Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ύστερα από αποδοχή της πρόσκλησής μας από τον κ. Κων/νο Χατζή. Η ομάδα των υπεύθυνων καθηγητών και των μαθητών της εφημερίδας μας, ευχαριστεί θερμά τον κ. Χατζή για την αποδοχή της πρόσκλησης και για την άψογη συνεργασία πριν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και μετά από αυτήν.
1. Ποιος πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του συλλόγου;
Νομίζω ότι αν αναφερθώ σε πρόσωπα θα αδικήσω κάποιον. Η πρωτοβουλία δεν ήταν μεμονωμένη. Ήταν μια ομάδα πολλών ατόμων, φοιτητών και φοιτητριών, οι οποίοι θεώρησαν ότι είναι καλό να υπάρχει στην πόλη της Φιλιππιάδας μια ομάδα φωτογραφίας. Στο πλαίσιο της αγάπης τους για τη φωτογραφία, αποφάσισαν να ξεκινήσουν κάτι καινούριο για την πόλη αυτή.
2.Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος σας και πόσα μέλη απαριθμεί;
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2011 που σημαίνει ότι φέτος κλείνουμε τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ομάδας. Αυτό μας οδηγεί στο να ετοιμάσουμε κάτι καλό προς το τέλος της χρονιάς, τον Μάιο 2021 σύμφωνα με τη σχολική χρονιά Οκτωβρίου-Μαΐου. Στη διάρκεια των ετών έχουν έρθει κι έχουν φύγει πολλοί λόγω διαφόρων συνθηκών. Τώρα τακτικά μέλη είμαστε περίπου 20-25 άτομα , αν κρίνουμε από τις συναντήσεις οι οποίες γίνονται κάθε Τετάρτη.
3. Ποιος είναι ο σκοπός της Καδρώ;
Η ομάδα απαρτίζεται από φωτογράφους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες που εννοείται ότι μοιράζονται την αγάπη και τον ενθουσιασμό για την τέχνη της φωτογραφίας. Στόχος θα έλεγα ότι είναι η μελέτη της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, οι τεχνικές αναπαράστασης των εικόνων, η σύνθεση και η καλλιτεχνική πρόθεση. Νομίζω ότι κοιτάζουμε μέσα στην ομάδα για να δείξουμε κάθε φορά τον τρόπο που δημιουργείται μια φωτογραφία , μια εικόνα , και στη συνέχεια, αφού έχει δημιουργηθεί, προσπαθούμε να την αναλύσουμε και να δούμε πώς αυτή παίρνει δομή μέσα από ένα ευρύτερο σύνολο εικόνων ̇ γιατί προφανώς και μια εικόνα μπορεί να στέκει από μόνη της, αλλά στην ουσία παίρνει άλλο νόημα, όταν βρίσκεται σ’ ένα σύνολο εικόνων, σαν μια ιστορία.
4.Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου και πού είναι η έδρα σας;
Τα τελευταία χρόνια η έδρα του Φωτογραφικού Συλλόγου “Καδρώ” είναι ο Πολυχώρος Πολιτισμού Φιλιππιάδας. Παλαιότερα, το ξενοδοχείο “Ηλιάνα” είχε παραχωρήσει έναν χώρο με βιντεοπροβολέα , όπου γίνονταν με ηρεμία τα μαθήματα.
Τα μέλη της “Καδρώ” προέρχονται από διάφορες περιοχές. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα μέλη είναι από την Άρτα, τα Ιωάν-νινα, την Πρέβεζα και τη Φιλιππιάδα.Κάθε χρόνο ορίζεται ένας εισηγητής/τρια, ο οποίος συντονίζει μια θεματική ενότητα για όλη τη χρονιά, και μέσα από αυτήν τα μέλη καταλήγουν σε μία έκθεση. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Τετάρτη στις 20:00 (μια φορά την εβδομάδα).
Επιπλέον, με βάση τη θεματική, ετησίως γίνονται 1-2 εργαστήρια (workshop) με κάποιον γνωστό φωτογράφο, που φιλοξενείται για λίγες μέρες στην ομάδα. Τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται το σύλλογο φωτογράφοι, που δεν έχουν επισκεφτεί μεγαλύτερες πόλεις, και φυσικά αυτό είναι μεγάλη τιμή για την περιοχή.
Ακόμη, ο σύλλογος κάνει εκδρομές (μία- δύο φορές το χρόνο), για παράδειγμα στην Αλβανία, οι οποίες έχουν δύο σκοπούς: την επίσκεψη κάποιων περιοχών και την ψυχαγωγία, αλλά και να υπηρετήσουν τον στόχο της ομάδας, τη φωτογραφία.
Ειδικότερα, ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία της φωτογραφικής έκθεσης, που γίνεται ετησίως, στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια και στο τέλος του καλοκαιριού. Φέτος, τα μέλη που απαρτίζουν τη λέσχη πρέπει να συμβιβαστούν και με τα δεδομένα της εποχής.
5. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος της Καδρώ ; Παίζει κάποιο ρόλο η ηλικία;
- Προϋποθέσεις; Καμία νομίζω. Εάν υπάρχει αγάπη για το φωτογραφικό μέσο και για την αναπαράσταση, την εικόνα την ίδια, αρκεί. Πολλοί λένε : «Αχ, δεν έχω επαγγελματική κάμερα». Νομίζουν ότι παίζει ρόλο, ενώ στην πραγματικότητα δεν παίζει. Όσο υπάρχει ένα μέσο ή ένα αντικείμενο με το οποίο μπορεί κάποιος να αποτυπώσει φωτογραφία, τότε είναι σε θέση ο οποιοσδήποτε να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο και να είναι μέσα στην ομάδα. Και φυσικά δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί, επειδή κάποιοι μέσα στην ομάδα είναι αρκετό καιρό και ίσως θεωρηθούν πιο έμπειροι.
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα ως προς την ηλικία, πολλές φορές στην ομάδα μας συμμετέχουν και παιδιά νεότερα τα οποία μας εκπλήσσουν, γιατί έχουν μια ματιά που δεν έχει επηρεαστεί από τις φωτογραφικές γνώσεις. Διότι όσο να” ναι, όταν μπαίνεις μέσα στον χώρο της φωτογραφίας, βομβαρδίζεσαι από εικόνες, από φωτογράφους, παίρνεις γνώσεις. Με κάποιο τρόπο η φωτογραφική σου ματιά αλλάζει και χάνεις αυτή την αφέλεια που είχες, πριν μπεις στο χώρο αυτό. Οπότε τον πρώτο καιρό, οι νεότεροι μας εντυπωσιάζουν με τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα, που είναι διαφορετικά από εμάς που μάλλον έχουμε μπει σε έναν κανόνα. Άρα είμαστε ανοιχτοί προς όλους και όλες . Φέτος μάλιστα στην ομάδα μας συμμετέχουν και μαθητές Λυκείου. Βέβαια η ώρα ίσως είναι λίγο απαγορευτική λόγω των μαθημάτων των παιδιών ,αλλά όποιος θέλει, μπορεί να έρθει, ακόμη και μαθητές Γυμνασίου.
6. Έχετε οργανώσει κάποια έκθεση με στόχο τη φιλανθρωπική στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων;
Για να είμαι ειλικρινής δεν έχουμε λάβει κάποια πρωτοβουλία για να στηρίξουμε οικονομικά, τις ευπαθείς ομάδες. Παλαιότερα όμως, γύρωστο 2017, αν θυμάμαι καλά, πρόσφυγες από τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων της Φιλιππιάδας, με τη βοήθεια της τότε εισηγήτριάς μας της Φωτεινής Παπαχατζή, έρχονταν στην ομάδα μας και όσο μπορούσαν , αν και δεν ήξεραν καλά τη γλώσσα, παρακολουθούσαν τα μαθήματά μας. Η Φωτεινή πήγαινε αντίστοιχα σε αυτούς και έκανε μαθήματα φωτογραφίας, και όλη αυτή η προσπάθεια είχε σαν αποτέλεσμα η δική μας έκθεση με τίτλο “Personal narratives”(«Προσωπικές Αφηγήσεις») να ακολουθείται από τη δική τους στον ίδιο χώρο. Αυτή ήταν μία δράση που βοήθησε αυτή την ομάδα να ενταχθεί λίγο στην περιοχή.
Κάτι πιο πρόσφατο ήταν το πρότζεκτ με τίτλο “Freedom”το οποίο ξεκίνησε ως μια παράλληλη δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στην ομάδα μας που είχε επιμελήτρια τότε τη Φωτεινή, και σε μία ομάδα νέων φωτογράφων από τα camps των Σαχραουί, προσφύγων στην έρημο στη Δυτική Σαχάρα, μέσω μιας αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία. Οπότε εκείνη τη χρονιά, 2018 με Μάιο 2019 , η δική μας φωτογραφική ομάδα διαπραγματεύτηκε τη φωτογραφική έννοια της ελευθερίας. Ήταν μια ωραία συνεργασία με τους ανθρώπους αυτούς.
7. Πώς η τοπική κοινωνία ‘’αγκαλιάζει’’ την προσπάθειά σας ;
Και μόνο που μας παραχωρούνται χώροι όπου μπορούμε να πραγματοποιούμε τις συναντήσεις μας ,είναι μεγάλη βοήθεια. Ο Δήμος Ζηρού μας βοηθά για την πραγματοποίηση της ετήσιας έκθεσης και με τον χώρο που μας παραχωρεί, καθώς και διά-φοροι άλλοι τοπικοί φορείς, των οποίων τα ονόματα δεν θα αναφέρω, για να μην αδικήσω κανέναν. Αναμφισβήτητα όλοι οι τοπικοί φορείς μας βοηθούν και μια στηρίζουν κατά την υλοποίηση της έκθεσή μας. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεν χρεια-ζόμαστε κάποια άλλη βοήθεια, ούτε και την ζητάμε. Αλλά, όταν στα εγκαίνια και στις εκθέσεις μας έρχεται τόσος κόσμος για να δει την προσπάθεια της ομάδας, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους μας.
8. Μήπως υπάρχει κάποια ιστοσελίδα όπου οι πολίτες να μπορούν να ενημερωθούν για τις δράσεις σας;
Ναι, θα σας το πω αυτό. Θα ήθελα όμως να συμπληρώσω κάτι ακόμα για μια προηγούμενη ερώτηση. Πριν ένα χρόνο είχαμε φιλοξενήσει στην ομάδα μας για κάποιους μήνες τη Νομαδική Βιβλιοθήκη. Η Νομαδική Βιβλιοθήκη είναι μια πρωτοβουλία του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας Medphoto στην Κρήτη. Είναι μια συλλογή από 100 βιβλία που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της φωτογραφίας. Οπότε αυτά τα βιβλία,«ήρθαν»σ’ εμάς και τα είχαμε προς έκθεση στον κόσμο, για να μπορεί να βλέπει και να αγγίζει το φωτογραφικό υλικό για τέσσερις μήνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ήμασταν η πρώτη φωτογραφική ομάδα στην Ελλάδα την οποία εμπιστεύτηκε η Νομαδική Βιβλιοθήκη.
Τώρα όσον αφορά την ιστοσελίδα είναι www.Kadrw.gr.
Ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
«Καδρώ» : @kadrw.gr,
Κων/νος Χατζής : @physikos
Η συνέντευξη υλοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 2020 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας webex. Όλοι οι μαθητές- δημοσιογράφοι της εφημερίδας μας, λάβαμε δυναμικά μέρος στη συνολική διαδικασία της συνέντευξης, από τη σύνταξη των ερωτήσεων μέχρι και την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης.
Όλες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο της συνέντευξης, προέρχονται από την τελευταία έκθεση της Καδρώ ( 28/10/2020-03-11-2020) με τίτλο Environment, η οποία ήταν το αποτέλεσμα των σεμιναρίων φωτογραφίας για την περίοδο 2019-20 με εισηγητή τον Δημήτρη Ραπακούση.
Στην έκθεση συμμετείχαν οι: Κωνσταντίνος Ευαγγέλου, Ιωάννα Θεοχαροπούλου, Ευάγγελος Καλύβας, Βάσω Καραγκιοζούδη, Στέλλα Μπασιά, Χρήστος Ροντογιάννης, Βασίλης Σιαπέρας, Γιώργος Σταύρος, Κωνσταντίνος Χατζής, Ιωάννης Χατζόπουλος.