, ο οποίος μόλις σε ηλικία δεκαέξι ετών είναι εκείνος του θα βρει τη σορό της μητέρας του. Ποια σημάδια άραγε μπορεί να αφήσει αυτή η εικόνα στη φαντασία ενός παιδιού; Ο Μπεν είναι ο μικρότερος από τα τρία αδέλφια και εκείνα είναι που θα πρέπει να αναλάβουν την επιμέλεια του. Σίγουρα κάτι τέτοιο είναι επώδυνο για όλους καθώς επίσης είναι παιδιά που έχουν ήδη αποχαιρετήσει τον πατέρα τους. Όπως και κάθε περίεργος έφηβος, έτσι και ο Μπεν προσπαθεί να ανακαλύψει τι ήταν αυτό που οδήγησε τη μητέρα του στην αυτοκτονία. Νιώθει ένοχος, όμως αναγκάζεται να παραβιάσει την ιδιωτικότητα της μητέρας του και να ψάξει στα πράγματά της. Με βάση την έρευνά του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας πρόσφατος χωρισμός της μητέρας του είναι η αιτία για την τελική απόφαση και την τραγική της κατάληξη. Αυτό τον εξοργίζει και χωρίς να ελέγχει τις πράξεις του επισκέπτεται το σπίτι του φίλου τής μητέρας του θέλοντας να δει από κοντά τον άνθρωπο για τον οποίο η μητέρα έφτασε σε αυτό το σημείο χωρίς να σκεφτεί τα παιδιά της.

Αυτό που δεν ξέρει, όμως, είναι ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτό. Η 9η Νοεμβρίου αφήνει επώδυνα σημάδια στη δεκαεξάχρονη ψυχή του Μπεν, καθώς εκείνος είναι που παρατηρώντας για μερικά λεπτά την αντίδραση του πατέρα της Φάλον (μέσα από το αυτοκίνητό του) – με τον οποίο διατηρούσε δεσμό η μητέρα του – διαπιστώνει ότι η είδηση του θανάτου της  για εκείνον δεν τον αγγίζει ουσιαστικά , αφού δεν εκτονώνει τα συναισθήματά του με έναν πιο ακραίο τρόπο παρά απλώς χτυπώντας τον αέρα και πετώντας στο γρασίδι ένα πανί.

Όταν ο πατέρας την Φάλον, μετά από  το άκουσμα αυτής της είδησης, μπήκε στο σπίτι, ξέχασε ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό, το οποίο κατά λάθος χύθηκε. Ο Μπεν το εκμεταλλεύτηκε αυτό και λειτουργώντας υπό το έντονο συναίσθημα της ημέρας (ημέρα που είδε νεκρή την μητέρα του στο την κρεβατοκάμαρά της) και όχι με τη λογική, ανάβει τη φωτιά. Λίγο μετά συνειδητοποιεί ότι η φωτιά  έχει βγει εκτός ελέγχου και τρομοκρατημένος το εκμυστηρεύεται στον έναν αδελφό του. Εκείνος τον συμβουλεύει να το ξεχάσει και να μην ασχοληθεί ποτέ με αυτούς τους ανθρώπους. Μαθαίνουν όμως ότι υπάρχει μια σοβαρά τραυματισμένη νεαρή κοπέλα, η Φάλον. Ο Μπεν νιώθει απίστευτα ένοχος που κατέστρεψε τη ζωή ενός κοριτσιού, καθώς εκείνη θα αναγκαστεί να ζήσει με αυτά τα νέα δεδομένα. Ξέρουμε, όμως, ότι στη συνέχεια μετά από δύο χρόνια, την ίδια ημερομηνία, η οποία θυμίζει και στους δύο τα σημάδια του παρελθόντος, θα γνωριστούν και θα ερωτευτούν. Τα πάντα για εκείνους θα αλλάξουν εκείνη την μέρα, σαρώνοντας και όσα μέχρι τότε τούς θύμιζε. Ο Μπεν θα αγαπήσει με την πρώτη ματιά την Φάλον για αυτό που είναι και θα ερωτευτεί κάθε της σημάδι.

 Το τελευταίο σημείωμα

Το τελευταίο σημείωμα που είχε αφήσει η μητέρα στους γιούς της, πριν να αυτοκτονήσει, ο Μπεν δεν το είχε διαβάσει γι’ αυτό και οδηγήθηκε σε αυτές του τις πράξεις. Όταν βρήκε νεκρή τη μητέρα του αμέσως κάλεσε τα αδέλφια του, χωρίς να διαπιστώσει ότι εκεί υπήρχε το σημείωμά της.

Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι η Collen πάντα βρίσκει τρόπους να θίγει θέματα ύψιστης σημασίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μέσω του σημειώματος, τον καρκίνο. Την υγεία. Αναφέρομαι σε αυτό το θέμα, διότι προσωπικά με άγγιξε ιδιαίτερα καθώς έχω βρεθεί κι εγώ σε παρόμοια θέση…

Στα χρόνια που μεσολαβούν υπάρχουν δραματικές αλλαγές στη ζωή τους, αλλά και αλλαγές που επιφέρει αυτή η μία μέρα του χρόνου, την οποία συναντιούνται. Καθένας ασκεί διαφορετική επιρροή στην εξέλιξη της ζωής του άλλου.

 Η επιλογή αυτού του βιβλίου

Επέλεξα την παρουσίαση αυτού του βιβλίου για να παραδειγματιστούμε από τους ήρωες και να κατανοήσουμε τη μοναδικότητα των ατελειών μας, των σημαδιών μας και την καταλυτική επιρροή τους για εμάς. Για την αυτοπεποίθησή μας. Ο Μπεν καταφέρνει με έναν δικό του μοναδικό τρόπο να αλλάξει το σκεπτικό και να τονώσει την αυτοπεποίθηση της Φάλον όσον αφορά το κομμάτι του σώματος και των σημαδιών της, τα οποία ως τότε θεωρούσε ατέλειες. Ως κάτι ελλαττωματικό πάνω της, το οποίο κανείς δεν θα το καταλάβαινε και για κανέναν δεν θα ήταν ελκυστικό. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι αισθανόταν υπέροχα με τον Μπεν και ποτέ ξανά δεν είχε δει αυτό το κομμάτι του εαυτού της ως κάτι θετικό. Ποτέ πριν δεν το είχε αγαπήσει.

απόσπασμα 2

                                                    Απόσπασμα από το γράμμα του Μπεν προς την Φάλον

Αγαπώ αυτό το βιβλίο, γιατί προσωπικά ως άνθρωπος που προσπαθεί να δομήσει τη δική του αυτοπεποίθηση κατανοώ απόλυτα την Φάλον. Τελικά, ένας άνθρωπος μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε οπτική; Ή μήπως θα έπρεπε εμείς οι ίδιοι να το κάνουμε για τον εαυτό μας; Η αυτοπεποίθηση αποτελεί κομμάτι του χαρακτήρα μας και ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός. Όλοι θα θέλαμε να βρούμε αυτόν που θα μας αγαπάει για αυτό που είμαστε, αλλά είναι σημαντικότερο να μας αγαπάμε εμείς.

Ιδιαίτερη συγκίνηση μου προκάλεσε ένα αποκαλυπτικό γράμμα του Μπεν προς την Φάλον, καθώς μέσω αυτού μάς δίνεται η ευκαιρία να δούμε καλύτερα τη συναισθηματική κατάσταση των ηρώων, τον χαρακτήρα τους και τους προβληματισμούς τους.

Το 9 Νοεμβρίου της Colleen Hoover είναι τελικά ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, γρήγορα, ακόμη και ευχάριστα. Οι ήρωες βασανίζονται από το παρελθόν τους αλλά συναντούν ο ένας τον άλλον…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης