Οι κάτοικοι της Λέσβου απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές

 

 

    Η Λέσβος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας και διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα και φυσική ομορφιά. Καλύπτεται από μεγάλης έκτασης ελαιώνα και πευκοδάσος. Γι’ αυτό από περιβαλλοντική άποψη είναι πολύ σημαντική και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει συχνά το νησί μας είναι οι πυρκαγιές, που πολλές φορές είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους και τη φύση.

    Πριν από 2 χρόνια, μια μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στα Βατερά κατέστρεψε αρκετές χιλιάδες στρέμματα από ελαιόδεντρα και πεύκα. Το φαινόμενο αυτό τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών και προκαλείται από αμέλεια. Η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων στα δάση, η απουσία ανθρώπων -που υπήρχαν παλιά- για την φροντίδα και τον έλεγχο των δασών, μάς αφήνουν ανυπεράσπιστους στην πύρινη λαίλαπα που, όταν ξεκινήσει, δεν σταματάει εύκολα.

    Για τον λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την προστασία και διατήρηση του νησιού μας: Σωστός σχεδιασμός, όπως ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και σωστή εκπαίδευσή του, υλικοτεχνική υποδομή (οχήματα, δεξαμενές), άδειες υλοτόμησης σε στοχευόμενες περιοχές, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και διατήρησή τους κάθε νέα περίοδο, καμπάνιες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Όλα αυτά προϋποθέτουν τη στήριξη του κεντρικού κράτους και της ΕΕ προς την περιφέρεια και τους δήμους.

     Η συλλογική δουλειά είναι απαραίτητη από μεγάλους και μικρούς για να παραμείνει η Λέσβος ένας θησαυρός για τις επόμενες γενιές, διατηρώντας τη φυσική της ομορφιά για τα χρόνια που έρχονται.

 

Καρακωνσταντή Νίκη  (μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης